Kina izjavila kako SAD nemaju pravo od UN-a tražiti ponovno nametanje sankcija Iranu nakon što su SAD napustile sporazum od nuklearnoj suradnji

Americke sankcije Iranu
15 komentara

SAD nemaju pravo tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a pokretanje mehanizma “snapback”, koji omogućava ponovno uvođenje sankcija Teheranu, nakon što je Washington napustio nuklearni sporazum, priopćio je Peking.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u četvrtak da, s obzirom na to da su SAD već izjavile svoje povlačenje iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), “SAD nemaju odgovarajuću nadležnost za traženje sankcija”. To stajalište dijeli većina članova Vijeća sigurnosti i široki međunarodni konsenzus, kaže Zhao.

Peking se odlučno protivi jednostranim sankcijama i “dugoročnim jurisdikcijama” koje je SAD nametnuo protiv drugih zemalja, stoji u izvješću. Kina također poziva Washington na ozbiljno poštovanje rezolucije Vijeća sigurnosti i na ispunjavanje svoje međunarodne obveze.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u srijedu da planira sljedećeg dana izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o odluci Washingtona o pokretanju postupka obnove protu-iranskih sankcija, koje bi trebale stupiti na snagu za 30 dana.

Taj korak uslijedio je nakon što nacrt rezolucije SAD-a o produženju embarga na oružje protiv Irana 14. kolovoza nije uspio osigurati dovoljno glasova u Vijeću sigurnosti. Rusija i Kina glasale su protiv, dok je 11 zemalja glasovalo suzdržano.

Pompeo je također upozorio da su SAD spremne sankcionirati Rusiju i Kinu ako se usprotive američkom naporu u pogledu “ponovnog nametanja” sankcija Teheranu.

Bilo kakve sankcije protiv Kine i Rusije trebalo bi smatrati nezakonitim zbog ranijeg povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma, što je Washingtonu oduzelo nadležnost u postavljanju bilo kakvih zahtjeva o tom pitanju, rekao je Zhao.

Prijetnje SAD-a u vezi s postavljanjem obnove svih prethodno ukinutih sankcija protiv Irana mogu dovesti do ozbiljne krize unutar Vijeća sigurnosti UN-a, upozorio je 10. lipnja zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov. Podsjetio je i kako se Washington povukao iz JCPOA-e, te je kritizirao SAD zbog pokušaja “odabira i izbora onoga što služi njenim interesima” bez obzira na tuđe stavove.

Američke sankcije IranuiranJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
3 godine prije

Ima Kinez pravo.
Ljudi pravite zalihe. Bit će duga zima.

piždro
3 godine prije

Trump je samo jedna formalna marioneta.. koja ništa ne odlučuje… američki ustav je davno off line..

Jozo
3 godine prije

Biti će kako Kina i Rusija odluče

Alex
3 godine prije

Ameri najbrže ostvare ono na što nemaju pravo.

eifgnwiebgrerbgebgruegre
3 godine prije

Kina, Iran, Koreja, Rusija će biti sljedeći zalogaj predatorskog stvora i djece mu, zato Kina pamet u glavu i čuvaj Iran ko što je rekao jedan kineski general da Iran neće dati tami ni po cjenu nuks rata i zato štancajte nukleuse ko maske. Rusija i Kina trebaju naoružati Iran ko sebe same jer se u Teheranu brani i Moskva i Peking, nemaju više gdje uzmicati, cioanakonda im je došla do vrata. A to što svima upravlja ista sila to je drugi par opanaka.

Davor drugi
3 godine prije

Unatoč apsolutnog pridržavanja svih točaka sporazuma od strane Irana, USA po zapovjedi D. Trump jednostrano izlazi iz sporazuma i još nameću sankcije Iranu, pri čemu pokušavaju čak Rusiju i Kinu prinuditi na poštivanje nečega, čega je samo USA inicijator bez ikakve suglasnosti u UN. Da će način takvih ucjena i prijetnji moći funkcionirati u EU nije isključeno, ali da će se toga morati pridržavati Rusija i Kina, vise je nego glupo i besmisleno.
Opet se ponavljam, ovakvo ponašanje USA naspram Iranu ni kojem slučaju nije uzrokovan nekim (ne)poštivanjem točaka ugovora. od strane Irana, uzrokovano je apsolutno ponašanjem Irana prema Izraelu, pogotovo sada tijekom sklapanja dogovora između Izraela i UAE, čime se Iran dovodi u situaciju kao jedini zazivači uništenja Izraela. Za takvo sto za USA ne postoji obrazloženje niti isprika.

Zadranin
3 godine prije

amerokenjci, postali ste dno dna morala i poštenja.

P***!

bauštelac
3 godine prije

iz perzije je krenulo u perziji će završit osvajanje

Max
3 godine prije

protuIranske Sankcije su nehumane i protuzakonite ali Iran će se održati Bez obzira na sve sankcije. I Bit će spreman i naoružan.

obicnosamocitam
3 godine prije

Kaže ovako:Pompeo je također upozorio da su SAD spremne sankcionirati Rusiju i Kinu ako se usprotive američkom naporu u pogledu “ponovnog nametanja” sankcija Teheranu. Mislim da ce jedina država koja ce se naci u stvarno velikom problemu nakon nametanja tih sankcija biti USA. A to nas dovodi u jako opasnu situaciju jer kauboji ne odustaju od njihove igre cak i sad kad im je jasno da ce sve otici u 3 lijepe p. materine,a ako nastave ovako otici ce sigurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI