Kina se ljuti nakon što je Velika Britanija blokirala veliki poslovni sporazum navodeći “nacionalnu sigurnost”

Proizvodnja cipova
7 komentara

Kina je optužila britansku vladu za kršenje pravila međunarodne trgovine nakon što je Velika Britanija intervenirala kako bi poništila prodaju najvećeg proizvođača mikročipova u zemlji kineskoj kompaniji na osnovu “nacionalne sigurnosti”. Narudžba dolazi više od godinu dana nakon što je posao završen.

Upitana o odluci Londona da zabrani transakciju tokom konferencije za novinare u petak, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning osudila je taj potez, ističući da Britanija treba da “poštuje legitimna prava i interese kineskih kompanija” i obezbjedi “fer, pravedno i nediskriminatorno poslovanje okruženje.”

„Velika Britanija je preterala sa konceptom nacionalne bezbjednosti i zloupotrijebila državnu moć da se direktno umiješa u normalnu investicionu saradnju kineske kompanije u Britaniji“, rekao je Mao novinarima. “Ovim se krše zakonska prava i interesi dotične kompanije, te principi tržišne ekonomije i pravila međunarodne trgovine za koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dugo tvrdilo da je zagovornik.”

Ranije ove sedmice, britansko Ministarstvo za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju naredilo je Wingtech Technology – tehnološkoj firmi u kineskom vlasništvu – da se odrekne svog 86 % udjela u Newport Wafer Fab, najvećem britanskom proizvođaču mikročipova sa sjedištem u Newportu, Wales. Ugovor o otkupu Wingtecha završen je još u julu 2021. i nosio je cijenu od 75 miliona dolara.

Naredba da se retroaktivno poništi prodaja bila je “neophodna i proporcionalna kako bi se ublažio rizik po nacionalnu sigurnost” , tvrdi ministarstvo, rekavši da bi sporazum kineskoj firmi mogao dati “tehnologiju i znanje” koji bi mogli “potkopati sposobnosti Velike Britanije”.

U saopćenju objavljenom preko svoje holandske podružnice Nexperia Holding, Wingtech je rekao da je “šokiran” tim potezom, jer je predmetna transakcija već bila “očišćena od dva prethodna sigurnosna pregleda” i obećao da će osporiti naredbu.

“Odluka je pogrešna i mi ćemo apelirati na poništenje ovog naloga za prodaju kako bismo zaštitili preko 500 radnih mjesta u Newportu. Ova odluka šalje jasan signal da je Velika Britanija zatvorena za poslovanje”, rekao je britanski menadžer kompanije Toni Versluijs.

Odluka Londona odobrena je prema novom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti i investicijama, zakonu koji je stupio na snagu u januaru, a to je drugi put da je britanska vlada intervenirala kako bi blokirala posao s kineskom kompanijom. U augustu su trgovinski zvaničnici također preventivno  odbili prodaju britanske tehnološke firme Super Orange HK Holding Ltd, kompaniji sa sjedištem u Hong Kongu, tvrdeći da se softver koji proizvodi britanska firma može koristiti za izgradnju “odbrambenih ili tehnoloških” sposobnosti.

kinaMikročipoviNacionalna bezbjednostUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Političke spletke Velike Britanije,

Jomla
1 godina prije

Pod “nacionalnu sigurnost” se može uvesti SVE i SVAŠTA!
Te tako i rade!
Uk, USA… i zlatne ribice od kojih se to zatraži.
Šta hoće ti mali žuti mravi? 😛 😛

Željko
1 godina prije

Moraju promijeniti ime jer “Velika” Britanija je bez rijetkih prekomorskih kolonija teritorijem manja od ex YU!

Aber
1 godina prije

Eto Kina ljuta, sokirana kao da ne zna Sto joj UKUSA pripremaju…a to je ekonomsko kocenje Kine, unutarnja destabilizacija i rasturanje zemlje na par djelova.

Medo
1 godina prije

Za ovo sve postoji rješenje.
Puna podrška Putinu za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

Ivan
1 godina prije

Anglosaksonska bagra je postala veliki problem cijelog svijeta..

Partizan
1 godina prije

Putin upravo upozorava na ovakvu nepoštenu i prevarantsku praksu zapada, potpišu ugovore i onda ih pogaze! Ovo je primjer kako će proći države istočne tj. nove Europe kad na zapadu zagusti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI