fbpx

Izrael ne zna kako se nositi s panikom koju uzrokuju sirene za uzbunu

izrael bjazanje u zaklon - sirena

Izraelska vojska zbog straha od psiholoških posljedica oglašavanja sirena za opasnost za vrijeme raketnih napada palestinskih skupina otpora iz Pojasa Gaze namjerava obustaviti njihovo oglašavanje.

Izraelski mediji pišu kako raketni napadi iz Pojasa Gaze prema teritoriju pod izraelskim kontrolom, uz oglašavanje sirena, uzrokuje brojne povrede izraelskih doseljenika dok žure da se sakriju u skloništa.

Osim toga, ovi zvukovi uzrokuju psihološke probleme Izraelcima. Mnogi od njih pate od anksioznosti ili depresije, a mnogi zbog preživljenog šoka kasnije bivaju liječeni.

Izvori iz izraelske vojske tvrde da vojska namjerava prekinuti sirene i osloniti se samo na sustav proturaketne obrane „Iron Dome“, iako se nije pokazao učinkovit pri masovnom raketnom napadu s istovremenim lansiranjem stotina projektila.

Međutim, zapovjedništvo izraelske vojske traži da se sirene i dalje oglašavaju i tvrdi da je cijena smrti samo jedne osobe zbog raketnog napada mnogo veća od poteškoća koje uzrokuje anksioznost.

Nedavno je tijekom raketnog napada iz Pojasa Gaze, kada su se oglasile sirene za uzbunu, čak i premijer Netanyahu prekinuo svoj govor u Ashdodu, te potrčao prema skloništu.

Sve to se i dogodilo unatoč testiranju novih sustava upozorenja od strane izraelske vojske i novih „granica“ područja potencijalno izloženih napadu, kojih je prema starom sustavu u Izraelu 225. Nove sirene i nova podjela na 1700 područja potencijalnog napada, nisu ništa promijenili, a glavno zapovjedništvo izraelske vojske je ostalo pri stavu da se pri oglašavanju sustava za uzbunu svi moraju skloniti u predviđena skloništa.

„Zvukovi sirene neće se zaustaviti na granici ovih novih zona, a stanovnici okolnih područja trebali bi ih slušati. Direktiva zapovjedništva Domovinskog fronta glasi: Ako postoji sumnja i ako čujete uzbunu, morate se skloniti”, rekao je potpukovnik Shlomo Maman, voditelj odjela za upozorenja Zapovjedništva domovinskog fronta Izraela.

VIDEO: Panika u Ashdodu u rujnu ove godine i bijeg Netanyahua u sklonište

Times of Israel

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
basso
Gost
basso
1 godina prije

Mozda da prvo obustavite agresiju na druge zemlje i narode.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  basso

To je barem jednostavno, treba ukinuti sirene i nema problema sa nošenjem panike koju uzrokuju sirene za uzbunu.
Ja bi to tako riješio.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  basso

Mozda da svi imaju pempas u pripravnosti i nema problema.

neznalica
Gost
neznalica
1 godina prije
Reply to  basso

Nek skoće do Sirije i Libanona na obuku.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Sirene su im najmanji problem,treba malo naci nacina da se sakriju u sklonista kad pocne da im puca oko glave od ovih raketa koje probiju Iron Dome. To im je veci problem

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Sjećam se za vrijeme rata, kao dijete, tih sirena i dan danas mi ih nije drago čuti niti na televiziji.

Max
Member
Max
1 godina prije

Ja također jezovite su.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Morati će se navikavati. Sve više. A sirene će zavijati i dalje, sviđalo im se to ili ne sviđalo. Tako je to kad ratuješ sa svim susjedima, a oni onda ojačaju i kažu ne može više.

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Pa sva zidovska naselja na okupiranim podrucjima su neosvojive tvrdjave brda na kojima su izgradjene suplja su ko svicarski sir ni nuklearni udar im ne moze nista

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  Tom

Znači to je nešto slično kao nekada Albanija sa bunkerima? Nekada su bili moderni bunkeri , danas tuneli i pećine.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Tom

Pa Izraelci i treba da žive u šupljinama. Ti ljudi još uvjek žive u doba dve hiljade godina pre Isusa Krista.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
1 godina prije

Njihova jedina moc koju imaju je propaganda(i tuđi novac). Ali svaka im cast nazalost ,jer i svoj kukavicluk iskoriste u svoju korist, kao u ovom slucaju.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Meni su te sirene blle baš super za čuti. Za vrijeme rata smo najprije čuli sirene negdje poslije ponoći, onda je avion bacio bombu tak da se kuća zatresla svi smo bježali u podrum. Podrum nije bio u kući nego smo imali improvizirano sklonište u dvorištu pošto kuća nema podruma. Kada smo izašli van izgledalo je kao da je dan, na nebu je svijetlio veliko svjetlo, moja mama je mislila da se antikrist spustilo sa neba. :lol To svjetlo je bila nekakvo osvjetljenje koje je bacio avion samo moja mama se u to nije dala uvjeriti. Kasnije sam prvi i zadnji puta vidio kako zapravo svjetle zvijezde, jer je bilo zamračenje. Zvijezda je bilo toliko puno, da se tom prizoru ni danas ne mogu načuditi, toliko mi je bio lijep taj prozor, iako je bio rat.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Ante

E moj Ante, blago se tebi kad si uživao u bombardiranju.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Covjek uziva u sado mazo dozivljajima

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Palestinci bi trebali montirati stotine sirena u naseljenim podrucjima, i paliti ih nasumicno, svakih par sati, tako da se Izraelce cesto posjeti na blagodati njihove politike.

Max
Member
Max
1 godina prije

Oni žele da netko pogine da netko drugi ne bi pio antidepresive.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Neka zatuli par dana za redom i naviknut će se – znam iz vlastitog iskustva…

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Pa sta se vise ima nosit???
Nije mali!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik