Davor Ivo Stier i Sergej Lavrov u Moskvi – Integralna izjava ruskog ministra

Stier - Lavrov
48 komentara

Iako je posjet najavljivan za 25. svibanj, na obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier se sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi sastao danas.

Nakon sastanka su održali konferenciju za novinare. Internetski portal ruskog Ministarstva vanjskih poslova je prenio samo izjavu ruskog ministra Sergeja Lavrova, koju prenosimo u cijelosti.

“Dame i gospodo,

Pregovori s mojim hrvatskim kolegom, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davorom Ivom Stierom su održani uoči 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših zemalja, koja se obilježava dva dana kasnije.

Konstruktivno smo raspravljali o glavnim bilateralnim, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Dinamično razvijamo politički dijalog, jačamo međuparlamentarnu i međuagencijsku komunikaciju. Ovih dana je u Hrvatskoj bio predstavnik izaslanstva Vrhovnog suda Ruske Federacije na čelu s predsjednikom V. M. Lebedevim.  Na sljedećem Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu će sudjelovati potpredsjednik Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske Martina Dalić. Sredinom lipnja, se u Moskvi očekuje dolazak predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mire Kovača i hrvatskih zastupnika koji pripadaju skupini prijatelja Rusije.

U principu, pregledali smo stanje trgovine i ekonomskih odnosa. Dogovoreno da doprinesemo konsolidaciji trenda koji je započeo ove godine i da nadoknadimo volumen trgovine. Važnu ulogu u tim nastojanjima, ima Međuvladina rusko-hrvatska komisija za trgovinsko-ekonomsku i znanstveno-tehničku suradnju. Skupina za trgovinu i ekonomiju je već održala sastanak u travnju ove godine, a u lipnju će se održati sastanak radne grupe za energetiku i turizam. Danas smo se dogovorili da do kraja godine osiguramo puni format sastanka Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-ekonomsku i znanstveno-tehničku suradnju.

Razgovarali smo o stanju u suradnji u investicijama, koja ima dobre izglede za razvoj. Među uspješnim poslovima je puštanje u rad prije pola godine trećeg bloka TE ” Sisak”, koju provode ruske tvrtke “Sile Mašina” i “Tehnopromexport”.

Te tvrtke su zainteresirane za izgradnju novih termoelektrana i hidroelektrana u Hrvatskoj. Dobre mogućnosti za suradnju imamo u brodogradnji, zbog hrvatskih stručnjaka koji su uključeni u izgradnju tankera za projekt “Yamal LNG”, kao i u području robotike, bankarstva.

Problemi u jugoistočnoj Europi

Razgovarali smo o problemima koji se odnose na situaciju u jugoistočnoj Europi, na Balkanu. Posebna pažnja je posvećena Bosni i Hercegovini. Potvrdili svoju predanost temeljnim načelima funkcioniranja države koja je nastala mirovnim sporazumom o Bosni i Hercegovini 1995. godini u kojem je zajamčena jednakosti sva tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, te dane široke ovlasti za dva entiteta – Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Vjerujemo da se osnovni principi Daytonskog sporazuma trebaju u cijelosti poštivati ​​i on ne podliježe nikakvim revizijama.

Razmijenili smo mišljenja o situaciji u Makedoniji, što je razlog za zabrinutost, budući da djelovanje dijela oporbe, uz potporu izvana, prijeti makedonskoj državnosti. Mi se zalažemo da ova kriza bude prevladana strogo u okviru Ustava Makedonije.

Na pitanja koja se odnose na Kosovo, pozvao sam na provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 i svih sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine uz posredovanje Europske unije. U dijalogu s našim hrvatskim kolegama smo, nažalost, primijetili da se predstavnici Prištine pokušavaju odmaknuti od tih ugovora.

Sve u svemu, mi se zalažemo za nastavak regionalnog dijaloga u jugoistočnoj Europi s ciljem mirnog rješavanja njihovih razlika. U tom kontekstu, izrazili smo našu zahvalnost hrvatskim kolegama za razvoj njihovih odnosa sa Srbijom.

Rusija se u više navrata izjasnila na temu odnosa između Moskve i Bruxellesa. Situacija u odnosima između Rusije i Europske unije nije zadovoljavajuća. U međuvremenu, kao što je navedeno od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, širenje gospodarske suradnje između Rusije i europskih zemalja može pomoći izgradnji povjerenja u cijeloj Euroaziji. To će biti olakšano uspostavom izravnog kontakta između Euroazijske ekonomske unije i Europske unije.

Situacija u svijetu

Razmijenili smo mišljenja o situaciji na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, posebno u Siriji i Iraku i naglasili potrebu da međunarodna zajednica mora koristiti za borbu protiv međunarodnog terorizma. Istaknuli smo da su mnoge zemlje, uključujući i one izvan Bliskog istoka, ali Balkana i bivšeg Sovjetskog Saveza, izvor novih stranih terorističkih boraca koji se “šire” među različitim područjima, a mogu se vratiti u svoje zemlje podrijetla. Dogovorili smo se da ćemo koordinirati napore kako bi odgovorili na tu prijetnju. U tom smislu, izrazio bih sućut Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i građanima te zemlje i svima onima koji su pogođeni terorističkim napadom u Manchesteru.

Vjerujemo da sve krize na Bliskom istoku i sjevernu Afrike treba riješiti kroz nacionalni dijalog i uz sudjelovanje svih etničkih i religijskih skupina. To se odnosi na Siriju, Irak, Libiju i Jemen. Također smo istaknuli da su mnogi narodi i predstavnici mnogih religija pogođeni ovom sukobu. Posebna su diskriminirani kršćani. Dogovorili samo nastavak jačanja suradnje u okviru Vijeća Europe, Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih prava, kao i aktivnosti u podršci i obrani kršćana u regiji.

Što se tiče Ukrajine, Rusija, kao i Hrvatska, zalažu se za dosljednu i punu provedbu Sporazuma iz Minska. Nadamo se da takav pristup ima cijela međunarodna zajednica i da će to u prvom redu čuti u Kijevu, gdje se u posljednje vrijeme čuju izjave koje daju naslutiti kako Kijev pokušava izaći iz “Minska”.

Sve u svemu, jako smo zadovoljni ishodom pregovora, potvrdili smo obostranu spremnost za daljnji razvoj cijelog kompleksa naših odnosa na obostrano korisnoj osnovi. Dogovorili smo održavanje kontakata između ministarstava vanjskih poslova. Imamo plan za konzultacije na temelju kojih ćemo redovito razmjenjivati stavove i, kako se kaže, sinkronizirati satove.

Zahvalan sam zamjeniku premijera, ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske D.I. Stieru i svim članovima njegova izaslanstva za ovaj plodan sastanak.

“Prije Lexa Agrokor su se trebali dogovoriti izravni sudionici problema”

Pitanje novinara: Prati li Ruska Federacija sa zabrinutošću situaciju u  Agrokoru? Je li moguće da ova situacija ima nekakvu političku pozadinu?

Sergej Lavrov: Iskreno, ne vidimo politički motiv. Danas smo razgovarali o ovom pitanju i o niz tema vezanih uz našu gospodarsku i investicijsku suradnju. Vidimo dobre izglede za suradnju između naših institucija u bankarskom sektoru. Kao što znate Sberbanka i VTB Grupa su uključeni u odbor Agrokora kao vjerovnici. Naravno, s obzirom na probleme holdinga, naši bankari su zainteresirani za poboljšanje strukture. Danas smo se dotaknuto te teme u smislu hrvatskog zakonodavstva.

Siguran sam da je ovo pitanje trebalo biti riješeno između izravnih sudionika.

Politički aspekt je samo jedan – obje strane će podržati rješenje koje će zadovoljiti naše banke i osigurati Agrokor.

Rafinerija u Bosanskom Brodu

Pitanje: Postoji li, po mišljenju ruske strane, nekih specifičnih promjena u situaciji u vezi s aktivnostima kompanije “Zarubežneft”? Moskva je svjesna činjenice da je predsjednik Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik, protiv integracije plinovoda i naftovoda?

Sergej Lavrov: Spremni smo razgovarati o temi koja se odnosi na ekološku situaciju oko rafinerije Brod u Republici Srpskoj, BiH. Ona pripada ruskoj kompaniji “Zarubežneft”. Tema onečišćenja zraka nije se pojavila danas. Već prije nekoliko godina, mislim 2012. godine, uspostavljen je trojni mehanizam nadzora predstavnika BiH, Hrvatske i vlasnika rafinerije. Vjerujemo da tripartitna radna grupa, koja ima za cilj praćenje stanja okoliša, moraju raditi učinkovitije i sveobuhvatno. Postoje izračuni koji pokazuju da se s trenutnim planom za smanjenje emisije štetnih tvari rafinerija drži normi koje za tu svrhu postoje u Bosni.

Međutim, kako je već istaknuto je moj kolega, vjerujemo da je potrebno nastaviti pregovore.  “Zarubezhneft” je u kontaktu s operatorima plinske mreže u Hrvatskoj, uključujući i državnu tvrtku “Geoplin” i radi na raznim varijantama plinifikacije rafinerije Brod. Nema prepreka za to. Postoji želja da se taj problem riješi na način koji će biti najučinkovitiji u ekonomskom smislu i u smislu cjelokupnog stanja u opskrbi plinom regije. Uvjereni smo da je ovaj problem riješen, da nije skup, a mi svi razumijemo kako ići naprijed. Siguran sam da ćemo u izravnom dijalogu, uz sudjelovanje Republike Srpske i središnjih vlasti Bosne i Hercegovine naći prave oblike za plinifikaciju.

Hina javlja kako se tijekom boravka u Moskvi ministar Stier sastao se s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata, a predviđen je i susret s predstavnicima hrvatsko-ruskoga poslovnog kluba. Ministar će biti i na svečanom koncertu Olivera Dragojevića u povodu obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Ruske Federacije u moskovskoj koncertnoj dvorani Izvestija.

Izvor: MID.ru

Davor Ivo StierSastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bracki Kamen
6 godine prije

Konačno drzavnicki potez RH…
Morala nam je voda doci do nosa..
Hehe…
Slijedeće je uplovljavanje krstarice Moskva u Loru…
Ono… zbližavanje dviju mornarica…

Natovac za novac
6 godine prije

Jedan Hrvat prova graditi a drugih pet provaju ponistiti.

žrec
6 godine prije

Bogu hvala! Samo što bu i ova vlada pala.

Laki Topalović
6 godine prije

Malo treba čitati između redova, daj Bože da naši tupsoni u ZG prihvate sve ruske projekte, ali ga je “špotao” za Lex Agorkor. da nije trebalo to donositi, nego da su se strane same trebale dogovoriti. No, Lavorv je pragmatik, kad je već tako, da vidimo kako ćemo dalje.

basso
6 godine prije

Tako je,malo gledati i u druge pravce a ne samo u Brisel i Vasington.

gostgost
6 godine prije

davor ivo je bio prisiljen da se ode pokloniti u moskvu jer je agrokor vec propao i nitko mu vise nr zeli dati novac sada zadnju sansu vide u rusima premda ne vjerujem jer je lex agrokor donesen samoda se onemoguce rusu u preuzimanju kompanije iako su oni bili spremni uloziti potreban novac osim toga sto se je lex agrokorom izvlastilo ruse hdz pokusava zataskati slucaj da bi prikrio ogroman kriminal oko agrokora u koji su mnogi upleteni todoric nije stvorio normalnu kompaniju vec je to jedna mafijaska hobotnica koja je kapilarno zahvatila drzavni sistem i cijelu privredu svi bas svi ce izgubiti novac avecina vezanih za agroko ce propasti hrvatska ce vrlo brzo doci u situaciju potpune financijske propasti a to se tice todrica i porodice nebih mu bio u kozi zalevatio je pare najjacim svetskim njemackim i ruskim bankama lazno im prikazujuci financijska izvjesca a unistice i stotine… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

Jedanaest godina se ne sresti sa ministrom vanjskih poslova Rusije.
Dvije godine nemati veleposlanika u Moskvi. Kao da se radi o Fidžiju.
Njemačka zabranjujući nama izvoz mandarina u Rusiju, sama ostvaruje ogromnu trgovinsku razmjenu sa tom istom Rusijom.
A politiku sve te godine vode isti, plavi i crveni, zabavljajući narod ustašama i partizanima….
Još jedna potvrda da je Hrvatska jedina država u kojoj je more bistrije od naroda.

davor
6 godine prije

Najs. Ajde malo i tamo da čuju Olivera. Sergej Lavrov jedan je od najkulturnijih svjetskih diplomata

ivica g
6 godine prije

Običan PR potez, katastrofalna vanjska politika RH se nastavlja….

gostgost
6 godine prije

izgleda da je voda dosla do grla kao sto sam ranije komentirao kad jezuita davor ivo ide se klanjatu moskvu izgleda da nije dobio pare upravo je izasla vijest hrvatska po istom poslu moljakaNJA love salje u moskvu svoje najjace oruzje nato kolindu

Fudo
6 godine prije

Logično je objavio najbolji članak sa puno korisnih informacija. Jarane Babiću svaka ti dala. Članak pokazuje kako neprijatelj preko noći postane prijatelj. Ispred ste svih medija jer nijedna agencije prije vas nije objavila ove informacije.

Jupiter
6 godine prije

Hrvatska diplomatija od straha da im ne zameri veliki brat nije smela ni da pomene ime Rusije.
Ali kako je to u životu interes za opstankom je ipak najači poriv.

Adriana
6 godine prije

Plenković nije Andrija već Andrej.

Adriana
6 godine prije

Na koljena pred Sergejom, Andrej i ostali! Pred Donaldom i beznačajnim pizdunima prazna džepa i blokiranog tiskarskog stroja iz Brux. je uzalud.

CheChe
6 godine prije

Bude li Stier puno sa Lavrovom prijateljevao, mogli bismo odjednom imati neku aferu prisluškivanja i curenja informacija. Poznata je stara poslovica “Tko sa Rusima tikve sadi, tome CIA o glavi radi”

fenix
6 godine prije

Vise nego jasno kada su nas nasi Nato “saveznici” gurali protiv rusije(doslovno da budemo topovsko meso) i one nebulozne izjave barbike i anemicnog o mirnoj reintegraciji Donbassa i kako je Hrvatska voljna pomoci oko toga. Dosla je voda do grla Agrokor propao zapad vise i nije voljan pomagati Rusija nikad vecoj ofenzivi u mnogim poljima a zivjeti se mora tako i ovo putovanje u Moskvu. Jasno je da je ovo malo i da smo mi u raljama Nato, EU ali i ovo je pocetak mali ali ipak pocetak.

Grdi
6 godine prije

One word ! ………………. Agrokor.
Isli su plakati i moljakati ruse da ne kihne agrokor. Ako agrokor kihne, mogao bi povuc cijelu hrvatsku u fin. krizu, .. kuna bi pala bar na 8,2 za euro ….. a sto bi to značilo ljudima i poduzecima sa kreditima sa valutnom klauzulom ?? …… mislim daljne objasnjene nije potrebno ………….

subaru
6 godine prije

Nije trebalo Zaharavoj da čeprka po mobitelu za vrijeme sastanka pa da je sam Putin zove i kaže da je počeo treći bobrok rat. Ispod radara je prošla direktiva jewropske komisije da Hrvatska treba što prije uvesti porez na nekretnine, odagađati mirovinu i smanjiti postojeće, uvesti obrazovnu reformu gdje će djecu odgajati da budu derpei i lezbe i tranđe i naravno šečer za kraj privatizirati što je ostalo još u državnom vlasništvu. I očekivati da će ovaj posjet išta donjeti dobro državi i narodu, moš si misliti. Dali su kredit Petrokemiji od 350 miljuna kuna a garant je država sa svojim dionicama u HT-u, Podravci, Croatia Airlajnu, Đuri Đakoviću itd. Pošto Petrokemija ovaj kredit neće vratiti cionističke banke će uzeti dionice firmi kao zalog.

Igor
6 godine prije

Kaze Lavrov da se Dayton mora postivati i nema nikakvih revizija hahahaha
Ako mi moze netko objasniti…. Hrvatska je priznavanjem kosovo ponistila Daytonski sporazum jer njime su utvrdjene granice svih, a ne samo BiH i Republic Srpske. Tako da ako Hrvatska ne priznaje kosovo kao dio Srbije, a i sama amerika pljuje na takav sporazum onda bojim se novih seseljevaca koji nece priznavati ni Vukovar, Karlovac, Karlobag u granicama kojima jesu. Molim da mi netko odgovori… posto meni sve ovo smrdi na novi rat

New world
6 godine prije

A politiku sve te godine vode isti, plavi i crveni, zabavljajući narod ustašama i partizanima….
Još jedna potvrda da je Hrvatska jedina država u kojoj je more bistrije od naroda.
Nek se drug Zhukov zamisli

Kada22
6 godine prije

Izgleda krenulo iz guzice prema glavi

čiča Toma
6 godine prije

navodno se, u svjetlu nabavke novog borbenog lovca za potrebe HRZ-a, ponovno aktualizirala ruska ponuda, koja je ovaj put, gotovo nemoralna. rusi nam nude, umjesto gripena ili nekakvih F-16 kompletnu eskadrilu, dakle 12 potpuno novih aviona Mig-35 i to pod klirinski dug(!?)
ne znam da li je bilo rijeci i o tom pitanju, ali to bi, ukoliko bi se uslo u takvo sto, bio odlican potez.

Tedi
6 godine prije

Jbt,koja blamaza,haha, al se sada smiju u Moskvi, Poslje ministra sljedi redaljka.Pitam se samo kako ce KGK objasniti uspravnicu od Jadrana do Baltika i Plemkoviceve upute za Oluju na Dombas? I ono vojska Hr u NATOu na granici Rusije? Lavrov je liscac parexlans za medije ali u cetiri oka je ris Ne bi im bio u kozi. Sada moraju zgutati sve sto su kakali.a zasto?Tko ih je udarao po usima da laju ko bjesni psi,ni malo pameti u diplomaciji nisu pokazali u ovim turbulentnim vremenima kada se dogadaji smjenjuju brzinom munje.Boze pomozi,pa Hrvatska je velicine jednog sela u odnosu na Rusiju da bi se na nju beljili.Lex Agrokor su im vec sutnuli u nos javno,pa mesetarenjej po BALKANU,SVE REDOM OD Dejtona,Pazi,Dejton,duzni ste ga ,svojim potpisom cuvati do zadnjeg slova,poredenje sa Minskom,pa Kosovo,da ne nabrajam ,gadno ribanje,a i pitanje sta cemo sada sa vama?Jednim faxsom u Sbe banku,ode vam Hrvatska niz… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI