U Salisburiyu je radio i ubijeni ruski vojni mikrobiolog Vladimir Pasešnik

biolog labaratorija istrazivanje
9 komentara

Bivši zaposlenik komisije Ujedinjenih naroda za kemijska i biološka oružja Igor Nikulin iznio je neočekivanu verziju uzroka trovanja Sergeja Skripala.

Podsjetimo, bivši časnik ruske obavještajne službe GRU je sa svojom kćerkom pronađen bez svijesti u jednom od parkova u engleskom gradu Salisburyu. Prema Britancima, njih dvoje su otrovani kemijskim bojnom otrovom “Novičok”, razvijenim ’80-ih godina u Sovjetskom Savezu. London za pokušaj ubojstva optužuje ruske tajne službe i državni vrh u Moskvi.

Igor Nikulin je uvjeren da je Skripal bio uključen u krijumčarenje kemijskog oružja i napomenuo da je grad Salisbury, gdje je živio Skripal, udaljen samo 13 kilometara od najvećeg laboratorija u zapadnoj Europi za proizvodnju biološkog i kemijskog oružja, kompleksa Porton Down.

Prije 17 godina je, također u Salisburyu, pod tajanstvenim okolnostima ubijen još jedan ruski prebjeg, poznati biolog, general Vladimir Pasečnik.

Vladimir Pasečnik je u sumrak Sovjetskog Saveza s činom generala postao prvi zamjenik načelnika tajnog laboratorija “Biopreparat”. Prema Pasechniku, njegov rad je bio razvoj i poboljšanje proizvodnih procesa i opreme unutar programa za razvoj bakteriološkog oružja. Službeno je radio na razvoju cjepiva i proizvoda za zaštitu biljaka.

Krajem 1989. je bio na radnom putovanju u Francusku, gdje je zatražio je politički azil od Velike Britanije. Dobio ga je pod uvjetom da britanskim obavještajnim službama da informacije o tajnim poslovima u stvaranju biološkog oružja u Sovjetskom Savezu.

Već 1990. godine je Vladimir Pasečnik dobio posao u istraživačkom centru za primijenjenu mikrobiologiju u blizini grada Salisbury u laboratoriju Porton Down.

U veljači 2000. je osnovao vlastitu farmaceutsku tvrtku “Regman Biotechnologies”, a pronađen je mrtav pod misterioznim okolnostima u njegovoj kući 21. studenog 2001. godine. Britanski istražitelji i patolozi su kao uzrok smrti službeno naveli moždani udar.

Ovaj je slučaj brzo zaboravljen, iako je uspon Vladimir Pasečnika od prebjega, do uposlenika laboratorija Porton Down i vlasnika farmaceutske tvrtke “Regman Biotechnologies” bio strelovit i fascinantan.

Međutim, smrt Pasečnika je prilično čudna, gotovo neobjašnjiva i veže se sa smrću drugih mikrobiologa. U 2001. i 2002. godini je čak 11 znanstvenika iz ovog sektora, različitih nacionalnosti, umrlo je u roku od šest mjeseci pod različitim okolnostima. Za sve se smatra da su na neki način bili povezani s razvojem bakteriološkog oružja, a Vladimir Pasečnik je jedan od njih.

Nakon ovih saznanja se može reći da su Salisbury i Porton Down mjesto u kojem za Britance rade prebjezi, obavještajci i znanstvenici iz raznih zemalja, ali mogu biti i “čekaonica za odlazak na onaj svijet”, a “putuje se” kada to odluči MI6.

BiopreparatGRUPorton DownRegman BiotechnologiesSalisburiySkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
maliboro
5 godine prije

Ako ćemo iskreno ti prebjezi nisu drugo ni zaslužili.

KGB
5 godine prije

Uopće pa ih Rusi nisu imali razloga likvidirati. 😮

igi
5 godine prije

….rusi ne smiju staviti sebe u poziciju da se brane i opravdavaju….moraju napadati i ignorirati izuzetne.

xbe
5 godine prije

jako je stresno biti vojni biolog a izdajnik 😉
stres ubija

Duki
5 godine prije

Znate li kada bi smo čuli za
Skripala da nije bilo njegove kćeri kao kolateralne žrtve ?NIKAD !!
On bi se okliznuo na bananu jedno 7-8 puta i pojeo vuk magare ! Nitko ga ne bi puno oplakivao ,ali kći j,oš zaručnica,Ruskog časnika,
To je druga stvar!???
Puno Londonske magle ?

Ivo
5 godine prije

Te izdajničke budaletine bi trebale malo uključiti logiku prije nego se odluče na prelazak drugoj strani, pogotovo ovi iz vojnog sektora. Naravno da će izvući iz tebe sve informacije koje imaš, pomoći ćeš im da razviju svoja oružja, a nakon toga, kad im više nemaš što pružiti, predstavljaš samo opasnost za njih. Jednom si već izdao svoje, normalno da ćeš možda i njih. I eto kvara na kočnicama.

Sasa S
5 godine prije

Svi izdajnici treba isto da zavrse..

tedi
5 godine prije

Ma kakvi su to dvostruki spijuni,pametnjakovici,bez logike da ne kontaju da su te rabote jako opasne i zivot na ostrici noza.Izgleda da im takvo obrazovanje nista ne znaci i da je sotonina rabota ,filmovi o zapadnom nacinu zivota, sa kontom od miliuna,samo zamka.Pohlepa na koju igraju neprijatelji ih unisti,a takvih ima na pretek.Obicna osoba sa o.skolom ih prepisa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI