Kako se skandal podmićivanja oko maski širi u konzervativnom bloku Merkelove, još jedan njemački političar daje ostavku

Alfred Sauter
4 komentara

Bavarski poslanik napustio je stranačke kancelarije usred istrage navoda da je uzimao mito da bi ugovorio nabavke maski za lice. On je četvrti političar povezan sa kancelarkom Angelom Merkel koji je podnio ostavku ovog mjeseca.

Alfred Sauter je tri decenijski veteran Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Merkelove sa sjedištem u pokrajini Bavarska na jugu Njemačke. Devet godina služio je kao državni ministar za pravosuđe, a do nedjelje popodne sjedio je u odboru CSU, predsjedavao njenim finansijskim komitetom i oblasnim predsjedavanjem CSU u svom rodnom gradu Guenzburgu.

Sauter se u nedjelju odrekao svih ovih funkcija i pauzirao članstvo u parlamentarnoj grupi stranke, par dana prije nego što je CSU trebalo da održi glasanje o njegovom izbacivanju.

Njegova ostavka uslijedila je dok su tužioci u Minhenu istraživali izvještaje da je uzimao mito od dobavljača zaštitne opreme kako bi im dodijelio unosan ugovor sa državom pošto je pandemija koronavirusa prošle godine pogodila Bavarsku. Sauter je odbacio navode o podmićivanju i tvrdio da je svaki novac koji mu je lično dat u vezi s tim poslom doniran u dobrotvorne svrhe.

U pismu šefovima stranke koje je u nedjelju objavio Augsburger Allgemeine, Sauter je rekao da se povukao da odvrati loš publicitet od svoje stranke, ali je insistirao da je nevin.

„Radim ovo iako sam uvjeren da ni na koji način nisam prekršio svoje poslaničke dužnosti ili zakon“, rekao je. Nastavio je da kritikuje CSU što uopšte razmatraju glasanje o njegovom isključenju, napisavši da je „izuzeće člana parlamenta zbog sumnje – u mom slučaju nakon 31-godišnjeg članstva – prije razjašnjavanja činjenica- nespojivo sa ustavnim pravima poslanika“.

Skandal o korupciji u koji je uključena regionalna politička ličnost obično ne bi dospio na međunarodne naslovnice, ali Sauter je treći izabrani zvaničnik ovog mjeseca koji je podnio ostavku uprkos sličnim optužbama, svi su članovi CSU i CDU.

Višestruki skandali uslijedili su neposredno prije nego što su birači izašli na birališta u državama Baden-Virtemberg i Rajna-Palatinat. CDU je pretrpio velike gubitke u obje države, mračno znamenje s obzirom na prethodnu podršku stranci, posebno uoči opštih izbora u septembru.

Alfred SauterAngela Merkelmaskeposlanikskandal s maskama
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Praetorian
3 godine prije

Oho, nazdravimo u to ime. CDU/CSU koalicija kao i HDZ/SDSS/Liberali/HNS u Hrvatskoj. Lopov do lopova, ali mama ne vidi nikile probleme

Dokurčilomi
3 godine prije

E da si bio kod nas dokazao bi svoju nevinost ako treba i Ustavnim sudom.

Max
3 godine prije

Pravda pobjeđuje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI