Kijev otjerao ruske časnike iz mirovne misije u Donbasu – Kakav će biti odgovor Moskve?

donbas
7 komentara

Kijev je uspio u svojim naporima da okonča prisutnost djelatnika ruske vojske na liniji razgraničenja u Donbasu, koji su tamo djelovali u sklopu misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Svi časnici i vojnici su bili poznati, OESS i međunarodna zajednica su imali popis imena i raspored sjedišta i kretanja ruskih vojnika.

Ruske vojne snage su bile prisiljene napustiti Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC). Povlačenje ruskih vojnika se dogodilo zbog protivljenja ukrajinske strane, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je naglasilo “kako je Kijev onemogućio uvjete rada u zajedničkom centru, tako će 19. prosinca ruski časnici će napustiti Ukrajinu”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je napomenulo kako su ukrajinske vlasti od samog početka imale brojne prigovore na rad zajedničkog centra.

Osim toga, na SCCC se namjerno vršio veliki moralni i psihološki pritisak. Ruskim časnicima se ograničavao pristup liniji razdvajanja i zabranjivala komunikacija s lokalnim stanovništvom, nisu mogli provjeravati prisustvo promatrača OESS-a na posebnim točkama, a ukrajinska vojska je, potpuno neprofesionalno, pokazivala otvoreno nepoštivanje prema ruskom vojnom osoblju.

Povrh toga, Kijev je najavio da će od 1. siječnja svi ruski državljani ukrajinskim vlastima unaprijed morati poslati svoje osobne podatke.

“U takvim uvjetima, daljnji rad predstavnika ruskih oružanih snaga u SCCC je bio nemoguć. Već smo obavijestili naše inozemne partnere o ovom prisilnom koraku, naglasivši da će svu odgovornost za moguće posljedice snositi ukrajinska strana”, piše rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema članu Vijeća Ruske Federacije Francu Klinceviču, od danas sve nagovještava nastavak aktivnih neprijateljstava u Donbasu, što će biti puno lakše s isporukama smrtonosnog oružja koje su najavili SAD i Kanada, kao zbog obuke ukrajinskih snaga koju ubrzano provode zapadni vojni instruktori.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako Ukrajina radi sve kako bi osigurala da SCCC prestane postojati.

Sergej Lavrov
FOTO: Sergej Lavrov

Podsjetimo da su, bez obzira na neprestana granatiranja i upade u demilitariziranu zonu od strane ukrajinske vojske, Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana (SCCC) i OESS ipak uspjeli doprinijeti smanjenju sukoba između ukrajinske vojske i armije Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Moskva je u niz navrata dokumentirala  kršenje Sporazuma iz Minska o rješavanju sukoba u Donbasu. Ukrajinska vojska je od početka misije nastavljala bombardirati područje DNR i LNR i gomilala vojnu opremu na liniji razdvajanja. Kijev je odbio usvojiti zakon o posebnom statusu Donbasa, zakon o izborima i amnestiji. Uz sve to, još uvijek provodi aktivne vojne operacije, odnosno  puzajućom ofenzivom, kako je zovu u Donjecku.

Nedavno je ukrajinska vojska iskoristila  političke nemire i smjenu vlasti u Lugansku i ušla u demilitariziranu zonu Donbasa gdje je zauzela nekoliko sela.

“Ne isključujem da sve ide ka velikoj eskalaciji. Mislim da se od danas možemo suočiti s velikim ratom”, rekao Franc Klincevič novinarima. No, odluka je donesena.

“Dana 19. prosinca 2017. ruski časnici iz centra SCCC napuštaju područje Ukrajine”, navodi se u izvješću ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je naglasila kako pokušaji rješavanja problema na bilateralnoj razini, na razini Kontaktne skupine Minsk ili u “Normandijskom formatu” nisu bili uspješni. Ova poruka može značiti da Moskva odustaje on ulaganja napora kako bi se sukob riješio mirnim putem, iako službeno vjerojatno neće povući svoje predstavnike iz ovih formata.

FOTO. Ilustracija, sukobi u Ukrajini

Međutim, prestanak rada ruskih časnika u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre će pogoršati komunikaciju s Kijevom, što je danas priopćio čelnik izaslanstva DNR u Minsku i predsjednik Narodnog vijeća Denis Pušilin.

Ovu odluku ruska strana nije donijela dobrovoljno i neće biti nikakvih pozitivnih promjena u procesu mirnog rješavanja sukoba. Štoviše, očekujem samo pogoršanje komunikacije u tako važnom području rada kao je sigurnost, uključujući i održavanje režima primirja i odvraćanja od napada”, rekao je Denis Pušilin.

Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC) je utemeljen Sporazumima iz Minska. Uključivao je predstavnike samoproglašenih republika, Rusije i Ukrajine. Glavne zadaće centra su bile praćenje usklađenosti s provedbom Sporazuma iz Minska, interakcija sukobljenih strana, interakcija SCCC-a s OESS-om, sudjelovanje u rješavanju sporova vezanih za provedbu Sporazuma iz Minska i pomoć u njihovoj provedbi, kao i sudjelovanje u procesu pregovaranja o provedbi samog sporazuma.

Što slijedi?

Kao što je rekao ruski političar Franz Klincevič, vjerojatno ćemo svjedočiti eskalaciji sukoba u Donbasu. Prije pet dana je Kanada dala zeleno svjetlo za prodaju oružja Ukrajini, a američki Kongres je dodijelio dvije tranše od 175 milijuna vojne pomoći Kijevu.

Ovo će sigurno ohrabriti jastrebove u Ukrajini za pokretanje ozbiljnijih napada na Donbas, što je predsjedniku Petru Porošenku jedini način da skrene pozornost javnosti s prosvjednih akcija i nereda koje u ukrajinskom glavnom gradu predvodi bivši gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili.

No, povlačenje ruskih časnika, koji su tamo imali zadaću praćenja primirja i kontaktiranja sa zaraćenim stranama i misijom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, sigurno neće završiti kako vjeruju Porošenko, Turčinov i njihovi suradnici.

Ruska vojska u Siriji

Ako su do sada na liniji razdvajanja i u Donbasu bili raspoređeni ruski časnici obučeni za provođenje mirovnih ili posredničkih misija, nazovimo aktivnost misije SCCC-a kako hoćemo, na njihovo mjesto bi mogli doći časnici i vojno osoblje Glavne obavještajne uprave ruske vojske (GRU), koja ima elitne postrojbe na razini brigade, posebno obučene za vojne operacije u inozemstvu.

Način na koji se rusko vojno osoblje povuklo iz istočne Ukrajine sugerira da bi jedan od brojnih odjela službe GRU mogao dobiti zadaću da se pobrine za sigurnost Donjecka i Luganska.

Ovaj scenarij je više nego vjerojatan, obzirom da je GRU na teritoriju Donbasa prisutan od prvog dana nemira i oružanih sukoba, ali je tijekom pokušaja da se sukob riješi mirnim putem vjerojatno smanjio osoblje i bavio se isključivo obavještajnim aktivnostima.

Ako se Porošenko odluči na napad na Donbas, iako na zapadu Ukrajine američki instruktori provode obuku ukrajinskih vojnika i časnika, oni se neće izravno uključivati u sukob.

Stoga, ako dođe do eskalacije sukoba, ako uzmemo u obzir spremnost lokalnih snaga i rezultate dugogodišnjih aktivnosti GRU odjela ruske vojske, za kojeg se ne zna ni koliko ima ljudi, ni koliki mu je proračun, svi vojni planovi Kijeva su unaprijed osuđena na propast.

dnrfranz klincevičGRULNROESSSCCC
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jurišić maja
6 godine prije

Sve je spremno za napad na Rusiju kad Ukrajina isprovocira početak sukoba

basso
6 godine prije

Da su ti ukrajinci malo pametniji trebali bi priznati Donbas,napraviti granicu i uspostaviti diplomatske odnose.A ako opet budu gurnuti od svojih zapadnih vladara u jos jednu avanturu,zvanu napad na Donbas,onda mogu samo izgubiti jos vise teritorije.Pored naravno ogromnih ljudski zrtva.Protiv jaceg se ne mozes tuci.

Arkaj
6 godine prije

Kijevska vrhuška se igra tuđim glavama radi ostanka na vlasti samo mi se čini da bi se mogli preigrati toliko da se i njihove glave zakotrljaju. Dobar dio ukrajinaca se ionako osjeća rusima a takvi će u slučaju većeg sukoba brzo dezertirati ili se prvom prilikom predat. I oni koji su ukrajinski nacionalisti pa dakle ruse ipak ne gledaju kao oslobodioce dobro vide korupciju, lopovluk i rasprodaju države u dilu između vlasti, oligarha i zapadnih grabežljivaca. Pa dakle ni oni nisu blesavi da gube glave za takvu vlast. Ako dakle kijev mobilizira dovoljno jedinica da “poklopi” ustanike moglo bi mu se dogoditi da se sudari ne s GRU-om već s regularnom ruskom vojskom i da se valjak ne zaustavi prije granica NATOa. Time Rusija ne bi mnogo riskirala a mogao bi se i ukloniti razlog za zapadne sankcije. Naime Krim i Ukrajina bi mogli opet bit u jednoj državi….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI