fbpx

Rusija-SAD-Izrael: Sastanak obavještajnog vrha o Bliskom istoku

Nikolaj Patrušev

Putinov savjetnik i tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev je jučer doputovao u okupirani dio Jeruzalema gdje je planirano da 24. do 25. lipnja održi dvodnevne razgovore s Netanyahuom, čelnikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom i savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Još pri najavi ovog trilateralnog susreta, sastanak ravnatelja svih obavještajnih službi Rusije je izazvao veliku pozornost, ali je sve bilo u sferi nagađanja, obzirom, kako ruski obavještajni vrh to u pravilu  čini, nije bilo ishitrenih izjava i ruske stavove o raznim pitanjima se moralo čitati „između redova“.

Konzultacije Patrusheva, pomoćnika predsjednika SAD-a Johna Boltona i predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Izraela Meira Ben-Shabata održat će se od 24. do 25. lipnja. Glavna tema sastanka bit će situacija u Siriji.

“Iran je u Siriji na poziv legitimne vlade i aktivno sudjeluje u borbi protiv terorizma. Stoga, naravno, mi ćemo (na sastanku u Jeruzalemu) uzeti u obzir interese Irana jer su uložili značajna sredstva i postigli određeni uspjeh. Suočit ćemo se s činjenicom da interesi država imaju različite pravce. Interesi Irana ruske strane uzet će u obzir i donijeti njihov interes Izraelcima i američkoj strani “, rekao je Patrušev novinarima Ogham održati u Ufa međunarodne sigurnosne sastancima.

Ono što sigurno znamo je da je tema razgovora bio rat u Siriji, koji još nije završen, te eskalacija napetosti između Sjedinjenih Država i Irana u Perzijskom zaljevu. Sve što se događa na Bliskom istoku neizbježno može utjecati na jedan od najkrvavijih i najsloženijih sukoba posljednjih godina, onaj u Siriji, gdje razvoj događaja u kojem je Damask preuzeo inicijativu posebno zabrinjava vlasti cionističkog entiteta.

Prošlo je osam godina otkako su se zabilježile prve oružane pobune na sirijskom teritoriju. Čini se da sukob, čak i ako manji u intenzitetu, neće završiti kratkoročno, prije svega zbog međunarodne situacije koja ne dopušta da se poduzmu značajni pozitivni koraci u tom smjeru.

Bliski istok stalno vrije, napetost u Perzijskom zaljevu je porasla, sukob između Moskve i Washingtona ne pokazuje znakove zaustavljanja, a sve to implicira da se Sirija, savršeni laboratorij ovog trajnog svjetskog rata niskog intenziteta, ne može smiriti.

Bashar Al-Assad - Nikolaj Patrušev
Bashar Al-Assad – Nikolaj Patrušev

Ali nešto se mijenja. Pobjeda Bashara Al-Assada sada izgleda izvjesna, kao i ruska vojna prisutnost na sirijskom teritoriju. S druge strane, izraelski napadi nastavljaju se manje ili više u nadi da će pogoditi ciljeve za koje se smatra da pripadaju Iranu, dok Sjedinjene Države najavljuju povlačenje, iako ne u doglednoj budućnosti.

Turska nastavlja svoju politiku širenja na sjeveru u nastojanju da suzbije kurdske namjere stvaranja pseudodržave iz koje će YPG/PKK snage ugrožavati južne turske pokrajine.

U međuvremenu, arapske sile su, barem se tako čini, prihvatile činjenicu da sirijski vođa ostaje na vlasti u Damasku, unatoč tome što nisu potpuno odustale od uloge u budućoj tranziciji u Siriji.

U kontekstu kontinuirane geopolitičke napetosti, 24. lipanj bi mogao predstavljati prekretnicu. Međutim, ostaje misterij je u kojem smjeru će se stvari razvijati. Tri savjetnika za nacionalnu sigurnost Izraela, Rusije i Sjedinjenih Država, Meir Ben-Shabbat, Nikolaj Patrušev i John Bolton, sastali su se u okupiranom Jeruzalemu na prvom trilateralnom sastanku koji će, između ostalog, obuhvatiti i ulogu Irana u Sirija.

Sastanak je održan praktički zajedno s takozvanim summitom “Mir za prosperitet” u Bahreinu, na kojem će se, bez palestinske delegacije, raspravljati o Trumpovom mirovnom planu između Izraelaca i Palestinaca, kao i usklađivanju stavova između židovske države i sve više savezničkih arapskih zemalja izraelske vlade na Bliskom istoku, predvođenih Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Činjenica da se ta dva sastanka održavaju u jeku krize u Perzijskom zaljevu, nakon napada na naftne tankere u Omanskom zaljevu i obaranja američkog drona od strane iranske protuzračne obrane, ukazuje na važnost ovog summita.

Sastanak je ne samo jedinstven, nego pokazuje da između Izraela, Rusije i Sjedinjenih Država dijalog i dalje traje, te da ako Iran bude smatran glavnim ciljem američke i izraelske strategije u regiji, to nisu Assadova Sirija, još manje Rusija Vladimira Putina, koja je uspostavile izvrsne odnose sa svim regionalnim akterima i koja je Trumpovoj Americi pokazala da želi dijalog upravo kako bi spriječila pogoršanje eskalacije na Bliskom istoku.

U međuvremenu Rusija ne odustaje od svoje strategije, što pokazuje promet ruskih brodova koji prolaze kroz Bospor i kreću prema luci Tartus, te avionima koji iz ruskih baza odlaze u Hmeymim i zračnim napadima na položaje terorista u Idlibu. U međuvremenu, Kremlj je uključen u iznimno teške pregovore s Recepom Tayyipom Erdoganom o sjeveru Sirije i isporuke sustava S-400, ali prije svega razgovore s Iranom, s Putinom koji je postao veliki posrednik između različitih aktera koji imaju svoju viziju poslijeratne Sirije.

I dok su stavovi Izraela i Sjedinjenih Država jasni, za Vladimira Putina je igra izuzetno složena. S jedne strane mora ograničiti maksimalističke težnje dijela iranskog vrha, što je u situaciji u kojoj je Iran Rusiji jedini iskreni partner vrlo komplicirana igra, a s druge mora ograničiti Izrael, kojem je Rusija ključni sugovornik. U tom smislu, sastanak u okupiranom Jeruzalemu predstavlja posebno zanimljivu trilateralu.

Tumačenja nakon pregovora su različita. Ruski mediji su dali vrlo malo informacija o pregovorima koji su održani iza zatvorenih vrata. Iranski kanal Press TV nije ni komentirao susret, a izraelski Haaretz mu je posvetio nekoliko redaka.

Svi se pitaju je li ovo bio summit na kojem će Moskva pokušati nametnuti svoj plan za Siriju tako što će marginalizirati Iran? Ovo je prvo tumačenje za koje nema uporišta, barem prema jedinoj izjavi koju je Patrušev dao prije odlaska u Jeruzalem. No, dio analitičara tvrdi da Kremlju nije u interesu da Siriju pretvori u “dvorište” Teherana. U tom smislu se ne smiju podcjenjivati glasine o mogućem sporazumu između Izraela i Rusije kako bi se proiranske milicije udaljile iz arapske zemlje. No, ovo je povlačenje najavio i sam Teheran, ali kada završi rat protiv islamističkih terorističkih skupina povezanih s Al-Qaedom i ostacima „kalifata“.

Drugo tumačenje je, međutim, da će Patrušev na ovom sastanku predstavljao i iranske interese, obzirom da Teheran nije uključen u izravni dijalog s Izraelom i Sjedinjenim Državama, što je nemoguće s obzirom da je Islamska Republika vječna meta Benjamina Netanyahua i raznih američkih uprava.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Vakuum koji nastaje s odsutnosti teheranskog pregovarača bi mogla popuniti ruska prisutnost, uz hipotezu da bi ovaj sporazum mogao značiti potvrdu da je Putinu Sirija važnija od svega. Nagađalo se i da bi, zbog konačnog priznanja sirijske vlade i ruske nazočnosti, bilo potrebno da na summitu u Jeruzalemu Sjedinjene Države i Izrael pristanu Damasku dati legitimitet u zamjenu za „nešto“ na iranskoj fronti.

Sastanak Patruševa s Netanyahuom

Ruski mediji su jučer kratko izvijestili da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao o sigurnosnim pitanjima vezanim za ruske državljane u toj zemlji, izjavio je novinarima tajnik za tisak Patruševa, Jevgenij Anošin.

“Patrušev i Netanyahu razgovarali su o rusko-izraelskoj suradnji u borbi protiv terorizma, jamčenju sigurnosti ruskim građanima u Izraelu, produbljivanju suradnje preko agencija za provedbu zakona, tajnih službi i odjela za obranu, te drugim pitanjima suradnje u različitim područjima”, kazao je glasnogovornik. glavnog tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Izraelski premijer je bio puno „rječitiji“, ali nije rekao ništa novo. Netanyahu je rekao kako neće dopustiti da Iran promijeni „sjevernu granicu sa Sirijom“, odnosno da se promijeni status okupirane Golanske visoravni.

Nakon toga je Netanyahu otišao u sovjetsku povijest, tražeći razumijevanje od strane Rusije za izraelski stav o sukobu s Iranom. Iako neusporedivu, povukao je paralelu s napadnom nacističke Njemačke na SSSR 1941. godine i rekao „kako Iran radi istu stvar“.

„Iran poziva na naše uništenje, ne samo da bi nas pobijedio, nego i uništio, i svaki dan radi na postizanju tog cilja, tako da Izrael neće dopustiti Iranu da ojača na našim granicama. Učinit ćemo sve što možemo da ga spriječimo da dobije nuklearno oružje“, rekao je Netanyahu.

Patrušev je prije sastanka s Netanyahuom rekao da Rusija “ozbiljno vodi računa o sigurnosti Izraela”.

“Kako bi se ovaj problem riješio u praksi, od vitalne je važnosti vratiti mir i stabilnost u ovu regiju, uključujući i Siriju”, dodao je Nikolaj Patrušev.

Kasnije se tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije susreo sa savjetnikom američkog predsjednika Johnom Boltonom u Jeruzalemu, izvijestila je novinska agencija Fokus.

Njegovi razgovori s Boltonom održani su iza zatvorenih vrata. Danas su u planu tripartitni razgovori Patruševa s Boltonom i izraelskim tajnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbatom. Prema Patruševu, ovi će razgovori biti posvećeni situaciji u Siriji.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti naglasio kako ruska strana predstavnicima Izraela i Sjedinjenih Država namjerava prenijeti stavove Irana o Siriji, jer je Islamska Republika značajno doprinijela borbi protiv terorizma u Siriji. Te riječi Patruševa su odjeknule usred oštrog pogoršanja odnosa između Washingtona i Teherana, za koje su mnogi političari tvrdili da su na rubu rata.

Bolton, koji se u nedjelju sastao s Netanyahuom, priznao je kako se raduje razgovoru s Patruševom kako bi s njim razgovarao o regionalnim sigurnosnim pitanjima. Neka od stajališta Washingtona o situaciji u regiji u svjetlu nedavnih događaja već su se čuli tijekom Boltonovih pregovora s Netanyahuom.

„Na sastanku u formatu Rusija-SAD-Izrael u Jeruzalemu Moskva će uzeti u obzir interese Irana i iznijeti stajalište Teherana Sjedinjenim Državama i Izraelu“, izjavio je Nikolaj Patrušev uoči odlaska na summit u Izraelu.

Na konferenciji za tisak s Netanyahuom je Patrušev rekao doslovno dvije rečenice, koje smo citirali u tekstu, iz kojih se ne može iščitati ništa, kao ni s kratke snimke zajedničke izjave pred novinarima. Malo je vjerojatno da će se ruska strana dati više informacija i nakon današnjeg trilateralnog susreta Patruševa s Johnom Boltonom i Meir Ben-Shabbatom, ali je jasno da Moskva želi utvrditi legitimitet Bashara Al-Assada i smiriti situaciju u Perzijskom zaljevu.

Ni John Bolton nije otkrio sadržaje pregovora, ali je dodao kako je s ruskim kolegom razgovarao o situaciji na Bliskom istoku, ali i Ukrajini, kontroli naoružanja, Venezueli i drugim pitanjima.

Također je rekao da se raduje “povijesnom trilateralnom sastanku o regionalnoj sigurnosti na Bliskom istoku” s Patruševom i predsjednikom izraelskog vijeća nacionalne sigurnosti Meirom Ben-Shabatom, koji će se održati danas, 25. lipnja, u Jeruzalemu.

VIDEO: Konferencija za tisak Patruševa s Netanyahuom

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Sve svjetske i regionalne sile imaju interes na bliskom istoku.. Bas sve..
A sudbina bliskog istoka je i sudbina nekih od tih sila…
Tu samo mogu da padaju kraljevstva , ocekivati nesto drugo je samo zabluda..

iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
Gost
iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
2 godine prije
Reply to  Alen

Ovaj koji im je zapovjedio da dođu u buduću prijestonicu (kad sadašnji svijet razvale sa nukleusom) svijeta i da kleknu ko robovi pred gospodarom ko u sadomazo igrama upravlja svijetom a ne oni koji kleće i čekaju komande ko bioroboti. Skupili su ih sve dolje da započnu raspašoj. Fali Moše… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Najvise vas volim kad ste mi svi na okupu..

apolo
Gost
apolo
2 godine prije

Ako bi netko bio ljubazan da pojasni gdje se to Izrael bori protiv terorizma,, koje je bitke vodio u proslosti protiv terorista, bio bi zahvalan. Naravno, osim paljbe na goloruk narod.

iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
Gost
iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
2 godine prije

Đaba krečiš Babiću, zna se da su rusi i kauboji došli dolje pod noge vladaru da čuju zapovjedi.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Kako je nekima svijet jednostavan, nepremežem mnoštvom silnica 😆😆

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  samo tako

U sustini i jeste.. Problem je sto tu jednostavnost okruzuje kompliciranost , no kad se ima dobar fokus i eliminisu ometaci ostaje samo suština , koja je jednostavna..

iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
Gost
iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
2 godine prije
Reply to  Alen

Mudro Alene.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dok Rusija čini sve moguće i nemoguće da nađe prolaz od pola milimetra za rješenje situacije u smjeru mira, kao što je Lavrov u jednoj rečenici ulovio Kerrya i spriječio spreman napad na Siriju, kada je Kerry rekao da napada neće biti ako “svijiet” dobije jamstva daće se Assad riješiti… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije

Autor ovog teksta se trebao potruditi, da bar pokuša objasniti činjenicu da se navedeni sastanak održava u Izraelu, i to baš u glavnom gradu Izraela – Jeruzalemu. Rusija je pozvana, i odazvala se, na pomalo nezgodno mjesto, u očima nekih svojih saveznika.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Sion

Okupiranom Qudsu , molim lijepo..

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Alen

Možete zvati kako hoćete, ali je jasno u koji su grad rusi došli. Dakle, sastali su se u Jeruzalemu koji Izrael službeno i praktično drži za svoju prijestolnicu.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

” Bolton, koji se u nedjelju sastao s Netanyahuom, priznao je kako se raduje razgovoru s Patruševom…” Sumnjam, međutim, da se bilo tko raduje razgovoru s Boltonom… osim onih dama koje oblače čizme do bedara i nose – bič. Ovaj sastanak se doista morao održati, i to na ovoj razini.… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Lucija

Pojedini ruski saveznici bi vjerojatno očekivali i predložili Tel Aviv ako već mora biti u Izraelu. Čini se da im ovako Rusija poručuje da priznaje Izraelski suverenitet nad Jeruzalemom. Što svakako ide na ruku onima koji su se za to vrijeme okupili u Bahreinu na samitu o budućnosti Palestine.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Sion

Taj film nećes gledati.. Niti ne mozes… Za sukob je potebno dvoje , najmanje..
A kudravac samo sto nije..

Fenix
Gost
Fenix
2 godine prije

Ovo bi mozda mogao i biti kraj rata u Siriji. Bolton je izjavio da ce se Americke trupe koordinisano povlaciti sa ostalim trupama( ovdje se misli na Iran) sto je zapravo priznavanje faktickog stanja u Siriji od strane Amerikanaca.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Fenix

A Izrael se neće “koordinirano” s njima povlačiti iz Sirije. Svi moraju nešto, samo Izrael ne mora ništa. I još mu američki porezni obveznici plaćaju okupaciju.
Ako tako žarko žele živjeti u židovskom getu zvanom Izrael – eto im ga.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Zapadni vrhunski geostratezi nisu u postavke stavili RF krenuvši bezglavo u uništavanje Sirije.
Tako to biva kad se previše sniva a premalo zna….
Sada, u slijepoj ulici mole neprijatelja ne bi li im pomogao odškrinuti vrata mira i prosperiteta
A to neče iči bez suverene Sirije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik