Dužnosnici Donbasa traže od Bjelorusije izručivanje zatočenika leta Ryanaira Protaseviča zbog navodne uloge u borbi za neonacistički bataljun

Roman Protasevič
5 komentara

Tužitelji samoproglašene Luganske narodne republike na istoku Ukrajine uputili su Bjelorusiji službeni zahtjev za izručenje Romana Protaseviča, čije je dramatično uhićenje prošli tjedan osvanulo širom svijeta.

Ured glavnog tužitelja u odmetnutoj ukrajinskoj regiji trenutno istražuje tvrdnje o tome da se Protasevič borio protiv svojih snaga 2014. godine u sklopu krajnje desničarske bojne Azov. Skupina koja se bori pod zastavom s nacističkim logotipom Wolfsangel privukla je ultradesničarske plaćenike iz cijele Europe tijekom sukoba.

Protasevič, urednik opozicijskog kanala Belamova Telegram, kojeg su službenici u Minsku klasificirali kao ”ekstremističku organizaciju”, bio je na letu Ryanaira iz Grčke u Litvu kada mu je rečeno neka sleti u bjeloruski glavni grad. Njega su, s djevojkom Sofijom Sapegom, uhitile sigurnosne snage, a sada se suočava s istragom zbog njegove navodne uloge u organiziranju dugotrajnih protuvladinih prosvjeda u zemlji.

Više izvora prethodno je potvrdilo da je bjeloruski državljanin bio prisutan u regiji Donbass za vrijeme trajanja borbi nakon Majdana 2014. godine. Prema Andreju Bileckom, prvom šefu bataljuna Azov, bloger se “borio protiv okupacije Ukrajine s Azovom i drugim vojnim jedinicama”.

“Bio je s nama u blizini Širokina, gdje je ranjen”, rekao je. “Ali njegovo oružje kao novinara nije bilo mitraljez, nego riječi.”

Međutim, otada su se pojavili brojni navodi, s tvrdnjama da je Protasevič više nego samo izvještavao o borbama kao novinar, odnosno da je i zapravo sudjelovao u sukobu kao borac. Istodobno, fotografija na kojoj se navodno nalazi bloger, koji nosi majicu s nacističkom ikonografijom, od tada se široko dijeli.

Protasevičevo uhićenje dovelo je do široko rasprostranjenih osuda na Zapadu, a Bjelorusiju se optužuje za ”piratstvo” sponzorirano od strane države. Međutim, dužnosnici u zemlji tvrde da su zrakoplovu naložili neka sleti samo zbog vjerodostojne prijetnje bombom, koju je zrakoplovu uputila palestinska islamistička skupina Hamas. Međutim, militanti negiraju umiješanost i inzistiraju da neće pribjegavati bombardiranju putničkih zrakoplova, koji lete između europskih zemalja. Određeni broj zapadnih država i zrakoplovnih kompanija od incidenta su rekli da neće letjeti bjeloruskim zračnim prostorom.

dnrdonbasLNRRoman Protaševič
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Određeni broj zapadnih država i zrakoplovnih kompanija od incidenta su rekli da neće letjeti bjeloruskim zračnim prostorom.

Zapadne kompanije moraju zastititi svoje putnike naciste od ruke pravde.
Nece valjda dopustiti Lukasenku da ih hapsi.

Slo
2 godine prije

I treba da ga daju u donbas to bio sah mat za zapad hehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI