fbpx

Panika u EU – RAI se nudi novinaru koji razotkriva kako funkcioniraju zapadni mediji

Marcello Foa

Britanski Daily Telegraph zapanjeno prenosi vijest kako je nova talijanska vlada za predsjednika renomirane medijske kuće RAI nominirala “proruskog i euroskeptičnog” novinara Marcella Foa. Imenovanje je najavio potpredsjednik talijanske vlade Luigi de Maio, prema kojem će imenovanje Foa “označiti početak protjerivanja parazita iz javnog televizijskog servisa, gdje su se okupile sve pristaše starih vodećih stranaka”.

Marcello Foa je posto svjetski popularan objavom knjige “Gospodari medija”, gdje kojoj pojašnjava tko su spin doktori i kako manipuliraju čak i novinarima, cijelom javnošću, sve u službi vlasti, a nakon svega redovito dolaze bombarderi.

“Rašireno je mišljenje, posebno na Zapadu, kako su u eri informacija, kao spektakla, i sami političari žrtve sveopće medijske dominacije. Je li je zaista tako? Čini se da je upravo obrnuto, zato što su zahvaljujući spin doktorima, vlasti naučile kako da prividnu medijsku svemoćnost iskoriste za vlastite potrebe”, pojašnjava Marcello Foa, te kako je i zašto moguće usmjeriti medije u željenom pravcu, često bez jasne svijesti novinara da sudjeluju u takvim operacijama. Knjiga “Gospodari medija” osvjetljava pozadinu mnogih povijesnih događaja, od atentata na predsjednika Kennedya do rata u Siriji, otkriva tehnike i trikove kojima se služe medijski stručnjaci i ujedno nudi povijesni prikaz razvoja fenomena spina od Bernaysa do danas. Kao takav nije nimalo omiljen među elitom koja vlada korporativnim medijima na Zapadu.

Zbog ovog vrijednog uratka, koji razbija mitove o novinarstvu i vladajućoj eliti, za britanski list je Marcello Foa, koji bi po želji talijanske vlade trebao preuzeti državnu televiziju RAI, “proruski i euroskeptični novinar”.

Istovremeno je vijest o kandidiranju Marcella Foa izazvala val prosvjeda u zemlji. Gubitničke oporbene stranke nisu zadovoljne činjenicom da se novinar “više puta pojavio na proruskim medijima i dugo je radio kao dopisnik iz Moskve”.

Dekret o imenovanju Marcella Foe je najavio jedan od lidera vladajućeg Pokreta pet zvjezdica (M5S), Luigi Di Maio, koji je rekao da će imenovanje Foa označiti početak protjerivanja “parazita” s televizije RAI, koja je pretrpana pristašama starih talijanskih vodećih stranaka, piše Daily Telegraph.

No, tko go d poznaje medije u Italiji svjestan je činjenice da su desetljećima tri glavna kanala državne televizije međusobno podijelili bivši socijalisti, danas Demokratska stranka, demokršćani i nasljednici ugašene stranke DC, dok su demokršćani Rai3 prepustili tadašnjim komunistima.

“Nominacija odražava proruski politiku talijanske vlade, na čelu s Giuseppeom Conteom, za kojeg se očekuje da će na sastanku s američkim predsjednikom Donald Trump u ponedjeljak u Washingtonu raspravljati o želji Italije da se ukinu sankcije Moskvi”, kaže britanski list.

“Na primjer, vođa Lige, ministar unutarnjih poslova Italije, Matteo Salvini, tijekom Svjetskog prvenstva u Moskvi je već pozvao EU da ukine sankcije protiv Rusije”, podsjeća Daily Telegraph.

Što se tiče mogućeg budućeg predsjednika televizije RAI, Marcella Foa, on je jednom prilikom rekao “kako je ruski predsjednik Vladimir Putin vođa koji ne traži nevolje”.

“Talijanski novinar također sumnja da bi čelnik Kremlja navodno mogao biti uključen u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Salisburyu u Velikoj Britaniji”, ističe Daily Telegraph.

No, čini se da je za europsku elitu veći problem što Marcella Foa godinama radi na raskrinkavanju medijske manipulacije, propagande i pojašnjava kako i s kojim ciljem funkcioniraju korporativni mediji. Pojašnjava i tko su takozvani spin doktori, koji su često bivši novinari, kojima asistiraju stručnjaci iz oblasti PR-a, socijalne psihologije i ponašanja.

“Oni su pametni i vrlo inteligentni momci, koji su kroz osobno iskustvo naučili koliko je važna i moćna komunikacija. Da biste započeli rat, trebalo bi da pripremite javno mnijenje, a za to su vam potrebni spin doktori. Prvi korak je stvaranje veoma snažnog i emocionalnog doživljaja u javnosti, gdje se objašnjava tko su dobri dečki. Potrebno vam je malo vremena da humanizirate problem, pokazujete djecu koja trpe, progon manjine, optužujete lošeg čovjeka da se ponaša kao Hitler, osuđujete zločin i surovost. Kada se dosegne vrhunac i prava razina, vlada kaže: “Sad je previše!. Ne možemo ostati pasivni, naša je moralna dužnost da reagiramo i pomognemo tim žrtvama. I počinje bombardiranje uz odobravanje javnog mnijenja. Spin doktor ne brine o istini, što znači da neke optužbe mogu biti i istinite ili djelomično točne ili izmišljene. Oni jednostavno žele postići svoj cilj, u određenom slučaju započinjanje rata. Usput, spin tehnike se koriste i na drugim poljima, ne samo za rat. Sjećate li se bolesti ludih krava? Svinjske gripe? Prijetnje “Zika” komarcima na Olimpijskim igrama u Brazilu? Ova upozorenja su namjerno preuveličavana, stvarajući strah u javnom mnijenju kako bi se preusmjerila pažnja, dok su pravi ciljevi spin operacija ostali tajna”, napisao je Marcello Foa u svojoj knjizi “Gospodari medija”.

mediji

“The New York Times je koristio kuhinju spin doktora Georga Busha kako bi širio najveće laži o oružju za masovno uništavanje Sadama Husseina. Poslije rata se The New York Times izvinjavao i pravdao, obećavajući svojim čitateljima kako ih nikada više neće prevariti. Ali što se dogodilo? The New York Times je ponovio iste greške u Siriji, šireći netočne ili lažne vijesti koje su ljude dovodile u zabludu. NYT ih je dobivao od neimenovanih institucionalnih izvora, koji su koristili spin tehnike u širenju dokumenata da bi postigli svoj cilj. Ponovo ista shema i ponovo ista greška”, dio je knjige u kojoj Marcella Foa pojašnjava dio kampanje spin doktora, vladajuće elite i korporativnih medija.

Prema onome što se o njemu može čuti u protivničkom taboru, vrlo je omražen i pripisuje mu se sve i svašta, a najčešće da je “proruski i euroskeptični” novinar, i, naravno, “teoretičar zavjera”.

Sve ove optužbe na njegov račun dolaze usprkos činjenici da on medije poznaje iznutra, jer je deset godina radio za BBC Radio, RAI Radio3, RAI1, RSI , sudjelovao je u mnogim radio i televizijskim programima, kako u Italiji na Rai2,  Rai Radio1, Radio24 , Canale5 , Italia1, Rete4, La7, tako i inozemstvu gdje je radio za CNBC, BBC, RT i Arté.

Vjerojatno će svim sredstvima i metodama pokušati spriječiti da RAI preuzme Marcella Foa. Ali ako se to dogodi, to će biti prvi put da ovakav  novinar vodi jadni medijski servis jedne zapadne zemlje kojem je cilj oduvijek bio ostvarivanje ciljeva elite.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Hoće li domine početi da padaju ili će ih jednostavno sve potkupiti…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Simo

Pričekajmo, ako ga potvrde, biće “čistka” da Rai 1,2,3. Ova je knjiga prevedena samo u Srbiji. Ne znam da ima u Hrvatskoj. Nije ni bitno. U smislu da je isto čitat na ekavici ili ijekavici, ali odaje vazalski odnos struktura u ZG.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije

Novinari pišu samo sastave na zadanu temu. Materijale za temu im donose obavještajne službe, ista je stvar i sa portalima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Orijunac

Kojim portalima? Ima i onih kojima se ne donose teme.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije

“Ima i onih kojima se ne donose teme.”
Noćas u ponoć mi počimlje godišnji odmor, što znači da ne smijem biti prije toga baniran. Gazda organizira teambuilding u vidu đite od Dubrovnika do Zadra, prije toga idem ispratiti dragog prijatelja Olivera, igrao u ulici na balun sa njim dok sam bio dite, u to vrime je već bio jako popularan i osvajao je festivale. Veliki čovjek Oliver.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Ima ih. Ova ne spada u tu grupu. Ako u svemu 110% podržavaš Rusiju, što si nego druga krajnost anti-ruske histerije. A ovaj portal ipak nije kritičan prema Rusiji ni u čemu. To što ih podržavam na Bliskom istoku, ne znači da ću i na Balkanau.

0i0
Gost
0i0
2 godine prije
Reply to  Simo

Igrajmo se domina, jer sve ostalo je “igra brojki bez pokrića”.

Segota
Gost
Segota
2 godine prije
Reply to  Simo

Neće jih potkupti , pobiće jih!!??

0i0
Gost
0i0
2 godine prije
Reply to  Segota

Mislim da je već “prekasno za to”!

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Ili prohamericki ili prorhuski ili prokineski… Sve je to manipulacija. Podrzavam samo one koji su pro+tiv ovih gore navedenih

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Može, čitaj iranske 🙂 De malo dublje uđu u temu. Svatko medije koristi kao alat, što je logično, ali laž je nedopustiva. to je prvo, Polusitina također, jer mu dođe na isto. Sad , gdje je granica u kojoj ćeš skontat da su novinari drage volje, bez znanja da rade grešku, itd itd itd pristati biti dio zapadne korporatvine propagandne mašinerije? Ovaj je 30 godina radio to i zna sve sheme i odlučio je otvoreno progovoriti. Vrlo ozbiljan potez nove vlade. štoviše, opasan, ako zna , a sigurno zna, za spregu mafije i politike u Italiji. Mi sad govorimo o vanjskopolitičkim posljedicama, ali ima Italija i te probleme o kojima se nitko nije usudio progovoriti.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Nemam volje prevodit iranske.. Eto sad se tip preobrazio u dobricu (cosica)… Nema tu male i velike lazi. Dodje na isto a da novinar ne zna sta pise sumnjam. Karijera, lova i ostale pogodnosti. Ne vjerujem da se podobrio osim da je dobio bolju ponudu… Dublje ne bi ?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Imam utisak da su laž, licemerje, pokvarenost dostigli kritičan nivo što je moralo dovesti do reakcije. Možda je stari Establišment mogao da kupi još malo vremena ali Tramp je svojom politikom uneo razdor među “elitom” tako da se “revolucionarne ideje” lakše probijaju. Ovo je samo početak i to vrlo pozitivan ali ostaje da se vidi da li će se kretati u pozitivnom pravcu.

Od svega je najsmešnije da sve one koji kovore o truleži Zapada kategorišu pro-ruskim i tako Rusima prave neverovatnu reklamu. Čak i oni koji sumnjaju u namere Moskve pomisliće: “Za istinu se ne zalažu oni koji nešto kriju – pre ili kasnije će stradati od svog oružja”. I tako će početi da simpatišu rusku politiku makar i podsvesno.

Građevinar
Gost
Građevinar
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Primjecujem da ti prolazi prica sa starim i novim establismentom. Mozda se promijenila administracija, ali establisment se nije pomaknuo za milimetar. Trump je covjek tog jednog jedinog establismenta. Pisati o njemu kao o kreatoru autenticne politike vise govori o tvojem nerazumijevanju stvari nego o samom Trumpu. Trump je narcisodni infantilni starac koji poput njegovih prethodnika gradi iluziju vlastitog politickog brenda. Ono sto se kolokvijalno naziva “deep state”, nema nikakve veze sa trenutnom administracijom, pa zato i ne postoji stari i novi establisment.
Kongresmeni, ogromna vecina, su likovi koji su spremni vlastitu mater gurnuti niz stepenice ako ih pripustis malo blize jakim lobijima. Oni su tu da pruze alibi demokraciji, a predsjednik je za razliku od njih Kurveštija. To je dakle takodjer kurva, samo vještija.
Trump kao kreator politicke misli ne postoji kolikogod ti nastojao njegovom cirkusiranju dati nekakav politicki sadrzaj.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Dali se sjecate CNN izvjestavanja sa ratista bivse SSRJ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  tedi

Kako se ne bi sjećali onoga ljudskog otpada imena K.Amanpour ,kopas rov ispred svog dvorišta,stavljaš daske na prozore,mijenjaš crijep a ona te ubjeđuje da si agresor na svoju ulicu i kuću.Smeće!!

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Risto Djogo folovi? Ma bjeeeez

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Jesu li srpski tenkovi išli na Vukovar ili su hrvatski tenkovi išli na Suboticu?
Rat je dogovoren između srpske i hrvatske udbe, kako bi se provodilo etničko čišćenje, podjela Bosne, pretvorba i privatizacija, jer se takve gadosti ne bi mogle provesti u mirnodopskim uvjetima. Kome to još nije jasno, ili je prespavao zadnjih 30 i više godina, ii je jednostavno intelektualno potkapacitiran.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  palermo

Nisu gazili Suboticu ali jesu po Bosni,ostavili iste tragove kao I ovi u Vukovaru.S drugim dijelom se uglavnom mogu sloziti.Ne do kraja ali u sustini da.

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije
Reply to  palermo

@palermo: “Rat je dogovoren izmrdju srpske ihrvatske udbe” je podpuno kriva konstatacija. Da podsetim: 1974 godine je donet novi SFRJ ustav. Izmedju ostalih izmjena u tom ustavu u nacrtu se predlagalo zakon koim bi svaka SFRJ republika imala pravo od federacije da trazi odcepljenje od federacije. Protiv ovog nacrta u novom ustavu su bile samo Srbija i Crna gora. I pored protivljenja ove dve republike, predlog o odcijepljenju je usvojen jel su ostale cetiri republike glasale za. Po novom ustavu iz 1974 svaka republika je imala pravo da podnese zahtev federaciji za odcijepljenje o cemu bi federacija imala da odluci. Poslednje dvije godine stanje u federaciji je bilo vise nego kaoticno. U onm stanju da je bilo koja republika federaciji podnela zahtjev za odcijepljenje SFRJ bi se razisla bez ikakvih poteskoca isto kao Ceska i Slovacka. Svakom razumnom daljna diskusija po ovom pitanju je suvisna.

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Ako nova Talijanska vlada uspije u svojim obečanjima i pokrene Italiju nastat će lančana reakcija ,stranka sličnog pogleda je u Hrvatskoj Živi Zid isto ih nazivaju populistima ako Talijanski “populisti” srede državu onda na izborima 2020 u Hrvatskoj bi Živi Zid mogao napraviti veliki rezultat a to bi pokazalo cijelom balkanu da ima nade

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  nizzde

Pet Zvjezdica u Hrvatskoj je Živi zid ali nemamo Salvinija.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Ali imamo anemicnog lazovcinu, barbiku tupku glupku, SOS.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  IVE IZ PECALBE

Za Kolindu možeš reći puno stvari ali da je glupa?
Padaš na spin najniže klase.
Idi na facebook pa pogledaj koliko barbika ima lajkova.
To Plenkiju neće donjeti ni sto Macana.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

U pravu si – narod je glup (da je pametan ne bi se niti zvao narod). Ona je “samo” pokvarena.

0i0
Gost
0i0
2 godine prije
Reply to  palermo

Misliš “mi smo glupi”! …………ta : “Mi smo taj narod” (i svi mi ovdje komentatori)!……………to je istina koja veoma boli!

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Tko ima više lajkova taj je pametniji?

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  nizzde

Što ti je vjerodostojniji pokazatelj popularnosti:
Broj likeova na facebooku ili ipsos manipulacije?

Matko.
Gost
Matko.
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

@Rijecanin: Pojam lajkovi i faceboouk insi ispravno shvatio, i ako si predpostsvljam procitao clanak, a ako nisi, procitaj clanak onda ce ti makar malo biti jasnije.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Ha, američkim i europskim društvom dominira ekstremno proizraelska medijska struktura (čak bi rekao i ekstremistička, dok mozgovi palestinske djece lete po školama i jedu se srca i organi pobijenih Sirijaca). Ako to nije ekstremizam, genocid zataškavanje radi teritorijalnog povećanja Izraela i probitak NATOvih zločinačkih kujica i struktura itd onda ništa nije zločin i zločin ne postoji i Europo nema ti pomoći bila ti proruska ili ne, zvala se kršćanska ili ne.

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije
Reply to  davor

@davore: Tvoj komentar po pitanju Izraela ima pun kontaverzi a takodje i puno paralel. Daklem tvoj komentar analizirati u detalje bi trebalo nekoliko sati sto je nemoguce. Ukratko o izraelskom povecanju teritorija treba reci da na sire prostore oko Izaela i samog Izraela imaju mopralno provo i Arapi i Izrael podjednako. Zato jel su zidovi prije vise do dvije tisuce godina proterani sa tih prostora, pa ih zato ima po svim bozijim drzavama svijeta. Ovim se nisam hteo izjasniti obozavaocem Izraela, jel za njih imam i dosta kritike, ali jos manj sam obzavatelj NATO-a.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

“Spin doktor”. Kojeg mu ga đoku to dođe? Jel to onaj što leči šuljevi?

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Šaper kod Tadića.
Toliko su bili pretjerali da je sada demokratska stranka ispod cenzusa.
Vučić je dovodio Blerovog ličnog spin doktora da ga savjetuje.Sada ima skoro apsolutnu većinu u parlamentu.I mediji tu imaju svojih zasluga uprkos katastrofalnoj opoziciji.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Od talijanskih medija preporučam occhi della guerra a rai je obično propagandno smeće u maniri reutersa i bbc-a.

davor
Gost
davor
2 godine prije

http://www.occhidellaguerra.it/mossad-parigi/ odličan tekst koga zanima, kako je Mossad napravio Pariz svojim operativnim središtem. RAI ostavite na umu za kućanice i telenovele.

Klump
Gost
Klump
2 godine prije

Biče kako se kaže asasination ubojstvo ,ja misim da če strdat Meghan žena od Hariya jer je tamnoputa treba fašingtonu i murici unutrašnjo razdvojavanje jer nema novca i terbaju martshal plan-da ljudima uzmu fizično zlato.Zato ovom novinarju pri Marcelu štete jer zna .da novine nisu za ljudi da nešto nauče,nego da slušajo ponovno što.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Na žalost (ili: normalno je) da mladi ne čitaju ove članke ( oni nakon 1970 godine ). Mi, stariji smo imali u školi ONO i DSZ i Marksizam (oni prije 1990) i znamo čitati između redaka. Mladi ne znaju čitati ništa drugo osim slika! Manipulatori će na kraju propasti zajedno sa sistemom za koji rade no, na žalost, prij eće uništiti desetak generacija djece (njihovo djetinstvo, mladost, najproktivniji dio života i starost), i ostavit će uništeni svijet iza sebe! Što reći no: Živio kapitalizam, zapadna demokracija i umobolje!

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Pocelo liberalcicima izbijat omiljenu igracku iz ruku,suza suzu stize.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Uh, kako bi na HRT dobro doslo ovakvo provjetravanje….

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

zgradu hrt treba prodat nekom ko bu uzgajao marihuanu za medicinske potrebe. rasvjeta za uzgoj postoji.
pola profita od uzgoja na retroaktivno vraćanje dugova ovrhe na hrt pretplatu penzionerima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

kad vec spomenusmo sergeja scripala – ima nova informacija.
george galloway kaze da mu je visoki britanski casnik rekao o zakljucku do kojeg je dosao britanski politicki i obavjestajni establisment.
scripala da su otrovali UKRAJINCI u namjeri da stvore neugodnosti rusiji.
sjetimo se sa koliko nespretnosti su izvedene prve dvije “fals flags”; avion i novinar. ukri su bili uporni i trapavi. previse dokaza ostavili. novinara su “ubili” pa “ozivjeli”. glupo i jako nespretno.
u sallisburiju su dosta tjedana nakon dogadjaja podmetnuli “dokaz”, bocicu sa otrovom. stavili su je blizu mjesta dogadjaja gdje je nemoguce da bi se nasla jer su stotine policajaca procesljale svaki pedalj tla. vidi se uporna ali i nespretna namjera da se dodatno iskoristi dogadjaj koji po prirodi mora ici u zaborav.
nitko nego ukrajinci jer nista drugo ni ne mogu!

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

ti imaš više vjere u njihovu policiju nego oni sami.

Sinisac
Gost
Sinisac
2 godine prije

Ali i kod nas nije rat pripremljen kombinacijom lažnih vijesti i ciljanih komentara,zašto se ni jedan novinar nije zbog huškanja našao u Hagu,a bilo ih je vise nego generala?

Blues
Gost
Blues
2 godine prije
Reply to  Sinisac

To sam se i ja više puta pitao.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Sinisac

Hloverka i Merlic i onaj bosanac sa hr strane bi bili dobar pocetak

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Italija se osvešćuje.Bravo.Masoni i Vatikan polako gube bitku.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

“Istovremeno je vijest o kandidiranju Marcella Foa izazvala val prosvjeda u zemlji” – ma da ? Gradjanima smeta raskrinkavanje medijskih mehanizama, pa prosvjeduju ? Koliko je Sorosevih NGO-ova iza tih prosvjeda ?

Mare marić
Gost
Mare marić
2 godine prije

Pa valjda Italija ima pravo postavljati ljude na RAI i bilo gdje…

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Mare marić

Kako da ne,a kako ce Soros useljavati migrante u Italiju? Ako ga ovaj novinar bude raskrinkavao.Netko ce morati ostati bez glave.Italija je od 45g do danas bila popriste politickih borbi izmedu politicara i Vatikana na cijem je celu crni papa obavijestajni general CIE,kontrolor kontrolora.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  tedi

Mediji funkcioniraju uglavnom na struju?

0i0
Gost
0i0
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Da: “Tu je ključ” i “ključaonica” !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik