Južnoafrička Republika podržava članstvo Irana u BRICS-u

BRICS
4 komentara

Teheran je zatražio potporu Pretorije za svoje “ubrzano članstvo” u skupini

Južnoafrička Republika podržava pridruživanje Irana kao člana skupine zemalja BRICS-a, izvijestila je u petak iranska novinska agencija Mehr, citirajući predsjednika Cyrila Ramaphosu. Iran je jedna od više od 20 zemalja koje se službeno žele pridružiti ekonomskom bloku. Ramaphosa je izrazio potporu kandidaturi Teherana za članstvo tijekom razgovora s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom, koji se održao u četvrtak na 15. sastanku Zajedničke komisije Islamske Republike Iran i Južne Afrike u Pretoriji. “Južna Afrika podupire  članstvo Irana u BRICS-u kao prijateljska zemlja”, rekao je Ramaphosa, prema Mehr vijestima, dodajući da Teheran ima “punu potporu Pretoria Africa u tom pogledu”. Južnoafrička Republika, koja trenutno predsjeda BRICS-om, također je pozvala iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, kao i čelnike iz 66 drugih zemalja, na summit petočlanog bloka kasnije ovog mjeseca u Johannesburgu.

Raisi je prihvatio poziv i prisustvovat će skupu od 22. do 24. kolovoza, rekao je iranski ministar Ramaphosi u četvrtak.

Na brifingu nakon sastanka s južnoafričkim čelnikom, Amirabdollahian je istaknuo da je Teheran tražio “snažnu” potporu Pretorije za svoje “ubrzano članstvo” u skupini koja trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Ranije ovog tjedna južnoafrička ministrica međunarodnih odnosa Naledi Pandor rekla je da će daljnje proširenje članstva u BRICS-u biti jedna od točaka dnevnog reda na nadolazećem summitu. Potvrdila je da je BRICS primio službene zahtjeve za članstvo od 23 zemlje, uključujući Iran, Egipat, Saudijsku Arabiju, Argentinu, Indoneziju i Alžir. Ministrica je također izrazila pozitivno mišljenje u vezi pozivnice Iranu, unatoč tomu što Iran i SAD imaju dugogodišnje zategnute odnose i usprkos pojačanim sankcijama od 2019., naglašavajući kako cilj ovoga nije izgradnja “protu-zapadnjačkog” saveza.

Pandor je izrazila svoju predanost sprječavanju širenja bloka na način koji bi Južnu Afriku odveo “putem” koji pridonosi širenju sukoba u svijetu.

BRICSiranJužna Afrika
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
8 mjeseci prije

Gledao sam neki dan, pun stadion pjeva Kill the boer, farmer! Repaju.

Jomla
8 mjeseci prije

Jedina država koju treba primiti direktno u BRICS. BRIICS!

Max
8 mjeseci prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI