Na iznenadnom susretu libijskog i ruskog vojnog vrha u Moskvi bio “neobičan gost”

Na službenoj stranici Libijske Narodne Armije, kojom zapovijeda general Kalifa Haftar, objavljena snimka sa sastanka u Moskvi gdje se libijska vojna delegacija  sastala s ruskim ministrom obrane, generalom Sergejem Šojguom, načelnikom glavnog stožera ruske vojske, generalom Valerijem Gerasimovom, ali i poznatim ruskim poduzetnikom i ugostiteljem Evgenijem Prigožinom, kojeg se dovodi u vezu s navodno privatnom vojnom tvrtkom “Wagner”, koju su, prema izvješćima Washingtona, osnovali Prigožin i ruski pukovnik u rezervi Dmitrij Utkin.

Rusko Ministarstvo obrane je izvijestilo da je tijekom sastanka u Moskvi general Šojgu s generalom Haftarom razmotrio sigurnosna pitanja u Bliskom istoku i sjeveru Afrike, te da su ruski i libijski vojni vrh razgovarali o borbi protiv međunarodnog terorizma i rješavanju krize u Libiji.

Tijekom posljednjih nekoliko godina je general Haftar više puta posjetio Moskvu, gdje se sastao s čelnicima ruskog Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i tajnikom Ruske obavještajne zajednice.

U siječnju prošle godine je general Haftar posjetio nosač zrakoplov “Admiral Kuznjecov”, koji je tada bio na čelu Sredozemne flote ruske mornarice, a tijekom video konferencije s generalom Šojguom je tada razgovarao o borbi protiv terorista na Bliskom istoku. Osim toga, dobio je ruski pomoć u obliku lijekova i medicinske za pružanje prve pomoći za libijske vojnike i civile.

Nakon najnovijeg nenajavljenog sastanka u Moskvi, izvor bliski ruskom Ministarstvu obrane su za oporbenu agenciju RBK navodno potvrdili prisutnost ruske vojske u Libiji, kao što su ranije izvijestili britanski mediji, kada su naveli da se u Libiju prebacuju elitne amfibijske jedinice ruske vojske.

Vijest je objavila agencija RBK, koja uz Novu Gazetu, Vedomosti, Eho Moskve i još neke manje agencije i medije spada u skupinu prozapadnih liberalnih medija, stoga ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Naime, kako piše RBK, izvor blizak ruskom Ministarstvu obrane je izjavio “kako su ruske elitne jedinice, čije je prebacivanje u Libiju započelo posljednjih mjeseci, poslane u istočnu Libiju u područja i gradove pod kontrolom vojske generala Haftara”.

“Izvor blizak vlastima Libije je potvrdio rusku vojnu aktivnost u regiji. Kao što je navedeno, ruska je vojska u savezu sa snagama generala Haftara, a prisutnost Rusije je povezana s poslovima u naftnom i plinskom sektoru”, prenosi RBK.

Kako smo ranije izvijestili, britanski tabloid The Sun je nedavno izvijestio kako su istoku Libije “deseci časnika ruske vojne obavještajne službe GRU i drugih ruskih tajnih službi”, koji su tamo došli kako bi “provodili obuku lokalnih boraca i održavali komunikacijske kanale”, što je vjerojatno istina. NO, The Sun je dodao kako je ruski kontingent u Libiji opremljen teškom vojnom opremom i naoružanjem, kao što su sustavi S-300 i modificirana kopnena verzija krstarećih projektila “Kalibar”, što nije potvrdila nijedna druga agnacija, niti su se na internetu pojavile satelitske snimke ovih oružja, kao što je uvijek slučaj s ruskom teškom opremom.

Ipak, visoko vojno izaslanstvo Libije u Moskvu sigurno nije došlo u turističko razgledanje ruske prijestolnice.

Osim toga, otvorilo se i pitanje zašto je na sastanku bio nazočan poduzetnik Evgenij Prigožin? Službeno je Prižogin na sastanku visokih predstavnika vojske Rusije i Libije bio kako bi organizirao službenu večeru, a novinarima je rekao kako je sudjelovao  u raspravi o kulturnom programu posjeta libijske delegacije.

FOTO – Poduzetnik Evgenij Prigožin u ruskoj vojnoj delegaciji tijekom njihova razgovora s libijski kolegama

Cudan sastanak Rusa i Libijaca

Međutim, komentatori smatraju da je  Prižogin na sastanku bio kako bi organizirao odlazak vojnika privatne vojne tvrtke Wagner, koja, navodno, obavlja neke zadaće umjesto ruske vojske.

Trenutno u Libiji postoje dvije vlade i nekoliko vojski, od kojih se jedino Libijska Narodna Armija, uz podršku brigade iz Zintana i Gaddafijevih lojalista, bori protiv islamističkih skupina s uporištima u Tripoliju i Misrati.

Haftarova armija je neformalno pod zapovjedništvom vlade u gradu Tobruku na istoku zemlje, gdje je smješten parlament izabran od strane naroda. Na zapadu zemlje, u glavnom gradu Tripoliju, postoji Vlada nacionalnog konsenzusa  na čelu s Fayezom Al-Sarrajem, koja je formirana uz potporu Europske unije i Ujedinjenih naroda, ali nema nikakvu moć da utječe na islamističke milicije koje gospodare Tripolijem i nekim područjima Libije.

Istočna vlada iz Tobruka djeluje neovisno od Tripolija, surađujući s Libijskom Narodnom Armijom pod zapovjedništvom generala Haftara, koji rat protiv islamista uspješno vodi od 2014. do danas.

Rusija je u više navrata pokazala interes za pružanje pomoći Haftaru, ali u Moskvi ne donose ishitrene odluke, jer general Haftar pregovara i s Parizom, čije su specijalne snage, kao i talijanske, također prisutne na slobodnom teritoriju pod njegovim nadzorom.

Što je točno bila tema ovog najnovijeg sastanka, nije priopćeno.

Suradnja s Moskvom i sastanci s ruskim vodstvom ojačali su položaj zapovjednika Libijske Narodne Armije (LNA), Kalife Haftara, uključujući i političku kartu Libije, izjavio je kratko za RIA Novosti glasnogovornik LNA, brigadni general Ahmed Al-Mismari.

“Libijski narod shvaća da su nam za vrijeme ovog vrlo teškog i osjetljivog razdoblja potrebni snažni saveznici. Stoga je došlo do ove i ranijih posjeta glavnog zapovjednika Haftara Rusiji, te onog na ruskom nosaču zrakoplova”, dodao je Ahmed Al-Mismari i nije htio ulaziti u detalje pregovora iza zatvorenih vrata.

VIDEO – Sastanak vojnog vrha ruske vojske i Libijske Narodne Armije

2017. – Što je tražio libijski general Haftar na ruskom nosaču zrakoplova  /  Rusija i Libija potpisali veliki naftni ugovor

The Sun u Libiji vidio ruske S-300, projektile Kalibar i Putinove trupe za razaranje EU

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Alen
Gost
Alen

Tesko ce se rjesiti sav ovaj nered koji je bagra americka napravila…. Najgore je sto je njihov najpouzdaniji izvor prihoda proizvodnja oruzja pa su im svi ovi ratovi neophodni… A to je samo jedan segment njihove bolestine…..

eu kolonija
Gost
eu kolonija

a ćuj pokoji s-300, kabr, cirkon, bastion itd. nebi bio na odmet. neka rusija sebi za početak izabere neku jaku stratešku točku pa polako pomagati oslobodilačke snage libije. svejedno je bile te rakete u rusiji ili libiji kada ih ima dovoljno. meni odmah toplije u srcu kad su ruske rakete bliže

velebit
Gost
velebit

“pokoji s-300, kabr, cirkon, bastion itd” drže krupne mete na odstojanju.
treba naći rješenje za proksije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ima dovoljno I vojske I tehnike. I za rusije I za sirije I za libije itd. itd.

Trubadur
Gost
Trubadur

Svi zaboravljate Egipat…. Haftar, i Rusi imaju, vrlo dobre odnose sa Sisijem…. I interesantno je, da je svima trojici isti lokalni problem.. ISIS i Muslimansko bratstvo…

Tvingo
Gost
Tvingo

Rusi su jako dobri i sa Alžirom kome smeta ovakva Libija puna islamskih tolpi sa kojima i sami imaju velikih problema,e pa kako stvari stoje i što se meni jako svidža rusijani polako postaju glavni igrači na prostoru južnog mediterana…

fenix
Gost
fenix

Bilo kuda Rusi svuda haha. Salu na stranu ali stvarno Rusi sve vise ulaze u vojni angazman u Libiji bilo bi jako zanimljivo kada bi portal Logično malo analizirao Ruski vojni angažman u Centralno Afričkoj Republici tamo su ja mislim Francuzima oteli neka velika prirodna bogastva.

Zorule
Gost
Zorule

Imas kakve linkove za to?
Zar nisu Kinezi vise angazirani oko Afrike?

fenix
Gost
fenix

Poksacu enaci linkove a i Ruski Mod je javno saopstio da je u CA Republiku poslao 175 savjetnika koji obučavaju i opremaju policiju i vojsku skoro je CAR imao vojnu paradu gdje je učestvovao vod od 200 policajaca koje su Rusi obučili i opremili. Plus im Rusija besplatno ustupa pješadijski naoružanje.

Riddick
Gost
Riddick

Rusko oruzije se pokazalo pouzdanim u pustinji a vojni savetnici korisnim za SAA , Libijci imaju to u vidu, i ovo je budite sigurni vrh ledenog brega vojno ekonomsko politicke saradnje Rusije i Libije pod kontrolom Haftarovih snaga.

Borac2
Gost
Borac2

Rusi bi se vrlo rado angazirali u Libiji, no jedan od problema je upravo izdajnik Haftar. Da bi to bio jedan od bivsih ljudi Gadafijeve vojske bilo bi puno lakse. Druga stvar je da je u Libiji totalni kaos, tamo nema drzave i ta fiktivna “vlada” ne kontrolira ni parking ispred svoje kuce, kamoli neki grad ili ulicu, a zapravo se radi o fino obucenim islamistima.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Tačno Borac.Pitanje je koliko je ovo Rusiji potrebno?Bagra jednom,bagra uvijek.

Gortan
Gost
Gortan

Izgleda da je ovaj agent CIA-e i najobičnija bagra, predosetio da mu ističe rok upotrebe…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

On je ogorčen kad su ga potjerali s mjesta komandanta samo nekoliko mjeseci nakon likvidacije Gaddafija. Prodao se jednom, čekao 30 godina i onda su ga odbacili kao krpu. Možda je skonto da im može dobro namirit račune.

Gortan
Gost
Gortan

Pre će biti da se boji da mu neka ” cepljika ” ne padne na glavu dok šeta po ” oslobođenom delu Libije “.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Rusi moraju biti jako oprezni sa ovom bitangom.

giordano bruno
Gost
giordano bruno

Parlamentarni i predsjednički izbori u Libiji 10. decembra
Dužnosnici svih sukobljenih frakcija u afričkoj zemlji obavezali su se da će prihvatiti rezultate izbora.
Dvojne institucije, poput parlamenta, centralne banke i vojske, trebale bi biti ujedinjene – Reuters
Ovo je Francuska inicijativa, a USA i Italija smatraju da je to prerano.

Tvingo
Gost
Tvingo

Libiji treba karizmatična ličnost da oko sebe ujedini tamošnja plemena što je Gadafi bio za razliku od ovog Haftara čiji pedigre svi znamo,ja sa takvim čovekom zajedno ne bi popio čašu vode…

velebit
Gost
velebit

Rusija ulazi na mala vrata u libiju. ovo bi mogao biti novi angažman pored sirijskog koji se je jako odužio a zemlja još nije do kraja oslobođena. Moguće reakcije usa bi bile da uspoatave baze u zapadnom dijelu zemlje i tako idu u iscrpljivanje kao i u siriji.

Fatih
Gost
Fatih

E NECE BITI PO TVOM USASUPENDERU!!!

velebit
Gost
velebit

@Fatih
E NECE BITI PO TVOM USASUPENDERU!!!
Ovo reci mami i tati oni tebe puno vole, mama će ti biti jako sretna.

Joža
Gost
Joža

Ja ne vidim njegov komentar kao listu želja, šta nemre čovjek predviđati…

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

@Joža
Baba Vanga je odavno na drugom svijetu a on garant nije njen certificirani izaslanik.

velebit
Gost
velebit

u libiji će se stanje razvijati po sirijskom scenariju, čisti copy paste.

Djuro
Gost
Djuro

Znači USA puši.

velebit
Gost
velebit

Isto koliko puši u siriji.

Savio
Gost
Savio

Pa realno SAD pusi u Siriji od 2011.
Od 2011. SAD nisu uspjele u svom osnovnom cilju da smjene Asada i da protjeraju Iran i Rusiju iz Sirije.

Za zemlju koja pretenduje da bude jedina supersila na svijetu, i centar koji donosi ave odluke unilateralno, to je ogromni neuspjeh i pusenje, i ponizenje, da ih Rusija onemoguci u njihovim ciljevima.

Vidimo sa kojom lakocom su zbacili Gadafija i Sadama.
Dok su u Siriji SAD dozivjele istorijski neuspjeh, simbolicno oznacavajuci prelazak iz unipilarnog u multipolarni svjetski poredak.

Zvrk
Gost
Zvrk

i s gadafijem je bilo poteškoća. morali su povećati količinu bačenih raketa. isto tako je bio velik porast montiranih uradaka, najčešće iz katarskog studija.

tedi
Gost
tedi

Si,ali izraelski avioni ne bacaju bombe.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik