Kina i Rusija ubrzale proces ”osamostaljivanja” od američkog dolara! Većina razmjena više se ne odvija u dolarima.

Rusija i Kina - dedolarizacija
23 komentara

Nakon godina govorenja o odustajanju od američkog dolara, Rusija i Kina to sadaprovode u stvarnost. U prvom tromjesečju 2020. udio dolara u trgovini između zemalja prvi je put pao ispod 50 posto.

Kako bi se pokazala razmjera prilagodbe, prije samo četiri godine otplata je činila preko 90 posto njihovih valutnih nagodbi.

Prema pisanju moskovskog dnevnika “Izvestia”, udio je smanjen na 46 posto, spuštajući se sa 75 posto od 2018. 54 posto ne-dolarske trgovine čine kineski yuan (17 posto), euro (30 posto) i ruska rublja (7 posto).

Za smanjenu ulogu dolara u međunarodnoj trgovini uglavnom se može kriviti tekući trgovinski rat između SAD-a i Kine. Odnosi dviju zemalja još su se dodatno pogoršali 2020. godine, nakon što su američki političari optužili Peking za zataškavanje podataka o ozbiljnosti Covida-19, dok je predsjednik Donald Trump bolest nazvao “kineskim virusom” i “Kung-Fluom”. (”Flu” na engleskom znači gripa).

U siječnju je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objasnio da Moskva nastavlja “svoju politiku usmjerenu na postupnu ”dedolarizaciju” te da želi sklapati ponude u lokalnim valutama, tamo gdje je to moguće.

Lavrov je odbacivanje američkog dolara nazvao “objektivnim odgovorom na nepredvidivost američke ekonomske politike i izravnu zloupotrebu statusa dolara kao svjetske rezervne valute od strane Washingtona”.

Odmak od dolara može se vidjeti i u ruskoj trgovini s drugim dijelovima svijeta, poput Europske unije. Od 2016. trgovina između Moskve i Unije uglavnom se odvija u eurima, dok njezin trenutni udio iznosi 46 posto.

DedolarizacijaDolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

Stalno citamo i slusamo kako dolar propada

Upravo je dostigao 74 Rublja

Da, bas propada …

LZN
3 godine prije

Langsam, aber sicher…..

Borik
3 godine prije

Obodvoje su previse agresivni.

mislim..
3 godine prije

Reče jedan pametan čovek “..veličina imperije se meri, ne površinom , vojskom, ekonomijom, nego vremenom koliko prođe od početka propadanja pa do potpunog urušavaanja i propasti”. Ako je tako, bilo bi zanimljivo da ustanovimo neki početni trenutak propasti. Kada bi to bilo? Za koju godinu možemo reći da označava početak kraja?

Mahatma
3 godine prije

Mogu oni razmjenjivat i sličicama nogometaša kad je dolar opet kralj. (bitcoin > dolar op. a.)

Ivan
3 godine prije

Bravo, potpisujem sve.

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Prije 20 i kusur godina kad sam dosao u S.Ameriku rijetko si mogao vidjeti zlatarsku radnju i zlato nije bilo cenjeno vec samo dolar.Danas bolje reci od 2008g.zlatarskih radnji ima na svakom cosku i kupuje-prodaje se zlato ko ludo a usdolar vec u nekim radnjama nemozes kupovati za dolar u mojoj ovde Canadi.
Pametnim dosta
A cijena zlata i srebra zadnjih 20 i kusur godina skocilo u svemir i stalno skace…
Pametnim dosta

Dsrko
3 godine prije

Ako je to tako zašto Kina čuva te silne U$ vrijednonosne papire??? Dajte zamijenite to za zlato i doviđorno $. Kina ima figu u đepu i kalkulira stalno. Zato joj Rusija ne vjeruje jer Kina ne želi protiv U$

Max
3 godine prije

Oni razumiju što je njihova budućnost.

jablan u zitu
3 godine prije

Koja od bivsih republika Jugoslavije je ikad imala koristi od MMF-a ? Ostavljamo svoju decu u duznickom ropstvu da bi se izvukli iz dugova u koje nas je uvalila ta ista MMF u saradnji sa domacim izdajnicima . Pogledaj primer Grcke .

jablan u zitu
3 godine prije

Niti ih zele vratiti .

Ivan Martinuš
3 godine prije

Oni štampaju dolare i po svijetu tim papirom kupuju sirovine i na taj način iskorištavaju svijet

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI