Theresa May optužuje GRU za trovanje Skripala – Scotland Yard nema dokaze, ali stoji iza premijerke

Theresa May
36 komentara

Nakon višemjesečne “istrage”, britanska policija je priopćila kako ima podatke o  osumnjičenima za navodno trovanje Sergeja i Julije Skripal ranije ove godine u engleskom gradu Salisburyu. Naravno, riječ je o “dvojici Rusa” koji su se koristili lažnim imenima – Aleksandru Petrovu i Ruslanu Boširovu.

Vijest je objavio Scotland Yard i izvijestio “kako postoji dovoljno dokaza za optužbe protiv Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za napad nervnim plinom Novičok u Salisburyju u ožujku ove godine”.

Međutim, dvojica muškaraca su navodno koristili pseudonime i obojica su mlađi od 40 godina. Protiv njih je izdan europski uhidbeni nalog, a policija je objavila i fotografije dvojice muškaraca.

“Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje, jer ruski ustav ne dopušta izručenje njihovih građana“, rekla je Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva.

London podsjeća kako je navodno trovanje Skripala i njegove kćeri “bio je prvi napad kemijskim oružjem u Europi još od Drugog svjetskog rata”.

Optužbe Velike Britanije protiv dvojice ruskih državljana će vjerojatno uzrokovati dodatno zahlađenje u odnosima između Moskve i Londona, piše Financial Times.

Prema premijerki Theresi May, tijekom istrage o događaju od 4. ožujka ove godine, vlada je zaključila da su Rusi koji su osumnjičeni za korištenje kemijskog oružja na britanskom tlu zaposlenici ruske obavještajne službe GRU.

“To nije bila samo kriminalna operacija. Najvjerojatnije je odobrena izvan službe GRU, na najvišoj razini ruske vlade”, rekla je Theresa May.

Britanska premijerka je rekla kako GRU predstavlja prijetnju “svim saveznicima i svim građanima Velike Britanije”.

“S tim u vezi, Velika Britanija i njezini partneri će koristiti čitav niz alata nacionalne sigurnosti kako bi se suprotstavili ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, poznate kao GRU.

Čelnik protuterorističke jedinice Scotland Yarda Neil Basu, koji je imenovao osumnjičene Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, rekao je da nema dokaza da su Rusi djelovali po nalogu ruske vlade. Ipak, Basu je istaknuo kako podržava izjavu premijerke o sudjelovanju Kremlja u trovanju.

Financial Times naglašava da su u Rusiji “izrazili zbunjenost” objavom podataka u Londonu.

“Čuli smo ili vidjeli dva imena, ali ova imena mi ne govore ništa, pogotovo zato što je Scotland Yard rekao da su ta imena navodno pseudonimi. Dva imena. I što onda?”, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

Službena predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, istaknula je da imena koja spominje London Rusiji ne govore ništa i pozivaju na zajedničku istragu incidenta.

“Medijske izjave britanskih dužnosnika oko osumnjičenih za napadu Salisburyu i imamo vezu s Rusijom. Objavljena su imenima u medijima, kao i fotografije, koja ne govore ništa”, rekla je Zaharova.

“Još jednom pozivamo britansku stranu da odustane od javnih optužbi i manipulacije informacijama i da pređu na praktičnu suradnju između tijela za provedbu zakona dvije zemlje”, rekla je Zaharova.

Međutim, Neil Basu je rekao da policija ima dovoljno dokaza o stvarnim imenima osumnjičenih, ali nije htjela otkriti detalje o njihovim prijašnjim posjetima Velikoj Britaniji i drugim kontaktima s Rusima tijekom trodnevnog posjeta u ožujku, piše Financial Times.

GRUMarija ZaharovaSalisburySkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
5 godine prije

Kad lopov počne da se dere ; držte lopova!!

Umpah Pah
5 godine prije

Nuzno je diferencirati Therezine optuzbe.
Promatramo li ih uz pomoc PC-a ili Mac-a?
Mic Mac-o!
Pa ova ne bi mogla vodit ni kraljicu na pisanje?

Alen
5 godine prije

Sve to je zbog ovog :

Ministarka unutrašnje bezbednosti SAD Karen Nilsen zabrinuta je zbog promene situacije u svetu koja preti „jednopolarnom svetu i načinu života Amerike“.

„Ravnoteža snaga koja je decenijama bila karakteristična za međunarodni sistem se urušava. Jednopolarni svet Amerike se nalazi pod znakom pitanja. Vakum vlasti nastaje u celom svetu i brzo ga popunjavaju neprijateljske države, teroristi i transnacionalni kriminalci. Svi oni imaju zajednički cilj: žele da razruše naš način života i mnogi od njih seju haos, nestabilnost i nasilje“, izjavila je ona, govoreći u Univerzitetu „Džordž Vašington“.

preseren3
5 godine prije

Bivša kolonialna velesila, koje nitko na svijetu ne j**e više, pokušava iz dana u dan organizovati novo sranje.
Za te potrebe konstruira sve što je tehnički moguče.
Čak i to, da je isti čovijek u isto vrijeme na dve različite lokacije…
Samo, da je ostali uzimajo za ozbiljno.
I uzimaju jih…
Moj predsednik je klekao, kad ga je pozvala…

Kile
5 godine prije

Nisam mislio da itko može biti ružniji i odvratniji od onog morža Tacherice, ali ova ju šije u svim segmentima, svaka čast

Riddick
5 godine prije

Govor Sergeja Lavrova na institutu za medjunarodne odnose gde s osvrce na odnose sa UK:
http://thesaker.is/sergey-lavrovs-speech-and-aq-for-students-and-faculty-of-mgimo/

Edo
5 godine prije

Dokazi, dokazi, … Šta ste navalili, napravićemo.

thames
5 godine prije

May je prolupala.

Kolega 105
5 godine prije

Laprdanje

Baba Vanga
5 godine prije

Mislim da je ovo priprema za buduca dogadjanja u Siriju,i nebih se cudio da sada izvrse napad pod laznom zastovom bojnim otrovima i optuze za to Rusiju a ne Asada

Fatih
5 godine prije

PRVU MINISTARKU DRMA KLIMAKS A CUJEM I SECER JOJ VARIRA.PROSLA SU VREMENA KAD U VASEM CARSTVU SUNCE NIJE ZALAZILO…….ENDE!!

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Kada samo vidim sliku ove grdobe i moralne nakaze May dobivam proljev

Zaboravio ime
5 godine prije

Kao prvo , moram da kritikujem prijevod : ““Medijske izjave britanskih dužnosnika oko osumnjičenih za napadu Salisburyu i imamo vezu s Rusijom” Izjava Zaharove, Šta je pisac htio da kaže?

Abcnormalan
5 godine prije

Kaze premijerka jedne od drzava koja ubija ljude bez sudjenja sa besplilotnim letjelicama….

igi
5 godine prije

…mislim ono….iskrcaš se na mjesto A i dođeš pješke na mjesto B za deset minuta koje je udaljeno 1.2 milje da bi postavio otrov na kvaku ulaza kuće, a domačini su puno prije izašli i nije dokazano da su se ikada vratili kući i otrovali jer su se u međuvremenu srušili s klupe u parku…..tko je ovdje lud…ljudi koristili lažne ruske pasoše i lažna ruska imena da bi ubili ex double agenta…zašto ruske pasoše i ruska imena.

Ivi tz
5 godine prije

. Šta mislite,KADA je ovu LJepoticu, gore sa slike neko zadnji put iskreno zagrlio i rekao Volim te….mislim da to nije doživjela ni kad je izasla iz rupe,u kojoj je trebala ostati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI