Iznenađenje?! Najveći investitor u ruskom gospodarstvu je … SAD

33 komentara

Američka ulaganja u Rusiju bila su 13 puta veća nego što je prikazano u službenim podacima. Upravo to su pokazali statistički podaci koje je objavila Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Podaci pokazuju kako su SAD bile najveći investitor u Rusiji, s 8,9 % odnosno 39,1 milijardu dolara od ukupno 441,1 milijardi dolara akumuliranih ulaganja na kraju 2017., priopćio je ruski poslovni ured RBC, pozivajući se na izvješće UNCTAD-a koje je objavljeno u srijedu.

To je 13 puta više od službenih procjena Rusije. Ruska središnja banka ranije je izjavila kako su američka ulaganja u rusko gospodarstvo u 2017. godini iznosila 3,05 milijardi dolara, a godinu dana kasnije još 500.000 dolara više. Podaci o američkom Ministarstvu trgovine o ulaganju u Rusiju također su gotovo tri puta niži od statistike UNCTAD-a, što je gotovo 13,9 milijardi dolara.

Međutim, neočekivane razlike među brojkama mogu se lako objasniti. Osim službenih izravnih ulaganja, izvješće tijela UN-a obuhvatilo je takozvane krajnje ulagače, što podrazumijeva da zemlja i njezina poduzeća mogu usmjeriti sredstva putem jednog ili više kanala. Stoga bi stvarni prekogranični financijski tijekovi iz SAD-a u Rusiju, kao i između drugih zemalja, mogli biti daleko značajniji od podataka o izravnim ulaganjima.

Primjerice, neka strana ulaganja, uključujući i ona američka, ostvaruju se preko povezanih društava u Europi. Međutim, u službenim ruskim statistikama, oni će se računati kao ulaganja iz zemlje u kojoj se takva tvrtka nalazi.

Razliku između službene statistike i stvarne situacije u trgovini između SAD-a i Rusije ranije je zabilježila Američka trgovinska komora, koja predstavlja trgovinske i investicijske interese svojih 600 članica u Rusiji. Podaci organizacije, koji su se temeljili na anketi 75 tvrtki, pokazali su da je obujam izravnih ulaganja američkih tvrtki u Rusiju iznosio više od 85 milijardi dolara tijekom razdoblja njihovog rada u zemlji.

U izvješću UNCTAD-a navodi se kako je Rusija ostala jedan od 20 najvećih primatelja priljeva stranog kapitala, ali je daleko iza vodećih natjecatelja, SAD-a i Kine, koji su uživali 252 milijarde dolara, odnosno 139 milijardi dolara u investicijama.

rusijaSADstrana ulaganja
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aragorn
4 godine prije

pa normalna stvar…isto sto nama njemačka(s razlogom malo) ne dozvoljava turski tok itd,a sama gradi sjeverni tok(dva),otvara autoindustrijsku proizvodnju u moskvi,otvara adidas proizvodnju u rusiji…isto tako ameri nam ne dozvoljavaju ruski plin nego njihov LNG nam zele uvaliti,isti taj koji u Jamalu uzimaju jer eto,slucajno on nije pod sankcijama,isto sto kupuju raketne motore za NASU od Rusije itd…tko god nevidi da smo mi samo obicna jeftina radna snaga pod neznamo ni sami vise cijim utjecajem,nevidi od ociju…ali svemu dode kraj,kako tako,pa i americkom kapitalizmu

Težak
4 godine prije

hrau i oružje prodaju isključivo za dolare
tako gazda oće

Ico
4 godine prije

Jadni su građani kojima je gradonačelnik Miki Fontana

Ico
4 godine prije

Jadni su Hrvatići kojima je gradonačelnik Miki Dontana, a mostovi im se ruše

panStje
4 godine prije

Kako bi to rekli u zemlji Americi, gdje u petak bankrotiras a u ponedjeljak si opet bogat, “No hard feelings just business”

samo tako
4 godine prije

Niti glasau niti glasove broje vanzemaljci. Samozavaravanje ne pomaže

otpisani
4 godine prije

Eureka! …konačno mi (u grubo) sve ima smisla. – Trump je (bio) “osumnjičen” za šurovanje sa Rusima(?!) – pa naravno da je šurovao (i šuruje, on je ipak prvenstveno poslovni čovjek) – “Američka ulaganja u Rusiju bila su 13 puta veća nego što je prikazano u službenim podacima.” …a što bi budalasti svijet skupa sa priglupim ruskim i američkim robljem trebao znati pravo stanje stvari !? – Trump uvodi “sankcije” Rusiji i sankcionira sve koji posluju sa Rusijom, – pa to je razuman potez onoga koji želi imati “ekskluzivu” u odnosima sa Rusijom (ja sam tvoj “Bog” i ne imaj drugih bogova pored mene), a Amerika si takvo ponašanje može priuštiti. – Putin i njegov “establišment” hladnokrvno i bez nervoze prihvaća sve američke “udarce ispod pojasa” (čak se nije nimalo bunio što ga nisu zvali na proslavu “dana-D”) a što bi se uopće za išta i bunio, ako je situacija… Čitaj više »

Borg
4 godine prije

Ovo je samo dokaz da za investitore interesi država i politika predstavljaju samo smetnju.
Pronači će oni način da investiraju usprkos svim ograničenjima ako vide zaradu. Sve ostalo je samo zabava za mase u cilju zadržavanja postojećeg stanja.

Mat
4 godine prije

Pa onda nema greske, gosp.Putin i…….partneri.

Mat
4 godine prije

Nadam se da ce nesto vise o ovoj temi reci…..CNN, Washington post, Fox I New York times.

Brainstorm
4 godine prije

ne vjerujem da amerikanci namjerno provode diskriminatorsku politiku. radi se o korupciji. svojima vise toleriraju i njihovi su vise u prilici da lobiraju za izuzeca.

Zen
4 godine prije

Pa nije normalna stvar Svi igraju za istog igraca. Previse oni surađuju i previse oni zarađuju između sebe da bi tu bila neka mržnja i rivalitet. Dobro je da imamo 2 3 suprotstavljeni bloka da nas drze cijelo vrijeme u strahu pticama o Rusima, Kinezima, Amerika. A zapravo sve isti k. Rusi toliko se zale na Ameriku toliko se protive a onda im prodaju svemirski opremu. Pa ajde brate odrekni se koje milijarde. Ja vam kažem sve je to igrokaza i svi igraju za istog gazdu. Nema dobrih likova. Ja volim Rusiju, volim Putins ali poceli su mi jako smrdit nakon onih kukavickih poteza s Zidovima. I to lizanje s njima. Ako su oni neki protivnici zasto nikad Rusi nisu srušili nijedan avion njihov, a dopusta ju da im ovi ubijaju ljude i bez ikakve kazne ikad, oni nasmijani se nalaze. Glupost velika sve, zajedno surađuju iza zavjese zarađuju milijarde,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI