Južna Afrika je na nogama, studenti blokirali grad

Zapaljeno vozilo, vatrogasac gasi vatru
0
0

Poslednjih dana Južnoafričku Republiku i glavni grad Johanesburg zadeseli su ogromni nemiri studenata johanesburškog državnog univerziteta. Glavni razlozi zbog čega se uporno organizuju protesti jesu otežano studiranje i nekvalitetni uslovi koje je postavila Vlada ove Republike.

Fakultetsko obrazovanje je preskupo za životni standard studenata, koji, ako žele da studiraju, moraju i da plate svoje celokupono studiranje sami, bez ili sa minimalnom pomoći države za isključivo najbolje od najboljih studenata. Pored toga studenti govore kako su oštećeni time što im se nanose psihološke trauma, čije su posledice svakako pogoršanje u studijama i nivou znanja.

Protesti su izmakli kontroli tako da su studenti krenuli u obračun sa samom Vladom. Ishod je bio taj da je Ministrastvo odbrane moralo da reaguje i zaustvi ogorčene studente. Policija je reagovala suzavcem. Po svemu sudeći ovo nije kraj bitke studenata koji se bore za osnova obrazovna prava, a to je besplatno školovanje i normalni uslovi za usavršavanje.

Najavljeni su novi protesti od strane mladosti, kojoj i priliči da buntuje, dok strana starosti zaseda kako bi se ovi problemi prevazišli. Studenti napominju da je njihova uzajmna komunikacija sa Rektoratom očajna i jednostvano ni ne žele da ih saslušaju, a kamoli da pričaju o njihovim problemima sa kojima se susreću.

johanesburški univerzitetJužna Afrikanemiriprotestistudenti
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI