Još jedan rat? Povijest američko-kineskih odnosa. Politika jedne Kine i Šangajska službena izjava iz 1972.

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
8 komentara

Joe Biden koristi Nancy Pelosi kako bi isprovocirao Kinu.

Stalni položaj Kine

Kina ima dosljedan, dobro shvaćen stav o svom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Washington sada otvoreno krši potpisani međunarodni sporazum sklopljen prije 50 godina, 28. veljače 1972., između premijera Zhou Enlaija i američkog predsjednika Richarda Nixona, nazvan Šangajsko zajedničko priopćenje. U izradi ovog dokumenta sudjelovali su državni tajnik SAD-a William P. Rogers i posebni savjetnik Henry Kissinger.

U to su vrijeme SAD bile izolirane u Aziji i gotovo poražene u Vijetnamu. To je bila motivacija za normalizaciju odnosa, nakon dva desetljeća neuspješnih pokušaja da se kineska revolucija sruši oštrim sankcijama i vojnim prekidima. SAD je posebno želio zabiti klin između Kine i Sovjetskog Saveza. Ova podjela između dvije najveće socijalističke zemlje, ali još uvijek u razvoju, bila je povijesni neuspjeh za međunarodnu radničku klasu. Sada, 50 godina kasnije, američka imperijalistička moć opada. Kina, Rusija, Iran i druge zemlje regije sve su više ujedinjene i sposobne pomoći jedna drugoj kada su suočene s vojnim prijetnjama američkog imperijalizma i novim razinama ekonomskih sankcija.

Srž Narodne Republike Kine 1972. za normalizaciju odnosa sa SAD-om bilo je potpisano obećanje o ne miješanju u njezine unutarnje stvari i poštovanje njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Naravno, kao i svi njegovi sporazumi i ugovori, SAD je prekršio ovo obećanje mnogo puta svojim miješanjem u Hong Kong, Tibet, Xinjiang i Tajvan i svojim financiranjem u okviru američkih programa pomoći neprijateljskim i remetilačkim pokretima unutar Kine. Od najveće je važnosti bilo uključivanje Tajvana u Šangajsko zajedničko priopćenje iz 1972., koje je i danas važeće. Sjedinjene Države su to priznale:

”Svi Kinezi s obje strane Tajvanskog tjesnaca tvrde da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio Kine. Vlada Sjedinjenih Država ne osporava to stajalište. Ponovno potvrđuje svoj interes za mirno rješenje tajvanskog pitanja od strane samih Kineza”.

Što Wall Street želi osporiti

Kineska planirana ekonomija sada nadmašuje kapitalističku ekonomiju SAD-a. Za vladajuću klasu SAD-a napori da se poremeti Kina postali su prioritet.

S populacijom od samo 23 milijuna stanovnika, Tajvan je postao pijun u borbi provociranja Kine. Nekoliko gradova na kineskom kopnu ima više stanovnika od otočne pokrajine Tajvan. Zašto je ometanje Tajvana toliko važno za strategiju Washingtona?

Kina je najveći trgovinski partner Tajvana. To je važno proizvodno središte za poluvodičke računalne čipove i druge proizvode visoke tehnologije koji su ključni u globalnim lancima opskrbe. Taiwan Semiconductor (TSMC) trenutno dominira tržištem u proizvodnji najnaprednijih tipova poluvodičkih čipova. Njegovi integrirani krugovi proizvode električne uređaje, automobile, prijenosna računala i telefone. Sada proizvodi 92 % najnaprednijih svjetskih poluvodiča.

Nijedan od ovih naprednih čipova trenutno se ne proizvodi u SAD-u. U međuvremenu, Kina ulaže ogromne resurse u brzi razvoj vlastitih računalnih čipova. Prekid ovog bitnog opskrbnog lanca ima za cilj poremetiti kinesku globalnu proizvodnju. Naravno, to će još više ometati SAD i Europsku uniju. Već je, na temelju prijetnji agresivnim sankcijama, SAD prisilio tajvanske poluvodičke tvrtke da prestanu poslovati s velikim kineskim klijentima poput Huaweija.

Politika jedinstvene Kine

Otok Tajvan je službeno ostao kineska provincija od 1683. za vrijeme dinastije Qing.

Nakon Kineskog građanskog rata 1949., korumpirane nacionalističke snage Kuomintanga koje su imale potporu SAD-a povukle su se u kinesku otočnu pokrajinu Tajvan uz potporu američke mornarice. Pobjednička kineska komunistička partija tada je uspostavila Narodnu Republiku Kinu.

Na Tajvanu su snage Kuomintanga uspostavile ono što su nazvale Republikom Kinom, tvrdeći da je to vlada cijele Kine, a to nastavljaju činiti i danas. Ali čak i tajvanski ustav tvrdi da je Tajvan provincija cijele Kine. Ogromna većina svijeta, sa Ujedinjenim narodima, službeno se slaže da je Tajvan dio Narodne Kine.

Američki imperijalizam je, međutim, preokrenuo kurs i političkim i vojnim mjerama nastoji iskoristiti Tajvan za destabilizaciju Kine i izazivanje vojnog sukoba.

Američka vojska okrenuta prema Aziji

Godine 2011. predsjednik Barack Obama najavio je “okret prema Aziji”, s ciljem okruživanja i obuzdavanja Kine. Pod Donaldom Trumpom, službeni stav je bio da vojska mora dati prioritet planiranju velikog sukoba moći s Narodnom Republikom Kinom. Podigao je ovo vojno neprijateljstvo na višu razinu trgovinskim ratom.

Predsjednik Joe Biden otišao je još dalje, s više prodaje oružja i agresivnim akcijama. Demokrati i republikanci u Kongresu pokušavaju nadmašiti jedni druge u predlaganju mjera protiv Kine.

Američka vojna prisutnost u Tajvanu udvostručila se prošlog prosinca, iako u brojkama nisu uključene američke Zelene beretke, koje obučavaju tajvanske vojnike; drugi američki savjetnici i izvođači koji su uključeni u postavljanje oružja, tehničku pomoć i obuku; i stalna eskalacija američke prodaje oružja Tajvanu.

Američka vojska i njezini dobavljači oružja rekli su Tajvanu što da naruči, uključujući bespilotne letjelice, protuzračne rakete Stinger i protutenkovske rakete Javelin, topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 i pomorske mine.

Pentagon je Ukrajini dostavio slično oružje.

Prodaja američkog oružja 25. svibnja vrijedna 108 milijuna dolara bila je peta pod Bidenovom administracijom i četvrta odobrena ove godine. Slijedi 95 milijuna dolara vrijedan sustav protuzračne obrane u travnju i 100 milijuna dolara vrijednu nadogradnju za rakete Patriot u veljači. Zaostala vojna oprema vrijedna 14,2 milijarde dolara naručena od 2019. još nije isporučena. Cilj je od Tajvana napraviti “dikobraza” koji će biti nakostriješen i dobro naoružan. Otok se agresivno pretvara u ofenzivnu lansirnu platformu za rat, čak i dok američki stratezi nastoje isprovocirati Kinu na vojnu akciju.

Washington je godinama koristio sličnu strategiju za izgradnju vojnih i fašističkih snaga unutar Ukrajine, kao platforme protiv Rusije, s ciljem izazivanja sadašnjeg katastrofalnog rata koji ondje traje.

Ova kontinuirana prodaja oružja, sa posjetom Pelosi, usmjerena je na daljnje potkopavanje politike jedne Kine.

Nikkei Asia izvještava da su SAD bile u raspravama o izgradnji mreže ofenzivnih raketa koje bi prekršile INF sporazum o Tajvanu. Dana 05. svibnja State Department uklonio je tekst na svojoj službenoj web stranici u kojem je stajalo da “Sjedinjene Države ne podržavaju neovisnost Tajvana” i koji je priznao “kinesko stajalište da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio Kine”.

Ove godine, po prvi put, Australija, Japan, Novi Zeland i Republika Koreja pozvani su da sudjeluju na summitu NATO-a kao “indo-pacifički partneri”. Ovaj poziv bio je dio novog “NATO-ovog strateškog koncepta”, 10-godišnjeg strateškog plana koji Kinu otvoreno proglašava prijetnjom: “Blisko savezništvo između Kine i Rusije prijeti zapadnim vrijednostima.”

Beskrajan rat, brzo rješenje

Ratovi SAD-a u Aziji koštali su milijune života, otrovali generacije djece i ostavili uništavanje okoliša koje još uvijek nije moguće popraviti. Tko može zaboraviti razaranje uzrokovano američkim ratovima u Koreji, Vijetnamu, Afganistanu, Iraku i Siriji? Milijuni ljudi su raseljeni. Dok je svaki završio neuspjehom za američki imperijalizam, poželi su trilijune dolara dobiti za vojnu industriju i kapitalističku klasu. Raste vrlo realna opasnost od novog rata. Kako se kapitalistička kriza produbljuje, američki će imperijalizam ponovno izabrati rat. Ne zato što pobjeđuju u ratovima, nego parazitska kapitalistička klasa očajnički treba ogromnu infuziju vojne potrošnje. Poput infuzije lijekova, to je brzo, privremeno rješenje.

Rat u Ukrajini, koji su potaknule SAD, nije doveo do predviđenog kolapsa ruskog gospodarstva, ali je poremetio lance opskrbe energijom i hranom na globalnoj razini. To je glavni uzrok trenutne recesije. Vojni sukob s Kinom bio bi daleko razorniji. A još je manja vjerojatnost da će uspjeti.

Autor: Sara Flounders, globalresearch.ca
kinaRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Smurgl
1 godina prije

“Posebnu ulogu u tajnoj obuci, edukaciji i finansiranju komunista na terenu imali su Rotšildovi agenti iz nekoliko jevrejskih porodica, koje su bile prethodno uključene i u komunističku revoluciju u Rusiji. Tu su bili: Solomon Adler, Jevrejin, bivši službenik američkog ministarstva finansija, koji je bio i sovjetski špijun; Izrael Epštajn, sin jevrejskog boljševika koga je ruski car strpao u zatvor zbog podsticanja revolucionarnih nemira; Frenk Kou, dugogodišnji finansijski službenik u američkoj vladi i kasnije zvaničnik MMF-u. Kineska revolucija predstavljala je jedan od najvećih osmišljenih genocida u ljudskoj istoriji. Kao oružje za masovno ubijanje iskorišćeno je izgladnjivanje seljaka do smrti i to je bila posledica tobožnje Maove pogrešne agrarne politike, iako se on u agrar uopšte nije razumeo i samo je sprovodio ono što su mu tajni savetnici tutnuli u glavu. Pretpostavlja se da je samo od gladi u Narodnoj Republici Kini pomrlo blizu 30 miliona ljudi.Ukupan broj mrtvih nakon revolucionarnih promena… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ocekuje se da ce oko 2025. Kina izaci sa 6G mrezom i sa novom generacijom cipova. Zapadu ce trebati jos 7-8 godina da izadju sa necim slcnim. To je ono sto muci zapad – ne mogu usporiti kineze bez velikog rata.

Max
1 godina prije

Sprema se rat.

hiber
1 godina prije

Hrpa proizvoljnih tumačenje nečega što je autor Kissinger nazvao “konstruktivnom višeznačnošću”. Međutim nije konstruktivna višeznačnost činjenica da je Putler agresor na Ukrainu. Autor očigledno smatra da je dotični malouman, kada ga je USA potakao na rat.

Probuđeni
1 godina prije

Naucili lekciju
Ruse pravdali mjesecima da je to samo vojna vjezba
Kineze pravdate unaprijed da napad bude ocekivan I pravedan

nessy
1 godina prije

Danas citam, hrabru izjavu Anthony Blinkena; ‘necemo dozvoliti da nas Kina isprovocira’. Pila naopako, u najboljoj tradiciji americke politike. Dakle, USA, u skladu sa svojom mirotvornom politikom, osjeca se provociranom, bahatim kur..njem kineske mornarice, oko svojih obala, u moru pogresnog imena, Istocno Kineskom moru. Po svoj logici vrlog Blinkena, to more bi se trebalo zvati Zapadno Americko more. Ali, imajmo vjere u mudrost i pacifizam USA vodja, oni ce dati sve od sebe da posvadjaju i najbolje susjede, trudeci se da susjedi medjusobno iskrvare jedan drugoga. Steta sto Ruska i Kineska mornarica imaju druge prioritete, bas bih volio vidjeti reakciju na bojeve manevre negdje oko Kube. Vjezba bi se mogla zvati npr. ‘Forsiranje slobodne plovidbe medjunarodnim vodama’. Bas me zanima kakva bi bila USA reakcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI