The Sun u Libiji vidio ruske S-300, projektile Kalibar i Putinove trupe za razaranje EU

Tripoli libija
37 komentara

Britanski tabloid The Sun, čija izvješća treba uzeti s rezervom, obzirom na obilje neimenovanih izvora i nepotvrđenih izjava, piše “kako su se, nakon otkrića da je ruska vojna obavještajna služba GRU provela kibernetičke napade diljem svijeta, pojavila nova upozorenja da Rusija želi otvoriti novi front protiv Zapada, ovaj put u Libiji”. The Sun “piše kako su zastupnici britanskog parlamenta već pozvali na hitne mjere za suprotstavljanje novoj ruskoj prijetnji, bojeći se da bi Putin mogao kontrolirati protok izbjeglica i nafte iz Libije, što može potkopati EU i zapadnu demokraciju”.

“U pokušaju gušenja Zapada i da ga uvede u novu klopku, Rusija u Libiju premješta vojsku i projektile, upozorava britanska obavještajna služba. Čelnici britanskih obavještajnih službi su priopćili su premijerki Theresi May da ruski predsjednik Vladimir Putin ovu ratom razorenu zemlju Sjeverne Afrike želi pretvoriti u novu Siriju, ali i preuzeti kontrolu nad najvećom ilegalnom migrantskom rutom prema Europi i naftnim tokovima”, u svom vrlo zanimljivom članku piše The Sun.

The Sun navodi kako u obalnim gradovima Tobruk i Benghazi “već postoje dvije ruske vojne baze”, ali u prilogu kao dokaz pokazuje animaciju i fotografije ruskih baza iz Sirije i stare protuzračne sustave S-125 ili S-200 na neodređenom području. Objektivno govoreći, za dvije vojne baze bi morale postojati barem satelitske snimke, makar i nejasne. No, ovako moramo vjerovati na riječ britanskom tabloidu.

Osim toga, The Sun navodi “kako je Rusija tamo rasporedila sustave protuzračne obrane S-300 i protubrodske projektile Kalibar”. Prema britanskom tabloidu, “tamo su poslani i borci privatne vojne tvrtke Wagner, a časnici ruske službe GRU i specijalnih snaga su stigli u istočnu Libiju kako bi uspostavili kanal komunikacije i provodili obuku”.

I sve to bez ijedne snimke, fotografije ili svjedočanstva talijanskih i francuskih pripadnika specijalnih snaga koji su također raspoređeni u istočnoj Libiji?! Vrlo zanimljiva priča. Za pasionirane čitatelje ovog i sličnih tabloida, naravno.

Karta Libije
FOTO: mapa Libije

“Moskva podupire najutjecajnijeg libijskog zapovjednika generala Haftara koji vodi Libijsku nacionalnu armiju i zapravo je vojni vladar istočne Libije, a ruska ga vojska opskrbljuje s teškom opremom”, navodi se u članku.

“Ako Rusija preuzme kontrolu nad istočnom obalom, to bi moglo potaknuti novi val izbjeglica koji će u Europu ući preko Mediterana, upozorava neimenovani izvor u britanskoj vladi”, piše The Sun, dok se u Siriji događa upravo obrnut proces i stopa povratka izbjeglica na teritorije na kojima je prisutna ruska vojska i vojna policija je najveći.

Prema istom “izvoru”, koji gotovo sigurno ni ne postoji, “Putin koristi iste metode u Libiji koje je koristio u Siriji i Krimu i nastoji iskoristiti bilo koga tko kontrolira libijski teritorij da bi imao veći utjecaj na Zapad”.

“Činjenica je da smo iznimno ranjivi u smislu imigracije i naftnih tokova iz Libije. Ovo je potencijalno katastrofalni korak koji će omogućiti Putinu da potkopava zapadnu demokraciju, a mi ništa ne radimo”, piše The Sun, ponovno kao izvor navodeći “neimenovanog visokog britanskog dužnosnika”.

“Po prvi put u posljednjim desetljećima će ruska pomorska luka na sjevernoj afričkoj obali početi služiti brodove koji su operativni u zapadnom Mediteranu, što predstavlja potencijalnu prijetnju Gibraltarskom tjesnacu, upozoravaju stručnjaci. U nedjelju su viši članovi britanskog parlamenta pozvali vladu da poduzme hitne mjere za borbu protiv nove ruske prijetnje”, navodi se u članku britanskog tabloida.

“Informacija da Rusija želi otvoriti novu frontu protiv Zapada u Libiji je izuzetno uznemirujuća, ali to ne bi trebalo biti iznenađenje. Bez sumnje će pokušati iskoristiti migracijske rute kroz Afriku. Trebamo koordinirani odgovor vlade, jer je destabilizacija u zemljama južno od Sahare usko vezana za nacionalnu sigurnost Velike Britanije”, rekao je Tom Tugendhat iz Odbora za vanjske poslove.

Vojne formacije u Libiji

Problem je što ruska vojska uopće nema pomorsku bazu ili logističku luku u Libiji, još manje sustave S-300 ili obalne sustave za lansiranje protubrodske verzije krstarećih projektila “Kalibar”. Uz sve navedene postrojbe i trupe o kojima piše The Sun, to bi značilo da Rusija u Libiji ima pravu malu armiju, sposobnu za brzu promjenu ravnoteže snaga u zemlji korist generala Haftara, kojem je do sada osigurala liječenje ranjenika u Rusiji i manje isporuke lake vojne opreme.

Ipak, ovako sročena, posebice uz popratni video kojeg možete pogledati u izvornom članku, vijest izgleda zastrašujuće. Putin će Europi oduzeti libijsku naftu, a zauzvrat će u EU poslati milijune afričkih izbjeglica kako bi potkopao zapadne demokracije, i to iz zemalja Sahela u koje nadzire francuska vojska i američki AFRICOM. Vrlo zanimljiva teza, čak i ako zanemarimo činjenicu da sustavi S-300 i sustavi za lansiranje protubrodske verzije krstarećih projektila “Kalibar” nisu kutija šibica da ih se može sakriti u libijskom pijesku.

Autor članka, Tom Newton Dunn, podsjeća kako je nakon rušenja Muammara Gaddafija 2011. i propasti anglo-francuske intervencije u Libiji zavladao kaos. Vlada pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Tripoliju jedva da napušta glavni grad, a ostatak teritorija zemlje kontroliraju suparnički “lordovi rata”.

“Upozorenja britanskih obavještajnih službi otkrivaju nove agresivne planove Rusije u Libiji, a pojavile su se ubrzo nakon što je prošlog tjedna otkriveno kako je ruski GRU pokušavao provoditi kibernetičke napade diljem svijeta, uključujući pokušaj hakiranja servera OPCW-a u Haagu”, zaključuje The Sun.

Nakon navedenog, nije jasno radi li se o posebnom novom  obliku britanskog humora, koji je često nerazumljiv kontinentalnim narodima Europe i ostatku svijeta, ili su Tom Newton Dunn i urednici britanskog tabloida zaista izgubili kontakt sa stvarnošću. Uostalom, kako bi prosudili sami, video i original možete vidjeti ovdje.

BenghaziGRUTobruk
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Njonjobobo
5 godine prije

Dajte mi gusle.
Muzika ce bit bozanstveni izrazaj ovog texta
Rekla cula kazala saznaje se iz nepotvrdenih izvora

Abcnormalan
5 godine prije

U strahu su velike oci… hehehe

nekoime
5 godine prije

Ruska mornarica potpomognuta konjicom nezaustavljivo napreduje preko Sahare.

Adriana
5 godine prije

Perfidni Albion, kažu prvi susjedi.

maliboro
5 godine prije

Nikad se ne zna , nikad se ne zna , i to se može čist lako desiti.

Moreno
5 godine prije

Ovo je najnovija engleska taktika koja triba odradit programiranje uma kako nikoga ništa nemože iznenadit, tako nebi bilo iznenađenje ni da je The Sun napisa kako je Putin tražija pizde od engleske kraljice, ali mu ova nije tila dat . . .

Dub Miroslav
5 godine prije

Uh što nekoga boli breksit!?
Možda im je pre toplo arapsko ljeto?!

brico
5 godine prije

Pas jim mater…nema dana kako ne bi Imperij zla servirao novu priču, novu klavzuru. Pa ovi više nisu normalni. Iz sebe napravili velike klovne i još ne kane prestati.
Milostivi bože, daj Rusiji mogučnost kako bi sharala ovo kantu smeća Malu Britaniju na veličinu atoma. Haraj Rusija.

Ante
5 godine prije

U Južnoj Africi i Kongu već godina se pretjeruje farmere sa njihovih zemlje. To je toliko uzelo maha da se farmeri moraju otići zbog prijetnji koje dolaze od samih političara te dvije države . Dio se odlučio odseliti u Rusiju, njih oko 2000 tisuće dobiti će od ruske vlade zemlju u zakup na 99 godina da je obrađuju. Zapadni mediji šute što se tamo događa. Ali da budem iskren nije da bijeli farmeri nisu zaslužili to što im se događa tamo, jer godinama su provodili Apartheid terorizirajući domaće stanovništvo.

bbbb
5 godine prije

Ima jedna pametna od nosferatua, rekao je Normagomedovu da je Rusija složna obitelj i da će svi skoćiti kao on ako ih napadnu.

Kajzer Soze
5 godine prije

E pa ako to tvrde iz The Sun-a ko smo mi da sumnjamo u vjerodostojnost tvrdnji jednog takvog pouzdanog lista !

tuf
5 godine prije

Eh što su ovi sve nadrobili čudo da nisu i Putinovog psa vidjeli u libijskoj pustinji.
No omakla im se jedna logička postavka: ako se val izbjeglica i pitanje nafte u Libiji koristi za definiciju rušenja EU poretka&demokracije, onda su shodno tome najveći neprijatelji EU upravo oni koji su taj val nepogoda i započeli. Dakle, između ostalih i oni na čijem tlu se nalazi The Sun.

Duki
5 godine prije

“The Sun” a?? ma najcrnja strana mjeseca su oni .”ratom razorena zemlja”a piz…a vam materina što ste vi slali visibabe Gadafiju govnai mperijalistička !!
.KOLONIJALIZAM.TRGOVINA ROBLJEM.MASOVNA UBOJSTVA.SERIJSKE UBOJICE.VIRUSNE ZARAZE.ŠPIJUNSKE AFERE.RJEŞAVANJE NEPODOBNIH ČLANOVA DINASTIJE.vidi vraga sve Englesko??
pa kaže parlament.demokracija.ljudska prava
HA.HA.HA pričajte mi malo o tome.
Nema nade! rusi rusi krivi ?
Prpa .prpa.veiki strah .
Neće dugo to preseravanje !

Borac2
5 godine prije

Dovoljno je pogledat jedan izvod (prvu stranicu) tog The Sun-a i odmah je jasno koji je to toalet papir od novina.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Oni vise ne znaju sta da naprave da isprovociraju Rusiju na pogresan korak. Cuj ti izjave da bi onda Rusi mogli kontrolirati migrantsku krizu i napravit problem za EU,. Upravo oni koji upravljaju sa USA I EU su tu krizu s emigrantima osmislili,realizirali i dalje je vode uspjesno. Mislim da cemo jako brzo svjedocit nekom “incidentu” za kojeg ce okriviti Rusiju i da ce pocet otvoreni napad na Rusiju. Vec su ocajni kako im ne uspijeva isprovocirati Rusiju da im preostaje “false flag” jedino.

odisea
5 godine prije

Ipak bi urediništvo logično, trabali voditi računa o tekstovima koje peuzimaju,ako je po njihovom mišljenju ovaj tabloid tako upitan zašto ga uopšte prenose.Treba voditi računa o svom renomeu.Iskreno neugodno sam iznenađen.Taman sam pomislio da sam naišao na ozbiljniji site.S obzirom i na kvalitetne komentare, što je ipak jako bitno.
Pozdrav!

EU dismr
5 godine prije

The Sunce vam je.em lažljivo ..

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Dole na linku na stranicu od SUN-a ispod teksta obratite paznju na komentare. Moram reci da sam ugodno iznenadjen. Nisu bas svi na zapadu potpuno ispranih mozgova.

DAWOR
5 godine prije

Bijeda anglikanska i gordi-albionska !!!!!

Zvrk
5 godine prije

očigledna laž samo da opravdaju prisustvo svojih trupa ondje.

tabula
5 godine prije

Ne samo da je The Sun tabloid, nego mi i cijela britanska vlada liči na jedan dobar tabloid.

Tvrtko Maras
5 godine prije

– Što je Putin do sada radio u Libiji?
– Zakasnio…

Ana
5 godine prije

Nekima su Putin i Rusija nezamjenjivi kao lijek i razlog za zivot. Sto bi oni kad bi Putin otisao sa vlasti, a Rusija postala onako “demokratska “, bas onako kako se njima svidja!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI