U Moskvu na pregovore došli čelnici turske vojske i Nacionalne obavještajne službe

Hulusi Akar
23 komentara

Načelnik Glavnog stožera turske vojske general Hulusi Akar i načelnik turske Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) Hakan Fidan su došli u Moskvu, gdje će danas razgovarati s čelnikom Glavnog stožera ruske vojske, generalom Valerijem Gerasimovim.

Susret će prvenstveno biti posvećen raspravi o trenutnoj situaciji u Siriji. “Načelnik Glavnog stožera turskih oružanih snaga general Hulusi Akar i turske Nacionalne obavještajne organizacije Hakan Fidan su 18. siječnja doputovali u Moskvu na razgovore s načelnikom Glavnog stožera ruskih oružanih snaga, generalom Valerijem Gerasimovim”, potvrdile su RIA Novosti.

Priopćeno je da će tijekom pregovora strane govoriti o problemima regionalne sigurnosti i detaljno razmotriti razvoj događaja u Siriji, te uskladiti stavove Moskve i Ankare o pregovaračkim procesima u Astani, Ženevi i Sočiju.

Podsjetimo, krajem ovog mjeseca će Rusija bit će domaćin Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga. Inicijator pregovora o sirijskom sukobu u Sočiju je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ankara je u bliskom kontaktu s Moskvom oko mogućeg pokretanja zajedničke operacije u sirijskom području kantona Afrin”, priopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Priopćenje je znakovito, obzirom da Kurdi u kantonu Afrin imaju jake veze s Rusijom i gotovo da nemaju kontakte s američkim snagama s kojima surađuju kurdske YPG snage na sjeveroistoku Sirije.

Međutim turski predsjednik Erdogan je najavio pokretanje kampanje protiv Kurda u Afrinu, a to ne može napraviti bez ruske dozvole.

U međuvremenu je Ministarstvo vanjskih poslova turske izdalo priopćenje u kojem optužuje Washington da nije ispunio obećanje u vezi suradnje s Kurdima u Siriji.

Washington nije ispunio obećanja o Siriji koja je dao Turskoj, zbog čega se povećava nepovjerenje Ankare prema Sjedinjenim Državama”, rekao je turski ministar  vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

“SAD su nam rekle da će ogromne količine oružja koje je isporučeno  kurdskim YPG milicijama u Siriji nakon operacije u Raqqi biti vraćeno. Ali se to nije dogodilo”, rekao je Çavuşoğlu.

Također je dodao kako Washington nije ispunio obećanje povlačenja kurdskih snaga iz sirijskog grada Manbija. Çavuşoğlu je naglasio kako je Ankara u više navrata izrazila svoju zabrinutost Washingtonu, ali SAD nije dao adekvatan odgovor, stoga se nepovjerenje Turske u Sjedinjene Države povećava.

Turski ministar vanjskih poslova vjeruje kako su razlozi trenutnih nesuglasica između Ankare i Washingtona unutarnji američki problemi.

Ranije je rekao kako međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama planira i u Siriji rasporediti sigurnosne snage od 30 000 ljudi, koje bi bile raspoređene na granici Iraka i Turske, te duž doline rijeke Eufrat, što je Turska oštro odbila.

Kasnije je turski predsjednik Erdogan rekao je “kako Amerikanci u sjevernoj Siriji stvaraju terorističku vojsku, koju će Ankara uništiti”.

Današnja posjeta čelnika vojske i obavještajnih službi Turske Moskvi će raspravljati o ovim i drugim pitanjima vezanim za Siriju, dok se u kantonu Afrin za sada vode sporadični sukobi između turske vojske i lokalnih kurdskih milicija.

Iako je većina Kurda u kantonu Afrin za čvršće veze s Rusijom i kompromis s Damaskom, Nouri Mahmoud, glasnogovornik YPG snaga iz područja u kojem su prisutne američke snage, jutros je priopćio “kako je šutnja vlade u Damasku o turskim napadima dokaz dogovora razmijene Idliba za Afrin, baš kao što se dogodilo u Aleppu”.

E.J. Magnier: Može li američka pseudodržava opstati na sjeveru Sirije?

Sastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Da mi je biti muha na zidu te prostorije, kada obavjestajne sluzbe drzava razmjenjuju informacije – jamacno detaljnije i preciznije od svega sto kruzi po medijskom prostoru !

1.komentar
6 godine prije

Damask je upozorio Tursku da ce obarati njene borbene avione ukoliko dodje do agresije na prostoru Sirije.

Danas je u Radi izglasan zakon o reintegraciji Donbasa, koji daje odresene ruke predsedniku za upotrebu oruzanih snaga.
Negde sam procitao da je vojni budzet Ukrajine za ovu godinu povecan za 37% u odnosu na proslu godinu.
U tom kontekstu, valja napomenuti da su predsednicki izbori u Rusiji 18. marta.

Ivo
6 godine prije

Na prvi pogled trebalo bi da je za sve najbolji kompromis da Damask zauzme kompletnu teritoriju koja mu pripada što prije, obeća strogu kontrolu granice s Turskom kako bi sprečio gerilske upade kurda sa svoje teritorije i end of story, uz američko pušenje u cijeloj priči. Jedini game-changer bi bio skriveni plan turaka da ipak de facto dozvole uspostavu kurdistana, uz uvjet etničkog čišćenja unutar turske i preseljenje svih kurda u novonastali kurdistan, uz prešutno odobravanje ostalih aktera. Zvuči malo vjerovatno, ali samo na prvu. Tzv. humana preseljenja se širom svijeta odvijaju ispod radara mnogo češće no što mi mislimo i znamo (mada čak i imamo domaće iskustvo s tim stvarima), a turci su poznati po sklonosti genocidima, tako da im to nije ni najmanje nezamisliva opcija. To bi već bio problem jer bi ameri i turci onda imali zajednički interes. Mada, u doglednoj budućnosti čifuti bi počeli kolonizirati taj… Čitaj više »

Stephen
6 godine prije

Nije mi jasno kako došli u Moskvu bez odobrenja Trampa ??

Alen
6 godine prije

Nesto se drugo valja iza ovoga igrokaza … Turska je nato clan i jedan od najvrijednijih saveznika.i to je neupitno …
Nato ni za koju cijenu ne bi zrtvovao gubitak i to strateski gubitak turske kao nato clanice..
Stoga ostaje pitanje , s obzirom na zabetoniranost turske u nato , cemu ova lakrdija….
Nema ovo veze s stanjem u americkoj administraciji ,jel ionako se konci vuku na drugom mjestu…
E sad pogledajte kakvu predstavu izvode turci i kakva sarada se desava s njima…
Nato clanica koja suruje s nato protivnikom na oci nato snaga …
Sve je to jedna predstava ili bolje receno smutnja …
Moje misljenje je da i turci i kurdi i koalicija i naftovehabije sa satelitima i izrael spremaju ne bas dobre stvari siriji i rusima u siriji…

Drale
6 godine prije

“Washington nije ispunio obećanja”

Ma ajde!??? Washington se ne drži ugovora na koje se obavezao potpisom, a ovi očekuju da će ispuniti usmeno obećanje?

Sinisa
6 godine prije

comment image
Idlib na stolu.

Ivo
6 godine prije

Simptomatično je da turčini prijete kako će napasti izolirani Afrin, gdje su Kurdi uglavnom na strani Assada i za reintegraciju, te nisu pod usa nego ruskom zaštitom, a ne sjeverni dio preko eufrata , koji kontrolira USA, i koji bi teoretski trebao predstavljati najveću prijetnjnu turčinima. Vidi se iz aviona kako pušu u isti rog s amerima. Zato su i pozvani u Rusiju da im se objasne konzekvence.

Trt
6 godine prije

Wau

Dundić
6 godine prije

Hakan Fidan je nekada davao vrlo afirmativne izjave o ISIL-u, smatgrao je da ih treba zvati revolucionarima, a ne teroristima.

antun comb
6 godine prije

dosli su reći Rusima da ce napasti sjevernu Siriju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI