Iznenađenje?! Najveći investitor u ruskom gospodarstvu je … SAD

36 komentara

Američka ulaganja u Rusiju bila su 13 puta veća nego što je prikazano u službenim podacima. Upravo to su pokazali statistički podaci koje je objavila Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Podaci pokazuju kako su SAD bile najveći investitor u Rusiji, s 8,9 % odnosno 39,1 milijardu dolara od ukupno 441,1 milijardi dolara akumuliranih ulaganja na kraju 2017., priopćio je ruski poslovni ured RBC, pozivajući se na izvješće UNCTAD-a koje je objavljeno u srijedu.

To je 13 puta više od službenih procjena Rusije. Ruska središnja banka ranije je izjavila kako su američka ulaganja u rusko gospodarstvo u 2017. godini iznosila 3,05 milijardi dolara, a godinu dana kasnije još 500.000 dolara više. Podaci o američkom Ministarstvu trgovine o ulaganju u Rusiju također su gotovo tri puta niži od statistike UNCTAD-a, što je gotovo 13,9 milijardi dolara.

Međutim, neočekivane razlike među brojkama mogu se lako objasniti. Osim službenih izravnih ulaganja, izvješće tijela UN-a obuhvatilo je takozvane krajnje ulagače, što podrazumijeva da zemlja i njezina poduzeća mogu usmjeriti sredstva putem jednog ili više kanala. Stoga bi stvarni prekogranični financijski tijekovi iz SAD-a u Rusiju, kao i između drugih zemalja, mogli biti daleko značajniji od podataka o izravnim ulaganjima.

Primjerice, neka strana ulaganja, uključujući i ona američka, ostvaruju se preko povezanih društava u Europi. Međutim, u službenim ruskim statistikama, oni će se računati kao ulaganja iz zemlje u kojoj se takva tvrtka nalazi.

Razliku između službene statistike i stvarne situacije u trgovini između SAD-a i Rusije ranije je zabilježila Američka trgovinska komora, koja predstavlja trgovinske i investicijske interese svojih 600 članica u Rusiji. Podaci organizacije, koji su se temeljili na anketi 75 tvrtki, pokazali su da je obujam izravnih ulaganja američkih tvrtki u Rusiju iznosio više od 85 milijardi dolara tijekom razdoblja njihovog rada u zemlji.

U izvješću UNCTAD-a navodi se kako je Rusija ostala jedan od 20 najvećih primatelja priljeva stranog kapitala, ali je daleko iza vodećih natjecatelja, SAD-a i Kine, koji su uživali 252 milijarde dolara, odnosno 139 milijardi dolara u investicijama.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Aragorn
Gost
Aragorn

pa normalna stvar…isto sto nama njemačka(s razlogom malo) ne dozvoljava turski tok itd,a sama gradi sjeverni tok(dva),otvara autoindustrijsku proizvodnju u moskvi,otvara adidas proizvodnju u rusiji…isto tako ameri nam ne dozvoljavaju ruski plin nego njihov LNG nam zele uvaliti,isti taj koji u Jamalu uzimaju jer eto,slucajno on nije pod sankcijama,isto sto kupuju raketne motore za NASU od Rusije itd…tko god nevidi da smo mi samo obicna jeftina radna snaga pod neznamo ni sami vise cijim utjecajem,nevidi od ociju…ali svemu dode kraj,kako tako,pa i americkom kapitalizmu

Ico
Gost
Ico

Kako da Rvacka i Hrvatići napreduju kad su im precednici likovi poput stipice mesica?!?

Aragorn
Gost
Aragorn

nikako,jer,Hrvatska je nazalost samo jedno malo selo u odnosu na danasnje lesinare velikih drzava..opcenito,cijela ex Yu je trenutno selendra,najvise sa švabskim utjecajem..nedavno je izasao clanak o jezicnoj usporedbi francuskog i njemackog jezika,gdje je koji zastupljeniji,jedina regija u svijetu gdje je najzastupljeniji njemacki jezik je Balkan. Balkan koji je motor radne snage švaba stoljecima. pogledaj samo tko ulaze najvise kod nas u financije i skolstvo i sve ti je jasno. švabe drze nasu valutu i nase skolstvo i samim tim nam oni pod MMF palicom dirigiraju poreze,poreze koji nas iseljavaju trbuhom za kruhom,naravno opet 90% iseljenih ide u švabiju,jer eto,kao švabe… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako

Može biti da ja Ante Starčevič tvoj praotac, ne domovine! Postojala je i vjekovima prije tog tvog primitivca

Aragorn
Gost
Aragorn

postojala da,naravno,ali kao uređena drzava ne,nego kao pleme. postojala i ranije,kao rimsko carstvo,pa i davnije kao Ilirsko kraljevstvo,nekuzim koja ti je poanta?treba se hvaliti kraljevima koji su tlacili seljake? malo treba razmisljat mozgom,a ne guzicom…danas se izdajnistvo naziva domoljubljem,treba prestati lagati samog sebe. jesi svjestan da su bili krenuli sa stampanjem povijesne literature za hrvatske srednje skole,gdje se navodilo da je Ivo Sanader borio protiv korupcije za svojih mandata?(imas na jutubu Pernar na saborskom izlaganju kada je podcrtao taj ulomak is skolske knjige) Ili si samo jos jedan mladi isprdak grupe “caca se vraca*

Segota
Gost
Segota

A gdje si sad nasao Mesića ?
Jadan nebio bolan….😎

Mumra
Gost
Mumra

Ne samo jeftina radna snaga nego topovsko meso. Nikad Jugoslaven nije bio topovsko meso za americke interese, a u tzv slobodnoj Hr vec 20g Hrvati su jeftino topovsko meso po afganistanima…

Željko
Gost
Željko

Pun je planet iznenađenja! Po meni je iznenađenje da kćerka oficijalno drugog čovjeka Rusije Lavrova živi na relaciji USA – UK i da njegova unuka ne zna ruski jezik!
Maria Lavrova gave birth to her daughter in New York, where her father worked in the Soviet permanent representation at the UN. However, after the appointment of the Minister of Foreign Affairs in 2004, Lavrov and his wife returned to Russia, and Ekaterina also known as Catherine Lavrov, remained to attend University.

Miki maus
Gost
Miki maus

Posao je posao, drugo je lajanje politicara, lajanje politicara sa Zapada jedino ozbiljno shvacaju “Drzavnici” i “Drzavnice” sa Balkana. Fascinantno je kako kod svih naroda Balkana uvjek isplivaju na povrsinu najgori da ih vode u svjetlu buducnost, koja nikako da dodje.

Tink
Gost
Tink

Miki maus, ne isplivaju najgori na povsinu, nego ih neko izvuce tu. A zna se ko je taj sto ih postavlja, ne misli valjda vise niko ozbiljno da mi tu nesto kao narod biramo.

Miki maus
Gost
Miki maus

Tink, naravno da biraci neodlucuju. Davno je netko rekao” da izbori mjenjaju ista, ukinuli bi ih”. Uostalom, nije bitno kako se glasa, bitno je tko broji glasove. U slucaju RH, famozni APIS, gdje nitko nema pristup, ni kontrolu, ni promatraci, ni novinari, nitko! Sta reci?

samo tako
Gost
samo tako

Niti glasau niti glasove broje vanzemaljci. Samozavaravanje ne pomaže

Ico
Gost
Ico

Jadni su građani kojima je gradonačelnik Miki Fontana

pera detlic
Gost
pera detlic

Neki ljudi pogrešno vjeruju da je prosečan građanin (u ovom slučaju Hrvatske) bolji, ljepši, moralniji, marljiviji, pametniji……..od Bandića, Mesića, Sanadera, Račana, Pernara, Severine, Tompsona, Mislava Baga, TanjeTorbarine, Vedrane Rudan, Janice, Blanke, Luke……..
Kao što rekoh pogrešno. Čovjek je sklon idealiziranju svega u svom svijetu i to od najranijih dana svojega života. Prvo idealizira roditelje (porodicu), a kasnije i sve drugo. Političari, glumci, pjevači, šalterski radnici, sportisti…….smo upravo mi sami. Tako nam je kako nam je i nitko tu nije kriv.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Željko
Gost
Željko

@pera detlic Kod vas je mnogo, mnogo gore nego kod nas!

panStje
Gost
panStje

Kako bi to rekli u zemlji Americi, gdje u petak bankrotiras a u ponedjeljak si opet bogat, “No hard feelings just business”

otpisani
Gost
otpisani

Eureka! …konačno mi (u grubo) sve ima smisla. – Trump je (bio) “osumnjičen” za šurovanje sa Rusima(?!) – pa naravno da je šurovao (i šuruje, on je ipak prvenstveno poslovni čovjek) – “Američka ulaganja u Rusiju bila su 13 puta veća nego što je prikazano u službenim podacima.” …a što bi budalasti svijet skupa sa priglupim ruskim i američkim robljem trebao znati pravo stanje stvari !? – Trump uvodi “sankcije” Rusiji i sankcionira sve koji posluju sa Rusijom, – pa to je razuman potez onoga koji želi imati “ekskluzivu” u odnosima sa Rusijom (ja sam tvoj “Bog” i ne imaj… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl

Postoji jednostavnije obrazlozenje: evropljani uvedu sankcije Rusiji, prepolove izvoz i ulaganja. Pojavi se rupa na trzistu i normalno je da ce je popuniti neko drugi.

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta

Nekako prateći sve što se dešava u svijetu stekao sam sličan utisak. Za one koji hoće da znaju istinu samo treba da prate trag novca, mnogo je tu “nelogičnosti”. Ali za vladare svijeta države, religije, fudbalski klubovi, klanovi i ostale gluposti koje sprečavaju da se pogleda dalje od nosa – ne postoje. Tad one nelogičnosti postaju logičnije. I vidi se ipak malo dalje od nosa. Njima nije ni do novca, imaju ga koliko žele, posjeduju banke. Do moći je. To je majka svih droga, jer jednom ko osjeti moć, pravu moć, taj se više nije odrekao iste. Otpisani, složio bih… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani

Era sa onoga svijeta Ta latentna povezanost “rivala”, meni upravo govori da svi ti “rivali” rade za istoga gazdu (nekakav dominantni entitet) a nas roblje treba natjerati na sve moguće načine na rad i poslušnost, i naravno, uzeti nam što više, zadužiti nas što više samo kako bi i dalje bili višestruko korisni. Naravno, goniči robova imaju sve što si požele i više od toga ali onaj profit iz planetarne proizvodnje i eksploatacije se troši upravo za projekte tog vladajućeg entiteta i od tuda sve nemilosrdnije i bjesomučnije eksploatiranje svega na Zemlji od primarne sirovine pa do našeg zdravlja i… Pročitaj više »

ijavihabifvbabibvbabefvaif
Gost
ijavihabifvbabibvbabefvaif

Na tebi se Otpisani vidi da mudrost dolazi sa protokom vremena i negovog uticaja na spoznaju svijeta oko sebe, bravo za zaključke!

Zen
Gost
Zen

Bravo bravo, to pricam cijelo vrijeme. Likovi milijarde mjesecno zarađuju a nama tu pricaju o nekom rivalitetu. Nema tu rivalitetu samo biznis. Bas tako kao sto su se Tuđman I Slobo nalazili za vrijeme rata 30tak puta, kao sto je Šarinić izaso u Bg svaki vikend na dogovore tako i oni. Ista bagta a narod u strahu.

Zen
Gost
Zen

Pa nije normalna stvar Svi igraju za istog igraca. Previse oni surađuju i previse oni zarađuju između sebe da bi tu bila neka mržnja i rivalitet. Dobro je da imamo 2 3 suprotstavljeni bloka da nas drze cijelo vrijeme u strahu pticama o Rusima, Kinezima, Amerika. A zapravo sve isti k. Rusi toliko se zale na Ameriku toliko se protive a onda im prodaju svemirski opremu. Pa ajde brate odrekni se koje milijarde. Ja vam kažem sve je to igrokaza i svi igraju za istog gazdu. Nema dobrih likova. Ja volim Rusiju, volim Putins ali poceli su mi jako smrdit… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko

@Zen Bravo, komentar tjedna koji je za par minuta iza nas!!

Borg
Gost
Borg

Ovo je samo dokaz da za investitore interesi država i politika predstavljaju samo smetnju.
Pronači će oni način da investiraju usprkos svim ograničenjima ako vide zaradu. Sve ostalo je samo zabava za mase u cilju zadržavanja postojećeg stanja.

otpisani
Gost
otpisani

Borg
Ništa ni jedan investitor ne može uraditi samostalno. Mora biti u spregi sa jednom od dvije zainteresirane države (Rusije ili Amerike).
Po meni cijela ova zavrzlama sa sankcijama i fingiranim trgovinskim ratovima je samo još jedan filter za odabir onih “podobnih” i “Bogu milih” koji mogu raditi sve što se dogovori na višim razinama upravljanja te dvije države a za sve ostale “nepodobne” i “autsajdere” – stop.

Mat
Gost
Mat

Pa onda nema greske, gosp.Putin i…….partneri.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

ne vjerujem da amerikanci namjerno provode diskriminatorsku politiku. radi se o korupciji. svojima vise toleriraju i njihovi su vise u prilici da lobiraju za izuzeca.

Mat
Gost
Mat

Nadam se da ce nesto vise o ovoj temi reci…..CNN, Washington post, Fox I New York times.

Ico
Gost
Ico

Jadni su Hrvatići kojima je gradonačelnik Miki Dontana, a mostovi im se ruše

Ico
Gost
Ico

Miki Fontana

Težak
Gost
Težak

hrau i oružje prodaju isključivo za dolare
tako gazda oće

Xbe
Gost
Xbe

Ali se isto tako brzo rješavaju dolara,dolar samo služi za obračun.Tako drugi gazda hoce he he he

Težak
Gost
Težak

kupuje košulju
od džinsa
i rebatinke

Xbe
Gost
Xbe

Da si bar reka votku i kavijar ,a ostane još i za koju raketicu.

Težak
Gost
Težak

obleka isključivo za jahanje
da se ne prehladi
naime
brinem za zdravlje dotičnog

POVEZANE VIJESTI

Izbornik