Izrael poziva Pentagon zbog udara u Gazi

Udari na Gazu
16 komentara

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz održao je telefonski razgovor sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom u petak navečer kako bi ga obavijestio o ciljevima i napretku tekuće vojne ofanzive u Gazi, nazvane ”Operacija Svitanje”. Dok IDF tvrdi da je uklonila visoke teroriste, palestinski zvaničnici kažu da je desetine civila ubijeno ili povrijeđeno.

“Ministar Gantz je naglasio da Država Izrael radi na odbrani svojih građana, te da će djelovati odlučno i sa što većom preciznošću protiv terorističkih operativaca i infrastrukture kako bi ostvarila svoje ciljeve”, navodi se u priopćenju Gantzovog ureda povodom poziva.

Izraelski avioni pogodili su stambenu zgradu u Gazi ranije u petak, eliminišući komandanta palestinskog Islamskog džihada Taysira al-Jabarija, dok je dodatnih 10-20 operativaca PIJ gađano projektilima i artiljerijom.

Palestinski zvaničnici kažu da je u napadima ubijeno najmanje 10 civila, među njima i petogodišnja djevojčica. Prijavljeno je da je još 55 povrijeđeno.

Kao odmazdu, palestinski militanti ispalili su desetine raketa na Izrael, upozoravajući da će uslijediti šira ofanziva. Sirene za vazdušne napade mogle su se čuti širom južnog Izraela satima, jer je vazdušna odbrana bila aktivirana da presreće nadolazeće projektile.

Gantz je ranije najavio da je odobrio pozivanje oko 25.000 rezervista, dok je glasnogovornik IDF-a Ran Kochav rekao za Kanal 12 da će operacija protiv PIJ-a “dugo trajati”. U svom obraćanju naciji u petak uveče, premijer Yair Lapid koristio je slične izraze, rekavši da će bitka „trajati onoliko koliko bude trebalo“.

“Izrael neće sjediti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju da naude njegovim civilima”, rekao je Lapid. “Ova vlada ima politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada – bilo koje vrste – iz Gaze prema izraelskoj teritoriji.”

Najnovija eskalacija počela je kada su izraelske snage u ponedjeljak uhapsile vođu PIJ-a na Zapadnoj obali Bassema Saadija u gradu Jenin. Palestinski tinejdžer ubijen je u napadu na Saadijev dom, što je izazvalo negodovanje širom palestinskih teritorija. Dok je PIJ stavljao svoje borce u stanje visoke pripravnosti, izraelski zvaničnici su ove sedmice više puta upozoravali na predstojeće osvetničke napade.

gazaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Slava Izraelu! Slava Ukrajini! Slava Židovima!

Darko
1 godina prije

Stvarno vrijeme je da se Izrael ili dovede u red ili izolira od cijelog svijeta.. Ta banda razbojnika, ubojica i kradljivaca tuđeg teritorija je prevršila svaku mjeru..

Pera Detlic
1 godina prije

Eto kako izgleda kad Jahve izabranom nebeskom narodu “da” tuđi teritorij. Koji k im on sam tako svemoguć nije “oslobodio” pa im ga predao. Možda je netko malo faldificirao Bibliju? Tko zna?

Max
1 godina prije

Odmazda slijedi i to jača.

pipistrela
1 godina prije

Hoće li EU i njegovi partneri preko baruštine uvesti sankcije Izraelu!!!!????

Žile
1 godina prije

Ovi židovi sa amerikancima na čelu največe zlo ovog svjeta!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI