Kina odgovara nakon što je FBI TikTok označio kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti

TikTok - Kina - SAD
12 komentara

Kineska vlada osudila je Washington zbog “širenja dezinformacija” nakon što je šef FBI-a rekao da TikTok – platforma društvenih medija u kineskom vlasništvu – predstavlja ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Upitana o primjedbama direktora FBI-a Christophera Wraya ranije ove sedmice, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning odbacila je optužbu, rekavši novinarima da Washington samo nastoji diskreditirati veliku kinesku firmu koja se takmiči sa zapadnim gigantima društvenih medija.

“Širenje dezinformacija, a zatim njihovo korištenje za sputavanje kineskih kompanija, postalo je alat koji koristi američka vlada. Kina je odlučno protiv toga”, rekao je Mao, pozivajući američke zvaničnike da se “ponašaju odgovornije i poduzmu kredibilnije korake da poštuju i poštuju međunarodna pravila koja naglašavaju pravičnost, otvorenost i nediskriminaciju”.

Tokom saslušanja u Komitetu za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma o “svjetskim prijetnjama domovini” u utorak, republikanska predstavnica Diana Harshbarger tvrdila je da je TikTok “smišljen da zakači američku djecu” na društvenim medijima, i citirala nedavne izvještaje da platforma planira nadgledati određene korisnike“ za potrebe anketiranja pojedinačnih građana SAD-a.” Zatim je pitala Wraya da li FBI smatra TikTok „značajnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti” s obzirom na te izvještaje, ili je biro istražio navodne „veze kompanije sa [Kineskom komunističkom partijom.”

„Rekao bih da imamo zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, barem sa strane FBI-ja, u vezi sa TikTokom“, rekao je Wray. “One uključuju mogućnost da ga kineska vlada koristi za kontrolu prikupljanja podataka o milionima korisnika, ili kontrolu algoritma preporuka – koji bi se mogao koristiti za operacije utjecaja ako tako odabere – ili za kontrolu softvera na milionima uređaja.”

Dodao je da će komentirati sve istrage koje su u toku u “zatvorenom, povjerljivom okruženju”, samo rekavši da su otvorene brojne istrage o prijetnji iz Kine, bez detaljnijeg objašnjenja.

TikTok je negirao da je ikada planirao pratiti Amerikance, rekavši Forbesu, koji je prvi objavio navode, da “ne prikuplja precizne GPS informacije o lokaciji od američkih korisnika, što znači da TikTok ne može pratiti američke korisnike na način na koji je članak sugerirao”. Kompanija je saopštila da izveštaju Forbesa nedostaje “novinarski integritet” i optužila je tu kuću da namerno izostavlja informacije koje bi opovrgle njegovu suštinsku tvrdnju.

kinaSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
grom iz vedra neba
1 godina prije

Ameri znaju što oni rade sa svojim društvenim mrežama, pa misle da i kinezi rade isto sa svojom.
Ako je neko ikad sumnjao čemu služe te Amer društvene mreže, sad se ne mora pitat. Ameri su mu sami odgovorili.

Ivan
1 godina prije

Amerika se pretvorila u zemlju govana. Gdje ti Amerikanci zive kada ne vide sto im ludaci na vlasti rade?

Tupko Glupko
1 godina prije

Prijetnja je jedino njihovom monopolu nad društvenim mrežama, tražilicama i operativnim sustavima – zadnja niša gdje izuzetni još imaju dominaciju.
Ovo je očajni pokušaj sprječavanja neizbježnog.

Max
1 godina prije

I američke stranice špijuniraju.

tihobl
1 godina prije

Министарство одбране Украјине изразило је забринутост што су милиони становника земље претплаћени на руске Телеграм канале.

So baby talk to me
1 godina prije

Na stranu Amerikanci…ja bih tik tok zabranila! Jbt koja aplikacija za retardirane. I odrasli tamo izigravaju debile da bi bili zanimljivi

tuf
1 godina prije

TikTok zaista je prijetnja – ali ne američkoj sigurnosti – nego zdravom razumu. To je toliko za mlade nezdrava, negativna i manipulativna socijalna mreža da zaista mora biti tema javne rasprave i restrikcija.

Gnostik
1 godina prije

Samo 12% amera je u stanju misliti,razmišljati.Ostalima je HARP mozak u kašu pretvorio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI