Izrael nastoji ‘demilitarizirati i deradikalizirati’ Gazu

Netanyahu
19 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da njegova zemlja ne namjerava preuzeti kontrolu nad Gazom nakon trenutnog rata s Hamasom, ali će nastojati uspostaviti “vjerodostojnu snagu” kako bi osigurala da teritorija više ne predstavlja prijetnju jevrejskoj državi.

Govoreći za Fox News u četvrtak, Netanyahu je iznio planove svoje vlade za post-konfliktnu Gazu, ističući da izraelske snage neće pokušavati “raseliti” lokalno stanovništvo u tekućem kopnenom napadu.

“Ono što moramo vidjeti je demilitarizirana, deradikalizirana i obnovljena Gaza. Sve se to može postići“, rekao je on, dodajući „Mi ne želimo da osvojimo Gazu. Mi ne želimo da okupiramo Gazu. I mi ne želimo da upravljamo Gazom.”

Međutim, premijer je dalje izjavio da će Izrael morati uspostaviti “vjerodostojnu snagu” koja bi mogla “ući u Gazu i ubiti ubice” u bilo kojem trenutku, tvrdeći da će “To spriječiti pojavu još jednog entiteta sličnog Hamasu”.

Intervju sa Foxom uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Netanyahu izjavio da će Izrael upravljati “ukupnom sigurnošću” u Gazi “neograničeno vrijeme” nakon sadašnjeg sukoba, što se čini da je u suprotnosti s ranijim izjavama drugih visokih zvaničnika.

Ministar odbrane Yoav Gallant ranije je rekao da će izraelske snage uspostaviti “novu sigurnosnu realnost” u tom području, ali je naglasio da ID neće biti odgovoran za “svakodnevni život u Pojasu Gaze”.

Iako je Netanyahu pojasnio da će za Gazane biti stvorena nova “civilna vlada” , nije precizirao ulogu IDF-a u tom procesu niti kako će takav zadatak biti ostvaren.

Washington je glasno podržao vojnu akciju Izraela za eliminaciju Hamasa nakon prošlomjesečnog smrtonosnog napada, ali američki zvaničnici su pozvali svoje partnere da ne nastavljaju s “ponovnom okupacijom” Gaze. Međutim, kada je upitan ko bi mogao upravljati palestinskom enklavom nakon što borbe utihnu, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Bijela kuća nema ” sve odgovore na to”, samo insistirajući da to ne može biti Hamas.

Izrael je prvi put okupirao Gazu tokom Šestodnevnog rata 1967. s Egiptom, Jordanom i Sirijom, a povukao je svoje trupe i naseljenike tek skoro 40 godina kasnije. Međutim, uspon Hamasa na vlast u enklavi 2007. godine izazvao je čvrstu blokadu teritorije, a IDF je pokrenuo više kampanja bombardovanja u godinama nakon toga.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
5 mjeseci prije

Ne postoji vece zlo od ovih vanzemaljaca svima ce nam doci glave, pogledajte mu samo facu usi prave djavolje. Kada covjek poredi kako ih je hitler ubijao i ovo sto oni rade daleko su nadmasili i samog gospodina hitlera. Ne pitam se vise zasto je hico to radio.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Hebreji su zločinačka banda.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Izrajel je teroristička tvorevina.

Гавран
5 mjeseci prije

Оснивач Хабад покрета хасидске струје ортодоксног јудаизма рабин М. М. Шнерсон рекао је да постоје две различите врсте душа: не-јеврејска која потиче од три сатанске сфере, док јеврејска душа потиче од светости.

Ostali izvori su manje više identični u svome mišljenju o ne Jevrejima.

Nametanje ostalima satanizma kao svetske religije je dakle poželjan i prirodan proces.

Kao ukrašavanje i priprema leša za sahranu.

tihobl
5 mjeseci prije

Gle i Putin misli demilitarizovati i deradikalizovati NATO skupa sa ostatkom Ukrajine.

Gad
5 mjeseci prije

Dobro da nije rekao i “denacificirati”.

Max
5 mjeseci prije

To je okupacija Gaze.

Bruno
5 mjeseci prije

To se nekada zvalo genocid.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Hebreji su okupatori, zločinci, kriminalci.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Jebo im pas mater gebrejima

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Genocidal maniacs🇮🇱🇷🇺😄

Logicar
5 mjeseci prije

Pobijes sve Palestince i Arape u blizini.Prosiris Izrael i ako se netko pobuni viknes “a holokaust” te svi zasute.

Darko
5 mjeseci prije

Za ovo što rade, Izrael treba izbrisati s lica zemlje jednom za uvijek. Postali su najveće svjetsko zlo i sve zlo polazi od njih. Nije se njih tamanilo bez razloga što sada postaje očigledno i svakom naivcu..

Darko
5 mjeseci prije

Hoće li sada ova zapadna trulež povući sankcije Izraelu, pokrenuti međunarodni kazneni sud i dati oružje Palestincima da se brane upravo onako kako su pokrenuli sankcije protiv Rusije i naoružali Ukrajince? Sram me je ovog dvoličnog i pokvarenog svijeta. Zato Palestinci derite tu gamad..

goran
5 mjeseci prije

ne lazi Pinokio ,nos ti je narastao,vi ste najvece zlo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI