Torijevski zastupnik kaže da britanska vlada mora priznati potencijalne rizike od požara koji proizlaze iz električnih vozila i litijskih baterija

Elektricni automobil
29 komentara

Britanska vlada, iako žuri da ispuni ciljeve neto nule, nije ispravno prepoznala potencijalne rizike od požara koje predstavljaju litijske baterije u električnim vozilima. Ovo je prema torijevskom članu parlamenta (MP) Bobu Blackmanu, koji je vodio kampanju protiv planova za izgradnju garaže za električni autobus ispod stambenog nebodera u sjevernom Londonu.

Blackman, predsjedavajući Svestranačke parlamentarne skupine za sigurnost od požara i spašavanje, upozorio je da postoji veliki rizik od požara koji treba uzeti u obzir kada se raspravlja o planiranoj garaži. Dodao je da ako postoji problem s nepravilnim položajem, postoji mogućnost da se stambeni blok sruši.

Litij je jedna od onih kemikalija koje gore na vrlo visokoj temperaturi. Pokušaj gašenja požara litija vodom može biti opasan jer predstavlja vrlo visok rizik.

Graditelji nekretnina Ballymore izradili su planove za “pažljivo pomlađivanje” središta Edgwarea, predgrađa sjevernog Londona, s novim kinom, knjižnicom, trgovinama i restoranima, zajedno s 3365 novih domova u 25 nebodera.

Međutim, najkontroverzniji aspekt prijedloga je plan izgradnje “prometnog čvorišta”, koji uključuje autobusni kolodvor, s autobusima koji se skladište i pune preko noći u prizemlju. Čvorište će se nalaziti ispod jednog od stambenih tornjeva.

Web stranica Ballymorea je izjavila: “Kako bismo bolje iskoristili, premještamo autobusno čvorište u podzemlje… što će smanjiti gužve i učiniti prijelaze sigurnijim.”

Stanovnici bi mogli biti u opasnosti zbog mogućeg požara baterije

Anuta Zack, glasnogovornica organizacije Save our Edgware, rekla je da bi požar akumulatora u garaži autobusa mogao rezultirati “Grenfellom na steroidima”, pri čemu bi se stanovnici koji žive u zgradi iznad mogli suočiti s “velikom opasnošću”. Zack je mislila na požar u Grenfell Toweru 2017. u kojem su poginule 72 osobe.

U izjavi objavljenoj ranije u prosincu, grupa je rekla: “Save Our Edgware, lokalna grupa stanovnika, izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi s rizikom od požara plana Ballymore/TfL za punjenje najmanje 190 električnih autobusa u podzemnoj garaži, potencijalno ugrožavajući 7000 stanovnika koji žive u visokim zgradama.”

Glasnogovornik zajedničkog pothvata Ballymore/TfL tvrdio je da će garažu koristiti električni autobusi tek nakon dobivanja odobrenja od svih relevantnih tijela. Blackman, koji predstavlja susjednu izbornu jedinicu Harrow East, rekao je da je TfL povukao svoju potporu za predloženu podzemnu autobusnu garažu zbog valjanih zabrinutosti o kojima je raspravljala londonska vatrogasna brigada.

Ako se motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) na benzinski ili dizelski pogon zapali, vatrogasci ga mogu prilično brzo ugasiti pomoću uobičajenih crijeva. Međutim, stvari su drugačije s električnim vozilima, koja se pokreću pomoću paketa litijskih baterija ugrađenih u šasiju jer baterije mogu otići u “toplinski bijeg” iz mnogo razloga.

Matt Humby, viši tehnički savjetnik u proizvođaču aparata za gašenje požara Firechief Global, savjetovao je da je ponekad teško ugasiti požare nakon što pobjegnu toplinski. Dodao je da u nekim slučajevima moduli litijskih baterija još uvijek mogu gorjeti pod vodom.

Humby je također rekao da iako će ga voda ohladiti, to nije dovoljno da zaustavi taj događaj toplinskog bijega. Svaka će stanica otići u toplinski bijeg, što će rezultirati domino efektom. Prema Humbyju, problemi leže u tome “hoće li vlada donijeti odgovarajuće zakone koji će navesti da ih treba staviti u određena područja.”

Električni AutomobiliopasnostpožarVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Sećate se onog čoveka koji je tvrdio da je napravio “motor na vodu” za koga je njegov brat tvrdio da su ga otrovali a par dana kasnije da je ukraden i auto i sva dokumentacija?

Malopre sam odgledao video u kome se tvrdi da je Tojota napravila takav motor!!!
Zamislite da nema ni baterije, ni tankova za naftno gorivo ili vodonik već vam treba samo malo vode koja bi se neprekidno reciklirala!
Ne govori se ništa o načinu na koji se razdvaja vodonik i kiseonik iz vode ali ako se napravi katalitički proces gde bi ovo razdvajanje išlo uz mali utrošak energije svi naši energetski problemi bi bili rešeni.

Observeterius
3 mjeseci prije

Gledao sam prije kojih mjesec dana neku reportažu kod Rimca gdje ja Mate objašnjavao kako je izolirao baterijske stanice / ćelije (zaboravih kako se stručno zovu i djelovi i zaštitio ih od rasplamsavanja u slučaju spontanog samozapljenja.
Valjda sigornost raste proporcionalno s troškovima. Tko je spreman kupiti Neveru za EUR 2.5mil?

Nisu bez vraga u Toyoti namjerno odustali od EV-a, fokusiravši se na hibride i motore na vodik.
No izgleda, nije ekonomično graditi pumpe za vodik.

Porsche je predstavio “treći put”, za sad limitiran samo za trkaće verzije njihovih modela dok se ne izgrade pogoni i logistika.

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

EV vozila imaju dosta problema u eksploataciji. Osiguravajuce kuce ih osiguravaju 30% skuplje zbog tih rizika. Trenutno to nije previse uocljivo, ali kad bi svi koristili iskljucivo EV vozila natala bi opsta katastrofa.

Nekoime
3 mjeseci prije

Britanija nema Vladu, nego namjesnike postavljene od židovske kamarile.

Max
3 mjeseci prije

Pametan Čovjek.

frk
3 mjeseci prije

Nema opasnosti jer nece biti ni automobila osim za odabrane, eto rijeseno.

3 mjeseci prije

ja se uvijek pitam, auti na struju, a odakle struja?
nije valjda da ce loziti naftu (dizel) da proizvedu struju?
apsurdima nikad kraja.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

EV’s – NEMAJU budućnosti ! Osim u domeni dostavnih vozila na kraćim relacijama i vozila za gradski prijevoz u gradovima ,megalopolisima , koji takvo što , infrastrukturno mogu podržati i to je to 🤷 . Oni koji traže ekologiju i Dolce Vita unutar megalopolisa i za njih ima rješenja …. SELI IZ GRADA — NA SELO ! Djelomično ovi hybrids imaju neka smisla no je njima mana , VRLO limitirana autonomija – ono – ovisno od uvjeta do 50 kilometara u prosjeku što je u biti – ništ 🤷 …. Dakle EV’s će vrlo brzo otići u povijest poput još jedna u nizu , ljudskih gluposti iniciranih od strane zlih ljudi !

oli
3 mjeseci prije

Gori Tesla gori borovina novi hit

abc
3 mjeseci prije

Lepi tesla, lepo gori…….

DEDA
3 mjeseci prije

ZNANJE JE NEZNANJE I ORTODOKSNI SAM NEVJERNIK.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI