Izrael se sve više okreće prema Kini

Izrael i Kina - Odbacivanje dolara
15 komentara

Otkako je 24. veljače započela ruska vojna kampanja u Ukrajini, SAD i njeni zapadni saveznici uveli su niz sankcija u pokušaju kažnjavanja Moskve zbog njezina ponašanja i osakaćenja njezina gospodarstva. Ali Rusi bi mogli imati neočekivanog saveznika u Izraelu, jer on također igra veliku ulogu u slabljenju dolara.

Izraelska središnja banka uvela je kineski juan u svoje rezerve, koje su prošle godine iznosile više od 200 milijardi dolara. Ovo je prvi put u desetljeću da je Izrael promijenio svoje rezervne valute, koje su se ranije držale u američkim dolarima, eurima i britanskim funtama.

Osim juana, pričuva sada uključuje i kanadsku, australsku i japansku valutu početkom 2022.

Dr. Alex Coman, ekonomski stručnjak na Sveučilištu u Tel Avivuu, rekao je da izraelska akcija nije iznenađujuća, posebno s obzirom na to da je Izrael očito blizu uspostavljanja sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom do kraja 2022. godine.

Prema izvješćima u izraelskom tisku, većina kineskih artikala bit će oslobođena carina u bilateralnoj trgovini, dok će drugi uživati ​​u znatnim smanjenim carinama.

“Ako ovaj sporazum završi potpisivanjem, Izrael bi mogao postati „plinovod“ kroz koji će se prenositi kineski proizvodi”, rekao je Coman.

“Ako se to dogodi, juan će definitivno postati značajniji jer će se kineska valuta koristiti u dijelu trgovine između dvije države, tako da se Izrael već priprema za takav scenarij”, dodao je.

Međutim, izbor središnje banke da usvoji juan možda nije bio vođen isključivo ekonomskim razlozima; razne međunarodne publikacije, uključujući Bloomberg, sugeriraju da je geopolitika imala ulogu u izboru Izraela.

Otkako je 24. veljače započela ruska vojna kampanja u Ukrajini, SAD i njeni zapadni saveznici uveli su niz sankcija u pokušaju kažnjavanja Moskve zbog njezina ponašanja i osakaćenja njezina gospodarstva.

Kao rezultat tih napora, Rusija je počela otuđivati ​​američki dolar, rekavši u ožujku da će nacijama koje su neprijateljske Moskve biti dopušteno kupovati plin od Rusije samo u ruskim rubljama. Također je Putin započeo razgovore sa značajnim partnerima kao što su Indija, Kina i Iran o održivosti trgovanja u lokalnim valutama s njima. To je također potaknulo druge države na slične korake.

Ove akcije potkopale su američki dolar, zbog čega se Izrael vjerojatno odlučio na neobičan potez i diverzificirati zalihe nacionalne valute prelaskom s američkog dolara.

Coman kaže da nema zabluda da će izraelska odluka naići na neprijateljstvo od strane Washingtonskih dužnosnika. On, međutim, sumnja da će poduzeti bilo kakve mjere kako bi kaznili ili prisilili židovsku državu da povuče svoju odluku.

“Naravno da će se namrštiti jer smatraju da su dramatično uložili u nas. Ne, pitanje je hoće li biti išta izvan te frustracije. Jako sumnjam u to.”

Drugi izraelski analitičar, Amir Oren, stručnjak za međunarodne odnose, izazvao je sumnju u potencijalno miješanje SAD-a u odluku izraelske središnje banke.

“U američkom je interesu da izraelsko gospodarstvo ostane stabilno”, rekao je. “A ako središnja banka vjeruje da je ono što može doprinijeti toj stabilnosti kineski juan, zašto bi se Washington miješao?” obrazložio je.

Izrael je, s druge strane, imao prilike kada je SAD špijunirao njegove transakcije s Kinom. Jedan takav incident dogodio se 2000. godine, kada je tadašnji premijer Ehud Barak, pod američkim pritiskom, otkazao sporazum kojim bi Peking dobio više Phalconovih radarskih sustava za rano upozoravanje u zrak.

Drugi se dogodio 2019., kada je izraelski grad Haifa sklopio 25-godišnji sporazum s Kinom kako bi se omogućilo Kinezima da ulažu u njegovu luku. Dužnosnici u Washingtonu bili su ogorčeni i zaprijetili su Izraelu strašnim posljedicama ako se usudi “zauzeti stranu” u velikoj utakmici između dva diva. Židovska se država raspala pod stresom, a dok se projekt nastavio, kinesko je sudjelovanje bilo ograničeno.

Diverzifikacija valutaIZRAELkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gargamel
1 godina prije

Kina treba da što manje ima posla sa židovima, oni su tu samo da probaju zavaditi Kinu i Rusiju.

Annabella
1 godina prije

Ima još jedan detalj koji sigurno nije nevažan. Može se primjetiti da Izrael uglavnom šuti u vezi rusko-ukrajinskog sukoba, a Rusi bi, vrlo vjrojatno, prihvatili plaćanje u juanima. Tako svi zadovoljni, osim SAD-a, ali tko ih pita.

nekoime
1 godina prije

Krpelj traži novog domaćina, staroga su isisali.

Max
1 godina prije

Oni već rade s Kinom a pitanje je smiju li više od toga.

nena
1 godina prije

Israelci mnogo “vole”kineze😝. U Israelu Kinezi nesmeju da se obraćaju ženama Israelkama: koliko je sati, gde je ta i ta ulica, itd. Omalovažavaju, rangiraju kao što Ameri rade sa crncima. Toliko o “ljubavi”židova i kineza….

1 godina prije

“Ako ovaj sporazum završi potpisivanjem, Izrael bi mogao postati „plinovod“ kroz koji će se prenositi kineski proizvodi”, rekao je Coman.
Zašto govorim o preseljenju parazita na Istok?

abc
1 godina prije

Znaju Kinezi itekako dobro, o kakvim se parazitima radi, kad je rječ o podlim Izraelcima i njihovom fašo-nacizmu. Najgori antisemiti su baš današnji Izraelci i njihove bogate židovske elite u USA, koje su pred 80 godina na vlast u Njemačkoj podigle i financirale Hitlera. Danas sionistički židovi potpuno isti scenarij stvaraju i u Ukrajini, a prije toga su Ukrajinu podjelile židovskim oligarsima, koji na vlast Ukrajine postavljaju samo židove.
Židovi i Ukro neonacisti su danas brača po oružju.

1 godina prije

Podsjeti me na izrečicu: “Drži prijatelje blizu, neprijatelje još bliže…”.
Izrael drži SAD u šaci, sad se pokušava ulizati Kini…
A Kina je veoma oprezna… Zna sa kime ima posla…

Lucija, prva
1 godina prije

Otkriveno oko 300 izraelskih plaćenika među Azovcima (pazi mene lude – liče na Isil. Pa naravno da liče!!) Ali to nije sve: “Čak i među učesnicima tzv. antiterorističke operacije (protiv stanovnika Donbasa) učestvovali su ne samo ukrajinski Jevreji na čelu sa Igorom Kolomojskim (formirajući dobrovoljački bataljon), već i «mosadovci». Naime, u sastavu ukrajinskog dobrovoljačkog bataljona «Donbas» nađeno je od strane pripadnika armije Donjecke i Luganske Republike nagorelo telo i izraelski pasoš na ime Mihaila Falkova (Falkov Michael), rođenog 1977. godine. Ali o tome se nije govorilo jer je informacija dobila oznaku tajnosti. Oznaka je usledila jer građanin Falkov nije bio bilo koji Izraelac. Neko vreme je bio je savetnik Benjamina Netanjahua i ministra spoljnih poslova Izraela Avigdora Libermana, što govori da je radio za ovu državu i «Mosad». Šta je radio Falkov i zbog čega se Izrael uključio u «obojene revolucije» u Ukrajini, ubrzo su otkrili alternativni ruski mediji koji… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Citam vijest na ovu temu: Hazari uspostavljaju carstvo, a glavna magistrala bice Put svile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI