Europska komisija želi ukinuti pravo veta zemalja EU u donošenju ključnih odluka

Juncker prijeti Trumpu
36 komentara

Europska unija ne namjerava nametati nove sankcije protiv Rusije zbog navodnog trovanja bivšeg pukovnika GRU-a Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji, rekao je za TASS je izvor u Vijeću EU.

Podsjetimo, London je nakon novih “dokaza” i “pronalaska počinitelja” navodnog napada, Ruslana Boširova i Aleksandara Petrova, insistirao na “europskoj solidarnosti” i novim sankcijama protiv Ruske Federacije.

Ranije je objavljeno da će tijekom summita šefova država EU u Salzburgu govoriti premijerka Velike Britanije Theresa May, koja je obavijestila svoje kolege o istrazi o “slučaju visokog profila”.

“Ovo se ne očekuje na summitu. Trenutno nema dodatnih sankcija protiv Rusije”, izjavio je agenciji izvor u Vijeću EU.

Očekuje se da će glavni program summita biti povlačenje Velike Britanije iz Europske unije, koje je zakazano za 2019. godinu. Prošlog je tjedna je Vijeće EU odlučilo proširiti popis pojedinačnih sankcija protiv Rusije, uz ograničenje putovanja i zamrzavanja imovine za više pojedinaca i ruskih organizacija.

Međutim, Europska komisija traži da se pojednostavi mehanizam za nametanje sankcija od strane EU i da se umjesto principa jednoglasnosti, gdje je vetom moguće spriječiti neku odluku, uvede načelo većine.

Ekonomska težina Europske unije u svijetu je značajna. No, Bruxelles politički ne može uvijek biti važan globalni igrač. Jedan od razloga za to jest da nije uvijek lako i nije uvijek moguće pronaći zajednički stav između 28 država, od kojih svaka ima svoju vanjsku politiku, piše DW.

Konkretno, Jean-Claude Juncker je u posljednjoj godini svog mandata na čelu Europske komisije i želi ojačati ulogu EU kao političkog aktera na svjetskoj sceni. U svom godišnjem govoru o stanju Europske unije 12. rujna je izjavio: “Vrijeme je da Europa preuzme sudbinu u svoje ruke i vrijeme je da razvijemo vlastitu sposobnost da se bavimo svjetskom politikom”.

Europa više ne može biti promatrač ili obični komentator međunarodnih događaja. Europa mora biti aktivni igrač, arhitekt budućeg svijeta”, rekao je Juncker.

Prema njegovu mišljenju, zbog toga je nužno da glas EU na svjetskoj pozornici “bude jasan i glasan”, Juncker ima i ideju kako to postići.

Naime, većinu glavnih odluka u vanjskoj politici donosi Vijeće EU za vanjske poslove. Osim za određena pitanja, na primjer, imenovanje posebnih predstavnika EU, ove odluke se donose jednoglasno. To jest, ako se ministar samo jedne države članice EU ne slaže s ostalih 27 kolega, odluka se blokira.

Juncker je u Europskoj komisiji objasnio da žele proširiti pravilo kvalificirane većine na tri specifična područja vanjske politike: ljudska prava, uvođenje ili izmjene sankcija, kao i na civilne misije stvorene kao odgovor na krize izvan EU.

Dakle, ukida se pravo mogućeg veta Italije, koja je najavila kako neće poduprijeti produženje sankcija Rusiji, kao i moguće pravo veta Višegradske skupine, Austrije i Italije oko civilne misije stvorene kao odgovor na krize izvan EU, što znači na odluke o migracijskoj politici EU.

Europska komisija kaže da će takva reforma omogućiti EU da preuzme istaknutiji položaj na međunarodnoj sceni i da brže reagira na izazove vanjske politike.

Europska komisija je dodala da se u većini slučajeva ipak uspio pronaći kompromis, ali da su u traženju kompromisa kašnjenja nekada škodila utjecaju EU.

Juncker nije spomenuo krivce, ali Europska komisija ističe kako često, kada jedna vlada odbije podržati zajednički stav, to ne čini zbog nepomirljivih razlika, nego iz razloga koji nisu uvijek povezani s pitanjem koje se razmatra.

Na primjer, Grčka je blokirala osudu Kine zbog “kršenja ljudskih prava” zbog velikih kineskih ulaganja u tu zemlju. S druge strane, bilo je razdoblja kada je premijer Grčke Alexis Tsipras “koketirao s Moskvom”. 2015. godine je bilo izjava da bi Atena mogla blokirati uvođenje sankcija EU protiv Rusije, nametnutih zbog navodne “uloge Moskve u destabilizaciji Ukrajine”. Mjesec i pol dana EU nije mogla nametnuti sankcije protiv Venezuele, opet zbog Atene.

Ipak, unatoč činjenici da su sumnje o učinkovitosti sankcija izrazile ne samo Grčka, nego i druge zemlje EU, Bruxelles je do sada u pogledu antiruskih sankcija uvijek uspijevao očuvati jedinstvo, podsjeća DW.

Stručnjak za vanjsku politiku EU u Bruxellesu, Erwan Fouere, vjeruje da je prijedlog reforme sustava donošenja odluka već odavno zapeo.

“Posebno sada, kada SAD odbijaju sudjelovati u mnogim međunarodnim žarištima, nezamislivo je da EU nije u stanju formirati jedinstven stav o važnim pitanjima kao što su ljudska prava u Kini”, rekao je Erwan Fouere u intervjuu za DW, koji se fokusirao na navodna “kršenja ljudskih prava u Kini”.

On se dugi niz godina zalaže se da Bruxelles proširiti načelo kvalificirane većine na druge sfere, na primjer i na pitanja vezana za proširenje EU.

Odluku o tome hoće li se dogovoriti o reformi koju je predložio Juncker donijet će šefovi država i vlada EU tijekom posebnog summita koji će se 9. svibnja održati u rumunjskom gradu Sibiu. Osim toga, potrebna je suglasnost čelnika svih 27 država članica EU, jer Velika Britanija tada više neće biti dio Europske unije.

Hoće li neke zemlje EU htjeti odustati od poluge pritiska što im pruža pravo veta Erwan Fouere ne želi predviđati ishod. Prema njegovu mišljenju, summit u Sibiuu, koji će se održati dva tjedna prije izbora za Europski parlament, nije najpovoljnije vrijeme za donošenje takve odluke. No, nakon izbora inicijativa može imati više šanse, dodaje Erwan Fouere.

U međuvremenu Europska komisija pokušava uvjeriti predstavnike svih zemalja članica da će prijelaz na pravilo kvalificirane većine štititi određene države EU od ciljanog pritiska trećih zemalja koji pokušavaju podijeliti Europsku uniju. Prijelaz na glasanje kvalificiranom većinom Fuere smatra “egzistencijalnim” pitanjem za ulogu EU u vanjskoj politici.

“Nema sumnje da će u budućnosti biti sve više situacija kada će biti potrebno da Europska unija zauzme jasan stav, uključujući i činjenicu da to od EU očekuju njezini partneri”, zaključuje Erwan Fouere, koji je u posljednjoj rečenici intervjua za DW rekao i više nego je mislio.

Naime, ako “to od EU očekuju njezini partneri”, a Fouere je već rekao kako Kina i Rusija nisu partneri Europe, možda je mislio na Haiti ili Trinidad i Tobago, ili pak na Nauru i Palau u Mikroneziji i na Pacifiku? Naravno da ne i nije teško pretpostaviti čiji je prijedlog onaj kojeg Jean-Claude Juncker nameće i promovira u posljednjoj godini mandata.

Istovremeno, Vijeće Europske unije u većini drugih oblasti europske politike donosi odluke tzv. kvalificiranom većinom, ali se za ključna pitanja zemljama ostavilo pravo veta, barem do sada. Ako bude odobren prijedlog Europske komisije, 55 posto država članica, što je trenutno 16 zemalja, ili zemlje u kojima ukupno živi najmanje 65 posto stanovništva Europske unije trebaju glasati “za” i predložna mjera se usvaja, bez obzira na mišljenje ostatka naroda ovog “ideološkog konstrukta”, kako Europsku uniju zove Marine Le Pen.

 

Skripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
5 godine prije

Hoće da uvedu uzakonjenu diktaturu!!!
Sad je prikrivena …… (diktatura…)

alen
5 godine prije

Slijedi raspad Euroslavije, neka samo nastave ovim putem.

eu kolonija
5 godine prije

dakle, ako se troše novci svih građana europske unije onda sve drżave imaju pravo I da sudjeluju u odlučivanju kako se troše ti novci. sve drugo je diktatura “pedeerijata” (ne proleterrijata)

ps. europska unija je prebogata “neronima”

Bilo kuda, kiki svuda
5 godine prije

Par excellence demokracija

Borac2
5 godine prije

Eu – trgovacka unija i bezzubi tigar ilitiga macak.

Son of Alerik
5 godine prije

Uvijek oni koji ovako ili onako prigrabe vlast nakon nekog vremena negdje u sebi otkriju totalitarističke sklonosti. Vidmo to u slučaju Putina, Erdogana, kineskog doživotnog totalitarista Xi-a. Ono što uvijek smeta je ta demokracija i ta glupa procedura. Drug maršal je davno izrekao mantru koju totalitaristi i danas podržavaju – Ne treba se držati zakona kao pijan plota.
EU je stalno u raskoraku između centralizacije i decentralizacije. Europski birokrati žele ojačati svoju moć, lokalni lideri žele ojačati svoju moć. Svakako se ništa neće dogoditi preko noći, niti mimo procedure. Ipak EU nije Kina ili Rusija:)

Spock
5 godine prije

Baš Orvwell-ovski, EU koje se pretvorio u SSSR rješava sve odlukom polibiroa…
A demokracija nam u EU dođe ko onaj dio u nazivu “Demokratska” Republika Njemačka za DDR 🙂

Alen
5 godine prije

Pa ljudi uozbiljite se ,pa gdje ste vidjeli da Reich-u nekakvi istočnjaci lupaju veta..Mislim molim vas, vi fakat zabrijali previse u tu demokraciju…

tuf
5 godine prije

Kako je prozirno ciji je Jean-Claude Juncker zapravo igrac – nema on veze s Europom, nego je u americkom su*ku do noznih prstiju.
Pogledajmo samo glavna podrucja agende:
– sprijeciti utjecaj na provodjenje represivnih mjera protiv Rusije
– sprijeciti odupiranje vrsenju pritiska na Kinu oko “ljudskih prava” (zanimljivo kako se eto, bas sada, ta tema opet poteze)
– sprijeciti otpor imigrantskim politikama koje su iskljucivo usmjerene na stetu Europe

Quo vadis, Evropa ?

Crni žutokljunac
5 godine prije

Od početka stvaranja zajednice za ugljen i čelik cilj je bio stvorit diktaturu u Evropi.Od onda gledamo kako ju polako grade.Jel elitama je lakše svu moč koncentrirat u jedan centar i preko njega upravljat nama i resursima,nego im se natezat sa čelnicima država,među kojima se uvek nađu nezadovoljni i neposlušni.Nacionalne države će sve manje odlučivat o bitnim stvarima i upravljat sa svojim državama,iako ni sad ne odlučuju o bitnijim stvarima.Ideja zajednice ko što je EU ima smisla u ovakvom međunarodnom okruženju,ali sa ovakvim vladarima i načinom vladanja očigledno je da ćemo izvuči deblji kraj.

Ing
5 godine prije

EU je neispravljivo pogriješila primajući zemlje iz Varšavskog pakta u EU.Te su države iz nasilnog socijalističkog sistema morale proći fazu nacionalizma,a kako vidimo na primjeru Poljske,češke,Makarske vrlo ozbiljno naginju fašizmu i autokraciji. Primitkom Hrvatske EU je dobila nevjerojatnu državu u kojoj će vrlo skoro biti ukinuta parlamentarna demokracija i državom će upravljati samozvani branitelji kojih za sada ima oko 507 000 i svake godine se taj broj uvećava za cca 4500 novih članova.Ta populacija u sinergiji sa katoličkom crkvom već sada upravlja hrvatskom i nikakav zakon,pa čak ni programi na TV o radiju se nemoguće osmisliti ako ih oni ne amenuju. Trenutni buđet izdvaja preko 20 milijardi kuna za te dvije udruge zvane crkva i branitelji.Hrvstska ima predsjednicu koja je notorna nacistkinja,a sa druge strane premijera koji je tipočni EU činovnik,ali se mora naginjati na stranu koju mu diktiraju crkva i branitelji.EU ima jedinu opciju ,a to je da se… Čitaj više »

Gortan
5 godine prije

I ovom gramzivom i plašljivom ološu će jednom doći kraj… kao i njihovoj fašističkoj tvorevini. Sve će to narod da naplati i umlati.

Majk Majers
5 godine prije

Sutkinja u Francuskoj traži psihijatrijsko vještačenje Marie LePen. Ne kažen da Mare nije bolesna u glavu, ka i većina političara al u moru psihopata vještačit nju….

valentin
5 godine prije

Europska Masonska Kaljuža je neokolonijalna, neofašistička tvorevina, tihi ubojica europskih država i naroda i mora crknuti što prije.Europska Masonska Kaljuža nas ubija “Slobodnom trgovinom”, slobodnim protokom ljudi, robe i kapitala, “Demokracijom”, .

Mare marić
5 godine prije

Triba ukinuti i glasovanje. Ima biti kako /nezam tko/ kaže!

Ana
5 godine prije

Da bi ga par kauboja moglo metnuti kome zele….

Ivi tz
5 godine prije

Trenutno nema dodatnih sankcija protiv Rusije. Lisica tj evropica uvodi sankcije Medi. Tj RUSIJI. Ej lijo lijo pročitana si odavno. Hehe

Ivi tz
5 godine prije

Pa evropo gdje je demo-n-kratija. I ljudska prava. Hehe. Ali neka svakim danom maske u svijetu sve više padaju. I narod sve više i više vidi stvari kakve jesu.

Ivo Lola
5 godine prije

Ovo je jedan od onih momenata kad se narodu malo po malo dokidaju njegova demokratska prava u korist interesa elite. Narod je sam po sebi i po pravilu najslabije karike nesposoban da to skuži na vrijeme i adekvatno odgovori, a mi koji na to upozoravamo ostat ćemo vječno etiketirani kao jugosloveni, jugonostalgičari, komunjare, titoisti i, štajaznam šta sve ne.

ni pomembno kdo
5 godine prije

EU je prikrivena diktatura.

Maus
5 godine prije

Jedino logicno shvacanje sto nizozemski i belgijanski vuku toliko crnaca u Europu je izazivanje sukoba u buducnosti, rast desnicarskih pokreta i novog Hitlera. Koji j. Smisao logikq moze biti razrjediti europu s barbarskom kulturom i onima koji iz dubine duse mrze svakog bijelca. Jedino sto vole €$¢ s druge strane devastira se istocna europa, jer nemojmo se zavaravati balkanske drzavice tj njeni politicari su pod cizmom zqpada,.plus ni.narod.nije posebno.pametan. manje vise radi se isforsirana cistka l.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI