Kina predviđa izolaciju Sjedinjenih Američkih Država

Kina i Rusija
12 komentara

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu je proučilo američku strategiju nacionalne sigurnosti koja je Moskvu i Peking proglasila za glavne prijetnje, te istaknulo kako takve procjene ne mogu pridonijeti svjetskom razvoju i dovest će do izolacije Sjedinjenih Američkih Država.

“Propovijedanje suparništva i sukoba protivi se svjetskim trendovima i dovodi do neuspjeha. Za jednu zemlju je potpuno sebično tvrditi da su njezini vlastiti interesi važniji od interesa drugih zemalja i zajedničkih interesa međunarodne zajednice. Ovaj stav samo vodi do izolacije”, priopćilo je kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Pekingu su naglasili da samo načela otvorenosti, inkluzivnosti i međusobne suradnje, kao i koordinacija interesa jedne zemlje sa zajedničkim interesima međunarodne zajednice mogu dovesti do općeg prosperiteta cijelog svijeta.

Kinesko veleposlanstvo je napomenulo da Washington s jedne strane tvrdi da pokušava uspostaviti partnerstvo s Pekingom, a s druge strane Kinu naziva suparnikom. Prema riječima diplomata, američka retorika je proturječna, jer je istina da Kina i Sjedinjene Američke Države kao zemlja sve više postaju ovisne jedna o drugoj.

Kao što naglašava veleposlanstvo, Kina će ostati na putu mirnog razvitka, a SAD trebaju “pronaći zajednički jezik s razvojem Kine”.

U ponedjeljak je Bijela kuća predstavila novu strategiju američke nacionalne sigurnosti. Glavna ideja dokumenta je da su Kina i Rusija “revizionističke zemlje” koje, prema autorima dokumenta, ugrožavaju postojeći svjetski poredak.

“Revizionisti” su Kina, dok je Rusija to u  “manjoj mjeri” i neki su odlomci dokumenta, čemu se čude u kineskom veleposlanstvu, pozitivniji prema Rusiji.

Prema Trumpovoj doktrini, Rusija i Kina su „zakleti neprijatelji“ SAD-a

Bijela kuća
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
6 godine prije

Kinezi sigurno od straha pjevaju “Nas i Rusa – dvije milijarde”.

Alen
6 godine prije

Americi jr odzvonilo , napuhana je kao balon , jednostavno kako jedino znaju silom i prijetnjom pokusavaju obuzdati neizbjezno… Valjda im bude jasno da se kina i rusija ne boje ..

aleksandar
6 godine prije

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.

Motorista
6 godine prije

Pametnom dovoljno…, kao što rekoh, pametnom…

Radodajka
6 godine prije

Napredak nema sta.kineska roba za plin. Jos najbolje ce biti kada kina odradi Ruse. Samo polako..

Ivi ivić
6 godine prije

BASTARDI JAMERI ZLO ČOVIČANSTVA

Fabijan
6 godine prije

SAD, kao i EU uzeli su si za ambiciju da čitav svijet pretvore u englesko govorno područje i u bordel u kome oni sami žive. Pritom, jedini resursi koji su njima ostali jesu nuklearne bombe i resursi kolonija koje pretvaraju u ekonomske provalije. Za to vrijeme Rusija je zemlja koja još nije ni približno zagrebala u crpljenje vlastitih resursa. Više je nego evidentno kuda se seli težište sile u ovom svijetu. I neka se seli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI