Je li Turska uvjerila Rusiju da povuče trupe iz područja Afrina?

turska rusija generalstab
14 komentara

U četvrtak 18. siječnja 2018. je u Moskvi održan je sastanak vrha Glavnog stožera ruske vojske s Glavnog stožera i obavještajne organizacije Turske. Na sastanku su, među ostalima, bili nazočni načelnici Glavnog stožera dviju zemalja, general Valerij Gerasimov i general Hulusi Akar, koji su vodili pregovarački proces. Na sastanku je bio prisutan i moćni načelnik turske Nacionalne obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan.

Kao što je običaj u takvim slučajevima, novinari nisu dobili gotovo nikakve detalje o pregovorima.

Ministarstvo obrane Rusije je odgovorilo kako je u središtu razgovora bila je situacija u Sirijskoj Arapskoj Republici, uključujući i provedbu postojećih sporazuma o funkcioniranju zona za de-eskalaciju sukoba i održavanje primirja u tim područjima.

Turski mediji su o sastanku u Moskvi dali nešto više detalja. Mnogi su otvoreno pisali da je u fokusu razgovora bila tema prisustva ruske vojske u kurdskom kantonu Afrin u sjeverozapadnoj Siriji, ali nije poznato što je dogovoreno.

Nekoliko nezavisnih turskih novinara izvijestilo je da je na sastanku postignut nedvosmislen dogovor o povlačenju ruskog kontingenta od Afrina, no apsolutne potvrde tih informacija nema.

Kurdski izvori su naveli kako je do večeri 18. siječnja oko 200 ruskih vojnika još uvijek bilo u Afrinu.

Osim toga, poznato je da se na sastanku razgovaralo o stavu Rusije u slučaju početka masovnih zračnih napada od strane turskog zrakoplovstva na Afrin.

Turska je stvarno počela pripreme za invaziju na Afrin. Položaji Kurda su svakodnevno izloženi topničkom bombardiranju, a izviđačke bespilotne letjelice neprestano nadgledaju takozvani “kurdski kanton”.

Na južnim, jugozapadnim, istočnim i sjeveroistočnim granicama područja su koncentrirane udarne snage turske vojske i proturskih militanata iz različitih islamističkih skupina u Siriji.

Znakovita je fotografija sastanka koju je objavilo rusko Ministarstvo obrane, gdje se generali i vojni i obavještajni dužnosnici nalaze za pregovaračkim stolom na kojem su gomile karata raznih područja Sirije. Trenutno je sukob u Afrinu još uvijek u fazi prekograničnog granatiranja i turske snage i islamističke milicije nisu krenule u napad. Svi se pitaju je li Turska uvjerila Rusiju da povuče svoje trupe iz Afrina?

U Moskvu na pregovore došli čelnici turske vojske i Nacionalne obavještajne službe

 

Hakan FidanNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Registracija
6 godine prije

Kako god ispalo, raspad Turske se nastavlja. Turci nikako da shvate da u zadnjih 300 godina svaki put kad su agresivni izgube dio teritorija. Do 2050 godine prognoziran gubitak četvrtine teritorija.

Kajzer Soze
6 godine prije

Povlačenje Rusa i puštanje Turaka da mlate Kurde je odličan strateški potez Rusije ! Prvo izašli su u susret Turcima i time pokazali da za razliku od amera uvažavaju Turske interese,drugo Turci će sad da mlate Kurde koji su utripovali da su im ameri saveznici a normalno kauboji se neće usuditi da išta urade protiv Turaka a to i Kurde može da dovede do toga da napokon razumiju ko u Siriji kosi a ko vodu nosi i ko je pravi šef koji odlučuje o njihovoj sudbini,treće sukob Turaka sa Kurdima će biti još samo jedan ekser u kovčeg Tursko-Američkih odnosa pošto Ankara svakako neće oprostiti amerima naoružavanje Kurda,sve u svemu rasplet Sirijske krize se polako bliži kraju i kao što sam ranije govorio Kurdi će biti najveći gubitnici na ovim prostorima prosto će biti smiješno gledati kako ih ameri ostavljaju na cjedilu !

mmm
6 godine prije

rusi bi mogli biti barem toliko pametni pa kad vec prodaju djelove sirije za svoju korist, barem pozvat nekog predstavnika sluzbene sirije da nazoci tom sastanku da se stekne dojam nekog saveznista, a ne tipini vazalski odnos

Zagor
6 godine prije

Oslobođen

dalmata
6 godine prije

Rusi(uz dogovor sa Siricima) odigrali vrhunski.SAA moze,bez opterecenja svojih snaga,pustit(i pusta) da Turci likvidiraju USrA saveznike,a kako stvari stoju,po reakciij Erdogana,ni mutikase Yenki nece dobro proc. Po meni druga,dugorocna korist je sta Turci plovu sve dalje od NATO.Ne triba zaboravit glavnu USrA i NATo avio bazu,radarske stanice okrenute prema Rusiji i Bospor.Ovo je,ogromni,historiski zaokret Turske, kojoj je pitanje postanka.Procjena(pravilna) se vidi na terenu.Turci su prakticki u ratu sa USrA i NATO,prevod je da im nece dopustit nikakve akcije protiv Rusa i Asada,isto tako ni Yenki ni NATO nemaju oslonac za svoje krvolocne planove na Bliskom istoku.Na kraju,veliki plus za”Kajser Sosa” i vrhunsku analizu i komentar.Jos bi volija da nas Sjor Zukov objavi svoje videnje trme

bbbb
6 godine prije

Ako turkeše okupiraju Afrin a rusi to dozvole znači da je tama dozvolila taj potez jer će ciokauboji isto napraviti sa onom trećinom teritorija koji drže okupiranim a tu se neće turkeše pojaviti ni u snu iako im je u trbuhu.

zvonimir
6 godine prije

kako se ćini erdogan je “guznuo” trumpa

Velebit
6 godine prije

Kazu za Putina da igra sah deset poteza unaprijed…pa molim boga da mu i ovaj put podje rukom i da nasamari Turke, Kurde i Amerikance, nek se medju sobom tucu.

Sarka
6 godine prije

Kako javlja SVT krenuli su i avionima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI