NYT: Skripale je otrovao GRU, a možda i “privatni ogranci” ruskih službi

abho
20 komentara

“Britanski istražitelji su iznijeli verziju kako iza navodnog trovanja Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisburyu s velikom vjerojatnošću stoje bivši ili aktivni agenti ruske obavještajne službe GRU”, pozivajući se na vladine izvore piše The New York Times. U isto vrijeme, navodi se kako nisu isključene ni druge ruske obavještajne službe ili njihovi “privatni ogranci”.

Britanski istražitelji smatraju da su napad na Sergeja Skripala i njegovi kćer Juliju u Salisburyu “najvjerojatnije proveli bivši ili sadašnji agenti GRU-a”.

Ove informacije su u intervjuu za The New York Times potvrdili brojni anonimni britanski i američki dužnosnici.

The New York Times podsjeća da je Washington ovu posebnu rusku službu optužio za uplitanje na predsjedničke izbore. Nedavno je američko Ministarstvo pravosuđa objavilo “senzacionalne optužbe” protiv 12 časnika GRU-a koji su navodno sudjelovali u hakiranju računalne mreže Nacionalnog odbora Demokratske stranke i servera privatne elektroničke pošte Hillary Clinton.

Citirajući svoje izvore, The New York Times navodi “kako su britanske vlasti blizu da završe s utvrđivanjem identiteta sudionika u operaciji”.

Međutim, onda članak proturječi navedenom u uvodu i “ne isključuje se mogućnost da je otrovna supstanca u engleskom gradu upotrijebljena od strane neke druge ruske tajne službe ili njezina “privatnog ogranka”.

Nije poznato ima li i u kojoj mjeri privatnih ogranaka ruskih tajnih službi, ali je teza o “privatnicima među obavještajcima”, kada govorimo o ruskim obavještajnim službama, svakako zanimljiva.

Američki analitičari i vladini dužnosnici tvrde da je GRU, trenutno poznat kao Generalna uprava Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, služila kao “tajna ruka ” Kremlja u raznim međunarodnim sukobima. GRU se optužuje da je bio povezana s “hibridnim ratom ” Moskve u Ukrajini, kao i sa “pripojenjem” Krima. Ali to nije nikakva novost i riječ je o obavještajcima sa specijalnim snagama za vojne akcije u inozemstvu ili regijama od posebnog interesa za Rusiju, konkretno na Krimu, u Donbasu, Južnoj Osetiji, Abhaziji i tako dalje.

Eu Rusija Otrov Novicok

“Osim toga, GRU je sudjelovalo u zauzimanju sirijskih gradova u ime Bashara Al-Assada”, naglašava The New York Times, zaboravljajući da su “zauzete” gradove prije ulaska ruskih specijalaca i sirijskih snaga držale glavosječe obučene na tečajima dekapitacije Saudijske Arabije i na platnom spisku Washingtona i europskih “demokracija”.

Prema The New York Timesu, navodno trovanja Skripala “nervnim agensom vojne uporabe je još jedna vrsta operacije koja spada u tradicionalne prakse sovjetskih i ruskih službi protiv izdajnika”.

Sergej Skripal je služio u službi GRU 15 godina, ali je istovremeno radio kao špijun britanske vanjske obavještajne službe MI6.

“Ovaj rijedak slučaj izdaje je vrlo vjerojatno ozbiljno naštetio obavještajnoj mreži ruskih tajnih službi”, tvrdi The New York Times, koristeći se omiljenom terminologijom, “vrlo vjerojatno”, “nema sumnje da sve upućuje da…” i slično, iako je na suđenju Skripalu i kasnije točno utvrđeno i objavljeno što je on mogao dati Britancima i koja je šteta počinjena njegovom izdajom.

Naravno, Moskva na službenoj razini i dalje poriče optužbe, ali više nema volje, vjerojatno ni interesa, da medijsku pozornost usmjeri na beznačajnog Sergeja Skripala.

“Rusija nema nikakve veze s tom epizodom. Smatramo da je cijela stvar velika provokacija”, kratko je izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Anti Novičok

Međutim, iako The New York Times i drugi zapadni mediji od prvog dana navodne istrage optužuje GRU za “kemijski napad u Velikoj Britaniji”, tvrdeći “kako je doktrina ove obavještajne službe predviđa teške kazne za izdajnike i prebjege”, ovo je najmisterioznija od svih ruskih tajnih službi i gotovo ništa se o njoj ne zna. Čak i za bivšeg načelnika, general Igora Serguna, koji  je 2016. navodno od srčanog udara preminuo u Moskvi, a drugi kažu u Beirutu, nema nikakvih podataka na internetu. Objavljeni su samo godina rođenja, datum smrti i da je vodio GRU. Ništa više.

Ipak, nekoliko bivših zaposlenika ruske obavještajne službe izražava sumnju u ovu verziju i o svemu su obavijestili The New York Times.

U sovjetskom dobu su “kozmopolitski” časnici KGB-a svoje kolege iz GRU-a  zvali “čizmarima”, ukazujući na “žilavost” njihovih metoda. Bivši obavještajac Jurij Švec podsjeća i da je GRU svoje časnike uvijek “regrutirao iz rovova”, a KGB je tražio kadrove na najprestižnijim sveučilištima.

U tom smislu, da se GRU htio osvetiti Sergeju Skripalu, njegov bivši pukovnik bi da na najbolniji način bio likvidiran dok je još bio u ruskom zatvoru, gdje je do izručenja Londonu proveo pet i pol godina. Za bilo koju tajnu službu, organizirati nečiju likvidaciju u zatvoru je najjednostavnija stvar na svijetu i GRU sigurno ne bi pribjegavao uporabi nervnih otrova i složenim operacijama poput ove u Salisburyu, ako je uopće i bilo. No, kako se malo slegla prašina oko Novičoka, Salisburya i Scripala, The New York Times se sjetio kako još uvijek ima izvore u američkoj i britanskoj administraciji.

NYT

GRUJulija SkripalNATONovičokSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
5 godine prije

Postaju više dosadni sa ovim Skripalima i novičokom toliko da su doq**li i bogu i narodu !
Inače sledeća rečenica je vrh debilizma ,,Ove informacije su u intervjuu za The New York Times potvrdili brojni anonimni britanski i američki dužnosnici” 🙂 🙂 🙂

Bear
5 godine prije

Kreteni najvise kategorije,!

NSU
5 godine prije

Ima li još netko na ovome svijetu koji vjeruje ovim britanskim retardima!

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Razočarali su me Englezi. Svjetski number one spletki i muljaže, spali na ovo.
A jesu se ofucali.

Fidel
5 godine prije

GRU – glavna obavještajna uprava, molim ispraviti u tekstu i ne bave se oni glupostima..

dinaricus vulgaris
5 godine prije

gru ? zar to još postoji ?

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Ma nije to nista to je sitnica, Ljudi iz GRU su u samom vrhu CIA, FBI, MI5 i MI6, oni su i u uredu premijerke May, i same kraljice ali i u Bjeloj kuci kao i Senatu, i u slucaju potrebe, odnosno napada na Rusiju oni sve oko sebe mogu spojiti sa Novichokom. Oni su svuda i treba uvesti policijsku drzavu i tzv. Marshal zakone.

tuf
5 godine prije

“Britanski istražitelji su iznijeli verziju” , koja je to verzija, 28.6 ?
Evo ja u verziji 48 odgovorno tvrdim na temelju neimenovanih izvora da su “novinari” New York Times-a otrovali Skripale jer su im odbili intervju 2016-e godine, a prema nekim glasinama su ih i vrbovali da svjedoče protiv Vladimira Putina.
Možemo ovakvih verzija napraviti milijun i dvjesto tisuća.

Tomica
5 godine prije

Naravno, novi dokazi o umješanosti Rusije, dobivenih od anonimnih izvora. Par dana prepisivanja vijesti pa onda opet pozvati Moskvu da surađuje i prizna da su oni dali zapovjed da se otruje bivši špijun Skripal.
Što se više vade sve više ispadaju smiješni sa ovim teorijama i dokazima.

Jurišić maja
5 godine prije

samo smo ovo čekali da premudri NYToznaći krivce i svojoj posvemašnjoj mudrosti i vidovitost po broji sve ruske službe pa čak i privatnike koji eto ka faturetu truju britanske građane sačuvajte bože da su spomenuli debile iz pentagona i britanskih tajnih službi presmiješno

Antonio Cagapulito
5 godine prije

Malo je otužno da UK mora stalno podgrijavati Novičok story svakih mjesec dana.Zar nisu nimalo kreativni,jer kad gledaš J Bonda sve pršti od kreativnosti.Ni taj MI 6 više nije….

Kažun
5 godine prije

Kancelarija predsednika Češke Republike objavila je deo izveštaja češke vojne obaveštajne agencije sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, a na koji se Miloš Zeman pozvao nedavno kada je govorio o proizvodnji i testiranju nervnog agensa “novičok” u toj zemlji. “Predsednika Republike obavestila je vojna obaveštajna agencija o projektu tokom kojeg je Vojno-istraživački institut proizveo nekoliko miligrama mešavine koja sadrži supstancu A-320, nazvanu ‘novičok’. Posle testiranja, uzorak je uništen”, navodi se u saopštenju češkog predsednika.Prema tom izveštaju, uzorak proizveden u Češkoj bio je drugačiji od klase nervnog agensa “novičok” koji je upotrebljen za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj u martu. “Treba naglasiti da Češka Republika nema ništa zajedničko sa incidentom trovanja nervnim gasom u Solzberiju”, ističe se u saopštenju iz kancelarije češkog predsednika, prenosi agencija Tass. Zeman je 3. maja rekao da su male količine “novičoka” proizvedene i testirane u novembru 2017. godine u Vojno-istraživačkom… Čitaj više »

Neko ime
5 godine prije

Kad nam ne ide ni na travi ni u pustinji i kad sve zaškripa,
A ti se pozovi se na slucaj Škripal…

Venom
5 godine prije

Kim Jong-nama su likvidirali sa “VX” otrovom engleske proizvodnje.
Sledi, da je ubistvo vrlo verovatno izvršila britanska MI5, MI6 ili SAS.
A moguče i američka CIA ili NSI, pošto je Amerika največi koristnik “VX” otrova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI