Izraženo nezadovoljstvo natjeralo EU na odustanak od plana za ”inkluzivni” jezik

Helena Dalli
32 komentara

Europska komisija odustala je od pokušaja izdavanja naloga za korištenjem ”uključivog” jezika, nakon što su zastupnici ustvrdili da su nova pravila pokušaj “poništavanja” kršćanskih referenci i da im nedostaje “zdrav razum”.

Interni vodič za inkluzivnu komunikaciju pozvao je dužnosnike EU-a da “ažuriraju svoj jezik” i izbjegavaju izraze za koje se smatralo da ne odražavaju “raznolikost europske kulture”. Novi vodič poticao je, između ostalog, korištenje rodno neutralnog jezika i nekršćanskih imena.

U izjavi od utorka, povjerenica EU za ravnopravnost Helena Dalli istaknula je da vodič nije “zreo dokument” i priznala da “ne zadovoljava sve standarde kvalitete Komisije”. Na Twitteru je objavila da je dokument “rad u tijeku” i rekla da će “ažurirana verzija smjernica” riješiti zabrinutosti koje su iznesene u vezi s primjerima obeshrabrenog jezika.

Povlačeći dokument, Dalli je dodala kako “objavljena verzija smjernica” ne “služi na adekvatan način” svojoj svrsi prikazivanja “inkluzivne prirode” Komisije u odnosu na spol, seksualnu orijentaciju, vjeru, etničko porijeklo i kulturu.

Iako su dužnosnici u Bruxellesu prethodno dobili “podsjetnike” o tome da trebaju paziti na svoj jezik, smatra se da je ovo prvi put da je izdan stvarni pravilnik. Prema The Telegraphu, osoblju je rečeno da bude “osjetljivo na … različite vjerske tradicije” i da ne “pretpostavljaju” nečiju seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Neki europski političari kritizirali su vodič kao pokušaj iskorjenjivanja kršćanskih referenci, navodeći preporuke da se izbjegne “pretpostavljanje da su svi kršćani” i prijedlog da se koriste nebiblijska imena, kao što su “Malika i Julio” umjesto “Marija i Ivan”, kao primjeri u pričama i publikacijama. Neki zastupnici i mediji to su protumačili kao potpunu zabranu uobičajenih kršćanskih imena.

“Komisija EU trebala bi braniti naše vrijednosti, a ne pokušavati promijeniti naš identitet. Napori usmjereni na ograničavanje referenca na riječ Božić i kršćanska imena su i bizarni i razočaravajući”, napisao je malteški europarlamentarac David Casa. Kasnije je povlačenje plana Dalli nazvala pobjedom “zdravog razuma”.

Ostale preporuke u vodiču uključivale su zamjenu riječi s rodom kao što su “uvijek” i “dame i gospodo” neutralnim izrazima “potaknut čovjekom” i “dragi kolege”. Slično, pokušalo se uvesti korištenje “zadanih” izraza muškog roda kao “radnici” i upotrebu tradicionalnih binarnih zamjenica “on” i “ona” ako bi netko preferirao “oni” ili “Mx”.

euHelena Dallizdrav razum
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

Ovo je cak i nebitno, ogromna vecina zapadnih krscana su krscani samo deklarativno da zadovolje formu, ja osobno se slavim tzv Bozic koji nije biblijski praznik, potjece iz tradicije paganizma a ne religije i ima jasno komercijalno obiljezje. Dobro je jedino sto je obitelj tada zajedno. Vecina onih koji “slave” niti vjeruju u Isusovo uskrsnuce niti u kraj povijesti spasenja i Uskrsnuce tijela.

BTK
2 godine prije

Sta ‘uvijek’, zadnji odlomak je nejasan.

Adriana
2 godine prije

Basta! Europa ima tešku povijest i tradiciju, ali to je jedino što ima.

Гавран
2 godine prije

Takođe nebi trebalo “pretpostavljati” nečiji genetski identitet ili orijentaciju.
Ne možemo pretpostaviti da se obraćamo samo ljudima. To je uvredljivo za koze, ovce i šumsku divljač.

Joe
2 godine prije

Sotonistička tvorevina zvana EU. Ništa novo od sotonističke gej tvorevine.

Dragačevac
2 godine prije

To ste sve spremni da uradite da se neko slučajno ne uvredi a kada je vakcinacija u pitanju treba sve vakcinisati bez obzira na njihovo mišljenje.

Patricija
2 godine prije

EU je izbacila Boga Stvoritelja iz Ustava a gdje onda ne bi htjela sve drugo sto asocira na Krscanstvo zatrla i obezvrijedila.

Sve se vraca, sve se placa.

Na zalost politicari odredjuju, a narod placa.

Slonica
2 godine prije

Dužnosnici u Eu bi prvo trebali od sebe krenuti raznovrsnost u komisiji po pitanju rase i vjere ,prepustiti svoja mjesta i tako primjerom pokazati.
Ovim spodobama bi stvarno trebalo zabraniti da spominju Božić jer nisu dostojni i tako vrijeđaju vjerske osjećaje svih krščana.

Poznavalac prilika
2 godine prije

Kasnije je povlačenje plana Dalli nazvala pobjedom “zdravog razuma”.

Ovo je urnebesno. Ova nikom potrebna i nesposobna kalaštura-uhljebuša je povlačenje ridikuloznog dokumenta kojeg je upravo ona sama sa svojom ekipom kreirala nazvala “pobjedom zdravog razuma” i sad će još zasluge za to povlačenje pripisati sebi.

Ali te “smjenice” jasno pokazuju pravac kuda ta “uključivost” (“inkuzivnost”) ide. “Uključivost” prema tzv. “ranjivim manjinama” se postiže na taj način da se isključuje večina.

Vezano uz tu “uključivost” baš sam jučer pročitao “studiju” dvije “znanstvenice” koje su tražile od britanskog zdravstvenog sustava da izbjegava riječ “prirodno” kad se govori o dojenju male djece (pisalo je da je dojenje prirodan način hranjenja dojenčadi). Jer “istražile” su “znanstvenice” nazivanje dojenja prirodnim nameće “zastarjele rodne stereotipe” i time “vrijeđa osjećaje” nekih “ranjivih skupina”.

Djed mraz
2 godine prije

Zdrav razum tko ga ima, sugerira da bi covjecanstvo trebalo imati jedan univerzalan jezik, na taj nacin bi se ukinule jezicne barijere, nakon toga ukidanje nacija koje uzrokuju nacionalizme, nakon toga brisanje izmisljenih drzavnih granica i na kraju zabrana ideologija i religija.

Vladimir
2 godine prije

Van D.Layen je korumpirana političarka i morala je napustiti mjesto ministrice obrane u Njemačkoj zbog otkrivene korupcije .No kao miljenica Merkel stavljena je na mjesto predsjednice komisije i stalno radi lapsuse ili predlaže neke mjere u EU koje se bas ne sviđaju svima.Tako je predložila biraj imklizivni jezik u administraciji EU kojim bi se izbjegavaka riječ Božić te Isus i Marija zamjenivši je imenima koje ne bi izazivale neke druge vjere.I ti nije prošlo pa sd posipa pepelom .No sada predlaže obvezno cijepljenje u EU kao odani stakeski vojnik i koruptivna političarka .Obvezno cijepljenje u EU značilo bi veliku zarada najviše Pfizeru a da ne bi nešto zaboravila za EU je naručila 4,5 milijardi cjepiva i potrošila milijarde EUR za ne toliko brojni pučanstvo EU.Naravno ona cd biti nagrađena od farmaceuta s sto će u EU život postati bijedan uz obvezu ljudi na cijepljenje svaka tri mjeseca bas je nje… Čitaj više »

Bosanac
2 godine prije

Stil, jezik i kompozicija su se izgubili u trci za novcem i moći ……. pohlepa je postala glavna “kulturna” disciplina.

Boba Lazarević
2 godine prije

Jedno je uvažavati različitosti i ne maltretirati manjine, a posve je drugo lomiti vlastitu kičmu da se tim istim manjinama neprestano prilagođavaš i dodvoravaš. Stvarni udio homoseksualaca u zapadnoj populaciji je niti 2% prema Gallupu. Ovakva “progresivna” politika nije se provodila ni radi jedne manjine do sada. Mora da je nešto drugo posrijedi.

Mrgud
2 godine prije

Kako su završile Sodoma i Gomora …

Scorpiorex
2 godine prije

Napisali u ovom dokumentu ne govoriti ” le festivita Natalizie ” Božićni blagdani nego ” dani praznika” Talijani ponudili,kakvog “praznika” jedan je Natale ( Bozic) ,korištenje rodno na završetku schwa, koja zamjenjuje on/ona nego to ” schwa” je malo e naopako,neutralno. Ispali smiješni,cak pisci kazu ” ne možemo tako pisati ” samo nije ovo poništeno,samo taktički manevar da ga dopisu. Kad,se 2002,3 trebao raditi ustav u kojem stoji ” eu ima kristo-judejske” korijene ValetiŽiskar je sve uradio da to propadne. Čak kada mu je jedan nadbiskup prišao da uruči pismo napisano Papinom rukom,rekao je” zadrži to u džepu,kao da me nisi ni vidio,ovo je nova liberal eu,nije ona zamišljena 50tih koju su De Gaulle, Schuman i De Gasperi zvali “Europa Katedrala–cula del cristianesimo.” On je izvršio zadatak 2000tih godina,a sada bagra koja nije ni od koga izabrana,pravi neku inkluzivnu eu,u kojoj treba da si lice jedni na druge,ali po gluposti.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI