Kina odgovara na Kissingerov prijedlog za Ukrajinu

Wang Wenbin
11 komentara

Kina je pozvala na uzdržanost oko ulaska Ukrajine u NATO, rekavši da to neće poboljšati sigurnost u regionu, nakon što je američki diplomata Henry Kissinger tvrdio da bi članstvo služilo interesima i Kijeva i Moskve.

Upitan o Kissingerovim komentarima tokom brifinga za novinare u četvrtak , glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin ustvrdio je da bi članstvo Ukrajine u NATO-u dodatno podstaklo tenzije u Evropi.

„Ukrajina ne bi trebalo da postane granica u velikoj konfrontaciji sila“, rekao je on, dodajući da „jačanje ili čak proširenje vojnih grupa nije održiv način da se osigura bezbednost regiona. Sigurnost jedne zemlje ne treba postići nauštrb sigurnosti drugih zemalja.”

U intervjuu za Economist objavljenom u srijedu, Kissinger je rekao da evropske sile sprovode “ludo opasnu” strategiju držeći Kijev podalje od vojnog bloka predvođenog SAD, insistirajući da Ukrajina ne smije “postati usamljena država koja samo brine za sebe”. Tvrdio je da članstvo u NATO-u ne bi koristilo samo Ukrajini, već i Rusiji.

“Kada bih razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao bih mu da je i on sigurniji s Ukrajinom u NATO-u”, dodao je 99-godišnjak, rekavši da bi taj potez spriječio Kijev da donosi ishitrene “nacionalne odluke o teritorijalne pretenzije.”

Kineski portparol je dalje izjavio da se „trajna evropska bezbednosna arhitektura“ može stvoriti samo kroz dijalog. Tokom posjete Ukrajini ove sedmice, specijalni izaslanik Li Hui sastao se s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom i drugim visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o stavovima Pekinga o diplomatskom rješavanju sukoba.

Peking je u februaru predstavio mapu puta za mir od 12 tačaka koja je pozvala i Moskvu i Kijev da nastave direktne pregovore. Predsjednik Putin je kasnije rekao da je kineski plan “u skladu” sa pozicijom Rusije i nadao se da bi prijedlog mogao poslužiti kao osnova za buduće političko rješenje.

Zapadne sile su odbacile plan od 12 tačaka, a visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell nazvao ga je “maštanjem”, dok je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog tvrdio da on u velikoj mjeri favorizira Rusiju.

Direktni pregovori između dvije strane uz posredovanje Turske prekinuti su u proljeće 2022. Od tada je predsjednik Zelenski odbacio bilo kakve direktne razgovore s Rusijom sve dok je Putin na vlasti, a Moskva je odbacila uslove za pregovore koje je iznio Kijev . Između ostalog, prijedlog Ukrajine poziva Rusiju da povuče svoje snage sa svih teritorija unutar ukrajinskih granica iz 1991. godine, da plati reparacije i da se podvrgne sudovima za ratne zločine. Moskva je odbacila plan kao “neprihvatljiv”, ističući da ignoriše realnost na terenu i samo pokazuje nespremnost Kijeva da krizu riješi pregovorima.

kinaKissingerSADukrajinaWang Webin
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

Rijesili smo se Hitlera, kada cemo se rijesiti americkih fasista?

tihobl
11 mjeseci prije

I rusi odgovaraju na kisindzerov prijedlog:

Ноћас су беспилотне летелице Камиказе преко Кијевске области ушле и даље у унутрашњост земље у Житомирску, Ровењску и Хмељничку област.
Циљ су као и обично складишта муниције, железница, горива и мазива. У Черниговској области су радили ФАБ-ови.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ukrajina je bila velika tampon zona između Rusije i NATO-a. Da je bilo pameti, mogla je proglasiti političku i vojnu neutralnost i dalje to i ostati imajući na umu da im je Rusija i Bjelorusija susjed sa jedne strane, a NATO članice Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumnjska sa druge, koristeći svoju geostratešku poziciju za svoj vlastiti gospodarski boljitak. Osim Mađara s kojm dijele stvarno mali dio granice, sve slavenski susjedi. Znate onu poslovicu “umiljato janje dvije majke sisa”. Međutim, vlastitim političkim odlukama unatrag desetak godina Ukrajina je sada postala proxy ratište između NATO-a i Rusije sa nepoznatim vremenom kraja rata. A gdje izuzetni vode ratove i šire svoju demokraciju, znamo da nema ništa od njihovih ulaganja u obnovu. Pogledati primjere Afganistana, Libije, Iraka, Sirije ako se usredotočimo samo na njihove veće ratove zadnjih dvadesetak godina. U Ukrajini nitko neće biti apsolutni pobjednik niti poraziti neprijatelja 100%. Ratna razaranja se nastavljaju… Čitaj više »

NOME
11 mjeseci prije

kissinger je otac moderne Kine……

Antee
11 mjeseci prije

Šta se babi snilo to se babi htilo…da nebi Kiss(MyAss)ingeru…u tvojoj ludari bi najbolje bilo da na kraju ni Rusija ne ostane van NATO pakta…milom ili silom …e,jes pametan a svijet budale

Jomla
11 mjeseci prije

Kissinger je BIO, više NIJE, čeka se da i tjelesno umre. Tako je to, k’o i s bidnim… 😛 😛

Jao Ming Ksao
11 mjeseci prije

Ovaj stari čovjek lupeta gluposti.. U Kini takvi idu samo još u starački dom po friške pelene.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Hm, nagli zaokret.

E, bome sa 100 godina si i te kako podložan ucjenama…

Panonicus
11 mjeseci prije

“Američki diplomat”!?!?!
Wtf???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI