Još jedna država EU proglasila je vanrednu situaciju zbog gasa

Gas
24 komentara

Austrija prati Njemačku u predviđanju nestašica zbog antiruskih sankcija.

Austrijska vlada je proglasila upozorenje prve faze u vezi sa snabdjevanjem prirodnim gasom, ubrzo nakon što je to isto učinila Njemačka u srijedu. Beč je preduzeo taj potez strahujući od nestašice u slučaju da Rusija insistira na plaćanju u rubljama umjesto u sankcionisanim dolarima ili eurima.

Upozorenje prve faze znači da postoje „konkretne i pouzdane indikacije da bi se snabdjevanje gasom moglo pogoršati“, saopštilo je austrijsko ministarstvo za klimu, dodajući da će „pratiti“ situaciju. Rezerve zemlje trenutno iznose 13 odsto, što je otprilike prosjek za sezonu, prenose lokalni mediji.

„Učinit ćemo sve da se obezbjedi snabdjevanje gasom za austrijska domaćinstva i preduzeća“, rekao je u srijedu kancelar Karl Nehamer. Ako dođe do poremećaja, preduzeća će biti podstaknuta da traže alternative, dok se racionalizacija gasa neće desiti do treće faze, saopštila je vlada.

Deklaracija Beča dolazi nekoliko sati nakon što je Berlin proglasio identičnu vanrednu situaciju prve faze, strahujući od mogućeg poremećaja u isporuci prirodnog gasa jer se bliži ruski rok kada „neprijateljske zemlje“trebaju početi plaćanje u rubljama.

Moskva je proglasila Njemačku i ostatak EU neprijateljskim zbog njihovog embarga na trgovinu eurima, uvedenog zbog ruske vojne operacije u Ukrajini koja je počela prošlog mjeseca. Ako Rusija ne bude u mogućnosti da prima isplate za isporuke prirodnog gasa u eurima ili dolarima – SAD su takođe sankcionisale svoju valutu – onda će to biti rublje ili ništa, rekla je Moskva.

Kada su se čelnici EU požalili kako bi to bilo kršenje ugovora, Rusija je odgovorila da su njihove sankcije to prouzrokovale. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u utorak jasno stavio do znanja da Rusija nema namjeru da besplatno isporučuje gas Evropi.

Najveći njemački industrijski sindikati upozorili su da bi prekidi isporuke mogli dovesti do „brzog kolapsa industrijskih proizvodnih lanaca u Evropi – sa posljedicama širom svijeta“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Olaf Scholz razgovarali su o problemu ranije u srijedu, a Moskva i Berlin dali su donekle oprečne prenose tog razgovora.

Prema Njemcima, Putin je rekao da se uplate i dalje mogu izvršiti banci na koju nije uveden embargo, a Scholz je zatražio pismene informacije kako bi bolje razumio proceduru. Kremlj je saopštio da će „eksperti dvije zemlje dalje razgovarati o tom pitanju“.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primjeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcjepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dvije države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile njenu vojnu pomoć.

Rusija zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike Donbasa.

AustrijaeugasrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Nemaju gas ali imaju vakcene da svakom gradjaninu ne gine po 6-7 doza.

Partizan
2 godine prije

Bez svega možemo ali bez energije ne možemo. Šta tu nije jasno informbirou EU i marionetskim vladama po naci……. državama Europe?

tihobl
2 godine prije

Ti se brines za Srbiju, a izdrzala je sankcije UN.

tihobl
2 godine prije

Sta ono kaze njemacki krizni stozer: na ljeto ne palite klime i ne trosite struju. To sto se preko ljeta ugrijete kotistice vam zimi da se osjecate toplije. Stozer vam garantuje da ce vam u prosjeku biti ugodno toplo.

2 godine prije

Njemački rezim otvoreno Laze svoj narod,a time i Europu,ne treba im nish vjerovati.vec su govorili da dogovaraju extra isporuke plina od strane qatara,dok su tamošnji seici istovremeno govorili da trenutno nisu u stanju raditi extra isporuke radi dugoročnih ugovora sa dalekoistočnim zemljama.ne obazirite se na ugladjen ton i lijepa odijela EU cinovnika..uz pomoć korumpiranih medija,lazu vise nego bilo koja Africka hunta.hvala.

Nasau
2 godine prije

Tako vam i treba podguzne americke muhe gurajte narod u siromastvo da se americka okultna oligarhija bogati a mi u europi placamo trosak

Zoki
2 godine prije

Tko se sjeca nacionalne vjezbe Austrijskih vlasti u pripremi nestanka struje i kriznog djelovanja u Austrijskoj pokrajini? To se radilo prije godinu-dvije ako se ne varam? Sasvim slucajno, ahaaaaa….

none
2 godine prije

sutra ćemo znati više 😉

tuf
2 godine prije

Nemaju Austrijanci dovoljne zalihe, otkud ti to, sa 24sata.hr?

ZriBra
2 godine prije

Nema gasa dok ih barem 95% ne primi cjepivo spasa.

Max
2 godine prije

To je dio plana reseta- Izgladnjeti i smrznuti žene djece i starčad i natjerati ljude da se tuku za koru kruha.

abc
2 godine prije

Austrijancima treba samo peta i šesta doza čudesnog ljeka iz injekcije….

Rimtutituki
2 godine prije

Na sta spade kuca vin Bismarck, Njemačka,vlada otvoreno laze.kaze Hulbeck ” kompenziracwmo gasom od quatar a seik istovremeno govori,mi ne mozemo vise od ovoga liferovat,tuge goleme.ministrica Baerbock posjecuje djecu u Kindergarten i diskutuje o klimi,mala joj kaze,jesu dobra El auta,ona,odlicna svakako cemo ova druga zabranit,on znaci samo bogatasi voze,ona nee svi treba da boze,mala, tata kaze nas volvo je odličan a nikad necemo imat 90000e za Teslu,ona ahaaa jos si ti mali za to. Curica je pita,kako sa strujom problem sad,i onako malo tehnicki dijete,” ustvari odakle nam dolazi ta El energija,a ona ko iz topa” iz uticnice” zahvaljujemo YouTube inace bimislio da je vic

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI