EU usvojila okvir za sankcije protiv Rusije i Sirije “zbog korištenja kemijskog oružja”

eu parlament
66 komentara

Europska unija je danas, 15. listopada, uspostavila novi mehanizam sankcija namijenjen onima koji koriste i razvijaju kemijsko oružje, što je dio aktivnosti Bruxellesa i Londona u vezi slučaja Skripal za kojeg London optužuje Rusiju, dok je drugi optuženik na klupi Sirija, koju su London i Pariz optužili za korištenje kemijskog oružja protiv civila. Novi mehanizam je usvojen usprkos najavi i nagađanjima kako će se nova vlada u Rimu suprotstaviti daljnjim restriktivnim mjerama protiv Rusije.

Novi okvir Europskoj uniji daje ovlasti za nametanje restriktivnih mjera “svakome tko je identificiran da je uključen u razvoj ili primjenu kemijskog oružja, bez obzira na njegov položaj ili nacionalnost”.

Zagovornici novog okvira tvrde kako se vjerovalo da je stoljeće stari tabu o korištenju kemijskog oružja erodirao, ali se pokazalo netočnim nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji i višekratnim korištenjem plina i zabranjenih tvari u sirijskom sukobu, za što se okrivljuje vlada u Damasku.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu su dogovorene nove mjere koje će zamrznuti imovinu koja se nalazi u Europskoj uniji svih pojedinaca i organizacija koji su krivi za kršenje Konvencije o kemsijkom oružju, a osobama će se zabraniti putovanje u bilo koju od 28 država članica.

“Ograničavajuće mjere se odnose na osobe i subjekte koji su izravno odgovorni za razvoj i uporabu kemijskog oružja, kao i onih koji pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu, te na  one koji pomažu, potiču ili su povezani s njima”, stoji u službenom priopćenju EU.

“Ova odluka doprinosi naporima EU u borbi protiv širenja i uporabe kemijskog oružja, koja predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnoj sigurnosti”, stoji dalje u dokumentu.

Ovom se odlukom postavlja okvir za nametanje restriktivnih mjera, iako za sada nijedna osoba ili organizacija nije sankcionirana. Odluke o tome bit će donesene kasnije.

Naravno, ne treba biti genij pa zaključiti da će se sankcije donositi protiv navodnih napadača na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer kemijskim tvarima u Salisburyu i protiv vlade i pojedinaca u Damasku, što se dalo zaključiti iz rasprave.

Naime, uoči i tijekom rasprave se govorilo o napadu nervnim agensom “Novičok” u engleskom gradu Salisburyu u ožujku, a navodni istražni novinari su identificirali dvije osobe koje je tražila britanska policija kao agente ruske vojne obavještajne službe GRU.

Moskva i dvojica “identificiranih počinitelja” negiraju bilo kakvu vezu s navodnim napadom na Sergeja i Juliju Skripal, dok je utemeljenost optužbi protiv Sirije nepotrebno pobijati, budući da su dokazi o krivnji sirijske vlade prikupljeni od terorista i njihovih suradnika putem Skypea i sumnjivih uzoraka koje je “netko nekome donio i predao u Turskoj”.

London: EU sutra uvodi teške sankcije Rusiji i Siriji “zbog korištenja kemijskog oružja”

 

Julija SkripalNovičokSankcijeSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Govna bili i ostali

Siniša
5 godine prije

Ovo prevazilazi svaku mogucnost ne konflikta….sukob se mora desiti.
Rusija ih mora negdje patosirati.

Cvicoka
5 godine prije

Americke pudlice… Sve najgore su… Zao mi je sto nas ovakvi prestavljaju

Vlastimir
5 godine prije

Evropske zemlje su samo sateliti Amerike.Jedino Srbija ne podržava sankcije protiv Rusije.Srbija je oduvek bila nezavisna zemlja.

MilanCZ
5 godine prije

Ma nista od toga,ceksoj novine,mediji niti riječ o tome,znaci neka vrsta dezinformacije sa puno drugacijim karakterom.

Sale
5 godine prije

Ako na ovaj portal slučajno svraća i neko ko je vrlo blizak sa nekim iz hrvatske državne vlasti, molio bih da im prenese da nas – Srbiju – što više prcaju i sapliću na putu ka EU i nikako nam ne daju da ikad tamo privirimo, samo nas oni još mogu spasiti od ovoga! Pomagajte, braćo neprijatelji, vi ste nam jedina nada!!! 🙂

Hafez
5 godine prije

Kako su glasale Italija, Češka, Mađarska?

Njonjobobo
5 godine prije

Rusija je samo kolateralna zrtva, sankcije su uvedene prvo njemackoj ,pa tek
rusima.

Rusiima iNjemcima se ne smije dozvolit kontrolu puta svile.

Trceg rata rusa njemaca i rusa ne bu bilo.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Oni su lažljivci. I znaju da lažu. I mi znamo da su lažljivci. Ipak, oni i dalje nastavljaju lagati……..
Može li se vlada u Londonu prepoznati u ovoj misli egipatskog pisca Naguiba Mahfouza?

Kadro2
5 godine prije

U bistvu bi morala EU usvojiti okvir za sankcije protiv Velike Britanije, Francuske, Izraela i Amerike “zbog korištenja kemijskog oružja”.

shumadinac
5 godine prije

Puno puta su već rekli da je Putin lično kriv, da je morao znati za “napad” ako ga već nije naredio… pa me interesuje da li će i njemu zabraniti putovanje u svih 28 zemalja?
Na stranu humor – taj dan je sve bliži i posle toga ništa neće biti isto. Ne zbog same zabrane već zbog “paljenja mostova iza sebe” prema čemu se tako sigurno maršira. Ali neće to baš tako brzo, potrebno je da desnica svuda dođe na vlast (što se takođe ubrzano sprovodi) pa da i oni “prepoznaju” Rusiju i Kinu kao neprijatelje.

Tomica
5 godine prije

Na Zapadu ništa novo. Konstantno se izmišljaju “zlodjela” Rusije, počevši od hakiranja do trovanja, rušenja putničkog zrakoplova i šta sve ne samo da bi se uvodile nove sankcije i sad se mi kao čudimo. Protiv Rusije se vodi rat, medijski i ekonomski. Rusija će odgovoriti prije ili kasnije ali vjerojatno ne na način kako očekuju od nje.

erektvs maximvs
5 godine prije

NEVJEROVATNO !! jeli to ova naša eu ili koja druga ? onu štasijevu kravu merkel treba hebat uvozi plin a sankcie bi…neka vlado zarvori malo plin stoki germanskoj i anglosaksonskoj

erektvs maximvs
5 godine prije

dok su svi mježali zapadno merkeli su istočno….i niko nije zaključio zašto ?

Mačaka
5 godine prije

Kako su glasali Hrvatska i Slovenija?

Ivi tz
5 godine prije

eu=bolest

GetRiddicked
5 godine prije

Čini se da ni ‘megadržava’ kakva je EU nije otporna na interese krupnog kapitala.
Jer ne vjerujem da su EU-ovci spremni sprovoditi britanske i izraelske geopolitičke ciljeve. Iz ovoga se da zaključiti da postoje ciljevi i interesi mnogo veći i diskretniji od teritorijalnih pretenzija i ekonomskih ratova pojedinih država (pa čak i onih najjačih poput VB).
Vojno krilo tog nečeg većeg je svakako NATO.

Jaran..
5 godine prije

Komentar Rusije na ovu vijest:ma ko im hebe mater,idemo dalje.

njonjo
5 godine prije

To je tek početak EU sunovrata. Vidjeti ćete šta će se događati kad Plenky naslijedi Mogerinijevu. Ukraina će se rascvast ko djevica nakon silovanja.

bbbb
5 godine prije

Ništa eu nije usvojila samo je provela u djelo zapovjed tame.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI