Kina pozdravlja “čvrste” odnose sa Rusijom

Vladimir Putin Xi Jinping
29 komentara

Odnosi između Kine i Rusije su “čvrsti kao kamen” i svi spoljni pokušaji da se posije razdor među susjedima biće uzaludni, rekao je u nedjelju kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi.

Strateško partnerstvo između Pekinga i Moskve postalo je još “zrelije i otpornije” tokom protekle godine, rekao je Wang tokom svog obraćanja na Simpozijumu o međunarodnoj situaciji i kineskim spoljnim odnosima. “Kina i Rusija su se čvrsto podržavale u podržavanju odgovarajućih ključnih interesa” tokom tog perioda, dodao je on.

SAD nisu uspjele uvjeriti Kinu da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Peking je pozvao na mir, ali nije osudio Moskvu zbog pokretanja svoje vojne operacije i okrivio je za krizu akcije Zapada, uključujući širenje NATO-a na istok.

Prema riječima ministra vanjskih poslova, bilateralna trgovina između Kine i Rusije približava se cilju od 200 milijardi dolara “bržim tempom”. Širi se i obim poslovanja između dva susjeda u nacionalnim valutama. Značajan napredak postignut je i u prekograničnom povezivanju otvaranjem novih automobilskih i željezničkih mostova 2022. godine.

U očiglednom napadu na Washington, on je rekao da „dok neka zemlja nastoji da oživi mentalitet Hladnog rata i izmišlja lažni narativ demokratije nasuprot autoritarnosti, Kina i Rusija su se solidarizirale s drugim zemljama kako bi se uporno zalagale za multipolarnost i veću demokratiju u međunarodnim odnosima.”

Odnos između Pekinga i Moskve je “zasnovan na nesavezištvu, nekonfrontaciji i neciljanju bilo koje treće strane, ostaje čvrst”, insistirao je Wang. Ostaje “slobodan od uplitanja ili bilo kakvog pokušaja da se seje nesloga između dvije zemlje i imun je na promjene u međunarodnom okruženju”, dodao je.

Ministar se osvrnuo i na veze između Kine i SAD-a, ističući da su one “uronjene u ozbiljne poteškoće” zbog odluke Amerike “da vidi Kinu kao svog primarnog konkurenta i uključi se u očiglednu blokadu, potiskivanje i provokacije protiv Kine”. Takva situacija je štetna za obje strane, čije su ekonomije međusobno povezane, rekao je Wang. On je dalje pozvao SAD da promijene kurs i počnu raditi na “zdravoj i stabilnoj” saradnji.

kinaRastući odnosirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brdo
1 godina prije

Ostvarila se nocna mora Natovaca, koju su oni sami rezirali. A Sto su ocekivali drugacije?

Amar
1 godina prije

Losa vijest za amerikance.

goran
1 godina prije

ja mislim da se americi tresu dobro gaće,hmm rusija – kina bit če veselo ameri,uskoro čemo vidjeti kakva vam je vojska na djelu kad budu započele borbe,jedno se borit protiv 100 puta slabijeg nepriljatelja a nešto sasvim drugo kad naletite na državu koja je u rangu sa vama a možda su čak i bolji od vas,zato kažem bit če zanimljivo vidjeti to.

Max
1 godina prije

Odavno zacrtani strateški put.

tihobl
1 godina prije

U poslednji mjesec dana izlaze snimci kako novorusi sa kineskim dronovima ubacuju bombe kroz dimnak sto viri iz zemunica. To im je glavna zanimacija od kako je zahladilo. Spuste dron do cijevi sto viri iz zemlje i otkace bombu ili minobacacku granatu od 60 mm.

tihobl
1 godina prije

Jedna informacija – nekidan je isao Medvedov u Peking. Predsjedniciki avion sa ruskom delegacijom prato je vojni teretni avion sa nepoznatim teretom.
Sta su kinezi dobili ne zna se, ali po ovoj izjavi vidimo da su zadovoljni.

tihobl
1 godina prije

На пример, управо данас су искусни руски оператори „Ланцета“ уништили две америчке хаубице М777 и једну пољску самоходну хаубицу Краб.

tihobl
1 godina prije

Соловљев је био на линији фронта и направио прве снимке борбене координације посада тенкова Т-14 „Армата“. Такође је био са војницима специјалних снага Ахмат, под командом Хероја Русије Апти Алаудинова. Очигледно да је Армата у зони СВО. За сад нема доказа о њеној употреби, али сигурно да се тестира.

tihobl
1 godina prije

Vec sam pisao da ukri prijete bombardovanjem iranskih fabrika dronova. Evo odgovora iz Irana:
 „Саветник Зеленског жели да нападне иранске фабрике беспилотних летелица. Чини се да делиријум украјинских власти изазива амерички кокаин. И најмања акција која угрожава безбедност иранског народа вратиће Кијев у прединдустријску еру, ово није претња, ово је упозорење…“

tihobl
1 godina prije

Теретни брод експлодирао је код обале Турске у Црном мору. Брод под заставом Панаме отишао је да утовари угаљ у Трабзон. Претходно је евакуисано 16 људи, капетан је нестао.

tihobl
1 godina prije

Ukrajinska PVO zapadno od Kijeva oborila Djeda Mraza skupa sa irvasima i sankama.

Jimbo
1 godina prije

Preljepo dvojica bolesnika, medvjedič pu i krumpiru glavonja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI