fbpx

SAD sankcioniraju cijeli svijet – A što ako svijet krene postupati američkom logikom?

Sankcije SAD-a

Danas je na snagu stupio prvi krug novih sankcija protiv Rusije, a drugi, onaj “drakonski”, počet će se primjenjivati u studenom, osim ako u međuvremenu Rusija ne udovolji zahtjevima Washingtona, koji traži da svoje vojne i civilne objekte za navodni “razvoj kemijskog oružja” otvori međunarodnim inspektorima i ekspertnim timovima.

Sankcije su uvedene nakon što su američke vlasti rekle kako “posjeduju dokaze” da je Rusija kriva za navodno trovanje Sergeja i Julije Skripal ranije ove godine u britanskom gradu Salisburyu.

U dokumentu objavljenom na internetskoj stranici američke vlade je priopćeno kako je State Department utvrdio da je Ruska Federacija, kršeći međunarodno pravo, uporabila ubojito kemijsko oružje protiv svojih građana.

Kako drugi paket sankcija ne bi stupio na snagu, SAD od Rusije traže “promjenu ponašanja”.

“Sada mi moramo provesti monitoring koji će trajati 90 dana, kako bi se uvjerili je li Rusija zaustavila kemijski program i pristala na zahtjeve međunarodnih inspektora“, izjavio je savjetnik predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton.

“Dokaze”, kao što je očekivano, SAD nisu predočile, a Rusije, što je logično, nikakvim inspektorima neće otvarati vrata svojih vojnih i civilnih objekata u kojima se navodno “proizvodi kemijsko oružje”. Osim toga, Moskva nije dobila nikakav upit od Ujedinjenih naroda, a “međunarodne” organizacije i timovi sa sjedištem u Londonu, Washingtonu ili nekoj od vazalskih zemalja.

Sankcionirat ćemo vas! Bombardirat ćemo vas! Napast ćemo vas! Sjedinjene Države imaju niz kazni spremnih za države za koje misle da se “ponašaju loše”. Ali što ako ostatak svijeta počne primjenjivati iste metode kao Sjedinjene Države?”, pita se američki aktivist i novinar Neil Clark.

Prošli četvrtak je bio prilično čudan dan. SAD nikome nisu nametnule nikakve nove sankcije. Washington trenutno aktivno provodi sankcije protiv gotovo 20 zemalja u svijetu. Ali apsurd je da razlozi zbog kojih su sankcionirane te zemlje jednako mogu biti korišteni za sankcioniranje samih Sjedinjenih Država.

Pogledajmo sankcije koje su nedavno nametnute Iranu, od kojih su neke stupile na snagu 6. kolovoza, a ostale će vrijediti od 4. studenog. Financijska kazna ne utječe samo na Iran,što je posebno mrska taktika u stilu razmaženog derišta, one pogađaju zemlje i strane financijske institucije koje trguju s Iranom. Islamska Republika optužena je za “zlonamjerno ponašanje” i da je “svjetski lider među državama koje sponzoriraju terorizam”.

Iran - sankcije - nafta

Međutim, pravi zločin Teherana je što je pomogao u porazu terorizma, kojeg se eufemistički opisuje kao “pobunjeničke aktivnosti”, koju je u Siriji podržao Washington i njegovi saveznici iz EU i zaljevske tiranije.

Nadalje, ako pratimo američku logiku i primijenimo sankcije na SAD pod istim izgovorom, ali ovaj put s nepobitnim dokazima, čak i zemlje i financijske institucije koje posluju s Amerikom bi trebale biti pogođene. Pokušajte zamisliti prosvjede Washingtona kada bi Iran najavio iste vrste sveobuhvatnih mjera protiv tvrtki i banaka koje posluju sa Sjedinjenim Državama, kao što je slučaj s aktualnim američkim sankcijama protiv Teheranom. Što se tiče argumenata Islamske Republike, bilo bi dovoljno prepisati službena priopćenja američke uprave i zamijeniti imena država.

Konkretno, ako bi se sankcije trebale izreći za “zlonamjerno ponašanje” i nekome tko je “sponzor terora”, onda bi morale biti sankcionirane SAD, a ne Iran.

Rusija je također meta američkih sankcija zato što je 2014. Kremlj optužen za “aneksiju Krima” i što “potkopava procese i demokratske institucije u Ukrajini, te prijeti miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”.

“U 21. stoljeću se ne može ponašati kao u 19. stoljeću i napadati drugu državu s potpuno izmišljenim izgovorima”, izjavio je 2014. bivši američki državni tajnik John Kerry, bez imalo smisla za humor.

Ako govorimo o invaziji drugih zemalja s “izmišljenim izgovorima” nitko to nije činio češće posljednjih desetljeća od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Colin Powell
FOTO: Colin Powell i “bojni otrov”

Je li bilo iračkog oružja za masovno uništenje? U travnju je Bijela kuća izvijestila da je ilegalno okupirala oko 30% Sirije, područja s velikim naftnim rezervama zemlja. Jesu li tamošnji Sirijci glasali na referendumu za to, kao što su glasali stanovnici Krima? Naravno da nisu i neće, jer Kurdi u tom području predstavljaju relativnu većinu, a tamo gdje su najbrojniji njihov udio ne čini više od 45% od ukupnog stanovništva. Da ne spominjemo područja koja drže pod vojnom upravom u kojima nikada u povijesti nisu živjeli. Arapima, sirijskim kršćanima sa sjevera, čak i Turkomanima odanima Ankari se smrači pred očima kad vide američku zastavu. No, kako su američke trupe do zuba naoružale Kurde, moraju šutjeti.

U ruskom slučaju, većina stanovništva Autonomne Republike Krim, koja je “dragovoljnom odlukom” da ne naljuti sovjetskog predsjednika Hruščova bila dio Ukrajine, 2014. godine se odlučila vratiti pod vlast Rusije. Naravno, nećete ništa čuti o američkoj “aneksiji sjeverne Sirije”, iako su SAD upravo to učinile kao “službeni neprijatelji” i središnjih vlasti u Damasku i većine lokalnog stanovništva.

Rusiji su izrečene sankcije i za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. Uopće nije bitno što do danas ne postoji nijedan čvrst dokaz o tome. Naravno, veliko američko uplitanje u ruske predsjedničke izbore 1996., koje je časopis Time objavio na naslovnici, te u mnoge druge izbore u svijetu nitko ne spominje.

Kada bi sve zemlje u čije su se izborne procese uplitale SAD, ali samo one za koje postoje nesporni i neupitni dokazi, nametnule sankcije Americi, to bi bila katastrofa. Pitanje je bi li ostala koja zemlja na svijetu s kojom bi američke kompanije mogle poslovati? No, tražiti da SAD odgovaraju za uplitanje u poslove drugih zemalja je nemoguća misija. Barem za sada.

Ako bi se SAD kaznile za izborna uplitanja po njihovim standardima, barem pola zemalja svijeta bi opravdano sankcionirale Sjedinjene Države.

Zemlja koja više nego ijedna utječe na sve američke politike jest Izrael .

“Izraelsko uplitanje u američke izbore daleko nadmašuje sve što su možda učinili Rusi, do te mjere da premijer Izraela Benjamin Netanyahu ide izravno u Kongres, čak i bez da je obavijestio predsjednika, gdje govori uz buran pljesak samo kako bi pokušao naštetiti predsjedničkoj politici. To se dogodilo s Obamom i Netanyahuom 2015. godine”, rekao je Noam Chomsky.

Jesu li SAD nakon toga sankcionirale Izrael? Naprotiv, “uvaženi američki zastupnici” su željeli povećati vojnu pomoć od 38 milijardi dolara koju SAD poklanja Izraelu.

To su isti “uvaženi američki zastupnici” koji su toliko oduševljeni kažnjavanjem Rusije.

Najnovije američke sankcije protiv Rusije, koje su upravo stupile na snagu, odnose se na “slučaj Skripal” i ono što Washington naziva “zabranjenim kršenjem međunarodnog prava”.

Nije bitno što još uvijek nema dokaza da je Rusija otrovala Sergeja i Juliju Skripal, kao i jesu li uopće bili otrovani. Tko je ikada igdje vidio službeni dokument zaista neovisne istražne komisije ili fotografiju, snimku, nešto što bi dokazalo da je to dvoje ljudi ikada bilo otrovano i da su bili u bolnici u Salisburyu? Nitko!

Julija i Viktorija Skripal
FOTO: Julija i Viktorija Skripal

Pokušajte zamisliti da Kremlj uvede sankcije Sjedinjenim Državama kao odgovor na neriješeno ili nerazjašnjeno trovanje dvojice američkih građana koji su prethodno radili za FSB. Što bi rekao SAD? Još gore, Washington traži da Rusija u roku od 90 dana dokaže da više ne koristi kemijsko ili biološko oružje i da to neće činiti u budućnosti. Što bi se dogodilo da netko ovakav idiotski ultimatum uputi Sjedinjenim Državama?

Uostalom, zna se da su SAD koristile kemijska, vjerojatno čak i biološka oružja, kao i da još uvijek nisu uništile rezerve. Rok postavljen 2012. godine, kojeg je odredila Organizacija za zabranu kemijskog oružja, prošao je, a američke vlasti se pravdaju “kako nemaju dovoljno proračunskih sredstava za taj posao”. Za “taj posao” ne, ali za povećanje proračuna Pentagona na 716 milijardi dolara imaju.

Rusija je postupak uništenja kemijskog oružja završila 2017. godine.

Pođimo malo u Afriku, gdje su SAD 2001. godine nametnule sankcije protiv Zimbabvea. Zar nije za sve bio kriv Robert Mugabe? Pa dobro, drug Bob je otišao i što se dogodilo? Ovog je ljeta su Sjedinjene Države produžile sankcije upravo uoči predsjedničkih izbora u zemlji. Jasno je da je Zimbabve pod sankcijama zbog “pogrešnih” stavova u vanjskoj politici. Opet, zamislite da su neke zemlje sankcionirale SAD jer im se ne sviđaju oni s kojima su Sjedinjene Države u prijateljskim odnosima?

Jedan od razloga koji se uobičajeno navodi kao razlog za nametanje američkih sankcija protiv drugih zemalja jest da ne provode “slobodne i poštene izbore”. Ali postoje i takvi izbori u Americi? Američki politički sustav, formalno duopol dvije velike stranke, je u rukama velikog kapitala i snažnih interesnih skupina.  Demokrati i republikanci su dva krila iste ratne i kapitalističke stranke, iako se jedni predstavljaju liberalnijima od drugih, samo kako bi se stvorio privid izbora.

Još licemjernije je kada SAD izražavaju zabrinutost zbog “ljudskih prava” i to koriste za izricanje sankcija protiv određene zemlje.

SAD su toliko predane ljudskim pravima da su se u lipnju povukle iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda jer više nisu mogle gledati kako se krše prava nevinih vojnika i naroda izraelskog režima, koji ne može u miru i tišini provoditi genocid nad Palestincima.

U stvari, neke od najgorih zemalja u svijetu u području kršenju ljudskih prava, kao što su Saudijska Arabija i Izrael, bliski su američki saveznici, a Washington ne samo da ih ne sankcionira, već ih opskrbljuje vojnom opremom i oružjem da im olakša provođenje masakra i kršenja ljudskih prava o kojima se toliko govori u Sjedinjenim Državama.

“Mir, sigurnost, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet”. Razmislite o tim riječima koje SAD koriste za opravdanje sankcija protiv Rusije i razmislite o onome što se događalo u svijetu tijekom proteklih trideset godina. SAD i saveznici su bili toliko zabrinuti za “suverenitet i teritorijalni integritet” tadašnje Savezne Republike Jugoslavije da su 1999. zemlju bombardirali 78 dana, nakon čega su okupirali i osigurali “neovisnost” Kosova?

Jesu li SAD i saveznici bili zabrinuti za “mir, sigurnost i stabilnost” kada su 2003. ilegalno napali Irak i zemlju gurnuli u kaos i krvoproliće, uz pokolj koji se nastavlja do dan danas? Jesu li se brinuli o tim vrlo plemenitim ciljevima kada su bombardirali Libiju, zemlju s najvišim životnim standardom u čitavoj Africi, koju su 2011. vratili u kameno doba? Koliko je “brige za mir i stabilnost” bilo u njihovim pokušajima da destabiliziraju i balkaniziraju Sirijsku Arapsku Republiku?

SAD vole kažnjavati druge zemlje, jer im to omogućuje nakaradni sustav međunarodnih odnosa, posebice u financijama, stvoren pri samom kraju i poslije Drugog svjetskog rata, ali nemaju zakonsku ili moralnu ovlast da budu sudac, porota i svjetski krvnik. Međutim, došlo je vrijeme kada su SAD dužne poštivati iste standarde koje traže od drugih i kada bude prikladno, bit će podvrgnute istim kaznama.

Netko će tvrditi suprotno, no Kina u trgovinskom ratu neće popustiti. Iran je kao međunarodnu valutu plaćanja usvojio juan. Rusija je kao odgovor na najnovije sankcije u “slučaju Skripal” odlučila u trgovini i izračunu izbaciti dolar, a Njemačka je danas i službeno pozvala EU da se odupre američkom diktatu i stvori vlastiti sustav međunarodne naplate. Turska i Venezuela traže nove mogućnosti međunarodne naplate, Ankara u nacionalnim valutama, a Caracas korištenjem državne kriptovalute Petro. Neka im je svima sa srećom, jer bi s njihovim uspjehom dolar uskoro mogao vrijediti onoliko koliko topline uspije dati izgarajući u kaminu.

Čak je i američki nezavisni kolumnist John Wight izjavio: “Samo kada budemo živjeli u svijetu u kojem će se sankcije  nametati Sjedinjenim Državama, a ne iz Sjedinjenih Država, znat ćemo da živimo u carstvu pravde”.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
3 godine prije

….što je na kraju sankcija…zna se RAT….i zato djeco buksajte brašno,flaširanu vodu….

Asu
Gost
Asu
3 godine prije
Reply to  igi

Nasem Babicu fali vise objektivnosti, kao i vecini zemljaka.
Srce u Moskvi, a guza na zapadu.

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  Asu

@Asu

A kojem to novinaru ne fali objektivnosti?
Ili novinama ovih dana?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Sankcije ,barem ovoliki broj i prema velesilama, su sastavni dio jedne imperije u propadanju u kojima se i najvise ogleda to propadanje..Onaj s kime mogu da vladaju nece niti biti pod njihovim “sankcijama” tako da su ove sankcije odlican indikator propadanja… Iako nastoje ovim nacinom dovesti sviju u neku sljepu… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Svima je svega dosta. Što znači da će na kraju de facto i de iure SAD biti proglašene “odmetničkom državom”. Južna Koreja, Japan, Njemačka, Turska da ne govorim, svima je svega dosta. I Washingtona i sankcija i potencijalnog rata , ali na njihovom teritoriju….. Ostalu prišipetlje i izmišljene “države” poput… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
3 godine prije

Svaka sila za vremena.

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije

Kako dobar, i točno napisan članak.

Bravo majstore! ?

Pljuc.

Eto ga.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
3 godine prije

Sve kurvine sinove i kceri od politicara koji podrzavaju ovakve SAD narod treba zbaciti sa vlasti i utamniciti do kraja zivota uz prethodno oduzimanje cijelokupne imovine njih i uzih clanova obitelji.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Na žalost, dok Ameri imaju dolar u rukama, nitko im ništa ne može. Evo dva linka koja će pokazati bar malo koliko je dolar jak na svjetskoj razini: https://www.wto.org/english/res_e/reser_e/ersd201210_e.pdf https://voxeu.org/article/global-trade-and-dollar Euro stagnira, a renminbi lagano raste. A da bi se ova situacija dolara promijenila, trebati će desetljeća… Plus još jedan… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Do sada su “saveznici” bespogovorno slušali, imali čak i koristi a sada sve češće “pogledaju na drugu stranu”. Da li samo pogledaju ili ima i nekakvih dogovora… Ne bi trebalo da čudi ako se Istok uskoro “proširi”.

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije

Hebi ga ,AMERI su zamjena za Hitlera i 3.REICH.Od 1776.nisu ratovali 12 godina,od toga su imali najveću pauzu od 1934, do 1940.U tih cca nešto više od 200 godina postojanja u neobjavljenim ratovima u Južnoj I Srednjoj Americi- konrtasi,Eskadroni smrti i ratovima koji su vodili ubijeno je cca 50 mil.ljudi… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije

Another False Flag Gas Attack For Syria? Bolton Warns Of Massive US Response

Guest
Gost
Guest
3 godine prije

Dobar članak, malo me straši kako su ljudi kao rasa jako podložni manipulaciji (primjeri – u Njemačkoj 30 tih godina, zatim u Srbiji pod Miloševićem, sad nešto slično u Americi). Straši me zato što to obično završava ratom u kojem neki drugi ljudi (čitaj – države) kažu tim “zalutalima” da… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Guest

Glup si. Osvrni se malo oko sebe, i vidjeti ćeš da se nijemci nisu nimalo otrijeznili. Govore da će pregovarati s Rusijom ‘ s pozicije sile’. Mislim koliko glup i neotriježnjen moraš biti da se tako izražavaš dok pričaš o nuklearnoj i konvencionalnoj supersili, koja te je već jednom razvalila… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ma daj kakvo jurisanje na Staljingrad.prvo bi morali Svabe,a tek onda mi da im pomognemo, a do tada bi Njemacka nestala sa zemljovida.No to je nemoguca misija Njemci jest da vole pivkana i kobasice,ali bi nastala takva bjezanija,da ih ni Sveti Petar nebi stigao.

Guest
Gost
Guest
3 godine prije
Reply to  Ivo

Promaši ti Ivo i kuću i kapiju.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
3 godine prije

SAD sankcioniraju cijeli svijet – A što ako svijet krene postupati američkom logikom? Mada je clanak dobar ovaj naslov mi djeluje kao da je bajka iz neke slikovnice. Moram priznati da rado citam Babica i da cesto gadja sto bi rekli “u sridu”. Zato mi i nije jasno odakle takva… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije

Da biste zaobišli američke sankcije: Rusija se priprema za uvoz elektronike iz jugoistočne Azije Prošlog je tjedna ruska vlada izrazila tezu kako je, kao odgovor na nove sankcije iz SAD-a, već razvijen novi plan koji će ih učiniti beskorisnim. Kao što je izjavio šef Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije… Pročitaj više »

Wasbewill
Gost
Wasbewill
3 godine prije

Ma sve velike sile se ovako ponašaju ko sad Amerika čim osjete moć. Pohlepa je to. SSSR je bio ovakav, čak i gori, brutalniji. Velika Britanija je također bila zlo, mislte da Kina ne bi bila da je na mjestu SAD-a? Ili je to tako ili stvarno jedna elita vodi… Pročitaj više »

Valter
Gost
Valter
3 godine prije

Svima je već dosta SAD-a i njihovog agresivnog ponašanja, ali istovremeno svi vole poslovati sa ogromnim američkim tržištem. Kina možda već danas ima načine da američko gospodarstvo baci na koljena, ali gdje će onda plasirati veliki dio svoje proizvodnje. Slično je i s drugim zemljama: Kad moraju birati između morala… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije

Postoji li nesto na ovom svijetu bez cega zemlja tipa Rusije ne moze tj neki proizvod koji sama ne moze proizvesti a bez kojeg bi propala.Svi govore bez americkog trzista se ne moze bla bla blaa ali realno sve je u nasim glavama tj vece su nam oci od zeluca.prije… Pročitaj više »

benty20
Gost
benty20
3 godine prije

Coca cola se proizvodi i distribuira manje više u sve zemlje svijeta. Izbacivanje tog proizvoda sa tržišta bi bio veći udarac na SAD nego zatvaranje naftnih bušotina Iranu! Zapravo, svijet je prekonformističan i bilo bi volno istrpjeti godinu dana neimaštine i prave krize kako bi se pokrenule bitne promjene. Sve… Pročitaj više »

Kolega 105
Gost
Kolega 105
3 godine prije

U SAD je toliko sranja, da kada sva govna isplivaju biti ce cijeli planet smrdljiv i usran.

kresoja
Gost
kresoja
3 godine prije

To se zove reciplocitet,neprevazidjen zakon,kako ti meni tako ja tebi,a ne ova angloamericka sranja,ja ti zavrcem usi a ti meni,hvala brate,necu da budem gad kao ti.! E budi gad,budi veći ološ od njega,uskoro će on moliti za milost.

cro antinwo
Gost
cro antinwo
3 godine prije

Smrt američkom imperijalizmu!Treba ih razbit ko beba zvečku

Dragan
Gost
Dragan
3 godine prije

Babicev clanak, ma kako lijepo izgledao i zvucao, ipak djeluje utopijski. Kazem da samo djeluje jer je u posljednjih 10 godina ipak doslo do ogromnog pomaka ka odbacivanju hegemonijskog pristupa usa. Polako su dugogodisnji saveznici (makar i samo formalni saveznici) poput Turske, Njemacke, Japana, S. Koreje i Francuske napokon shvatili… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik