Izraelska kriza mogla bi izazvati globalni ekonomski šok

Izrael napad
10 komentara

Globalna finansijska tržišta za sada potcjenjuju prijetnju od “masovnog sukoba” širom Bliskog istoka, upozorio je poznati ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku Nuriel Rubini.

U intervjuu za Bloomberg u četvrtak, on je rekao da većina investitora vjeruje da Izrael “nema drugog izbora osim da ode u Gazu i riješi se Hamasa”, cijeneći prema osnovnom scenariju u kojem “Izrael okupira Gazu, to će postati ružno, ali sukob ostaje obuzdavan.”

Međutim, Roubini, koji je predvidio finansijsku krizu 2008-09, a Wall Street ga je prozvao ‘Doktor Doom’, naglasio je da postoji “nedostatak scenarija” u koji se uključuju Iran i Liban, što dovodi do rasplamsavanja sukoba između Izraela i Irana.

Prema ekonomisti, ako “Izrael pokuša uništiti Hamas, Iran, koji je glavni podržavalac Hamasa, može da odluči da oslobodi Hezbolah u Libanu, a onda imate drugi front u Libanu, možda treći na Zapadnoj obali. I u tom trenutku Izrael će morati da napadne Iran.”

U ovom slučaju, opskrba naftom iz regije Zaljeva bila bi poremećena i “dobićete skok cijena nafte i ekonomski uticaj bi bio ogroman”, rekao je, dodajući da “to nije osnovni scenario, ali je rizik. ”

Porast cijena nafte izazvao bi “stagflatorni šok” i stvorio “ogromnu dilemu za centralne banke”, upozorio je Roubini.

Globalne cijene nafte skočile su za oko 4% ove sedmice jer obnovljena neprijateljstva između Izraela i naoružanih palestinskih grupa ugrožavaju stabilnost Bliskog istoka. Međunarodna referentna vrijednost Brent kretala se u četvrtak oko 86 dolara po barelu, dok se nafta američkog West Texas Intermediate trgovala oko 83 dolara po barelu.

Najnovija eskalacija počela je rano u subotu, kada su naoružane palestinske grupe pokrenule iznenadni napad na više lokacija duž granice Gaze, a Izrael je kao odgovor pokrenuo kontraofanzivu.

HamasIZRAELRubini
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Sustav centralnih banaka je već poljuljan – iz temelja .. Traži se novi ekonomski model za planet u okolnostima , kakove već jesu .. Kako bilo … Israel može utjecati samo u domeni , daljeg razbijanja Američke ekonomije glede upumpavanje novca i sredstava za samo- održanje i samo toliko … Premali su oni da bi značili bilo što , izvan Hollywoodske produkcije i sustava spojenih sudova gdje njihovi moraju ( po njima ) utjecati na sve – i u drugim zemljama … Daaaleko od toga da planet od njih zavisi ! Vrlo daleko !

Nekoime
6 mjeseci prije

Očekujem da će u vrlo skorom roku muslimanske zemlje obustaviti izvoz nafte i plina u sve zemlje koje podržavaju Izrael. To im je najjednostavnija mjera, koja je istovremeno najbolnija za Zapad,

Damir
6 mjeseci prije

Sve je to samo igra demonskih sila

nepoželjni
6 mjeseci prije

Što je sad!?… Ukrajina je iscrpljena u “ekonomskom šokiranju” Svijeta… trebaju nam svježi “šokeri”?

…i je li ostalo još nešto novaca i oružja da se pošalje jadnom i iscrpljenom Izraelu da se obrani od moćnih i bolje naoružanih Palestinaca ?

(a mislim da je i zelenski jako frustriran jer više nije glavna faca u medijima)

Max
6 mjeseci prije

To bi preraslo u svijetski rat,

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Evo sada je i Izrael kao i Ukrajina največi proizvođač i izvoznik pšenice, krumpira, nafte, kukuruza, plina, kiselog kupusa, rakčice, krastavaca, automobila, struje…..

Darko
6 mjeseci prije

Sve Židove u EU treba ili protjerati ili pozatvarati a možda i istuširati..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI