fbpx

Kina, kao odgovor na politiku SAD-a prema Hong Kongu, nameće sankcije američkim senatorima Tedu Cruzu, Marcu Rubiju i drugima

HongKong - SAD - Kina

Peking je najavio ”osvetničke” sankcije protiv SAD-a koje će, između ostalih, biti usmjerene na republikanske senatore Teda Cruza i Marca Rubija. Ovaj potez ”milo za drago” nastao je kao kineski protu-odgovor na sankcije koje su SAD prethodno implementirale na Kinu zbog njezinog odnosa prema Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako će ograničenja za 11 američkih državljana stupiti na snagu od ponedjeljka. Te sankcije primijenit će se na nekoliko dužnosnika, ali i na šefove političkih organizacija te organizacija za ljudska prava. Kineske protumjere uslijedile su nakon američkih sankcija protiv 11 kineskih dužnosnika, koje SAD optužuju za suzbijanje hongkonških političkih sloboda.

Sankcije, koje uključuju izvršnu direktoricu Hong Konga, Carrie Lam, i šefa gradske policije Chrisa Tanga, hongkonška vlada osudila je kao “grubo i barbarsko uplitanje” u njihove unutrašnje poslove, dodajući kako njih takve mjere neće uplašiti.

Washington je otvoreno podržao protu-pekinške prosvjede do kojih je došlo u tom gradu koji ima djelomičnu autonomiju, koji su započeli prošle godine. Ti prosvjedi nerijetko su znali prerasti u nasilne obračune policije s prosvjednicima.

Napetosti između Pekinga i Washingtona i dalje rastu. Prošlog je tjedna američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu naredbu kojom će u 45 dana Amerikancima zabraniti poslovanje s kineskim tvrtkama ByteDance i Tencent, koje u svom vlasništvu imaju društvene mreže TikTok i WeChat. Washington tvrdi da se aplikacije koriste za špijuniranje američkih građana, što su tvrdnje koje Kina oštro negira. U isto vrijeme, TikTok navodno sprema protu-tužbu zbog američke odluke.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Krivo. Slabo učite. Kako SAD podržava demokratske snage u Hong Kongu tako i Kina mora podržati demokratske snage u Texasu koji želi izaći iz unije. Kako bi to najpoznatiji demokrati rekli, reciprocitet.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Ne mora se Kina spuštat na tu razinu divljaka i globalnog siledžije

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Oko za oko , zub za zub .

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Ovo je bkentavo ponašanje tuk na utuk. Trumpu se ne treba čuditi, ali Kinezi bi morali iznać suptilnije moduse.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Nije tuk na utuk. Da jest onda bi kinezi trebali zabranit ulazak u kinu svim članovima republikanske i demokratske partije kao što su ameri zabranili ulazak 90 milijuna članova kp kine

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Kinezi su uzvratili i to je očekivano.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x