Kina optužuje Sjedinjene Američke Države za destabilizaciju Korejskog poluotoka

Mao Ning
13 komentara

Ranije ovog tjedna Washington i Seul dogovorili su raspoređivanje američkih podmornica s nuklearnim oružjem u regiji, kao mjeru odvraćanja Sjeverne Koreje

Američki planovi, koji se odnose na slanje podmornica koje bi bile opremljene nuklearnim oružjem u Južnu Koreju vjerojatno će pogoršati napetosti u regiji, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. Ranije ovog tjedna američki predsjednik Joe Biden najavio je raspoređivanje sa svojim južnokorejskim kolegom Yoon Suk-Yeolom. Obraćajući se novinarima u četvrtak, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning utvrdila je da su “SAD, kako bi ostvarile vlastite geopolitičke interese i zanemarujući regionalnu sigurnost, inzistirale na korištenju pitanja poluotoka za stvaranje napetosti”.

Nastavila je optuživati Washington za ostanak u mentalitetu iz Hladnog rata kao i za potkopavanje sustava smanjivanja naoružavanja nuklearnim oružjem, kao i napore koji se odnose na uklanjanje nuklearnog oružja s korejskog poluotoka. U srijedu je predsjednik Biden primio svog južnokorejskog kolegu u Bijeloj kući gdje su dvojica čelnika predstavila ‘Washingtonsku deklaraciju’.

Obraćajući se novinarima, američki šef države je izjavio da će “produženo odvraćanje” od “nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje” dobiti i nuklearnu dimenziju.

“Radit ćemo posjete, posjete lukama nuklearnih podmornica i takve stvari”, rekao je Biden. Američki predsjednik također je rekao da su se dvije nacije također složile oko uspostave tijela pod nazivom Nuklearna savjetodavna skupina, kako bi se osigurala “još bliža suradnja, bliskije savjetovanje”.

Mir se na Korejskom poluotoku može postići, ustvrdio je Biden, “nadmoćnošću nadmoćnih sila”. Pyongyang je testirao više od 100 projektila od početka 2022., a samo ovaj mjesec testirao je svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na kruto gorivo i podvodnu bespilotnu letjelicu, koja može nositi nuklearno oružje.

Washington i Seul vide pojačane vojne aktivnosti Sjeverne Koreje kao sigurnosnu prijetnju i kao odgovor su pojačali svoje zajedničke vježbe na poluotoku.

Sjeverna Koreja pak tvrdi da je njezin raketni program obrambene prirode, optužujući Južnu i SAD za planiranje napada. Zemlja je također oštro prosvjedovala protiv zajedničkih obrambenih manevara Washingtona i Seula, opisujući ih kao provokacije.

kinaKorejaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
11 mjeseci prije

Multipolarno im sada sve smeta. Kada je Xi podržao Putina da kroz Ukrainu sruši međunarodni poredak nije računao da će ga multipolarizam snaći u vlastitom dvoristu. Fulipinci bjesne, koreanci bjesne, japanci ne bjesne nego stancaju projektile. Rat u Sudanu unistava kinesku infiltraciju u Afriku, uz smanjen dotok žita koje završava u Europi.

Dragan
11 mjeseci prije

.. Than we take a Berlin…

Morb
11 mjeseci prije

Šašavih li Kineza, umjesto da zahvale Amerima što su odlučili raditi kineski i ruski posao odvraćanja Debelog vođe od pravljenja ozbiljnih zvizdarija, oni se još ljute. Debeli balavac nije svoj ispod skalpa i lako si može uvrtiti u tu svoju svinjsku glavu da mu nitko na svijetu nije ravan.

Ako
11 mjeseci prije

Američkom imperiju su ostale samo nuklearne sile za opljačkati…a to ne ide samo tako.
A njihove laži podržavaju samo novinari plaćenici i maeketinške agencije.
Da im svaki potez nije sazdan na manipulaciji i laži, ne bi imali potrebe za cenzurom…gamad

Max
11 mjeseci prije

Upravo to i rade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI