fbpx

Zbog straha od Sovjeta Kissinger i Brzezinski su od Kine stvorili velesilu

SAD je stvorio od Kine velesilu

Kada su 1970. godine Henry Kissinger i Richard Nixon započeli, a zatim Zbigniew Brzezinski i Jimmy Carter završili proces normalizacije odnosa s Kinom, oni su čvrsto vjerovali kako je Peking za Ameriku manja prijetnja od Moskve, piše South China Morning Post. Zbog tog uvjerenja bivših američkih vlasti Washington sada u Pekingu ima nevjerojatno jaku ekonomsku i tehnološku konkurentsku silu s kojom se mora natjecati na Pacifiku.

Američke brige zbog “ruske prijetnje” su glavni razlog koji je doveo do uspona Kine, piše u svom članku za South China Morning Post kolumnist Robert Boxwell.

Nedavno preminuli Zbigniew Brzezinski, koji je bio savjetnik za nacionalnu predsjedniku Jimmyu Carteru, 1978. godine je radio na završnoj fazi “normalizacije” diplomatskih odnosa s Kinom. Taj je proces sedam godina ranije pod predsjednikom Richardom Nixonom započeo još jedan savjetnik za nacionalnu sigurnost, Henry Kissinger,  koji je u to vrijeme održao tajni sastanak s kineskim premijerom Zhou Enlaiom.

Kao što je navedeno u članku, “slučajno” su dva najutjecajnija savjetnika koja su pozivala na čvršće veze s Kinom bili imigranti iz Europe, iz koje su pobjegli zbog Drugog svjetskog rata.

Brzezinski je došao iz Poljske, a Kissinger iz Njemačke, a obojica su na svoje utjecajne položaje došli s “prtljagom gađenja” prema Sovjetskom Savezu.

“Sada, 40 godina kasnije, očito je da je Kina imala veliku korist od zapadnog uvjerenja da mu je Peking manja prijetnja od Moskve.” piše autor.

Uspon Kine kao ekonomske i tehnološke sile, s kojom se Amerika sada natječe da očuva dominaciju u Tihom oceanu, nenamjerna je posljedica posla kojeg su započeli Nixon i Kissinger, koji su htjeli riješi dva, po njihovom mišljenju, kritična pitanja. Naime, htjeli su završiti rat u Vijetnamu na jednoj strani, a na drugoj stvoriti protutežu sovjetskoj nuklearnoj prijetnji.

Međutim, kada su Jimmy Carter i Zbigniew Brzezinski 1978. dovršili normalizaciju odnosa s Kinom, rat u Vijetnamu je već bio gotov, a sovjetska nuklearna prijetnja je “bila pod kontrolom”.

O opasnosti da, zbog trgovine sa Sjedinjenim Državama i drugim razvijenim zemljama, Kina postane vodeća sila naširoko se raspravljalo i prije “normalizacije”. Oko ovog pitanja postoje dva stava. Neki su tvrdili da je prijenos tehnologija bio potreban i da će doprinijeti “stabilnosti strukture mira”.

Drugi nisu dijelili taj optimizam i vjerovali su “kako će kroz trgovinu Zapad polako biti lišen svoje najvažnije imovine u toj zemlji, a da za to uopće ne postoji valjan razlog”.

Očito je da su Carter i Brzezinski bili zagovornici prve teze i da će odnos s Kinom Washingtonu donijeti korist, da će oslabiti SSSR i Rusiju, a da Kina nikada i ni u kom smislu neće i ne može nadjačati SAD.

Danas imamo situaciju da je američki predsjednik Donald Trump izabran zbog političkog programa u kojem je obećao da će se vrlo oštro suprotstaviti Kini, između ostalog u Južnom kineskom moru, po pitanju Sjeverne Koreje i bilateralnoj trgovini.

South China Morning Post piše kako je Trump suočen s teškim izazovom i samo zbog čvrstog uvjerenja njegovih prethodnika da je za američke interese Moskva bila ozbiljnija prijetnja od Pekinga.

Možda je tako bilo samo djelomično, možda je i sve istina, ali je činjenica da je Trump naslijedio vrlo težak zadatak, posebice u okolnostima u kojim su rusko-kineski odnosi u uzlaznoj putanji 16 godina za redom, odnosno, od potpisivanja povijesnog “Ugovor o dobrosusjedskoj i prijateljskoj suradnji” 2001. godine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jale
Gost
jale
3 godine prije

Zato je Brezinski i umro od tuge jer nije više mogao gledati kako mu se globalno “carstvo” raspada, a mogao je još sto godina poživiti da je htio. Mogao je kao kompa mu Rockefeller šest puta na black market kupiti jedno mlado srce i bubrege, nekog nesretnika koji je izgubio život jureći 300 na sat za materijalnom srećom.

Nikola
Gost
Nikola
3 godine prije
Reply to  jale

Ako je jurio, a moze biti I namerno priklano neko dete, od ovih tolikih Koji nestaju

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  Nikola

@Nikola Može biti vrlo lako jer ne zaboravimo da oni mogu da imaju uvid u sve naše zdravstvene kartone pa možda ciljano otimaju “donore” koji odgovaraju nekom trulom kapitalisti za rezervne dijelove. Inače, ni u predratnom, ni u poratnom stanju nije bilo više misterioznih nestanaka sa ovih prostora nego danas.

Five Eyes
Gost
Five Eyes
3 godine prije

Svatko vidi da je Kina veca prijetnja Americi nego Rusija.
Postavlja se pitanje zasto se americka vlada drzi pogresnog kursa?

Europa i Amerika bi cak i mogli nekako Rusiju integrirati i s njomen ekonomski zavladati a s Kinom nikad.
Tek na Kini ce osjetiti oni sto znaci nekom prodati uze.
Rusi su bili previse glupi pa kad bi i kupili uze od anglo-saxona koristili bi ga na kilavi ili pogresni nacin.
Od Kineza nemojte to ocekivati.

Ukratko ako je “zapadnoj” civilizaciji stalo da ekonomski dominira, nek oni ne mjenjaju Kurs naspram Kine, sve je to OK ali moraju Rusiju integrirati.

Ne znam ni sam, zasto su toliko glupi.
Barem za vidjeti ovo ne mora covjek imati neke doktorate ili ispasti iz nato torbe.

Eheh
Gost
Eheh
3 godine prije
Reply to  Five Eyes

Zato sto bi tako morali placat plin i ostala rudna bogatstva, a sa ratom se nadaju popljackat to sve i imat zabadava. Bolesnima nikad dosta mrtvih.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Five Eyes

Zaboravljate koliko mi malo znamo o Kini, njihovoj civilizaciji, kulturi i mentalitetu. Zašto bi oni bili isti kao i mi? Zašto bi željeli pokoriti sve što se miče kao što to zapad želi?

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

Ovo mi je baš drago da sam pročitao. Baš sam prije nekog vremena na roštilju o ovome raspravljao sa prijateljima,to je bilo koji tjedan poslije prvog maja,sjećam se da smo odgodili jer za prvi maj nije bilo dobro vrijeme. I pričali smo o kapitalizmu,bankama,svemu i svačemu itd. Ja sam baš rekao,pa pogledajte ljudi,ameri su preselili sve tvornice,odnosno Nixon se prvo dogovorio sa Maom a onda malo pomalo iz je kapitalizam radi svoje slijepe pohlepe preselio hrpu tvornica u Kinu. Kinezi,mudri kakvi jesu,napravili isto što i Japanci prije njih-osim što su zaposlili hrpu sirotinje,olakšali ponešto socijalno tešku situaciju (ne kažem da je sad bajna,ali sigurno im je bolje nego prije 35-40 godina i pouzdano znam da ne rade za “šaku riže” već za 300-600 $, ovisno o kompaniji i poslu koji obavljaju) ,još su i zaradili kao država te postepeno naučili mnoge tehnologije. Politički gledano,SAD je oslabio komunistički blok,odnosno pocijepali su ga te se on iz dobro znanih razloga uskoro urušio. Rezultat toga svega za nas radničku i građansku klasu je da više ne živimo tako dobro,a još više bezbrižno na zapadu,dok se istok još nije u potpunosti izdigao. Ali zato,postoji hiper bogata klasa i na zapadu i na istoku. Politički gledano, ustupak Kini bio je snažan udarac SSSR-u,ali pobjeda je skupo plaćena.Rekao bih,dobili su prvi hladni rat,ali opijeni pobjedom nisu shvatili što im treba da bi ostali supersila na duge staze-industrija,realna ekonomija a time i jaka srednja klasa. Još je neko vrijeme i bilo dobro,jer je 90-ih krenula informatička revolucija u SAD-u,ali kada je krenula totalna imperijalna ludost i nemilo trošenje novaca i resursa sa čim uvijek dolazi i korupcija, pad moralnih vrijednosti u društvu i dekadencija,onda je Imperij gotov,u smislu apsolutne moći. Sve viđeno u povijesti,po obrascu praktički. Čini mi se da Trump tako razmišlja,ali onaj čas kada počinješ gubiti sjaj,a to se događa zadnjih nekoliko godina (svi procesi se dešavaju nekoliko godina,ništa se ne dogaža kroz godinu-dvije) e onda polako se i “saveznici” poput Njemačke,Japana i drugih zemalja koje nešto znače (ne mislim na sile poput Hrvatske,Crne Gore,Litve i slične) počinju okretati. Mislim da je kasno za da budu great again kakvi su bili. Moji prijatelji se nisu baš složili sa mnom,moram priznati

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  pikaču

promjeni prijatelje 🙂 a ako te i kada te onako slucajno hvata depra ,ne idi kod lijecnika ,udahni , zastani na trenutak i promotri okruzenje tj ljude oko sebe , mozda si ipak samo supcima okruzen.pozdrav.

Kinez
Gost
Kinez
3 godine prije
Reply to  pikaču

@pikaču, Kinezi ne rade za samo 300-600 dolara, njihova prosjena plaća preračunata u dolare ke skorp 1.000 dolara. Prosječna !
I ne vjerujmo da im je nekda bila 30 dolara, to su laži. I sve je to Kina postigla sama, a ne uz pomoć nekog zapada, koje gluposti

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

amerika je jedina prava prijetnja cijelom svijetu njih nitko ne napada niti okruzuje a osim togavode agresivnu politiku prema svim zemljama svijeta mislim da americka opanost nije histerija vec stvarnost o kojoj nitko ne prica pa gotovo da nema zemlje u svijetu gdje amercke strukture ne upravljaju

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Ekonomska moć Kine je znatna!
U isto vreme, vojna inferiornost Kine čini tu državu i dalje samo regionalnom silom!
I naravno: Kinu treba držati na kvačilu!!

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Weteran

@Weteran- Interesantno da si dobio isto pluseva koliko Five Eyes minusa a rekli ste isto. Slažem se s obojicom ( ograda od Integracije Rusije u zapadni blok). Ne sjećam se više tko, ali je prije par godina izvjesni američki političar rekao da dugoročno gledajući SAD i Rusija moraju postati saveznici jer će ih inače Kina iništiti, a dijelove Rusije oteti. Gledajući malo unaprijed ovo je vrlo izvjesna situacija.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Piretis

Mislim da niste shvatili kolegu ili mene?
Naš pogled je različit!
Moj stav je da moć leži u oružju a ne u giga-mega tona kojekakve robe !?
Kinu je u “kavezu”, i ima vrlo ograničene vojničke sposobnosti !
Rusija za dva sata pretvara Ameriku u Mesečev pejzaž!
Da sediš u Vašingtonu, ti bi …?? Šta ?!?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Weteran

@ Weteran-Da sjedim u Washington-u vjerojatno bih razmišljao o tome kada i kako izvesti preventivni (prvi) udar na Rusiju. I isplati li se to.
Ali, za 20- 30god. netko će u tom gradu razmišljati o istoj stvari ali drugom neprijatelju (Kini). Do tada bi i ona mogla posjedovati vrlo ozbiljnu vojnu moć. A to što Kina trenutno nije agresivna jest posljedica svijest da su (još) samo regionalna sila. Ne znam zašto, ali mi se kinezi ne čine dugoročno pouzdan partner. Ni sa ideološki bliskim SSSR-om nisu imali romantični odnos, dapače, radije su koketirali sa kapitalistima (SAD, ali i drugim zapadnim zemljama).

Kinez
Gost
Kinez
3 godine prije
Reply to  Weteran

Nije istina da je Kina vojno inferiorna, to je ipak nuklearna svemirska i svaka druga sila. Samo Kinez u svojoj povijesti nikada nisu bili osvajači.Tu je zabluda.
p’a šta onda ne napadne neko Kinu ako je vojni patuljak?

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

svjetski kapital dosao je u kinu radi gotovo besplatne radne snage obzirom d im je tamo preskupo sada vecim djelom prelaze u indiju

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  gostgost

To se mjeri u milipromilima jer, misliš da je lako, pogotovo u Indiji, doći u neku sredinu i naći recimo 100 kvalificiranih radnika ili uopšte ljudi koji znaju čitati, pisati. Misliš da u Indiji svi idu u školu, da je kao što je ovdje… E moj lega, Indija su onih par gradova koje svi znaju, al malo dalje, lega, e to ti je kao Balkan prije 500 godina. Nemaju vodu, struju, nemaju obrazovanje. Tko će im raditi? Sav visokoškolski kadar realnih stručnjaka ne radi u Indiji nego u Kanadi, UK, SAD, Australiji, JAR-u. Indija za takvo nešto mora provesti pravu revoluciju u obrazovanju, što su komunisti u Kini i na račun države obavili davno ranije i sada ubiru plodove, a drugi dok ih stignu, morat će dobro, dobro, zagrijati klupe. I objasniti, zašto su nekada pljuvali očito uspješan model obrazovanja koji je preslikan, modificiran i prilagođen mogao cijelu zemaljsku kuglu dići na viši stupanj civiliziranosti i discipliniranosti. Samo da me ne čuju anarkišti, oni dobiju lumbago na spomen discipline.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  jale

Ajd Jale, a znaš sve o Indiji vidim. Da neki k…r…c, znaš, a ne znaš, onda bi znao da je Indija postala moćnija nego šta misliš. Po Paritetu kupovne moći to je već 4 sila na svijetu. Poljopr.prozvodnja druga ili treća sila, industrijska oko osmog mjesta ili i više.
Indija je demokracija, ali to je i federacija, Unija, sa 29 država, i 7 teritorija, sa 23 službena jezika i 12 pisama. Pišeš gradovi, hahaaaaa pa bog te mazao Indija ima 41 milijunski grad ili pak konurbacije. Koliko takvih ima na Balkanu, hahaaa? Koliko imaju milijuna stručnjaka,po svim pitanjima? Da nešto znaš, a ne znaš, onda bi znao da danas Indiju mnogi sa zapada odlaze na liječenje. Ili napraviti zube. Usluga ista, jeftinije 10 puta. da znaš, a ne znaš, onda bi znao da je Indija 1974 postala nuklearna sila, a 1980 i svemirska sila.
Da znaš, a ne znaš, onda bi znaoda je lako doći u Indiju i da se svaka savezna država natječe koliko će privući stranog kapitala. Sad u tome prednjači Guđarat, ako uopće znaš što je to Guđarata.
Ili Karnataka, informatička sila tog dijela Azije, u njen gl.grad Bengaluru dolaze i Amerikanci na rad. Znaš li šta je to Karnataka?
A znaš li da iz bivše jugoslavije ima veći broj ljudi koji živi u Indiji? Neke mlade cure su ostvarile i velike glumačke karijere, i eto, nisu krepale od gladi.
Da nešto znaš, a ne znaš vidim, onda bi znao da indijske tvrtke investiraju u Svijetu. Npr.u Hrvatskoj, imaju tvornicu lijekova, negdje u sjevernoj Hrvatskoj.
Točno je da ima problema, ali se rjšavaju. kada su postali nezavisni 1947 bilo je u ekstremnom siromaštvu preko 70% ljudi, danas 70 godina kasnije samo 20%, ili malo iznad. I tu su razlike među saveznim državama Indijske Federacije jako velike…..Od najsiromašnijeg Bihara, preko siromašnih država kao Orissa, Jharkhand, Pašimi Bangla (Zapadni Bengal) do najsređenijih država kao što su Guđarat, Maharaštra, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu…..
Nepismenih je po popisu 2011 bilo 26%, najviše u Biharu 36%, najmanje u Kerali samo 7 ili 8 %.
A broj visokoobrazovanih, hm? deseci milijuna……….
I zašto zapadne kompanije rado plaćaju Indijcima za usluge lansiranja satelita? P ajeftiniji su 10 puta od američke NASE ili evropske ESE. I da, baš su pred nekolikodana lansirali svoju najjaču raketu nosač do sada.
Inače, svi koji misle da je Indija dno dna, pa u piz….d…u, ma …..t…rn.., to još uvijek mislite i za Kinu. A njihove plaće 1.000 dolara, indijske prosječne najmanje 500 dolara.
I ja kupujem indijske proizvode u DM trgovinama. Zubne paste i još ponešto, to je moćna tvtka HIMALAYA, iz Bengalurua, gl.grad Karnatake. Proizvode na temelju ayurvedskih recepata. Znaš li uopće šta je ayurveda?
I da! Zašto Indija ima javno zdrvastvo? Čak kao stranac ako ti s enbešto dogodi, dobiješ besplatnu uslugu.
P.S. Odi na youtube, pa pogledaj indijske nove auto-ceste, ili nove aerodrome….

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Oni koji žive uz more, vrlo dobro znaju da su Indijsci postali sve viđeniji turisti. Ove godine sam u Splitu vidio Indijaca koa nikada do sada. Posebno kada je došao jedan kruzer, bilo ih je na Rivi na stotine. I da, itekako se vidi jesu li u pitanju pripadnici sjeveroindijskih indoevropkih naroda, ili su pak Dravidi sa juga. Odaje ih boja kože i crte lica.
Nekako mi izgleda je Dravida više, iako u samoj današnjoj Indiji tvore samo 24%. Ali su njihoive države na jugu Indijske Unije i najbogatrije i n ajrazvijenije. Pa valjda ima i turista odatle u relativno većem broju.
I danas sam vidio jednu mladu indijsku obitelj, turisti…

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije

Naslov bi bio točan kad bi zanemarili više decenijski rad milijardu i kusur Kineza. Ispada kao da im je status velesile netko poklonio, a npr. Francuzima i Englezima oteo. Kina je bila carstvo dok ovakva Amerika nije ni postojala. Zadnjih 100 godina u povijesti čovječanstva ne znači puno.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  nikud nikam

@nikud nikam- Kažu da je povijest učiteljica života (Ciceron). Kvaka je što nije uvijek dobra učiteljica, pa nas zezne. Nije Kina danas uspješna jer ima tisućljetnu državu (carstvo). Po toj bi analogiji i Egipat ili Irak mogli biti uz bok najbogatijim zemljama svijeta. Kina je tu gdje je, radom i trudom svojih građana, ali najviše radi zapadne pohlepe. Dobiti što više robe za što manje novca. A za tako mali novac, i tako puno, izgleda da su samo daleko azijske zemlje, spremne raditi.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije
Reply to  Piretis

Da krenem od kraja Vašeg komentara. Na Balkanu se radi za manje pare nego u Kini (nominalno čak bez računanja kupovne moći) Irak je bio super država dok ga nije napalo pola svijeta i uništilo. Tko može znati gdje će opet biti Egipat za 50 godina računajući na svoju ogromnu populaciju? Iran je na tragu Perzije bez obzira što ga napada svaka fukara. I td itd.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  nikud nikam

NIKUD NIKAM, nisam siguran da je Irak bio baš super-država, ali je sigurno bio zemlja koja se dosta razvijala i gradila. No, ne smijemo zanemariti brutalnu činjenicu da je u Iraku pod Sadamom bilo dosta državnog nasilja. Protiv političkih protivnika, protiv Kurda, da je skoro stalno bila neka vrst polugrađanskog rata. Sadam je dao da se protiv kurdskih pobunjenika i civila upotrijebi i kemijsko naoružanje, to svi znamo. Čak su i tadašnji yu-mediji to napisali, iako se stalno navijalo za Sadama.
Znamo da je Irak bio taj koji je izazvao rat sa Iranom, i da su u tome besmislenome ratu također upotrijebili kemijsko oružje.
Treba biti realan, a ne emotivan kada se piše o nečemu.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

NIKUD NIKAM, a na kakvom je to tragu Perzije današnji Iran? Molim racionalno pojašnjenje. Ako su na tragu Perziej, e pa neka onda zabrane islam u šijitskoj varijanti koji je tamo državna religija, i neka obnove zaratustrijanizam. Onda će biti na tragu Perzije, nikako ne ovako. Iako svi znamo da se to neće dogoditi, jer ne možeš vratiti to šta je bilo.
I da, pitanje: a koja to fukara napada Iran? S kim Iran trenutno ratuje? Zadnji rat je bio rat sa Irakom (1980-1988), i ja ga se živo sjećam….

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  nikud nikam

Bravo majstore. Objasnio si. To uvijek treba isticati.

Spektator
Gost
Spektator
3 godine prije

To cijelo vrijeme pokušava Trump iskomunicirati s političkom javnošću koja je toliko zatrovana rusofobijom da više logično promišljanje ne vrijedi. Trump je svjestan da je Kina glavni takmac te da joj dugoročno Amerika može parirati samo u suradnji s EU i Rusijom. Uz sadašnji neprijateljski stav prema Rusiji, ona se okreće prema Kini i Aziji, čime će Amerika i EU izgubiti globalnu dominaciju,

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
3 godine prije

Pa nije nasa zemlja monopoli, da se na njoi dva djecaka igrata. Svaka drzava ide kroz prirodni proces svoje rasti kvalitete, koju izrazava putem tehnologije za upotrebe svih vlastitih resursa. Pri tom je nuzno izraziti i potrebni kapital, kojeg je lako privuci, ako imas povolnijje troskove.
eppur si muove…

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Jedna rampa “civilizacije” slicna onoj Rusiji i Kina je na nogama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik