Japan uskače u zapadnjački vagon za ograničavanje ruske trgovine

Fumio Kishida
28 komentara

Tokio proširuje sankcije Moskvi u saradnji sa SAD i EU.

Japanska vlada će zbog situacije u Ukrajini proširiti izvozne i finansijske sankcije Rusiji i ruskim biznismenima, u skladu sa sličnim mjerama koje su Washington i Brisel preduzeli prošlog petka.

„Namjeravamo da zabranimo izvoz luksuzne robe u Rusiju i zabranimo uvoz određene ruske robe“, rekao je premijer Fumio Kishida novinarima u srijedu. Prema riječima zvaničnika, Japan će takođe proširiti svoju listu na „pripadnike ruske elite, uključujući i one bliske predsjedniku Vladimiru Putinu“, koja će biti predmet ograničenja kao što je zamrzavanje imovine.

Pored toga, Tokio će Rusiju lišiti statusa najpovoljnije države u trgovini, što nosi rizik od kaznenih carina ili potpune zabrane uvoza ruske robe u Japan.

Drugi koraci uključuju uvođenje mjera za sprječavanje Rusije da zaobiđe sankcije, uključujući i preko kriptovaluta.

„Namjeravamo da sarađujemo sa G7 kako Rusija ne bi mogla da koristi zajmove od Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih kreditora“, dodao je Kishida.

On je, međutim, naglasio da će se Japan pridržavati politike sankcija Zapada tamo gdje njegova sopstvena energetska bezbjednost nije ugrožena. Japan uvozi rusku naftu i tečni prirodni gas. Kishida nije isključio da će uslijediti uzvratne mjere Rusije, koje bi mogle da utiču na japansku ekonomiju i živote japanskih građana.

Kako je primijetio list Jomiuri, podsjećanje na status Rusije kao najpovoljnije trgovinske države, posebno, moglo bi dovesti do povećanja carina na uvoz ruske ribe i morskih plodova. Japan je četvrti najveći kupac ruske morske hrane. Prema Japanskoj agenciji za ribarstvo, oko 60 % uvezenih rakova u Japan dolazi iz Rusije, kao i skoro 10 % njegovog lososa i preko 7 % bakalara.

Prošle sedmice su japanski mediji izvijestili da su suši restorani širom zemlje već izrazili zabrinutost zbog skoka cijena morske hrane, okrivljujući za to sankcije protiv Rusije.

Japan se, ranije ovog mjeseca, pridružio SAD, EU i drugim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji zbog njene tekuće vojne operacije u Ukrajini. Tokio je zabranio isporuku 300 artikala robe i tehnologija Rusiji, uključujući visokotehnološku, pomorsku i vazduhoplovnu bezbjednosnu opremu, kao i vojne proizvode, proizvode hemijske industrije i industrije prerade nafte i softver.

Zabrana izvoza stupa na snagu 18. marta, a sankcije se odnose na 49 ruskih kompanija i organizacija. Japan je takođe zamrznuo imovinu sedam velikih ruskih banaka i uveo lične sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, brojnih biznismena i političara.

euFumio KishidaJapanrusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Politička retorika.
Japan ja sa svojim dviju tvrdkama suvlasnik 22,5% Sahalin gasnog projekta. I tamo če ostati, jer plin treba. Raja če morati naučiti, šta znači politika, šta REALNOST!

Klokan
2 godine prije

Znaci sve copy/paste. Nista cudno s obzirom da je Japan kao i Njemacka vec 77 godina pod okupacijom i potpunom kontrolom SAD. Mogu im komotno i zastavu ukinuti i dodati dvije zvjezdice na zastavu

Ja to onako
2 godine prije

Jel to zato sto im je Putin juce poslao zemljotres?

iiiistina
2 godine prije

na spomen Japana evo nekih povezanih događanja.. pa recimo da ova zbivanja imaju veze jedni s drugim………. djelovi iste mafije SAD-Japan…..pa prije par dana išla je vijest da je bio pokušaj eliminacije Trumpa i” nekim čudom oko motora” avion se uspio spustiti….evo te vijesti: …..Privatni avion koji je prevozio predsjednika Donalda J. Trumpa iz New Orleansa u njegov dom u Mar-a-Lagu morao je prinudno sletjeti nakon što je jedan od njegova tri motora otkazao 25 ​​minuta u letu. Mlaznjak, Dassault Falcon 900, Trumpu je dao donator na večer kako bi se vratio iz povlačenja Republikanskog nacionalnog odbora u New Orleansu u svoj dom na Floridi. Iako su sposobni letjeti s jednim motorom, piloti, koje je Trump provjerio, a imali su ukupno 19.000 sati leta, odlučili su se vratiti u Louisianu radije nego ići naprijed do Palm Beacha………(znamo da je Trump “iskočio” iz legla a neposlušni se kažnjavaju ako nisu blizu”anđeli… Čitaj više »

000
2 godine prije

Propade Rusija ko kauc 🛋️

Lucija, prva
2 godine prije

“NAMJERAVAMO da zabranimo …”

“..zabranimo uvoz ODREĐENE ruske robe”,

“Nosi rizik od kaznenih carina…” 🙂🙃🙂🙃

Dakle, niš’ od toga.

A kao što se vidi u nastavku teksta…

Max
2 godine prije

Skupa odluka.

tihobl
2 godine prije

A zasto ne zabrane uvoz energenata iz Rusije i predju na energente od arapa za juane?

ime
2 godine prije

Koliko se sjecam Rusija i Japan su formalno u ratu jos od 2.Sv.rata. Trebalo bi ih malo “kalibrirati” da se podsjete.

ogo
2 godine prije

Japanci su najveci uvoznici atomske energije najprije od USA a sad ce poceti uvoziti istu od Rusa

Deba
2 godine prije

Samo gazi Ruse. Da se gamad nikad ne oporavi.

steveurkel
2 godine prije

japanci su američke kuje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI