Još jedan Trumpov korak natrag: “Sporazum NAFTA za sada ostaje”

Donald Trump - NAFTA
10 komentara

Nakon negodovanja Kanade zbog najavljene politike Donalda Trumpa po pitanju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) i medijskih napisa, američki predsjednik se još jednom “predomislio”.

Kako prenosi AFP, Sjedinjene Države “neće odmah izaći iz sporazuma NAFTA”, što je trump poručio Kanadi i Meksiku.

Iako Donald Trump okrivljuje sporazum NAFTA zbog gubitka milijuna radnih mjesta u američkoj industriji, koja se uglavnom preselila u Meksiko, odjednom stanar Bijele kuće mijenja stav i o ovom pitanju i jučer izjavljuje kako Sjedinjene Države “neće odmah” napustiti regionalni sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom.

Priopćenje dolazi nakon izvješća američkih medija kako Trump razmišlja o povlačenju Sjedinjenih Država iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

U telefonskim pozivima meksičkom predsjedniku Enriqueu Nietu i kanadskom premijeru Justinu Trudeau, Trump “se složio kako u ovom trenutku da obustaviti sporazum NAFTA”, priopćili su iz Bijele kuće.

Dodaje se kako “kako su se čelnici složili da brzo i prema internim procedurama treba nastaviti pregovore o sporazumu NAFTA u korist sve tri zemlje”. Što to točno znači, nije pojašnjeno.

Trump je u predizbornoj kampanji 2016. godine iznio program koji je uključivao pregovore ili napuštanje trgovinskog sporazuma, za kojeg je tvrdio da je “najgori trgovinski sporazum kojeg su SAD ikada potpisale”, a sada se pod pritiskom povlači i “odgađa” izlazak.

NAFTA je osnovana 1. siječnja 1994. Za vrijeme tadašnjeg predsjednika Billa Clintona, a sporazum je ukinuo carine i  omogućio slobodan protok robe između tri zemlje.

Trump je često ismijavao NAFTA-u kao “katastrofu” i tvrdio kako je sporazum rezultirao milijunima izgubljenih industrijskih radnih mjesta SAD-u, koja su prebačena uglavnom u Meksiko.

Moj je prioritet da se NAFTA modernizira ponovnim pregovaranjem”, rekao je Trump, prema izjavi Bijele kuće.

“Čast mi je da ću se ovim baviti s predsjednikom Nietom i premijerom Trudeauom, i vjerujem da će krajnji rezultat sve tri zemlje učiniti jačima i boljima”, rekao je Trump.

Oba su razgovora bila “ugodna i produktivna”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Američki deficit u razmjeni roba i uslugama prošle godine je samo s Meksikom iznosio 62 milijarde dolara, ali su s Kanadom SAD imale suficit od 8 milijardi dolara.

“Glasine” o američkom izlazu iz NAFTA-e

Dvojica dužnosnika Bijele kuće su u srijedu za Politico priopćila kako je nacrt izvršne uredbe o izlasku Sjedinjenih Država iz sporazuma NAFTA u završnoj fazi, a mogla bi biti objavljena u roku od tjedan ili dva. The New York Times je citirao visokog dužnosnika američke administracije koji kaže da će Trump vjerojatno potpisati takvu izvršnu uredbu.

No, kasno u srijedu je američki državni tajnik za trgovinu, Wilbur Ross, odbacio napise kao “glasine”.

“Danas su kružile glasine da postoji izvršna uredba, a moja praksa je komentirati stvari koje smo zapravo učinili ili radimo, a ne da komentiram glasine”, rekao je Ross.

The Washington Post piše kako se očekuje da će Trump Kongresu priopćiti kako namjerava ponovno pregovarati o sporazumu, ali i prijetnjama o izlasku iz sporazuma kako bi dobio više koncesija od Meksika i Kanade.

Izlasku iz NAFTA-e se protivi nekoliko istaknutih republikanskih zastupnika, uključujući senatore Johna McCaina iz Arizone i Johna Cornyna iz Teksasa, izvijestio je Politico.

“Rado bih ponovno pregovarao o nekim od njegovih uvjeta, jer je prošlo puno vremena. Međutim, povlačenje bi bilo sramotno i katastrofa”, rekao je McCain za Politico.

Naftapromjena mišljenja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
6 godine prije

Kako je netko napisao neki dan, zbilja su mu pokazali fotke Kennedya i metka..

subaru
6 godine prije

Usrani sele ljude iz Južne Koreje.

Koča Popović
6 godine prije

Sasvim ocekivan potez. Donald Kramp je upravo to, vlasnik krupnog kapitala, predstavnik bahatog kriminalnog sloja sjevernoamerickih kauboja.

samo tata
6 godine prije

…korak po korak..masa koja ga je izabrala je u takvom spinu da više ne znaju kako se zovu..kada dođu sebi biti će kasno…
sljedeći napad?….moja pretpostavka,,,drugi amandman….pošto su četvrti već zavrtili.

Konstantinopolis
6 godine prije

Dragi moji sunarodnici …. out of this …. break news … u mojo Makedoniji pocinje “vruce leto”. Upravo u MK parlamentu nelegalno izabran predsednik parlamenta bivsi UCK komandant! Velika masa demonstranata usla u parlament i prekinula sednicu parlamenta … deo ex opozicije (“socijal-demokrate”) dobila batine! Neka nam je Bog na pomoc!

PeroDD
6 godine prije

40% izvoza Kalifirnije i Texasa je u zemlje NAFTE (Kanda i Meksiko) a oni imaju puuuuno predstavnika u Kongresu. Koji naivac je pomislio da će stvarno ukinuti NAFTU!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI