Na iznenadnom susretu libijskog i ruskog vojnog vrha u Moskvi bio “neobičan gost”

29 komentara

Na službenoj stranici Libijske Narodne Armije, kojom zapovijeda general Kalifa Haftar, objavljena snimka sa sastanka u Moskvi gdje se libijska vojna delegacija  sastala s ruskim ministrom obrane, generalom Sergejem Šojguom, načelnikom glavnog stožera ruske vojske, generalom Valerijem Gerasimovom, ali i poznatim ruskim poduzetnikom i ugostiteljem Evgenijem Prigožinom, kojeg se dovodi u vezu s navodno privatnom vojnom tvrtkom “Wagner”, koju su, prema izvješćima Washingtona, osnovali Prigožin i ruski pukovnik u rezervi Dmitrij Utkin.

Rusko Ministarstvo obrane je izvijestilo da je tijekom sastanka u Moskvi general Šojgu s generalom Haftarom razmotrio sigurnosna pitanja u Bliskom istoku i sjeveru Afrike, te da su ruski i libijski vojni vrh razgovarali o borbi protiv međunarodnog terorizma i rješavanju krize u Libiji.

Tijekom posljednjih nekoliko godina je general Haftar više puta posjetio Moskvu, gdje se sastao s čelnicima ruskog Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i tajnikom Ruske obavještajne zajednice.

U siječnju prošle godine je general Haftar posjetio nosač zrakoplov “Admiral Kuznjecov”, koji je tada bio na čelu Sredozemne flote ruske mornarice, a tijekom video konferencije s generalom Šojguom je tada razgovarao o borbi protiv terorista na Bliskom istoku. Osim toga, dobio je ruski pomoć u obliku lijekova i medicinske za pružanje prve pomoći za libijske vojnike i civile.

Nakon najnovijeg nenajavljenog sastanka u Moskvi, izvor bliski ruskom Ministarstvu obrane su za oporbenu agenciju RBK navodno potvrdili prisutnost ruske vojske u Libiji, kao što su ranije izvijestili britanski mediji, kada su naveli da se u Libiju prebacuju elitne amfibijske jedinice ruske vojske.

Vijest je objavila agencija RBK, koja uz Novu Gazetu, Vedomosti, Eho Moskve i još neke manje agencije i medije spada u skupinu prozapadnih liberalnih medija, stoga ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Naime, kako piše RBK, izvor blizak ruskom Ministarstvu obrane je izjavio “kako su ruske elitne jedinice, čije je prebacivanje u Libiju započelo posljednjih mjeseci, poslane u istočnu Libiju u područja i gradove pod kontrolom vojske generala Haftara”.

“Izvor blizak vlastima Libije je potvrdio rusku vojnu aktivnost u regiji. Kao što je navedeno, ruska je vojska u savezu sa snagama generala Haftara, a prisutnost Rusije je povezana s poslovima u naftnom i plinskom sektoru”, prenosi RBK.

Kako smo ranije izvijestili, britanski tabloid The Sun je nedavno izvijestio kako su istoku Libije “deseci časnika ruske vojne obavještajne službe GRU i drugih ruskih tajnih službi”, koji su tamo došli kako bi “provodili obuku lokalnih boraca i održavali komunikacijske kanale”, što je vjerojatno istina. NO, The Sun je dodao kako je ruski kontingent u Libiji opremljen teškom vojnom opremom i naoružanjem, kao što su sustavi S-300 i modificirana kopnena verzija krstarećih projektila “Kalibar”, što nije potvrdila nijedna druga agnacija, niti su se na internetu pojavile satelitske snimke ovih oružja, kao što je uvijek slučaj s ruskom teškom opremom.

Ipak, visoko vojno izaslanstvo Libije u Moskvu sigurno nije došlo u turističko razgledanje ruske prijestolnice.

Osim toga, otvorilo se i pitanje zašto je na sastanku bio nazočan poduzetnik Evgenij Prigožin? Službeno je Prižogin na sastanku visokih predstavnika vojske Rusije i Libije bio kako bi organizirao službenu večeru, a novinarima je rekao kako je sudjelovao  u raspravi o kulturnom programu posjeta libijske delegacije.

FOTO – Poduzetnik Evgenij Prigožin u ruskoj vojnoj delegaciji tijekom njihova razgovora s libijski kolegama

Cudan sastanak Rusa i Libijaca

Međutim, komentatori smatraju da je  Prižogin na sastanku bio kako bi organizirao odlazak vojnika privatne vojne tvrtke Wagner, koja, navodno, obavlja neke zadaće umjesto ruske vojske.

Trenutno u Libiji postoje dvije vlade i nekoliko vojski, od kojih se jedino Libijska Narodna Armija, uz podršku brigade iz Zintana i Gaddafijevih lojalista, bori protiv islamističkih skupina s uporištima u Tripoliju i Misrati.

Haftarova armija je neformalno pod zapovjedništvom vlade u gradu Tobruku na istoku zemlje, gdje je smješten parlament izabran od strane naroda. Na zapadu zemlje, u glavnom gradu Tripoliju, postoji Vlada nacionalnog konsenzusa  na čelu s Fayezom Al-Sarrajem, koja je formirana uz potporu Europske unije i Ujedinjenih naroda, ali nema nikakvu moć da utječe na islamističke milicije koje gospodare Tripolijem i nekim područjima Libije.

Istočna vlada iz Tobruka djeluje neovisno od Tripolija, surađujući s Libijskom Narodnom Armijom pod zapovjedništvom generala Haftara, koji rat protiv islamista uspješno vodi od 2014. do danas.

Rusija je u više navrata pokazala interes za pružanje pomoći Haftaru, ali u Moskvi ne donose ishitrene odluke, jer general Haftar pregovara i s Parizom, čije su specijalne snage, kao i talijanske, također prisutne na slobodnom teritoriju pod njegovim nadzorom.

Što je točno bila tema ovog najnovijeg sastanka, nije priopćeno.

Suradnja s Moskvom i sastanci s ruskim vodstvom ojačali su položaj zapovjednika Libijske Narodne Armije (LNA), Kalife Haftara, uključujući i političku kartu Libije, izjavio je kratko za RIA Novosti glasnogovornik LNA, brigadni general Ahmed Al-Mismari.

“Libijski narod shvaća da su nam za vrijeme ovog vrlo teškog i osjetljivog razdoblja potrebni snažni saveznici. Stoga je došlo do ove i ranijih posjeta glavnog zapovjednika Haftara Rusiji, te onog na ruskom nosaču zrakoplova”, dodao je Ahmed Al-Mismari i nije htio ulaziti u detalje pregovora iza zatvorenih vrata.

VIDEO – Sastanak vojnog vrha ruske vojske i Libijske Narodne Armije

2017. – Što je tražio libijski general Haftar na ruskom nosaču zrakoplova  /  Rusija i Libija potpisali veliki naftni ugovor

The Sun u Libiji vidio ruske S-300, projektile Kalibar i Putinove trupe za razaranje EU

Sastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Rusija ulazi na mala vrata u libiju. ovo bi mogao biti novi angažman pored sirijskog koji se je jako odužio a zemlja još nije do kraja oslobođena. Moguće reakcije usa bi bile da uspoatave baze u zapadnom dijelu zemlje i tako idu u iscrpljivanje kao i u siriji.

eu kolonija
5 godine prije

a ćuj pokoji s-300, kabr, cirkon, bastion itd. nebi bio na odmet. neka rusija sebi za početak izabere neku jaku stratešku točku pa polako pomagati oslobodilačke snage libije. svejedno je bile te rakete u rusiji ili libiji kada ih ima dovoljno. meni odmah toplije u srcu kad su ruske rakete bliže

Alen
5 godine prije

Tesko ce se rjesiti sav ovaj nered koji je bagra americka napravila…. Najgore je sto je njihov najpouzdaniji izvor prihoda proizvodnja oruzja pa su im svi ovi ratovi neophodni… A to je samo jedan segment njihove bolestine…..

Gortan
5 godine prije

Izgleda da je ovaj agent CIA-e i najobičnija bagra, predosetio da mu ističe rok upotrebe…

fenix
5 godine prije

Bilo kuda Rusi svuda haha. Salu na stranu ali stvarno Rusi sve vise ulaze u vojni angazman u Libiji bilo bi jako zanimljivo kada bi portal Logično malo analizirao Ruski vojni angažman u Centralno Afričkoj Republici tamo su ja mislim Francuzima oteli neka velika prirodna bogastva.

Riddick
5 godine prije

Rusko oruzije se pokazalo pouzdanim u pustinji a vojni savetnici korisnim za SAA , Libijci imaju to u vidu, i ovo je budite sigurni vrh ledenog brega vojno ekonomsko politicke saradnje Rusije i Libije pod kontrolom Haftarovih snaga.

Trubadur
5 godine prije

Svi zaboravljate Egipat…. Haftar, i Rusi imaju, vrlo dobre odnose sa Sisijem…. I interesantno je, da je svima trojici isti lokalni problem.. ISIS i Muslimansko bratstvo…

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Rusi moraju biti jako oprezni sa ovom bitangom.

Borac2
5 godine prije

Rusi bi se vrlo rado angazirali u Libiji, no jedan od problema je upravo izdajnik Haftar. Da bi to bio jedan od bivsih ljudi Gadafijeve vojske bilo bi puno lakse. Druga stvar je da je u Libiji totalni kaos, tamo nema drzave i ta fiktivna “vlada” ne kontrolira ni parking ispred svoje kuce, kamoli neki grad ili ulicu, a zapravo se radi o fino obucenim islamistima.

giordano bruno
5 godine prije

Parlamentarni i predsjednički izbori u Libiji 10. decembra
Dužnosnici svih sukobljenih frakcija u afričkoj zemlji obavezali su se da će prihvatiti rezultate izbora.
Dvojne institucije, poput parlamenta, centralne banke i vojske, trebale bi biti ujedinjene – Reuters
Ovo je Francuska inicijativa, a USA i Italija smatraju da je to prerano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI