Kina planira da posreduje u krizi u Nigeru

Kina i Niger
4 komentara

Kineska vlada objavila je svoju namjeru da olakša mirno rješavanje krize u Nigeru, nakon državnog udara u julu koji je pokrenuo sankcije i ostavio zemlju suočenu s prijetnjama oružanom akcijom.

“Kineska vlada namjerava igrati ulogu dobrih usluga, ulogu posrednika, uz puno poštovanje zemalja u regionu”, rekao je Jiang Feng, ambasador Pekinga u Niameyu, u ponedjeljak tokom sastanka s vojnim imenovanim premijerom Ali Lamine Zeineom .

Feng je naveo da, iako Kina “stoji uz Nigerijce” usred političke situacije, ostaje privržena svom principu nemiješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Vojna vlada Nigera suočena je sa rastućim regionalnim i globalnim pritiskom od puča 26. jula, koji je uklonio predsjednika Mohameda Bazouma s vlasti i doveo do njegovog daljeg pritvora.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) saopćila je da će poduzeti sva sredstva neophodna za obnovu ustavnog poretka u Nigeru, uključujući silu kao posljednje sredstvo. Prošlog mjeseca, regionalni blok je rekao da su pripravne snage spremne da budu raspoređene protiv vođa puča ako se tekući diplomatski napori pokažu neuspješnim.

Alžir je krajem prošlog mjeseca najavio šestomjesečni prijelazni plan za obnavljanje ustavnog i demokratskog poretka u Nigeru, nakon prijedloga vođe državnog udara generala Abdourahmanea Tchianija da se zapadnoafrička zemlja vrati pod civilnu vlast u roku od tri godine.

Alžir se više puta protivio vojnoj intervenciji u Nigeru, uključujući navodno odbijanje zahtjeva Francuske da preleti njen vazdušni prostor za oružanu operaciju u Niameyu.

ECOWAS, koji je uveo finansijske i ekonomske sankcije Nigeru, odbacio je Tchianijev plan tranzicije, nazivajući “produženi” vremenski okvir “provokacijom”.

Sjedinjene Države, Francuska, Holandija i Njemačka zaustavile su neke projekte strane pomoći u Nigeru nakon državnog udara.

Međutim, kineski izaslanik je u ponedjeljak naznačio da će Peking nastaviti sve projekte koji su u interesu nigerijskih vlasti.

Kina nastavlja da bude partner Niameya u različitim sektorima, uključujući energetiku, naftu i infrastrukturu, pri čemu obe zemlje sarađuju na značajnom projektu izvoznog naftovoda dugom 2.000 kilometara koji ima za cilj transport sirove nafte sa polja Agadem u južnom Nigeru do luke Seme u Beninu.

ECOWASkinaNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Logično.

Nekoime
7 mjeseci prije

Sad će Macron objaviti rat Kini…

tuf
7 mjeseci prije

Ako im je zaista stalo do nigerskih resursa Kinezi bi tromo planiranje trebali zamijeniti akcijom te preduhitriti bilo kakve ECOWAS manevre. Ako se planiraju držati “nemiješanja” (što je isto samo celofan) onda pošalješ “mirotvorce”, Žute kacige, njih 50-100 000 na strateške pozicije gdje bi se ECOWAS probao infiltrirati preko granice. Pa da vidimo junake, usude li se. U najboljim danima intervencionizma Britanci ili Francuzi bi već poslali snage na područja interesa i tek onda plasirali medijske objave o svojem ‘humanitarnom’ radu.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Taj ECOWAS da ičemu vrijedi već bi nešto poduzeo 😁 da Francuzka išta vrijedi – i oni ! U realnosti … Nit taj was nit žabojedi ne čine ništ , niti mogu uopće ! Was prijeti , žabojedi bježe , dokle im pučanstvo Nigera pleše po krovu Veleposlanstva a vojsku Im šutiraju u guzice I pljuvaju u lica sve im mašuć , Ruskim zastavama ispred nosa 🤣 , dokle ovi , skrušeno – ćute 😎 … PUŠAGIJA France ! Hajte doma , dokle još imate – gdje ! Uskoro vam i to ode !!! Vi – matori , propederisani bez djece sa cukama …. Nijeste niti sebe više u stanju odbranit !!! NEMA VAS !!! A ima u vas baš puno toga 🤗 … Evo njih u vas , uskoro !!! Oni su mladi , životni – sa puno djece i .. Baš ne mirišu cuke , osim – ispred… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI