Kina odbacuje zahtjev Pentagona za sastanak

Kina jaca od SAD
30 komentara

Kina je odbacila prijedlog Washingtona da se šefovi odbrane sastanu ove sedmice, saopštio je Pentagon u ponedjeljak. Vijest dolazi usred obnovljene diplomatske prepirke.

“PRC je preko noći obavijestio SAD da su odbili naš poziv početkom maja da se sekretar [Lloyd] Austin sastane s ministrom nacionalne odbrane NRK Li Shangfuom u Singapuru”, naveo je Pentagon u izjavi za Wall Street Journal, pozivajući se na Narodna Republika Kina.

“Odjel snažno vjeruje u važnost održavanja otvorenih linija vojne komunikacije između Washingtona i Pekinga kako bi se osiguralo da konkurencija ne pređe u sukob”, navodi se u saopštenju.

WSJ je citirao neimenovanog američkog dužnosnika odbrane koji je rekao da je kineska smjena bila “neobično gruba poruka”.

Prema izvještaju, Pentagon je želio da se sastanak održi na marginama godišnjeg sigurnosnog foruma Shangri-La Dialogue. Li će govoriti na događaju u sklopu svog putovanja u Singapur od 31. maja do 4. juna, saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane.

Pentagon je prošle sedmice rekao da su pokušaji uspostavljanja kontakata sa njihovim kineskim kolegama posljednjih mjeseci propali.

Financial Times je ovog mjeseca objavio da je Peking rekao Washingtonu da su “male šanse” za sastanak Lija i Austina zbog sankcija koje su postavljene kineskom ministru odbrane zbog njegove navodne uloge u kupovini ruskog oružja. Li je imenovan na svoju trenutnu poziciju u martu, zamijenivši Wei Fenghea.

Prošle sedmice, kinesko ministarstvo vanjskih poslova bacilo je sumnju u iskrenost spremnosti Washingtona da se uključi u dijalog, dok istovremeno “nastoji da potisne Kinu svim mogućim sredstvima” i nameće ograničenja kineskim zvaničnicima i entitetima.

Na samitu u Hirošimi u Japanu ranije ovog mjeseca, G7 je objavio zajedničku izjavu s nizom optužbi protiv Kine, uključujući “ekonomsku prisilu”, kršenje ljudskih prava i podsticanje tenzija u Tajvanskom moreuzu. Peking je optužio grupu zemalja koju predvode SAD da pokušava da nametne svoju volju drugima i da se miješa u unutrašnje poslove Kine.

kinaPentagonSADSastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ni Rusi ni Kinezi ne žele komunicirati sa Pentagonom.
Dva najveća vojna takmaca.

A što se čude?
Ponašaju se kao slon u staklarni.

Otvorili proxy rat sa Rusijom preko Ukrajine, spremaju proxy rat sa Kinom preko Tajvana.
Samo da se zna – Kina izdvaja za vojsku četiri puta više nego Rusija.
A Rusija ih gazi u Ukrajini.

Nikako da shvate i pomire se sa činjenicom da više nikada ne mogu biti svjetski hegemon.
Ni gospodarski, a kamoli vojni.

tuf
10 mjeseci prije

Potpuno ispravna odluka. Amerikance netko mora spustiti na zemlju jer su počeli malo previše visoko letjeti, razbacujući sankcije visokim dužnosnicima drugih država zbog indirektnih razloga (odnosa s trećim stranama). Ekvivalent bi bio tome da Kina uvede sankcije Borellu zato jer nije prekinuo gospodarske odnose s najvećom terorističkom silom SAD-om.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

ljudska prava????? ima toga????

borjana
10 mjeseci prije

Ne vezano uz temu. Imam jedno pitanje za moje kolege komentatore iz susjedne Srbije i zaista bih molila koliko je god to moguće da u informacijama ili odgovorima ukoliko ih imaju budu što pouzdaniji i ukoliko ima bilo kakva poveznica od nadležnih organa. Naime, poslije one dvije velike tragedije koje su zadesili Srbiju gdje su od vatrenog oružja stradala nevina djeca i ljudi, osim smrtno stradalih bilo je također i mnogo teže i lakše ranjenih koji su pod hitno trebali krv. Prijavilo se mnoštvo darivatelja krvi za pomoć i imam informaciju, da su odbijeni svi oni koji su bili protiv korone cijepljeni bilo kojim cjepivom. Moje pitanje u svezi s tim bi bilo: ukoliko je to istina, da li je ponuđeno bilo kakvo zvanično obrazloženje od bilo koje nadležne institucije ili usmeno nekom darivatelju od strane medicinara, zašto cjepljeni nne mogu sudjelovati u pomoći i dati njihovu krv? Unaprijed hvala,… Čitaj više »

Ante
10 mjeseci prije

Znaju Kinezi da diojalog sa amerčkim polktičarim ne postoji niti je ikada postojao. Postoji samo odgađanje koje Amerika dobiva kroz taj dijalog dok amerika ne bude u prilici da prekrši dijalog.

tihobl
10 mjeseci prije

Odbacili su ih kao staru krpu. Cak ni sekretarice nece da se javljaju.

Antee
10 mjeseci prije

Dogorilo je Kinezima…
Američka prijetvornost, dvostruka/trostruka/n-terostruka mjerila koja za cilj imaju samo povećanje pljačke američkog neokolonijalizma je dozlogrdila svakom normalnom.
+
Ameri su vjerojatno otkrili koliko su Kinezi spremni udarit na Tajvan pa su se usrali jer taj rat bi bio Pirova pobjeda (Ako! bi uopće pobijedili)…Kinezi imaju ili Kinžale ili Xinžale 🙂 a 10 lansiranih znači 10 potopljenih nosača aviona ili pratnje….
Ameri misle dobiti neku moralnu prevagu lažno predstavljajući Kineze kao one-koji-ne-žele-pregovore ali ovaj naprasni odjeb (ovo je politički doslovno : ma marš u pičku materinu pseto) znači da : dogorilo je Kinezima

Cut the rope
10 mjeseci prije

Činjenica je da nitko ovdje nema pojma o čemu je riječ.
Možda će kina na kraju pregazit rusiju, možda svo troje vode zajedničku igru… Činjenice su vidljive samo na dnu. A najočitija je ta da svaka od tih sila steže obruč oko vrata vlastitog naroda, svi uvode biometriju, digitalni ID i valutu…
Nisam na ničijoj strani jer svi su ustvari protiv mene

Sparkling
10 mjeseci prije

Uzaludno je ponavljati, ali ponavljanje je majka znanja. (ponavljao sam i u školi, ha,ha) A sada ozbiljno. Am. su napravili najveću grešku u zadnjih 50 god. kad su stvorili svojom vanjskom politikom dva neprijatelja (nuklearne sile) koji se silom prilika moraju ujediniti protiv zajedničkog hegemona. Ne znam kako ti think-tankovi savjetuju sam vrh političke kreme, no problem se javlja kada Am. administracija ili duboka država vuće krive poteze. Umjesto da su se infiltrilali financijski u Rusiju i stvarali partnera na jedan perfidan način, oni stvaraju neprijatelja (super silu) i još guraju svojim potezima istu tu silu u naručje Kine. Pa ne mogu shvatiti takvu vanjsku politiku koja ne shvaća da ne može dobiti dvije sile kakve su Rusija i Kina?? No možda iz mog kuta gledanja ja nisam u pravu. Ali kako vrijeme protiče, sve više sam uvijeren da Am. gubi ovaj sukob. Prvenstveno ekonomski. Dali će “imperija” povuči s… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Americki majmuni uporno stalno drkaju tamo gdje im nije mjesto. Pas im mater sugavu, postali su naporni ko i nekada Hitlerova Njemacka..

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Kina planira do 2030. g. iskrcati ljude na Mjesec… 
Neki američki generali su rekli da imaju osjećaj da će rat protiv Kine započeti prije 2030. g.

Max
10 mjeseci prije

Neki se ne daju zastrašivati.

Zoran
10 mjeseci prije

Rekao kinez da nece da se razgovara sa glupavim chamugom koji ne odlucuje o nicemu

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. tko i što je taj “pentagon” da daje zahtjeve i šalje svoje “glazbene želje” po planeti 🌏?.. ha, ha… ‘ajmo dečki; kuš u p****u materinu zločinačku….

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Kina posvećuje veliku pozornost relevantnim događajima, podupire napore Srbije na zaštiti njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, kazala je.

Mao Nin je naglasila kako Kina poziva NATO da iskreno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i učini ono što će pridonijeti regionalnom miru.

Dodala je kako se kineska strana protivi jednostranim akcijama privremenih tijela samouprave u Prištini.
Kina se nikada do sada nije ovako eksplicitno izjasnila u svezi Kosova.

Jos je direktnije ono iz Moskve.Mozda grijesim ali mi se cini da je netko pritisnuo crveno dugme za Balkan”?

Uspavanalepotica
10 mjeseci prije

To mi lici na onomad kad je Dzo telefonirao saudijskom kralju MBS posto ga je nazvao kasapinom a on nije hteo da mu se javi. Nisu hteli da dignu slusalicu ni oni iz Arapskih Emirata. Pesle par dana neko iz Katara je nazvao Belu Kucu i pitao: jel nas neko trazio?

Valter Sapajev
10 mjeseci prije

I polako ide se prema sukobu Kine i SADa a nakon toga glupa ljudska rasa će ratovati s toljagama, kostima i kamenjem i to tko preživi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI