Izrael pokreće prve kopnene napade na Gazu

Izraelski tenkovi idu prema Gazi
12 komentara

Izraelske odbrambene snage (IDF) poslale su tenkove i pješake u Gazu u petak da izvedu, kako su nazvali, “lokalizirane racije” uoči vjerovatne invazije na palestinsku enklavu, u nastojanju da lociraju neke od ljudi koje su militanti Hamasa uzeli kao taoce.

Snage IDF-a izvele su nekoliko racija u Gazi kako bi “očistile područje od terorista i oružja” uz “napor… da lociraju nestale osobe”, navodi se na nalogu IDF-a na X (bivši Twitter).

“Pešadijske i oklopne snage su pretraživale i okupljale u tom području kako bi pronašle nalaze koji bi mogli pomoći u nastojanju da se locira nestala i osujećena teroristička infrastruktura i terorističke ćelije pronađene u tom području”, navela je izraelska vojska .

Portparol IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari također je rekao da su napadi bili usmjereni na “protivtenkovske vođene raketne odrede koji su namjeravali da se infiltriraju na teritoriju Izraela”.

Isturene jedinice prijavile su “otkrića” nestalih Izraelaca u blizini granice, što je dovelo do odluke da se pošalju veće snage pod komandom potpukovnika Šimona Putrabanija, navodi Jerusalem Post. Nakon što je brigada opkolila lokaciju, tijela su sakupljena i prevezena na teritoriju Izraela, piše list.

Snage IDF-a su se “spremale za kopneni manevar”, ali vlada tek treba da da konačnu naredbu za operaciju, rekao je u četvrtak portparol potpukovnik Richard Hecht.

Prema izraelskim zvaničnicima, broj poginulih u Izraelu iznosio je preko 1.300 ljudi, a skoro 3.500 je povrijeđeno u petak navečer. Desetine Izraelaca i stranaca su uzeti kao taoci, a IDF je saopštila da je kontaktirala 120 porodica nestalih.

U Gazi je najmanje 1.900 Palestinaca, uključujući 614 djece i 370 žena, ubijeno u Gazi tokom protekle sedmice, prema posljednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u petak da je kontraofanziva u Gazi  “samo početak” jer je obećao da će “iskorijeniti” Hamas. Na zajedničkoj pres-konferenciji sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, Netanyahu je izjavio da će “pred nama biti mnogo teških dana”, ali da će izraelske snage “slomiti” “barbare” Hamasa.

“Želio bih da naglasim: ovo je samo početak. Naši neprijatelji su tek počeli da plaćaju cijenu”, rekao je Netanyahu, dodajući da “sada neće detaljizirati šta tek dolazi, ali želim da vam kažem da je ovo samo početak”.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tortiljo
6 mjeseci prije

SPO protiv terorista

Darko
6 mjeseci prije

Svinje židovske s tenkovima na civilno stanovništvo?

Max
6 mjeseci prije

Izrael će tek izvršiti pravu invaziju koja će biti vrlo skupa.

bruegel the elder
6 mjeseci prije

Pripreme za novi Deir Yassin i Nakbu / Naqba……tj. konačno rješanje.Zapadna Obala je
odavno rješena……..

bruegel the elder
6 mjeseci prije

Cionistički mokri snovi : “humano preseljenje” stanovnika pojasa Gaze na Sinaj i to
“privremeno” na par stotina godina ,a za to vrijeme naseliti svoje.Jednostavno – Nakba 2 i
konačno rješenje Gaze.Zato Egipat ne dozvolljava prolaz.

Darko
6 mjeseci prije

Krenu li Iran, Irak, Libanon i Sirija na Izrael, pojest će ih za doručak. Pogledajte kartu koliki je Izrael. Ali Izraelcima se lako kurčiti na manjinskim narodima ali kada ih ovi dohvate žaliti će što ih Hitler nije sve istuširao 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI