fbpx

Kina namjerava prvi nuklearni udar ukradenim super-EMP oružjem, tvrdi američki izvještaj

Kina planira napad na Ameriku?

Savjetodavni odbor Kongresa upozorio je da je Peking razvio najmanje tri vrste oružja sposobnog da napadne američku električnu mrežu i namjerava ga koristiti u scenariju prvih udara, nazivajući kinesku politiku „nikad prvi upotrijebiti“ „tjelohraniteljem laži i dezinformacija“.

Prema izvještaju EMP Radne grupe za nacionalnu i unutrašnju bezbjednost od 10. juna, Kina je razvila tri vrste specijalizovanog nuklearnog oružja sposobnog da isporuči ogroman elektromagnetni impuls (EMP) koji bi uništio američke električne sisteme kao uvod u potpuni napad.

„Kineska navodna nuklearna doktrina „Nikad prvi upotrijebiti“, poput SSSR-ove tokom hladnog rata, gotovo je sigurno dezinformacija“, piše u izvještaju Peter Pry, izvršni direktor operativne grupe.

Pry tvrdi da, uzimajući u obzir kineske odbrambene sposobnosti i metode otkrivanja, politika „nikad prvi upotrijebiti“ „ne prolazi test zdravog razuma“.

Na primjer, Kina nema istu vrstu sistema ranog upozoravanja na balističke rakete i sistem za detekciju satelita kao što ih imaju SAD, koji bi je mogli upozoriti na takav dolazni napad, a njen mali nuklearni arsenal procijenjen na 320 nuklearnih bojevih glava ovog januara od Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI) – pretrpio bi veliki procenat gubitaka u takvom prvom udaru, bilo da dolazi od SAD, Rusije ili čak Indije.

Da bi izvršila takav napad, Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) ima najmanje tri metode, navodi se u izvještaju. Jedan je „Super EMP“, ili nuklearna bojna glava dizajnirana da maksimizira elektromagnetni udarni talas, a ne njegovu sirovu destruktivnu snagu. Takvo oružje moglo bi da se detonira visoko u atmosferi – SAD to znaju jer su testirale upravo takvo oružje 1962. godine na testu “Starfish Prime” – i onesposobi elektronske uređaje velikog radijusa oko njega, od računara preko električnih mreža do aviona u letu.

Druga metoda isporuke koja se spominje u izvještaju je hipersonično oružje, bilo da je jednosmjerno vozilo ili krstareća raketa sposobna da putuje tako brzo da ga neprijateljske vazduhoplovne odbrane ne mogu presresti. Vjeruje se da je Kina stvorila najmanje dva hipersonična oružja.

Treća vrsta oružja je više teorijska i Pry ga predstavlja kao logičnu mogućnost da je Kina tehnički sposobna da to uradi: montiranje nuklearnog oružja EMP na satelite u orbiti.

„SAD bi trebalo da budu veoma zabrinute zbog scenarija gdje Kina koristi nuklearno svemirsko oružje, možda ICBM (interkontinentalne balističke rakete) i IRBM (balističke rakete srednjeg dometa) sa specijalizovanim bojevim glavama, kako bi brzo pomele nebo od američkih satelita, čak i uz rizik gubitka satelita PRC (Narodne Republike Kine), koji bi potom mogao biti zamijenjen naletom satelita koje bi Kina pokrenula da zauzmu „visoku granicu“ i osakati vojne mogućnosti SAD,“ rekao je Pry.

Prema izvještaju, kineski hakeri su ukrali tehnologije za sve to oružje iz Sjedinjenih Država.

Trumpova administracija zasnovala je argumente koji podupiru stvaranje američkih svemirskih snaga (USSF) na odgovoru na poteze drugih nacija, koje su navodno već militarizovale prostor.

Potpredsjednik USSF, general-potpukovnik David Thompson rekao je prošlog mjeseca Mitchell Institute Space Power Forumu: „Nije bio naš izbor da svemir učinimo ratnim domenom. Naši protivnici su jasno stavili do znanja da namjeravaju da ograniče ili uklone našu upotrebu svemira u krizi ili sukobu, kao i u svakom drugom domenu, nećemo dozvoliti da se to dogodi, ne možemo dozvoliti da se to dogodi u svemiru. “

Nije jasno kako su to učinile ili Rusija ili Kina, čak je i Pry-jev argument teoretski, ali ono što je jasno jeste da su SAD dugo istraživale kako to da urade. Potencijalna upotreba ofanzivnog satelitskog oružja postoji decenijama,od testiranja snopa čestica 1989. godine, testiranja protivsatelitske rakete 2008. godine, pa čak i “Project Thor”, koncepta oružja za kinetičku energiju koje bi bacilo volframove šipke sa satelita na sumnjive ciljeve dole, isporučujući silu nuklearnog udara bez zračenja ili mogućnosti da bude presretnuto.

Zanimljivo je da Pry propušta očigledne tačke da ovo grozno oružje ne bi postojalo da ih SAD nisu stvorile i da su SAD očigledno bile jednaka prijetnja kada su razvile takve tehnologije, kao što tvrde da je Kina sada kad ih je ukrala. Štaviše, Pry iznosi očigledne korake Kine da izbjegne trku u nuklearnom naoružanju držeći malu zalihu nuklearnog materijala kao dokaz da Kina to nekako namjerava iskoristiti.

Jedini zaključak je da Pry vjeruje da američko posjedovanje 5000 komada nuklearnog oružja nekako znači manju vjerovatnoću da će biti iskorišteno. Ali ako ništa drugo, to samo hrani argument kineskih nacionalista da bi Peking trebao dramatično proširiti svoje nuklearne zalihe – nešto što bi Pry nesumnjivo iskoristio kao dodatni dokaz kineskih agresivnih namjera.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
72 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Jeftinije je krasti nego plaćati,pa je i ratovanje manje skupo,obzirom da su Kineski vojnici potrošni materijal.😆

JTM
Gost
JTM
5 mjeseci prije
Reply to  alex

Ako ne znaš čuvati svoje najveće i najstrože čuvane vojne potencijale, i treba da ti ih ukradu!

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije
Reply to  JTM

JTM-koji je največi i najstrože čuvani vojni potencijal ako ga več tako zoveš u kontekstu ovog razgovora?Citat:”Takvo oružje moglo bi da se detonira visoko u atmosferi – SAD to znaju jer su testirale upravo takvo oružje 1962. godine na testu “Starfish Prime””Svakom laiku je jasno da sateliti mogu nositi nuklearno oružje i spustiti ga u datom trenutku na određenu točku.Bi li ti još pričao o največem i najstrožem čuvanom vojnom potencijalu?

Isto Ime
Gost
Isto Ime
5 mjeseci prije
Reply to  alex

koji nisu?

mirko
Gost
mirko
5 mjeseci prije
Reply to  Isto Ime

Isto Ime, tacno tako.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
5 mjeseci prije

Dajte svi kreteni koji imate to oružje dajte se urazumite ….. zar je vrijedno uništiti ovaj planet zbog vaših taština ili tko zna kojih razloga samo vama znanih 😖😣🙁😱😱

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Jasno je da, u ime svijeta, treba obuzdati Kinu u njenim imperijalistickim teznjama. A kome drugom dodjeliti tu plemenitu misiju nego USA, zemlji koja svoje maligne pipke ima sirom svijeta, gdje god su nasli nesto vrijedno, oteli su, ili pokusali oteti.

Arkaj
Gost
Arkaj
5 mjeseci prije

Pedro, to zasad nije moguće. Ne radi se tu o taštinama nego o spletu geopolitičkih odnosa, koje nas kao u klasičnoj grčkoj tragediji, neumitno vode prma nečem što je skoro nemoguće izbjeći. Da si ti na čelu neke nuklearne sile i da imaš najbolju želju da se riješiš tog oružja opet niti bi šta uspio promjeniti niti bi se s takvom politikom uspio dugo održat na čelu te države, ma koja od današnjih nuklearnih sila ta država bila.
SSSR je atomsko oružje napravio da bi se obranio od vojne a onda i političke dominacije USA. Do danas se broj država koje posjeduju nuklearno oružje značajno povećao ali i dalje 90% ukupnog broja posjeduju USA i Rusija kao sljednica SSSRa. USA svoju dominaciju pokušava zadržati osloncem na vojnu dominaciju i nema namjeru provoditi nikakvo razoružanje. Dapače, pokušava pokrenuti utrku u naoružavanju s nadom da Rusija i Kina neće bit u stanju održavat korak s njom u tehnološkom razvoju oružja i u ekonomskom teretu te nove utrke u naoružavanju. Većina komentatora drži da je to strategija u kojoj USA nema garancija za pobjedu. Rusija se vjerovatno nikad neće odreć nuklearnog oružja jer je to ne samo u ovom trenutku već i u doglednoj budućnosti ultimativni garant od svake vanjske vojne agresije. Zbog agresivnosti zapada i ekonomskog rata koji je protiv nje pokrenut, Rusija je nedavno promjenila i svoju doktrinu upotrebe nuklearnog oružja koje je sad predviđeno za upotrebu ne samo u slučaju odgovora na nuklearni napad već i u slučaju napada konvencionalnim snagama ako bi to dovelo do “opasnosti po državu ili njene saveznike”. Drugim riječima skinute su rukavice i dano je do znanja da se Rusko vodstvo nema namjeru ograničavati ni od upotrebe nuklearnog oružja ako bi država bila uvučena u konvencionalni rat s brojnijim i bolje opremljenim agresorom. Neki budući Napoleon ili Hitler prije invazije prvo moraju smislit kako zaštititi vlastiti teritorij i gradove a s današnjom tehnologijom to nije moguće u iole značajnijem opsegu.
Ostale nuklearne države su manje važne ali one koje su se već naoružale, uključujući Indiju, Pakistan, Kinu, Izrael i N. Koreju sigurno se takođe nemaju namjeru odreć nuklearnog oružja već je daleko vjerovatnije da će nastavit njegovo usavršavanje te povećavanje broja nuklearnih glava te brzine i preciznosti nosača.

eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
Gost
eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
5 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Davanje zemljanima u posjed nuks oružje i oruđe ima jednu mračnu agendu, nju će zemljani skontati kad budu u digitalnom kavezu iz kojeg neće moći pobjeći.

Nema više interneta ugasili ga gušteri
Gost
Nema više interneta ugasili ga gušteri
5 mjeseci prije

Subaru ,priznaj da se bojiš da ako Kinezi primene EMP neće više biti interneta ni televizije i moraćeš da vodiš normalan život, toga se ti bojiš.
Ne brini se sad će 5G još brži internet, samo još da kupiš od kineza novi komp ili mobilni i ne moraš više nikada da se vraćaš u realan svet, živećeš u samonametnutom matriksu.

eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
Gost
eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
5 mjeseci prije

Ljudski rod bi bio daleko sretniji kad bi se vratio u analogne sedamdesete prije rođenja binarnog koda u vidu digitrona. Spoznati pravi razlog uvaljivanja diđita zemljanima mogu rijetki.

Žvuž
Gost
Žvuž
5 mjeseci prije

@eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe

A među tim rijetkima je dakako i Vaše Veličanstvo koje se neprestano divi samo sebi kako je pametnije od drugih i koje nas uvjerava da nam nema pomoći. Znaš li kako u Dalmaciji zovu takve individue?

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Arkaj-da nebi bilo novih Hitlera ili Napoleona(ovo je samo za novije doba)smišljeno je nuklearno naoružanje i podjeljeno u određene ruke.Ili,kako bi se reklo,stvoreno je oružje od čega svi strepe i zaziru,bilo da se braniš ili napadaš.Pošto je napravljeno,sfere utjecaja su se prebacile na neke druge stvari,na neke nove tehnologije i znanja.S vremenom te tehnologije budu zatupile mase diljem svijeta i te iste mase budu tražile novi način “zabave”.Tko bolje ponudi,taj više grabi….Ali ostaje činjenica i pitanje-“Ima li lijeka protiv nuklearnog naoružanja?”Vjerujte da ima i lijek je vrlo jednostavan.Želite li znati koji je lijek?Rado vam budem odgovorio a na vama je da prihvatite jednostavnost odgovora.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

mladen 3x

“…smišljeno je nuklearno naoružanje i PODJELJENO u ODREĐENE RUKE.” ??? 😃

konkurencija postaje sve žešća na poralu…

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije

Izgleda da 2 milijuna američkih Doomsday preppersa i nije ludo?
EMP i CME su stvarna prijetnja našem načinu života.O elektronici danas ovisi zračni i cestovni prijevoz,opskrba hranom,liječnička pomoć,komunikacije,elektomreža,vodoopskrba,nuklearke etc.
Jedini način da se električni uređaji koji sadrže integrirana kola zaštite je Faradayev kavez.
Najjednostavnije je plastičnu (kartonsku) kutiju ili koš za smeće omotati izvana aluminijskom folijom ili još bolje bakrenom,a iznutra obložiti nekim nevodljivim materijalom.
https://www.youtube.com/watch?v=PHT7J_aebEI
Važno je da kutija bude hermetički zatvorena.Testirati je možete tako da u nju stavite radio uređaj koji ne bi smio primati radio signale.

Dongfeng
Gost
Dongfeng
5 mjeseci prije

Evo, ovakvi članci su primjer onoga što sam prije govorio – da Logično širi američku propagandu. S obzirom da sam već ukazao na to, i da se to i dalje događa, to znači da se to radi namjerno a ne više slučajno. Kina ima službenu politiku da ni u kojem slučaju neče prva koristiti nuklearno oružje, i mislim da je jedina nuklearna država koja ima takav princip. I što sad Logično radi, citira ljude koji lažu čim zinu, i stavi veliki naslov “Kina namjerava prvi nuklearni udar ukradenim”.. čime Logično optužuje Kinu da krade i da planira agresiju. To što se dalje govori u tekstu je nebitno, večina ljudi ionako čita samo naslove (tekst nisam ni ja pročitao).

Dule
Gost
Dule
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Dongfeng ljudi kao ti su rak rana svakog drustva jer kazes da tekst nisi procitao a pises komentar. Da imas jedan kliker u glavi shvatio bi da je ova vijest prenesena s ruskog portala.

Dongfeng
Gost
Dongfeng
5 mjeseci prije
Reply to  Dule

Ma da, najbolje da gubim vrijeme na to. Vidim iz naslova da su laži i propaganda. Za to mi služi visoki IQ. Netko drugi mora duže čitati da shvati isto. A to što je vijest prenesena s ruskog portala, to ne znači da nije u pitanju američka propaganda. Pa da tamo nitko ne širi američku propagandu ne bi Rusija imala demokratski izabranog predsjednika nego bi imala cara. Pogledaj kako su Rusi razmišljali početkom 90ih – skroz su popili američku propagandu. Razlog zašto ja više ne čitam Sputnik je da se uglavnom bave copy pastanjem američke propagande. Ti pak misliš da ako je netko Rus onda je imun na američku propagandu. Kako da ne. Najveći imunitet na američku propagandu imaju Kinezi, a zašto, zato jer se za to pobrinula kineska vlada koja stalno plasira protuotrove.

Samo Malo
Gost
Samo Malo
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Kini ne trebaju neprijatelji kada imaju štićenike poput tebe Dongfeng.

Gle, što si napisao: “A to što je vijest prenesena s ruskog portala, to ne znači da nije u pitanju američka propaganda. Pa da tamo nitko ne širi američku propagandu ne bi Rusija imala demokratski izabranog predsjednika nego bi imala cara.”

Reci nam sada kako je izabran Xi Jinping?

Dongfeng
Gost
Dongfeng
5 mjeseci prije
Reply to  Samo Malo

@Samo Malo – Xi Jinping je izabran tako da su se u narodnom kongresu okupili jedni od najboljih ljudi koji postoje u Kini (a koji su specijalizirani za upravljanje državom) i od onih koji su do tada isplivali gore su izabrali njega. Prije nego je postao vladar Kine, Xi Jinpinga su trenirali tako da je prije bio potpredsjednik da se upozna sa svim tim. A prije toga je pak upravljao provincijama koje imaju ogromnu populaciju i tu se također dokazao. Da sad ne pišem cijelu njegovu biografiju.

U svakom slučaju se nije odjednom probudio, odlučio biti političar, prikupio novaca/mita od raznih mutikaša, kupio hrpu oglasa i plakata, i onda pobijedio na izborima jer je imao najviše para pa su svi za njega najviše čuli i najviše je toga obečao, a da pojma nema o vođenju države.

Samo Malo
Gost
Samo Malo
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Hoćeš reći da nije bilo slobodnih izbora od strane naroda? Kako na vlast dolaze ljudi u kongresu? Postoji li opozicija u Kini?

De nam objasni kako u takvom idealnom društvu imamo kineske bogataše koji troše milijun dolara dnevno u zapadnim zemljama? Odakle ta razlika u mjesečnim prihodima pojedinaca? Tko je iskorišten?

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije
Reply to  Samo Malo

samo malo čekaj samo malo

Dongfeng
Gost
Dongfeng
5 mjeseci prije
Reply to  Samo Malo

@Samo Malo – Direktni izbori postoje na najnižoj razini (recimo, stanovnici nekog sela izabiru svog predstavnika) a na višim razinama je princip da oni ispod biraju tko će biti iznad. U Kini postoji opozicija u smislu da ima više stranaka, a isto tako postoji opozicija u smislu da ima unutarnjih neprijatelja. Postoji također opozicija u samoj partiji, u smislu da postoje frakcije od kojih svaka naginje na svoju stranu jer nemaju svi iste ideje.
Što se tiće bogataša, ja nisam komunist (a nisu ni Kinezi) pa mi ne smetaju bogataši. Ako netko ima milijun dolara dobro za njega ako ih je zaslužio. Ti postavljaš pitanja ko neka ljubomorna komunjara, u smislu netko je bogat, sigurno je nekome oteo. Bogataši i njihove kompanije su strateški resurs Kine koji joj omogućuje da se natječe sa Amerikom. Kad je Kina bila komunistička onda se natjecala sa Afrikom.

sobravia
Gost
sobravia
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

,,Za to mi služi visoki IQ”….
Buahahahaha….

eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
Gost
eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Podrška kinezima u nadolazečem ratu bez obzira što im elita radi za stvora i ekipu.

Pera
Gost
Pera
5 mjeseci prije
Reply to  Dule

Hajde nam malo objasni, sta je pisac s tim htio da nam kaze (da je vijest prenesena s ruskog portala – daj nam link ).

sobravia
Gost
sobravia
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Dongfeng, naivan si kao francuska sobarica. I vjerovatno na zidu imaš sliku Kim Jong Un-a

Mali
Gost
Mali
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Ipak je bitno koji nebitni novinar sastavlja članak!

Mali
Gost
Mali
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Udri glavom od zid, spasi se!

Sparkling
Gost
Sparkling
5 mjeseci prije

Ne shvatite me pogrešno ali ja jesam za zaštitu nekog patenta, pogotovo ako se to radi o pojedincu koji bi morao na neki način biti nagrađen jer se je izuzeo iz mase i postigao nešto što drugi nisu mogli ili nisu htjeli. Međutim kad se radi o tehnologiji koja je s zapada transferirana u Kinu i tamo napravljeni pogoni za proizvodnju iste, onda je u zabludi onaj tko je pomislio da Kinezi neće kopirati i napraviti isti proizvod ili još bolji. Cijeli svijet nekoga špjunira i kradu se intelektualne strogo čuvane tajne. Toga je oduvijek bilo. Samo što Kinezi ne skrivaju da su nešto kopirali i proizveli zahvaljujuči dostupnosti zapadnih tvornica na njihovom teritoriju. Kinezi i njihovo vodstvo tu snose samo jedan mali dio odgovornosti. Najveću odgovornost snose vlasnici patenata koji nisu predvidjeli takvu mogućnost i sad se kao nešto žale. Pa ako si toliko jak, kao što pokušavaš ispasti, povuci prave poteze i preseli te tvornice natrag u domicilnu zemlju. I ponovo aktiviraj proizvodnju i zaposli stotine tisuća nezaposlenih u tvojoj zemlji. Ali ne, draža im je zarada na jeftinoj Kineskoj radnoj snazi. Ali ćemo svako malo vikat kako su Kinezi lopovi. I neka su, to ste im vi lopovska banksterska kamarila omogučili. Sad vam je kasno da plačete.
LP

Riddick
Gost
Riddick
5 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Da nije tih kineza i njihove kradje mi bi smo sve većinu proizvoda plaćali 2 ili 3 puta skuplje.

Dule
Gost
Dule
5 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Al bi zato zaposlenost kod nas bila veca za dva tri puta.

Riddick
Gost
Riddick
5 mjeseci prije
Reply to  Dule

Dule
Gde bi bila 2 3 puta veća , u Srbiji BiH Hrvatskoj ?

Dongfeng
Gost
Dongfeng
5 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Ma to su najnovije lažne vijesti. Sve te kompanije koje su se preselile u Kinu su radile sporazum da im se da pristup jeftinoj radnoj snazi, i kineskom tržištu, a zauzvrat Kinezi dobe tehnologiju / know-how. Nema tu ničeg ilegalnog. To je kao da ja imam jezero ali ne znam pecati, i onda tebi velim da možeš pecati na mom jezeru ali da me moraš naučiti pecati. I ti se s tim složiš jer izračunaš da ćeš više sveukupno profitirati nego da pecaš u svojoj lokvi.
Druga stvar – nisu Amerikanci skrivali kad su krali intelektualno vlasništvo od drugih. Za vrijeme hladnog rata su javno obečavali nagrade onima koji ukradu sovjetski avion i njima ga dostave da ga mogu iskopirati. Ali da, slažem se, potajno su krali sve i svašta. Od Britanaca su ukrali hrpu toga. Od Nijemaca isto. Tu mislim na intelektualno vlasništvo a ne na to kako su ukrali i cijeli kontinent.
Treća stvar – koliko mi je poznato – ovo sa intelektualnim vlasništvom je danas tako na Zapadu uređeno da koči razvoj civilizacije. Tako je netko mogao u davna vremena patentirati kotač i sad više nitko ne smije napraviti kočiju. Hajde. Ako danas pogledaš rang listu patenata Kinezi su na vrhu, a uz to imaju najmoderniju državu i sve bogatije društvo. Kako je to moguće ako svi sve tamo kradu i inovacija se ne isplati? Kako to da su onda Kinezi najinovativniji? Njihova država izgleda kao iz 22. stoljeca u usporedbi s Amerikom.

Samo Malo
Gost
Samo Malo
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

Dongfeng, daj nam objasni kakve mi imamo konkretne koristi što je Kina iskoristila svoju jeftinu radnu snagu kako bi dobila zapadnu tehnologiju?

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije
Reply to  Dongfeng

a plenković im nedavno dao el, biciklo onako mali rimac nije ni znao

sobravia
Gost
sobravia
5 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sve pet Sparkling, ali jebena krađa naročito napredne tehnologije je jebena krađa.
Pa Huawei (na kojemu sam već 8 godina), je u biti malo modificirani iPhone. Ukradene su godine i godine truda i milijardi dolara američkih poreznih obveznika. Ja dosljedan nisam, jer kupujem kineski iPhone.
Međutim, treba te krađe spriječiti. No, istovremeno, ameri su naivno u Kini počeli sa proizvodnjom, majci, tenisica … da bi došli do visokih tehnologija. Bili su naivni.
Kinez je lopov već u maternici.

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije
Reply to  sobravia

Tako je,Kinezi nisu ništa drugo do lažovi i lopovi!Treba ih kazniti i zabraniti izvoz visokih tehnologija u Kinu!
Kad će priznati krivicu za kineski virus? Lagali su za broj mrtvih! I u mainstream medijima spominje se 14 veća brojka umrlih!
Znali su s čim imamo posla – šutjeli su!

eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
Gost
eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Znači sad poslije indijanaca i svih ostalih “napadaju” ih i kinezi i ciokauboji se “moraju” braniti “jadnici”????? Oni upravljani stvorom u zadnjih 250 godina nisu ni mrava zgazili, pravi anđeli ti kauboji……………..

Mali
Gost
Mali
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Treba im zabraniti i 5G mreže, šta oni imaju kopirati ono šta se još ni proizvelo nije, lopovi!

Sparkling
Gost
Sparkling
5 mjeseci prije
Reply to  sobravia

Krivo, sobravia. Isto kao i u Croatistanu prilika čini lopova. Znači da ako si kao pojedinac (ili država) poduzeo sve što je u tvojoj domeni zaštite onoga što posjeduješ, bilo to intelektualno ili novčano, smanjio si mogućnosti krađe tvog ili društvenog vlasništva. A što se tiče Hr. tu je zastupljena tkz. piramidalna krađa svega što se da ukrasti.

Buco
Gost
Buco
5 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Dosta ljudi krivo misli da su Kinezi došli do tehnologija kopiranjem onoga što se kod njih proizvodi, a to je glupost.
Kod njih se proizvodi apsolutno sve, odnosno sve što jedan potrošač može kupiti.
To se nebi moglo nazvati tehnologijom, bar ne onom bitnom.
Ono što su oni iskopirali i što vrijedi, su do toga došli špijuniranjem.
Nešto čime se oni, a i Rusi baš ne hvale a u čemu su odavno prestigli Amere, je pod broj 1. elektronsko, i pod broj 2. klasično terensko špijuniranje.
Kinezi sa svojom ogromnom dijasporom pogotovo u sjevernoj Americi, su se infiltrirali u sve pore društva i tamo su već nekoliko generacija.
Svaki grad ima svoju kinesku četvrt, a neke gradove su kompletno preuzeli (npr. Vancouver od Talijana)
Za držanje svih njih na oku tko je lojalan a tko ne, bi trebalo zaposliti još 10x više ljudi.

Mali
Gost
Mali
5 mjeseci prije
Reply to  Buco

A ti brojiš i Kineska krvna zrnca po svijetu…i ti si brate komad budale…A šta ćemo sa Kinezima u Tajvanu i Hong Kong- u, čiji su oni Kinezi!?

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije

Ljudi ne razumiju koliko su ovisni o tehnologiji i koliko smo se uljuljali u lažni osjećaj sigurnosti.
Ne shvaćamo koliko je naša civilizacija i naš način života krhak.
80% opskrbe hranom i lijekovima u Europi obavlja se cestovnim prijevozom.Europski velegradovi (kao i oni američki) u najboljem slučaju na policama trgovina imaju hranu za 3 dana.
Lidel,Aldi,Walmart,Konzum i slični ne gomilaju zalihe na skladištima,već robu nabavljaju izravno od proizvođača, kako bi pojeftinili poslovanje.
Sad zamislite što bi bilo da neka odmetnuta sila izvede EMP udar nad Europom ili SAD-om?
Svi kamioni,zrakoplovi,brodovi,vlakovi o kojima život ovisi bi stali.Isto bi bilo i s el.centralama,vodoopskrbom,plinovodima.
Desetine nuklearki našle bi se u nekontroliranom režimu rada.Upitno je kako bi ih sigurno ugasili.
Još veća opasnost je Sunčevo koronalno izbacivanje mase (CME). Koronalno izbacivanje mase oslobađa ogromne količine materije i elektromagnetskog zračenja koje pogađa često Zemlju.
1951. jedan takav događaj potpuno je uništio telegrafski prijenos na Zemlji.I doveo do masovnog nestanka el.energije.
Danas bi masivni elektromagnetni udar ljudsku vrstu vratio u 19. stoljeće.Od gladi,bolesti i žeđi pomrlo bi 90% populacije.

Sparkling
Gost
Sparkling
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

O čovječe pogledaj koliko si malen i krhak među zvijezdama.

MelisMarsa
Gost
MelisMarsa
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Vezano za vaš komentar: prije par dana jedan gospodin reče da će zemaljska kugla ostati bez el energije na period od 3 mjeseca.Ako se to dogodi,to je onda smak svijeta.🤔

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije
Reply to  MelisMarsa

čuo i ja sunce će nas išamarat el. magnetskim valom nebi bilo dobro

Insight
Gost
Insight
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Nije 1951..provjeri inf.

moralna horizontala
Gost
moralna horizontala
5 mjeseci prije
Reply to  Insight

insight trenutno sunce titra ne sijeva moglo bi malo jače prnut prema zemlji a i na zemlji je slabija el,mag aktivnost slaba nam je zaštita

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije

Resursi na Zemlji su ograničeni.Milijarde “beskorisnih” crpe planetu i trajno uništavaju životnu sredinu.
Razumijem ja i eugeničare.
Svi koji ne budu spremni za dan koji dolazi – zaslužuju biti izbrisani.
Neće Armagedon doći nenajavaljeno. Znakovi vremena su pred vama,svaki dan svjedočite nekoj novoj ugrozi.
Pobrinite se na vrijeme,nemoj te da budete nespremni kad vam pokucaju na vrata.

mirko
Gost
mirko
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Jesi li ti spreman? Jesi li ti izabrani? Jesi li ti korisni?

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije
Reply to  mirko

Mi narodi Helma rođeni samo kao potomci Atlantide i viša smo rasa.
Potičem vas da živite samodostatnim životom svojstvenim starim arijancima.Da osigurate resurse nužne za opstanak vas i vaše obitelji u sumornim vremenima.Nad bijelim ljudima se sprema genocid.Danas se na svijetu rodi manje od 3% bijele djece.
Nije važno što će biti idući put,važno je da će biti. Covid-2022,EMP,migrantski stampeto,turska invazija,Godzilla – ako si spreman: preživjet ćeš.

mirko
Gost
mirko
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

putnik83, nijesam to znao, izvini. Moj duboki naklon i izvinjenje. Ne mogu sebi oprostiti za prethodni komentar. Izabrani, izvini jos jednom mravu koji te je uznemirio komentarom.

sobravia
Gost
sobravia
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

putnik83, džabe truda pobornicima STVORA I KABALE, objašnjavati da su mladi krimigranti dovedeni u EU samo radi oplođivanja naših Bijelih Žena. I da, treba biti eugeničar, jer će za dvadeset godina europska djeca biti smeđa i muslimani na turbo pogonu. Svi Slavenski narodi se trebaju ujediniti, kao i Orban, i boriti se protiv radikalnog islama. Mi Slaveni smo braća po Kristu i točka.
Muslimani krimigranti su nam prijetnja tisućljetlja !!!

aisvadvaidwiuawcvdnAWDCOwacAW
Gost
aisvadvaidwiuawcvdnAWDCOwacAW
5 mjeseci prije

Aha ko što su njih napali indijanci kojima ukradoše za stvora i djecu mu njihov kontinent.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
5 mjeseci prije

Ameri inače imaju naviku da neke svoje projekcije pripisuju drugima. Rusi su se već pomalo ofucali kao uvijek dežurni neprijatelj, pa sad fokus prelazi na kinesku komunističku partiju i njoj pripadajuću državu. Kad je Buco onomad izveo nuklearnu probu i lansirao balističku raketu, za koju su izračunali da je interkontinentalnog dometa, u SAD su počele špekulacije o mogućnosti da netko postavi nuklearne bojeve glave u orbitu iznad SAD, da bi u pogodnom trenutku razorio komunikacijski sustav.
Elektromagnetski impuls je pojava koja se javlja kod zračnih eksplozija izvedenih na visinama ispod 4.000 ili iznad 30.000 m u obliku vrlo snažnih struja i elektromagnetskih polja u ioniziranom zraku. Za nuklearne eksplozije izvedene na manjim visinama ti učinci su vrlo snažni, ali ne dosežu daleko. Za bombu od 1MT do osam km, uz i vrlo jako udarno i toplinsko djelovanje. Kod eksplozije iznad 4.000 m, zrak prilično ravnomjerno apsorbira gama zračenje, pa ne dolazi do snažnijeg elektromagnetskog impulsa. Na 30 km visine dolazi do iznimno snažnog impulsa koji može dosegnuti i do 2.500 km udaljenosti od središta eksplozije.
Elektromagnetski impuls kao pojava nije opasna za ljude, ali će svi električni uređaji i instalacije, ako nisu posebno zaštićeni (a to su samo neki vojni uređaji) pretrpjeti teška oštećenja. Vrlo snažna eksplozija na velikoj visini iznad industrijaliziranog područja, izazvala bi ”spaljivanje” еlektronike i masovni prekid napajanja strujom na neodređeno vrijeme. Tada bi cijela električna mreža postala golema antena u koju se induciraju naponi mnogo veći od onih za koje je predviđena, a sva poluvodička oprema na tom području bi bila uništena. U vremenu od nekoliko minuta do nekoliko sati bili bi blokirani radari, radijske veze….. na području od par sto do par tisuća kilometara. Kaos i zagušenje u radioelektronskom spektru.
P.S.
Nema tome dugo da se saznalo da neke države (SAD, Izrael, Rusija) rade na razvoju ЕМ oružja. Elektromagnetsko streljivo će imati sposobnost generirati već spomenuti jaki elektromagnetski impuls pri detonaciji. Air Force Research Laboratory, uz ostale projekte (laseri, hipersonici…) zajedno sa Boeingom, Raytheonom i Lockheed Martinom, radi na razvoju elektromagnetskog oružja poznatijeg kao CHAMP (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project). Uređaj bi trebao biti montiran na krstareće rakete i prilikom preleta neprijateljskog teritorija elektromagnetskim valovima onesposobiti neprijateljske ciljeve.
Po Forecast Internationalu, Ameri su već u posjedu najmanje 20 novih krstarećih raketa opremljenih CHAMP ЕМ bojevim glavama. Njih bi kao platforma trebali nositi strategijski bombarderi B-52.

sobravia
Gost
sobravia
5 mjeseci prije

Kinez bi ti iz oka ukrao i nakon toga bi te uvjerio da si dobro prošao. Kinu velikim, velikim zidom ograditi. Ne znam, nekakvu kupolu napraviti.
Lopovi samo takvi.

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Posto svi gresimo u tome da mislimo da su drugi ljudi kao mi, murikanci projektuju ono sta misle oni na kineze.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Prvo Kina nije dovoljno napredna da izvede takve napade jer nema nuklearnu trijadu (ispalijvanje projektila s tri baziranja zračnim pomorskim i kopnenim) Pa joj nuklearni arsenal služi samo za samoobranu . A drugo kad bi Kina uništila bilo koji dio SAD a i sama bi bila uništena. Prema tome vjerojatno još jedan Američki propagandni uradak koji treba potpiriti mržnju i strah od Kineza.

Sardelino
Gost
Sardelino
5 mjeseci prije

Amerikanci su kupili ili kini “ukrali” pametne kineze pa ih potom transferirali u američke institute. Potom su ti pametni kinezi izumili pametne tehnologije koju su zatim pametni kineski hakeri transferirali nazad u kinu.
Pametni kinezi su najveći američki problem.

eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
Gost
eiurqfvafrnqewfiqwuefuqwbefbqwzefqwe
5 mjeseci prije
Reply to  Sardelino

I pametni kinezi i pametni kauboji i svi ostali pamet, u bilo kom obliku, su dobili od onog tko ih stvori, dakle stvora. To su prikazivali u vidu genija koji su se “nešto” dosjetili……………..

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Subaru

Stvor je stvorio…neke. Ne sve. Aha. To su ‘childrens’ stvora.
O on im daje – pamet.
Ako ti stvor ne da pamet…onda si, naravno, …glup?
E, odabrani…😃

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
5 mjeseci prije

Pa USA su od svog zločinačkog nastanka krale tuđe znanje i pronalazke iz celog sveta. Kinezi samo koriste američku praksu.

vinko
Gost
vinko
5 mjeseci prije
Reply to  Nije bitno tko

Sto se tice kradje, u slucaju Kine ako uopce postoji, mora se kaznjavati kompanija ili pojedinci a ne cijela nacija.
Samo teroristicke i totalitarne nacije kaznjavaju sve odreda.
To Amerika radi.

franko
Gost
franko
5 mjeseci prije

Nekdo “tvrdi”, nekdo “ne tvrdi”……………………tako se začnejo manipulacije, katere so pisunom, ki zase pravijo, da so novinarji dobro znane. V resnici ni razlik med ZDA in Kitajsko, kar se tiče kapitalizma, torej izvleči čim večji dobiček na vloženo enoto. Vsakršno drugačno dojemanje sloni le na patriotizmu. Prijeten dan še naprej, Franko

Janko
Gost
Janko
5 mjeseci prije

Tipocno za americki vojni komplex,izmisli i preuvelicaj opasnosti od drugih,kako bi dobio vise sredstava za nova naoruzanja.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
5 mjeseci prije

Kina ukrala,Kina losa roba,Kina gladna,Kina ….eto tako nas bombarduju lazima oni koji skoro cijeli svijet stvarno bombardovase,bombarduju i bombardovace ako uzmognu….
Ja mjesecima gledam kineske svakojake projekte izgradnje od mostova,tunela,zeljeznica,aerodroma,autoputeva…pa sve do posumljavanja pustinje i od nemoguce rabote cak i pustinju pretvaraju u plodna polja…i samo se divim ovoj cudesnoj zemlji radisnih,sloznih,pametnih ljudi ….jedino mi zao sto tako nije u cijelom svijetu.Naravno postoje i zlotvori rusitelji,lazovi,pljackasi…kojima se treba nogom za vrat a glavuse zatuci i zatrti da normalan ljudski rod zivi,radi i raduje se svakom novom danu…

vbk
Gost
vbk
5 mjeseci prije

Putin, objavio prije par dana

Pri pripremi ovog članka korišteni su i mnogi novi, nedavno otkriveni
ili deklasificirani materijali. U vezi s tim, mogu s punom odgovornošću
tvrditi da ne postoje arhivski dokumenti
koji bi potvrdili pretpostavku da je SSSR namjeravao započeti preventivni rat protiv Njemačke.
Sovjetsko vojno vodstvo doista je slijedilo
doktrinu prema kojoj će se
u slučaju agresije
Crvena armija odmah suočiti s neprijateljem, krenuti u ofenzivu i
ratovati na neprijateljskom teritoriju. Međutim, takvi strateški planovi nisu podrazumijevali nikakvu namjeru da se najprije
napadne Njemačka.

Many new, recently discovered or declassified materials were also used in the preparation of this article. In this regard, I can state with all responsibility that there are no archive documents that would confirm the assumption that the USSR intended to start a preventive war against Germany. The Soviet military leadership indeed followed a doctrine according to which, in the event of aggression, the Red Army would promptly confront the enemy, go on the offensive and wage war on enemy territory. However, such strategic plans did not imply any intention to attack Germany first.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
5 mjeseci prije

…nazivajući kinesku politiku „nikad prvi upotrijebiti“ „tjelohraniteljem laži i dezinformacija“ zašto se to ne bi moglo primjeniti i na drugu stranu? Jadni ameri, kinezi ukrali. Pa cijelu ameriku ste ukrali indijancima i zatukli ih do istrebljenja.

Spektator
Gost
Spektator
5 mjeseci prije

800 mlrdi dolara vojnog troška ne može se opravdati bez puno mašte u izmišljanju prijetnji.

Karma
Gost
Karma
5 mjeseci prije

Svi RETARDI I IDIOTI koji cicaju porezni novac jadnika gradeči ratno smeče počnite više veliki zadnji rat. Uživajte u tišini i užasnoj toplini pakla poslije toga. Triljarde eura na sranja ratnih kanti dok djeca Azije šiju majice za “demokratski”svijet za 100 kuna mjesečno. Kabala humanizam …..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik