Jemenski Huti zarobili više od 1000 saudijskih vojnika i zaplijenili im sve oružje (Video)

Huti zarobili 1000 vojnika Saudijske Arabije

Službeni predstavnik jemenskih snaga i Huti milicija, Yahya Saria, jučer je rekao kako su snage pokreta Ansarullah na granici sa Saudijskom Arabijom presrele i zarobile oko tri brigade saudijske vojske s ukupno 1000 vojnika i svom ratnom opremom, uključujući oklopna transportna vozila.

Predstavnik Huti boraca je jamčio uvjerava „kako se sa zarobljenicima postupa u skladu s vjerskim principima, običajima i tradicijama Jemena“.

„Jemenski Huti borci su izveli veliku vojnu operaciju na granici sa saudijskom provincijom Najran, tijekom koje su zarobili nekoliko hiljada vojnika i zaplijenili nekoliko stotina transportnih vozila arapske koalicije“, rekao je za Press TV brigadni general Yahya Saria, službeni predstavnik oružanih snaga pokreta.

„Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na području Najrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Tisuće neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni“, rekao je general Yahya Saria, prenosi RT.

U 72 sata provedbe operacije, Huti su uspjeli opkoliti „tri vojne brigade neprijateljskih snaga“, koje su u potpunosti razbijene, čime je „oslobođeno“ stotine kvadratnih kilometara. Saria kaže da je zaplijenjena velika količina oružja, uključujući i nekoliko stotina transportnih vozila. Među zarobljenima su saudijski vojnici i časnici, među kojima je mnogo zapovjednika, ali i vojnika drugih nacionalnosti.

Huti zarobili 1000 vojnika Saudijske Arabije
Huti zarobili 1000 vojnika Saudijske Arabije

General Saria je izjavio i da namjeravaju od neprijatelja tražiti razmjenu zarobljenika. Dodao je da su Huti milicije, osim kopnenih snaga, tijekom operacije koristili i protuzračne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za lansiranje napadačkih dronova.

Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni opovrgnula ove informacije.

Rat u Jemenu je počeo agresijom koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, koja je 2015. godine pokrenula genocidnu kampanju protiv Huti milicija. U zračnim udarima saudijske koalicije je živote izgubilo na tisuće civila, a točan broj poginulih u sukobu još nije utvrđen, jer varira ovisno od izvora. U zemlji se, zbog saudijske blokade s kopna, mora i iz zraka, situacija pretvorila u humanitarnu katastrofu, što potvrđuju i Ujedinjeni narodi.

VIDEO: Dio kontingenta zarobljenih saudijskih vojnika u Najranu

HutiRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Haha i ovi kozojebi bi parirali iranu,jbt pa iran bi pobjedio za 24 sata

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Svaki udarac Saudijskoj Barbariji udarac je globalnom imperijalizmu. Svaka čast junačkim Hutima!

apolo
4 godine prije

Zadnji mjesec dana Saudima ide skroz lose. Huti im dronovima prepolove proizvodnju nafte, i onda jos zarobe par hiljada vojnika.
Ocekujem osudu od EU, SAD-a i ostalih demokratski drzava. Mislim da ce sad Saudijska Arabija preispitati odluku o blokadi Jemena. Mogli bi preko noci ostati sa proizvodnjom nafte na 0 barela dnevno. Bravo Huti.

Zvrk
4 godine prije

Sveopći bašibozluk u KSA je dao svoj mah.

Kažun
4 godine prije

Dobro je rekao E.J.Magnier “Huti prevrnuli šahovsku ploču”
Slagati će se nova ploča,na kojoj će biti bitno različito poslagane figure.

Mercury
4 godine prije

Ovo da je napravila bilo koja “službena” vojska, akcija bi se u mjesec dana izučavala na vojnim studijima.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Prošli tjedan minom pored ceste maznuli Saudima brigadnog generala Bandar bin Mazid Maqboula.
Sretan odlazak u vojsku, svom nećaku Abdulazizu, želi stric Salman al Saud pjesmom ”Nije u šoldima sve”……..

Mate
4 godine prije

Pa dobro, nećemo sad gledat u tri brigade, gore – dole.

Majk Majers
4 godine prije

Upregnit ih da čiste ruševine, razminiranje, ka živi zid i sve ostalo šta triba

Moreno
4 godine prije

Svaka čast Hutijima, ali čini se i iranskome vojnome i obaviještajnome mozgu . . . ima bit kako je ubilo anglosaksonce u pojam . . .

Lucija
4 godine prije

Paić
Pa nisu baš bez oružja…” Dodao je da su Huti milicije, osim kopnenih snaga, tijekom operacije koristili i protuzračne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za lansiranje napadačkih dronova.”
Ovdje ima dosta romantike, ali u ratu je…nezdrava.

nessy
4 godine prije

Jos jedna potvrda cinjenice da “boj ne bije svijetlo oruzje, nego srce u junaka”. Dodao bih jos “u rukama Huti sandalasa, svaka raketica ubojita”.
Jeli ovo spada u rubriku “dobra vijest nedjeljom”.
Popizde li Huti, eto ih za koji dan u Rijadu, naravno, na turistickom aranzmenu.

nessy
4 godine prije

Huti su jos bili njezni i uvidjavni prema Saudima, koji im doslovno piju krv. Kako su im prepolovili proizvodnju nafte, mogli su, uz minimalno vise truda, unistiti je 100%. Eto, kad Huti imaju dobro srce. Saudijski vampiri bi trebali izvuci pouku, i shvatiti, sto bi im se moglo dogoditi pri slijedecem napadu. MBS, smanji dozivljaj!

Duki
4 godine prije

Greška ! Da su ušli Bentley-ima,iLambama
Možda bi utekli jemenskim dronovima !😭😭😭😍

Trubadur
4 godine prije

Pratim več ceo dan… Eto.. Sutra kažu, da če biti tiskovka, pa čemo saznati u detalje…. Osobno mislim, da su Hutiji sve bolji i bolji, prije svega zbog sada redovnog rotiranja i nekih Hezbolahovih oficira u njihovim redovima…

Acrobat
4 godine prije

Dalmatinac@
Da, potpuno si u pravu. Ustvari, Sunni muslimani odavno svoju moć traže kod Amerikabaca i Židova a ne kod Allaha, dok su manjinski Šiti ipak mnogo više vjerovali Allahu nego bilo kome drugome – zato su rezultati tu. Jer koga Allah pomaže taj ne može izgubiti makar cio svijet bio protiv njega. Najbolji primjer za to su Housi.

Šule
4 godine prije

Saudijci negiraju zarobljavanje 1000 vojnika nego pišu o placenicima i diverzantima koji su operirali uz granicu Jemena..uopće se nesekiraju na vjesti koje objavljuju pojedini mediji skloni Iranu.Odmazda ce biti u narednim satima,postoji mogućnost kopnene invazije na Jemen.Upravo se planovi razgrađuju za ofenzivu..nadam se da se iran neće uključivat.

Генерал Платов
4 godine prije

hahahaha svaka čast huti to je ratovanje…..

eioubvibqewrifvbpqerprfq
4 godine prije

Rekoh ja, Huti su jedino svjetlo u mraku tame na planetu!

Kile
4 godine prije

Hhahahaa ovo je sve bolje i bolje, koja pišaona

DažBog
4 godine prije

Halo Bing, kako Burt?
Skembali ga Hutii dok je pretrcavao crvenu liniju…. ccc stvarno momak nema stila.
Shalu na stranu da ga nisu stvarno skembali pa da otvorimo ziro racun da ga otkupimo? Šta cemo bez njega ako ga obezglave???
Šule mu nije dostojna zamjena.

Moris
4 godine prije

Očekujem Trumpov tweet: Nisu to bili jemenci, to se iranska nacionalna garda prerušila u hute, i razvalila barbare ljute.

Ivo
4 godine prije

Ako je vijest točna, u pitanju je apsolutna katastrofa za goniče deva iz Rijada. Ovoliki gubitak i masovna predaja značio bi nekoliko stvari, a to su:
1. totalni defetizam i pad morala u plaćeničkoj saudi soldatesci
2. Kompletna kontrola ratišta od strane Houthija, od satelitsko-elektronske do obavještajne
3. Kolaps američke vojne moći ili prešutno puštanje house of saud niz vodu.

Vjerovatno će saudski nakot uskoro masovno u egzodus u usa, nisu bez vraga tamo kupovali nekretnine i investirali. KSA je, ako je ova vijest zaista točna, svršena priča.

Генерал Платов
4 godine prije

normalno vidi onaj gore ko ubija civile po đamijama a ko se bori za slobodu

HEKPCT
4 godine prije

Sad će morat od Amera opet kupit sve ovo što su im Huti maznuli.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Dani Sauda su odbrojani…vreme je da kamilari natovare zlato i beze u USA…

Генерал Платов
4 godine prije

objavili svi osim saudijaca …..ili se srame ili su pojeli sve novinare spremljene u krušnoj peči ala kashoggi

tedi
4 godine prije

Ode njima i Dubai,mislim ptazni se.

Ratoborna gljiva
4 godine prije

Ameri prodadose Saudima boga oca od oruzja a Huti ih u sandalama ubise ko vola u kupusu…. A oni ce za osam dana da pregaze Iran 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

varjag
4 godine prije

super

Kurjaca
4 godine prije

Mislim da saudi zele da izazovu veci rat da malo smanje svoju populaciju ali da se vladajucima ne odbije od glave.Malo je poznato da u saudijskoj arabiji po ženi dolazi 6 djece(mozda i sedam nisam siguran) sa tolikim natalitetom ne postoje naftne busotine koje mogu da pokriju njihov stil zivota tj da robovi iz indije rade a oni da se vozaju po pustini i sokolare.
U saudijskoj arabiji se pojavljuje kriticna masa mladih muskaraca i saudi su svjesni da bi moglo doci do prevrata

Генерал Платов
4 godine prije

vidi stoke američke brišu hutijima twiter accounte

Генерал Платов
4 godine prije

hutiji su bili skromni več se piše od 2-3000 zarobljenika svaka ćast mbs će morat dobro odriješit kesu ili će ostat bez plačenika

Max
4 godine prije

Hvale vrijedna akcija dostojna proučavanja na vojnim učilištima.

Tvingo
4 godine prije

Pogledao sam ja snimak onih jadnika što jih nazivate vojnicima a svi u civilnim odelima ko da vračaju sa vašara.To je najobičnija sirotinja dovučena iz najsiromašnijih delova muslimanskih zemalja ,da poginu u pustinji za saudijkog monarha.I oni bi kako kažu rasturili Iran za sedmicu ili dve, da nije tužno bilo bi čak i smešno. Mene čudi da ovi sauditi nisu u nato ,po mome mišljenju oni su baš pravi mentalitet za ono kako sami kažu ,,najuspešniji ratni savez u savremenoj istoriji ,,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI