Izraelska ofanziva neće eliminisati Hamas

Antony Blinken
11 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken kritizirao je izraelsko vođenje rata u Gazi, tvrdeći da bi sveobuhvatna ofanziva na Rafah na jugu palestinske enklave samo izazvala “anarhiju”, a ne eliminaciju Hamasa.

U par televizijskih intervjua u nedjelju, Blinken je naglasio da Washington vjeruje da bi izraelske snage trebale da “izađu iz Gaze” jer njihova taktika nije uspjela neutralizirati Hamas i mogla bi pokrenuti trajnu pobunu.

Najviši američki diplomata rekao je za CBS da bi invazija na Rafah u punom obimu mogla doći “potencijalno uz nevjerovatno visoku cijenu” za civile, te da čak ni masovni napad na grad u južnoj Gazi vjerojatno neće okončati prijetnju od Hamasa. “Izrael je na putanji, potencijalno, da naslijedi pobunu s mnogo naoružanih  pripadnika Hamasa, ili ako napusti Gazu vakuum ispunjen haosom, ispunjen anarhijom i vjerovatno ponovo popunjen Hamasom”, rekao je Blinken.

On je istakao da se militantna grupa već vratila u određena područja sjeverne Gaze koja je Izrael “oslobodio”.

Washington čeka da vidi vjerodostojne planove iz Zapadnog Jerusalema za Gazu kada se rat konačno završi, rekao je Blinken u drugom intervjuu za NBC, dodajući „razgovarali smo s njima izraelskim vlastima o mnogo boljem načinu za postizanje trajnih rezultata .”

Blinkenovi komentari dolaze dok se izraelske snage guraju sve dublje u gusto naseljeni Rafah, gdje se više od milion Palestinaca okupilo u nadi da će dobiti utočište. Prema lokalnim vlastima, bombardovanje u istočnim dijelovima Rafaha već je poslalo 300.000 stanovnika Gaze u bijeg. Izrael tvrdi da se u gradu nalaze četiri bataljona boraca Hamasa.

Blinken je u petak predao Kongresu izvještaj o operacijama izraelske vojske u Gazi u kojem se navodi da je “razumno procijeniti” da je jevrejska država prekršila međunarodno humanitarno pravo. U izvještaju, međutim, nije formalno utvrđeno da je izraelska vojska to već učinila. Također se tvrdi da nema “potpunih informacija” o tome da li je u tim akcijama korišteno američko oružje.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je prošle sedmice da je najmanje nekoliko palestinskih civila u Gazi ubijeno od američkih bombi i obećao da će zaustaviti isporuku bilo kakvog oružja koje bi Izrael mogao koristiti u velikoj vojnoj operaciji u Rafi.

Bijela kuća je nedavno obustavila isporuku nekih bombi većeg nosivosti koje bi Izrael mogao koristiti u svojoj novoj ofanzivi, što je razbjesnilo uporne pristalice jevrejske države. Izrael je objavio rat Hamasu u Gazi nakon smrtonosnog upada te militantne grupe 7. oktobra, koji je odnio više od 1.200 života, a stotine Izraelaca uzeo za taoce.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a 78.755 ranjeno kao rezultat izraelske odmazde u Gazi, prema podacima ministarstva zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

Anthony BlinkenHamasIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
2 mjeseci prije

Američka dominacija u svijetu je praktično okončana. Amerikanci su prestali da kontrolišu sve što se dešava na planeti i počeli su pažljivije da preuzimaju odgovornost za globalne procese. Ovo mišljenje je u intervjuu za indijsku agenciju PTI iznio indijski ministar vanjskih poslova Subramaniam Jaishankar. . SAD su promijenile svoj stav o tome šta su spremne učiniti – tvrdi diplomata. Kao rezultat toga, mnoge probleme u regijama planete više ne rješavaju Sjedinjene Države ili bilo koja druga supersila. Sada ih često manje-više uspješno rješavaju same regionalne države bez vanjskog uplitanja. . Svojevremeno je šefica američkog State Departmenta Madeleine Olbright rekla da se ništa na svijetu ne može riješiti bez Sjedinjenih Država, nazvavši njenu zemlju “neophodnom silom”. Sada, tvrdi Jaishankar, stvari se više ne dešavaju na taj način, već više lokalno. To znači da se globalna dominacija Washingtona i unipolarni svijet koji je nastao nakon Hladnog rata bliži kraju. Svijet se mijenja,… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

‘Nećemo dobiti rat u Gazi. Nema izgleda za pobjedu u ratu protiv Gaze,ovi ljudi nisu odustali i neće odustati.” – Amihai (Ami) Ayalon,bivši šef Shin Beta

P.S.
U izraelskom zračnom napadu u Pojasu Gaze ubijena su tri sina i troje unučadi šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha. Do sada je poginulo blizu 60 članova njegove uže i šire obitelji..
Kad je u Kataru primio vijest o tome, rekao je: ‘Zahvaljujem Bogu na ovoj časti koju nam je ukazao šehadetom moja tri sina i unučadi. Neprijatelj se vara ako misli da ćemo ubojstvom mojih sinova promijeniti položaj. Krv mojih sinova nije dragocjenija od krvi našeg dragog mučeničkog naroda u Gazi, jer svi su oni moji sinovi.’
‘Ovom boli i krvlju stvaramo nadu, budućnost i slobodu za naš narod, našu stvar i našu naciju.’

Tonto
2 mjeseci prije

A pazi čuda Antony Blinken je cio-hazarsko smeće.Koji apurdni tekst, pa neće on protiv svojih.
Smrde na kilometre.
FREEDOM FOR PALSTINE

Tonto
2 mjeseci prije

Palestinski narod ima oružije koje je najmočnije i od bilo kojeg amero-cio-hazarskog oružja a to je rodnica Palestinske majke.
FREEDOM FOR PALESTINE

Max
2 mjeseci prije

Nastat će još grupa.

Josip
2 mjeseci prije

Jebem majku fasisticku i Amerikancima i smrdljivim Izraelcima. Stoko zidovska sve vas treba pobiti pa ce svijet odahnuti.

Bruno
2 mjeseci prije

Kako je samo pametan ovaj Blinken. Kretenčino, nemoj se brinuti za Ćifute i njihovu državu. Koliko je palestinaca u Americi, koji će početi teror po Americi. Brini se za sebe i Ameriku.Ako ih se 1000 digne u zrak na nekoj utakmici , sletu, proglašenju Oskara itd. u Americi je građanski rat.

Hagar
2 mjeseci prije

Ali hoce civile

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI