Izraelsko postrojenje povezano s nuklearnim programom pogođenim u napadu Hamasa

Palestinske rakete lansirane na Izrael
15 komentara

Raketa koju su palestinski militanti ispalili tokom napada Hamasa 7. oktobra pogodila je izraelsku vojnu bazu za koju se vjeruje da ima nuklearne rakete, izvijestio je u ponedjeljak New York Times, pozivajući se na analizu satelitskih snimaka.

Prema NASA-inim satelitskim podacima korištenim za otkrivanje šumskih požara i koje je list pregledao, jedna raketa, koju je najvjerovatnije lansirao Hamas, pogodila je bazu Sdot Micha u centralnom Izraelu u ranim satima sukoba. Bombardovanje očigledno nije direktno pogodilo nijedan projektil, već je izazvalo požar koji se “približio skladištu projektila i drugog osjetljivog oružja”, navodi se u izvještaju.

Satelitski snimci koje je podijelio Times prikazuju područje oko Sdot Micha u avgustu i posljedice raketnog udara, s velikom tačkom spržene zemlje koja se tamo pojavljuje 8. oktobra.

Baraž u blizini osjetljive lokacije trajao je nekoliko sati, navodi se u članku. Nejasno je koliko je projektila uspjelo izbjeći poznati izraelski sistem protivvazdušne odbrane Iron Dome. Međutim, vjeruje se da je jedna raketa pala na malu jarugu u blizini objekta u kojem se nalaze projektili Jericho, sa radarskim sistemom i baterijom raketa protivvazdušne odbrane.

Hans Kristensen, direktor nuklearnog informativnog projekta Federacije američkih naučnika, rekao je za list da je moglo biti od 25 do 50 raketnih bacača nuklearnih raketa Jericho. Međutim, stručnjak je rekao da su bojeve glave vjerovatno pohranjene na drugom mjestu i da udar nije mogao utjecati na njih.

Nejasno je da li je Hamas bio svjestan da se u bazi nalaze izraelske nuklearne rakete ili ju je smatrao običnim vojnim objektom, navodi se u izvještaju.

Uvelike se sumnja da Izrael ima značajne nuklearne kapacitete, ali je decenijama vodio politiku namjerne dvosmislenosti, niti potvrđujući niti negirajući da posjeduje takvo oružje. Prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), procjenjuje se da Izrael ima 80 nuklearnih bojevih glava, od kojih je 50 sposobno za lansiranje balističkim projektilima srednjeg dometa Jericho II.

Hamas je početkom oktobra izveo iznenadni napad na Izrael, ispalivši stotine projektila na objekte širom zemlje. Upad je odnio živote više od 1.200 Izraelaca, a operacija IDF-a koja je uslijedila ubila je skoro 16.000 Palestinaca u Gazi.

gazaIZRAELNuklearno Skladište
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Očito su imali dobre podatke. Ja i danas trpim.

Josip
5 mjeseci prije

Steta sto nisu explodirale..

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

U napadu hamasa ili dobro oprobani false flag? U svakom slucaju odlican povod da ponovo pocnu da ubijaju zene i decu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI