Karipsko ostrvo “nije potpuno slobodno” pod kraljem Čarlsom

Princ Carls
21 komentar

Premijer Sent Kitsa i Nevisa rekao je da njegova zemlja “nije potpuno slobodna” sve dok britanski kralj Čarls III ostane šef države na istočnom karipskom ostrvu. Terrance Drew je također pozdravio nedavnu najavu Buckinghamske palate da će sarađivati ​​sa nezavisnom studijom o istorijskoj ulozi britanske monarhije u transatlantskoj trgovini robljem.

“Šef države još uvijek živi u monarhiji Engleske, tako da još nismo potpuno slobodni”, rekao je Drew za BBC u komentarima objavljenim u ponedjeljak, samo dva dana nakon ceremonije krunisanja kralja Charlesa u Londonu. Takođe je naznačio da će pokrenuti diskusije o tome da karipska nacija glasa za potencijalnu republiku tokom njegovog mandata kao šefa Baseterove nacionalne skupštine.

Drewovi komentari dolaze mjesec dana nakon što je Bakingemska palata otkrila da je trebalo da sarađuje sa nezavisnom istragom koju je sproveo Univerzitet u Mančesteru o istorijskim vezama Palate sa trgovinom robljem između 16. i 19. veka.

Prošlog mjeseca, britanski list The Guardian objavio je dokumente koji očigledno razotkrivaju veze između kralja Williama III i britanske kompanije za trgovinu robljem, u kojoj je dobio dionice 1689. godine. Nalazi nove istrage očekuju se 2026. godine. U izjavi za BBC, Bakingemska palata je saopštila da kralj Čarls shvaća temu ropstva “duboko ozbiljno”.

“Mislim da je priznanje da je nešto pogrešno učinjeno, priznanje i izvinjenje zbog toga korak u pravom smjeru”, rekao je Drew za BBC, povodom stava Palate po tom pitanju.

Drew je također pokrenuo temu reparacija za ropstvo – ali je naglasio da ne govori nužno o „novčanom doprinosu jer se ne ponašamo kao žrtve“. Dodao je da se “radi o stvarnim promjenama, čak i sa sistemima koji negativno utječu na ljude afričkog porijekla.”

St Kitts i Nevis su bila prva karipska ostrva koja su engleski kolonizatori trajno naselili 1683. Robovi su se intenzivno koristili u industriji prerade šećera.

Anketa koju je ranije ovog mjeseca proveo bivši zamjenik predsjednika Britanske Konzervativne stranke, Michael Ashcroft, sugerira da bi gotovo polovina od 14 kraljevstava Commonwealtha Velike Britanije glasala da postanu republike ako bi im se pružila prilika – iako su rezultati sugerirali da bi St Kitts i Nevis marginalno odlučili da ostati kod krune.

KaribiKralj CharlesUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

“Stanovnici pjesmom i plesom proslavili krunidbu Charlesa III.” – The Times

Britanski diplomati su stanovnicima pacifičkog otoka Tannu, koji je dio arhipelaga Vanuatu, službeno poklonili portret kralja Velike Britanije – njihovog novog božanstva…

P.S.
Cure, sve je moguće…
Samo si nađite princa i čekajte 70 godina.

gargamel
11 mjeseci prije

Britanska ‘kraljevska porodica’ je nelegitimno na prijestolju od 1840. godine. Joseph Gregory Hallett daje tu izvanrednu izjavu u mini seriji Skriveni kralj. Nakon bitke kod Waterlooa, britanska kraljevska porodica bankrotirala je. Odlučili su da pozajme novac od porodice Rothschild, koja je zauzvrat dobila pravo na tron od 1819. do 2019. godine, rekao je u razgovoru sa Davidom G. Mahoneyjem. Pravni dokumenti Britanski kraljevski članovi su stoga kopilad Rothschilda, naglasio je Gregory Hallett, koji tvrdi da je zakoniti kralj Britanije. Prema njegovim riječima, kraljica Elizabeta II bila je vanbračno dijete Winstona Churchilla, koji je pak bio vanbračno dijete kralja Edwarda VII. On bi bio sin Lionela Rothschilda. Gregory Hallett je britanskoj kraljevskoj porodici i nekolicini svjetskih lidera poslao pravne dokumente koji sve to dokazuju. “Amerika, Rusija, Izrael, Engleska, plus papa i kenterberijski nadbiskup.” Akcija Prema njegovim riječima, niko nije osporio autentičnost dokumenata. Gregory Hallett tvrdi da je cijeli svijet krenuo u… Čitaj više »

Rat i Mir
11 mjeseci prije

Milanovića treba okruniti, barem meni trošili pare svake 4. godine, plus na mirovine kad im isteknu mandati

crodaemonx
11 mjeseci prije

Britanija je veoma rano ukinula ropstvo i spriječavala druge u trgovini s robovima

Max
11 mjeseci prije

I nije.

Noname
11 mjeseci prije

Prigožin oštro odgovorio na priznanje PMC “Wagner” od strane francuskog parlamenta kao terorista; Spasili smo Srednjoafričku Republiku od francuskih neljudi: “Što se može reći o ovome. Kada smo došli u Centralnu Afriku, francuski vojnici su utjerali vojnike u prostoriju, a na isto mjesto su utjerali djecu, djevojčice od 12 godina. I psi su silovali te djevojke. Francuski vojnici su prodavali organe, odnosno odvodili su ljude do organa i tamo im uništavali utrobu. Spasili smo cijelu državu zvanu Centralna Afrika, spasili desetke tisuća života od razbojnika, terorista i, što je najvažnije, od Francuza koji su im se jednostavno rugali. Macron je odlučio da je PMC Wagner teroristička organizacija, au ovom trenutku u mnogim zemljama svijeta PMC Wagner spašava ogroman broj ljudi od Francuza i Amerikanaca. I spašavam njihove zarobljenike, koje oni sami ubijaju. Kako se kaže, jezikom radi što hoćeš, ali ruke ne odriješi. Zato će otvoriti usta – da ne bude pokvarenosti u izrazima lica, možemo… Čitaj više »

Ivan
11 mjeseci prije

E jebes takvog kralja. Kako Engleze nije sram? Kralj doveo kurvu a bivsa mu rodila facuka kojeg je napravio irski sofer 🙂

Trt
11 mjeseci prije

Zašto rabin obrezuje muške članove britanske kraljevske porodice barem dvije generacije unatrag ako su pripadnici anglikanske crkve?

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Hrvatska …, lazni ” ljevicari” su se posakrivali na ljevici, a ustvari su filo-nacisti, simpatizeri onih Ukrajini, gdje preko 40 nacistickih bataljona marsira Ukrajinom i proganja civile po kucama i pale zive ljude na lomacama u zgradama sindikata, znaci pravi pravcati nacisti kao i Adolf Hitler sto je ubijao sindakaliste. A ONI – ovi laznjaci ” ljevicari” u Hrvatskoj to sve velicaju i podrzaju. Imate toga Tonina Piculu gore u Briselu, laznjaka SDP-evca sto se naslikavao na Maidanu kada su teroristi izvrsili drzavni udar narodu u zemlji. –: … Hvatska NIJE vise demokracija. Drugo, ako nije demokracija, moze biti samo jedan od politickih sistema koji smo imali kroz povijest: Feudalstvina, nazi/fasisticka tvorevina ili komunisticka. … Komunisti NE mozemo biti, posto u komunizmu sve od nacionalnog bogatstva posjeduje drazava, a mi to nista nemamo, sve nam je zlocinacka opljackala. DAKLE mozemo biti samo: Feudalština ili nazi/fasisticka tvorevina. Tako Hrvatska i tako… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI