Panika u EU – RAI se nudi novinaru koji razotkriva kako funkcioniraju zapadni mediji

Marcello Foa
51 komentar

Britanski Daily Telegraph zapanjeno prenosi vijest kako je nova talijanska vlada za predsjednika renomirane medijske kuće RAI nominirala “proruskog i euroskeptičnog” novinara Marcella Foa. Imenovanje je najavio potpredsjednik talijanske vlade Luigi de Maio, prema kojem će imenovanje Foa “označiti početak protjerivanja parazita iz javnog televizijskog servisa, gdje su se okupile sve pristaše starih vodećih stranaka”.

Marcello Foa je posto svjetski popularan objavom knjige “Gospodari medija”, gdje kojoj pojašnjava tko su spin doktori i kako manipuliraju čak i novinarima, cijelom javnošću, sve u službi vlasti, a nakon svega redovito dolaze bombarderi.

“Rašireno je mišljenje, posebno na Zapadu, kako su u eri informacija, kao spektakla, i sami političari žrtve sveopće medijske dominacije. Je li je zaista tako? Čini se da je upravo obrnuto, zato što su zahvaljujući spin doktorima, vlasti naučile kako da prividnu medijsku svemoćnost iskoriste za vlastite potrebe”, pojašnjava Marcello Foa, te kako je i zašto moguće usmjeriti medije u željenom pravcu, često bez jasne svijesti novinara da sudjeluju u takvim operacijama. Knjiga “Gospodari medija” osvjetljava pozadinu mnogih povijesnih događaja, od atentata na predsjednika Kennedya do rata u Siriji, otkriva tehnike i trikove kojima se služe medijski stručnjaci i ujedno nudi povijesni prikaz razvoja fenomena spina od Bernaysa do danas. Kao takav nije nimalo omiljen među elitom koja vlada korporativnim medijima na Zapadu.

Zbog ovog vrijednog uratka, koji razbija mitove o novinarstvu i vladajućoj eliti, za britanski list je Marcello Foa, koji bi po želji talijanske vlade trebao preuzeti državnu televiziju RAI, “proruski i euroskeptični novinar”.

Istovremeno je vijest o kandidiranju Marcella Foa izazvala val prosvjeda u zemlji. Gubitničke oporbene stranke nisu zadovoljne činjenicom da se novinar “više puta pojavio na proruskim medijima i dugo je radio kao dopisnik iz Moskve”.

Dekret o imenovanju Marcella Foe je najavio jedan od lidera vladajućeg Pokreta pet zvjezdica (M5S), Luigi Di Maio, koji je rekao da će imenovanje Foa označiti početak protjerivanja “parazita” s televizije RAI, koja je pretrpana pristašama starih talijanskih vodećih stranaka, piše Daily Telegraph.

No, tko go d poznaje medije u Italiji svjestan je činjenice da su desetljećima tri glavna kanala državne televizije međusobno podijelili bivši socijalisti, danas Demokratska stranka, demokršćani i nasljednici ugašene stranke DC, dok su demokršćani Rai3 prepustili tadašnjim komunistima.

“Nominacija odražava proruski politiku talijanske vlade, na čelu s Giuseppeom Conteom, za kojeg se očekuje da će na sastanku s američkim predsjednikom Donald Trump u ponedjeljak u Washingtonu raspravljati o želji Italije da se ukinu sankcije Moskvi”, kaže britanski list.

“Na primjer, vođa Lige, ministar unutarnjih poslova Italije, Matteo Salvini, tijekom Svjetskog prvenstva u Moskvi je već pozvao EU da ukine sankcije protiv Rusije”, podsjeća Daily Telegraph.

Što se tiče mogućeg budućeg predsjednika televizije RAI, Marcella Foa, on je jednom prilikom rekao “kako je ruski predsjednik Vladimir Putin vođa koji ne traži nevolje”.

“Talijanski novinar također sumnja da bi čelnik Kremlja navodno mogao biti uključen u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Salisburyu u Velikoj Britaniji”, ističe Daily Telegraph.

No, čini se da je za europsku elitu veći problem što Marcella Foa godinama radi na raskrinkavanju medijske manipulacije, propagande i pojašnjava kako i s kojim ciljem funkcioniraju korporativni mediji. Pojašnjava i tko su takozvani spin doktori, koji su često bivši novinari, kojima asistiraju stručnjaci iz oblasti PR-a, socijalne psihologije i ponašanja.

“Oni su pametni i vrlo inteligentni momci, koji su kroz osobno iskustvo naučili koliko je važna i moćna komunikacija. Da biste započeli rat, trebalo bi da pripremite javno mnijenje, a za to su vam potrebni spin doktori. Prvi korak je stvaranje veoma snažnog i emocionalnog doživljaja u javnosti, gdje se objašnjava tko su dobri dečki. Potrebno vam je malo vremena da humanizirate problem, pokazujete djecu koja trpe, progon manjine, optužujete lošeg čovjeka da se ponaša kao Hitler, osuđujete zločin i surovost. Kada se dosegne vrhunac i prava razina, vlada kaže: “Sad je previše!. Ne možemo ostati pasivni, naša je moralna dužnost da reagiramo i pomognemo tim žrtvama. I počinje bombardiranje uz odobravanje javnog mnijenja. Spin doktor ne brine o istini, što znači da neke optužbe mogu biti i istinite ili djelomično točne ili izmišljene. Oni jednostavno žele postići svoj cilj, u određenom slučaju započinjanje rata. Usput, spin tehnike se koriste i na drugim poljima, ne samo za rat. Sjećate li se bolesti ludih krava? Svinjske gripe? Prijetnje “Zika” komarcima na Olimpijskim igrama u Brazilu? Ova upozorenja su namjerno preuveličavana, stvarajući strah u javnom mnijenju kako bi se preusmjerila pažnja, dok su pravi ciljevi spin operacija ostali tajna”, napisao je Marcello Foa u svojoj knjizi “Gospodari medija”.

mediji

“The New York Times je koristio kuhinju spin doktora Georga Busha kako bi širio najveće laži o oružju za masovno uništavanje Sadama Husseina. Poslije rata se The New York Times izvinjavao i pravdao, obećavajući svojim čitateljima kako ih nikada više neće prevariti. Ali što se dogodilo? The New York Times je ponovio iste greške u Siriji, šireći netočne ili lažne vijesti koje su ljude dovodile u zabludu. NYT ih je dobivao od neimenovanih institucionalnih izvora, koji su koristili spin tehnike u širenju dokumenata da bi postigli svoj cilj. Ponovo ista shema i ponovo ista greška”, dio je knjige u kojoj Marcella Foa pojašnjava dio kampanje spin doktora, vladajuće elite i korporativnih medija.

Prema onome što se o njemu može čuti u protivničkom taboru, vrlo je omražen i pripisuje mu se sve i svašta, a najčešće da je “proruski i euroskeptični” novinar, i, naravno, “teoretičar zavjera”.

Sve ove optužbe na njegov račun dolaze usprkos činjenici da on medije poznaje iznutra, jer je deset godina radio za BBC Radio, RAI Radio3, RAI1, RSI , sudjelovao je u mnogim radio i televizijskim programima, kako u Italiji na Rai2,  Rai Radio1, Radio24 , Canale5 , Italia1, Rete4, La7, tako i inozemstvu gdje je radio za CNBC, BBC, RT i Arté.

Vjerojatno će svim sredstvima i metodama pokušati spriječiti da RAI preuzme Marcella Foa. Ali ako se to dogodi, to će biti prvi put da ovakav  novinar vodi jadni medijski servis jedne zapadne zemlje kojem je cilj oduvijek bio ostvarivanje ciljeva elite.

Europske eliteGospodari medijaM5SMarcello FoaSankcijeSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Simo
5 godine prije

Hoće li domine početi da padaju ili će ih jednostavno sve potkupiti…

Mister ?
5 godine prije

Ili prohamericki ili prorhuski ili prokineski… Sve je to manipulacija. Podrzavam samo one koji su pro+tiv ovih gore navedenih

shumadinac
5 godine prije

Imam utisak da su laž, licemerje, pokvarenost dostigli kritičan nivo što je moralo dovesti do reakcije. Možda je stari Establišment mogao da kupi još malo vremena ali Tramp je svojom politikom uneo razdor među “elitom” tako da se “revolucionarne ideje” lakše probijaju. Ovo je samo početak i to vrlo pozitivan ali ostaje da se vidi da li će se kretati u pozitivnom pravcu.

Od svega je najsmešnije da sve one koji kovore o truleži Zapada kategorišu pro-ruskim i tako Rusima prave neverovatnu reklamu. Čak i oni koji sumnjaju u namere Moskve pomisliće: “Za istinu se ne zalažu oni koji nešto kriju – pre ili kasnije će stradati od svog oružja”. I tako će početi da simpatišu rusku politiku makar i podsvesno.

tedi
5 godine prije

Dali se sjecate CNN izvjestavanja sa ratista bivse SSRJ?

nizzde
5 godine prije

Ako nova Talijanska vlada uspije u svojim obečanjima i pokrene Italiju nastat će lančana reakcija ,stranka sličnog pogleda je u Hrvatskoj Živi Zid isto ih nazivaju populistima ako Talijanski “populisti” srede državu onda na izborima 2020 u Hrvatskoj bi Živi Zid mogao napraviti veliki rezultat a to bi pokazalo cijelom balkanu da ima nade

davor
5 godine prije

Ha, američkim i europskim društvom dominira ekstremno proizraelska medijska struktura (čak bi rekao i ekstremistička, dok mozgovi palestinske djece lete po školama i jedu se srca i organi pobijenih Sirijaca). Ako to nije ekstremizam, genocid zataškavanje radi teritorijalnog povećanja Izraela i probitak NATOvih zločinačkih kujica i struktura itd onda ništa nije zločin i zločin ne postoji i Europo nema ti pomoći bila ti proruska ili ne, zvala se kršćanska ili ne.

HEKPCT
5 godine prije

“Spin doktor”. Kojeg mu ga đoku to dođe? Jel to onaj što leči šuljevi?

davor
5 godine prije

Od talijanskih medija preporučam occhi della guerra a rai je obično propagandno smeće u maniri reutersa i bbc-a.

davor
5 godine prije

http://www.occhidellaguerra.it/mossad-parigi/ odličan tekst koga zanima, kako je Mossad napravio Pariz svojim operativnim središtem. RAI ostavite na umu za kućanice i telenovele.

Klump
5 godine prije

Biče kako se kaže asasination ubojstvo ,ja misim da če strdat Meghan žena od Hariya jer je tamnoputa treba fašingtonu i murici unutrašnjo razdvojavanje jer nema novca i terbaju martshal plan-da ljudima uzmu fizično zlato.Zato ovom novinarju pri Marcelu štete jer zna .da novine nisu za ljudi da nešto nauče,nego da slušajo ponovno što.

Dub Miroslav
5 godine prije

Na žalost (ili: normalno je) da mladi ne čitaju ove članke ( oni nakon 1970 godine ). Mi, stariji smo imali u školi ONO i DSZ i Marksizam (oni prije 1990) i znamo čitati između redaka. Mladi ne znaju čitati ništa drugo osim slika! Manipulatori će na kraju propasti zajedno sa sistemom za koji rade no, na žalost, prij eće uništiti desetak generacija djece (njihovo djetinstvo, mladost, najproktivniji dio života i starost), i ostavit će uništeni svijet iza sebe! Što reći no: Živio kapitalizam, zapadna demokracija i umobolje!

Mucke
5 godine prije

Pocelo liberalcicima izbijat omiljenu igracku iz ruku,suza suzu stize.

Majk Majers
5 godine prije

Uh, kako bi na HRT dobro doslo ovakvo provjetravanje….

Brainstorm
5 godine prije

kad vec spomenusmo sergeja scripala – ima nova informacija.
george galloway kaze da mu je visoki britanski casnik rekao o zakljucku do kojeg je dosao britanski politicki i obavjestajni establisment.
scripala da su otrovali UKRAJINCI u namjeri da stvore neugodnosti rusiji.
sjetimo se sa koliko nespretnosti su izvedene prve dvije “fals flags”; avion i novinar. ukri su bili uporni i trapavi. previse dokaza ostavili. novinara su “ubili” pa “ozivjeli”. glupo i jako nespretno.
u sallisburiju su dosta tjedana nakon dogadjaja podmetnuli “dokaz”, bocicu sa otrovom. stavili su je blizu mjesta dogadjaja gdje je nemoguce da bi se nasla jer su stotine policajaca procesljale svaki pedalj tla. vidi se uporna ali i nespretna namjera da se dodatno iskoristi dogadjaj koji po prirodi mora ici u zaborav.
nitko nego ukrajinci jer nista drugo ni ne mogu!

Sinisac
5 godine prije

Ali i kod nas nije rat pripremljen kombinacijom lažnih vijesti i ciljanih komentara,zašto se ni jedan novinar nije zbog huškanja našao u Hagu,a bilo ih je vise nego generala?

Vlastimir
5 godine prije

Italija se osvešćuje.Bravo.Masoni i Vatikan polako gube bitku.

tuf
5 godine prije

“Istovremeno je vijest o kandidiranju Marcella Foa izazvala val prosvjeda u zemlji” – ma da ? Gradjanima smeta raskrinkavanje medijskih mehanizama, pa prosvjeduju ? Koliko je Sorosevih NGO-ova iza tih prosvjeda ?

Mare marić
5 godine prije

Pa valjda Italija ima pravo postavljati ljude na RAI i bilo gdje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI