Kina se direktno sukobljava s američkom hegemonijom

Xi i Biden - Kina i SAD
29 komentara

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je esej pod naslovom “Američka hegemonija i njene opasnosti”, oštar napad na Sjedinjene Države i njihove pokušaje da efektivno vladaju svijetom.

Esej je bio naširoko podijeljen u kineskim državnim medijima i vjerovatno je bio najoštrija stvar koju su ikada objavili, barem što se Washingtona tiče. Poklapa se s nedavnim obraćanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina  i napada SAD u širokom spektru tema, naglašavajući višestruke napore Washingtona da postigne i održi isključivu dominaciju nad cijelom planetom. To uključuje vojnu akciju, kao što su Irak i Afganistan, kao i miješanje u unutrašnje političke poslove zemalja u obliku državnih udara i revolucija.

U eseju se raspravljalo o arapskom proljeću, američkom miješanju u Latinsku Ameriku, uključujući puč CIA-e u Čileu i pokušajima potkopavanja vlade Kube i Venecuele, te broju „ revolucija u boji “ u bivšim sovjetskim državama kao što su Ukrajina, Gruzija i Kirgistan. Dalje je osudio kako Washington naoružava temu demokratije i tjera zemlje da zauzmu stranu, okarakterizirao je SAD kao zemlju “obilježenu nasiljem i ekspanzijom” koja slama svoje protivnike sankcijama i ” ekonomskom prinudom” i zatražio (američki) dolar kao “ glavni izvor nestabilnosti i neizvjesnosti u svjetskoj ekonomiji”.

Nikada kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije pokrenulo tako žestoki napad na SAD. Dugi niz godina, uprkos okretanju Washingtona neprijateljstvu prema Pekingu, Kina je bila u velikoj mjeri suzdržana kada su u pitanju SAD. Dugo se držao uvjerenja da se Amerika može angažirati, da se nekako zemlja može dovesti u razum i da se bilateralni odnosi SAD i Kine mogu poboljšati i stabilizirati. Jednom se vjerovalo da bi se nakon odlaska administracije Donalda Trumpa stvari mogle vratiti u “normalu” pod Joeom Bidenom.

To vjerovanje nije moglo biti pogrešnije. Nakon dvije godine na vlasti, Bidenova administracija pokazala se kao ratobornija i jastrebovitija prema Kini nego što su Tramp i njegove kolege ikada bili, a veze su išle sa jednog novog niskog nivoa na drugi, s Bidenovim predsjedništvom koje je transformisalo američku politiku iz serija Trumpovih pritužbi ” Amerika na prvom mestu” zbog trgovine, do sveobuhvatne kampanje vojnog i strateškog obuzdavanja koja je dramatično eskalirala tenzije. Tramp je bio pregovarač, koji je želeo da sklopi trgovinske sporazume sa Kinom kako bi odgovarao američkim interesima koristeći carine kao polugu, dok reč „kompromis“ ne postoji u Bajdenovom rečniku.

Bidenova administracija je u više navrata tvrdila da želi „zaštitne ograde“ i „linije komunikacije“ sa Pekingom, ali njene akcije su pokazale njene stvarne namjere, od omogućavanja vrlo provokativne posjete Nancy Pelosi Tajvanu, do raspirivanja paranoje zbog balona, ​​do prisiljavanja zemalja da prekinuo snabdevanje celokupne kineske industrije poluprovodnika. Zaključak do kojeg je Peking konačno došao je da kada su u pitanju Sjedinjene Države, nema ozbiljnog dijaloga. To je gubljenje vremena. Kina se suočava sa ratobornim, hegemonističkim i zlonamjernim akterom koji nastoji da je obuzda i strateški uništi po svaku cijenu.

SAD forsiraju promjenu kineske vanjske politike. Dugi niz decenija, kineska filozofija je bila izbjegavanje konfrontacije s Washingtonom i traženje saradnje, kako bi spriječili Amerikance da krenu ka politici hladnoratovskog obuzdavanja i blokiranja njenog ekonomskog razvoja, što je glavni domaći prioritet Komunističke partije. Zbog toga je čak i kada su SAD postale neprijateljski raspoložene, Kina je dugo ostala ambivalentna i suzdržana. Željela je vjerovati da se odnos s Amerikom može spasiti, a da se ova politika može nadoknaditi.

Kina sada priznaje da njen najbolji izbor nije umirenje Washingtona, već da njen kontinuirani razvoj i prosperitet zavise od održavanja multipolarnog svijeta u kojem je američka moć razvodnjena. Kina je formalno identificirala američku hegemoniju kao najveći izvor nestabilnosti, haosa, nejednakosti i sukoba u svijetu, odražavajući komentare Vladimira Putina.

Kao takve, SAD nemaju interesa da prihvate ili da se pomire s usponom bilo koje druge zemlje koja osporava svoj monopol na globalnu moć, vjerujući da je njena hegemonija neka vrsta božanskog prava, i ostavlja malo nade za „stabilnost“ . Učinit će sve što može da pokuša obuzdati Kinu i prekinuti njenu integraciju s globalnom ekonomijom. Iako to ne znači da će Peking učiniti nešto nepromišljeno ili sklono riziku, to znači da se konačno probudio u izazovu s kojim se suočava i da više nije, nakon decenija srdačnih veza, zvjezdanih očiju ili u zabludi o pravoj prirodi Američki režim.

Autor: Timur Fomenko

hegemonijakinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Kina dobro zna da je USA imperija zla .

noppo
1 godina prije

znaju dobro kinezi, da su drugi na redu, ako Rusija padne…

Max
1 godina prije

Kineski uzvrat je počeo.

1 godina prije

Ma dajte, ništa ne verujte – to se Kina i Amerika kofol svađaju!
Vidite svojim očima?!? Pa jel vi verujete očima… ili Ledenom i društvu? Da znate da ste me razočarali :)))))))))

tuf
1 godina prije

Izgleda Španjolac jučer donio Yelenskom vrlo jaku robu, evo danas halucinira, baljezga i ne gasi se od jezične dijareje.

Ivan
1 godina prije

Kada ce konacno zasuti americke svinje sa termonuklearnim. Ta stoka ne zasluzuje zivot..

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

好話説一千遍,不如棍棒打一次!

(Bolje tisuću puta reći nego štapom mlatiti! )

P.S.
Baba, ima li kineska vojska ka’ i američka, Ured za ravnopravno uključivanje različitosti?
Nego…
Odma’ uz ured za podizanje svijesti o mladicama bambusa…

tihobl
1 godina prije

Финска није спремна да испоручи у Кијев тенкове Леопард 2, саопштило је Министарство одбране земље, чиме је прекршило раније обећање Кијеву.

Уместо борбених тенкова, планирају да кијевском режиму пошаљу три оклопна возила за разминирање базирана на Леопарду.

tihobl
1 godina prije

Министарство одбране Русије бележи значајно гомилање људства и војне опреме украјинских јединица у близини границе са Придњестровљем.
Спровођење такве провокације директно угрожава руски мировни контингент који је тамо распоређен на легалан начин. Оружане снаге Русије ће на овај корак адекватно одговорити.

Sasa Sasa
1 godina prije

Lako je Siju da se pravi važan, kada sa druge strane ima Pampersa.

tihobl
1 godina prije

Украјински извор:

Наш извор из Кабинета председника Зеленског је рекао да је Зеленски добио нацрте мировног плана Кине и одбио да га подржи, јер председник сматра да је предложено примирје пораз за Украјину. Кабинет председника пожурује Залужног (начелник Генералштаба ОСУ) да припреми пролећну контраофанзиву, јер само потпуно ослобађање Украјине долази у обзир, са Русијом неће бити компромиса.

tihobl
1 godina prije

Сједињене Државе су на почетку непријатељстава веровале да ће Русија преузети Украјину и да ће Зеленски бити убијен или ће бити на челу владе у егзилу.
/Њујорк тајмс/

A ruis su fino rekli da ce denacifikacija trajati 10 godina.

tihobl
1 godina prije

Индија и Саудијска Арабија одбиле су да учествују у ваздушним вежбама НАТО-а и савезника Cobra Warrior 2023 због тешке међународне ситуације.

tihobl
1 godina prije

Министар одбране Украјине Алексиј Резников рекао је да су по наређењу Зеленског сви мостови у Кијеву минирани.

tihobl
1 godina prije

Председник Украјине Володимир Зеленски је на данашњој конференцији за новинаре за стране новинаре рекао да се спрема да војним путем заузме Крим: „Ментално смо спремни.“

Berk
1 godina prije

Nemaju kauboji u principu nista protiv Kine, oni ne zelu da ljudi sirom svijeta kupuju njihovu jeftiniju robu. Prema shvacanju Washingtona, svijet bi bio tako lijep kad ne bi bilo konkurencije.

Ivan
1 godina prije

Amerika je postala vece i izopacenije zlo od nekada Hitlerove Njemacke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI