Kina traži od Mongolije koksni ugalj nakon zabrane australijskog uvoza

Kina, novi dobavljač uglja
14 komentara

Kina je u septembru dobila više metalurškog uglja iz susjedne Mongolije nego od svog nekada ključnog dobavljača Australije, usred eskalirajućih tenzija između Pekinga i Kanbere.

Izvoz uglja iz Mongolije, koja se na sjeveru graniči sa Kinom, porastao je prošlog mjeseca za 17 odsto na 4,65 miliona tona, izvijestio je Global Times pozivajući se na podatke mongolske Generalne uprave carina. Više od 96 posto tih pošiljki bilo je namijenjeno Kini, što je Mongoliju učinilo najvećim dobavljačem metalurškog uglja u zemlji, navodi se u izvještaju. Prema podacima S&P Global Platts, pošiljke iz Mongolije u Kinu porasle su rekordnim tempom u septembru, skočivši za više od četvrtine na mjesečnom nivou i više od osam procenata u poređenju sa godinom ranije.

Pošiljke robe iz Australije, koja je nekada bila glavni kineski izvor koksnog uglja, pale su na najniži nivo ove godine u septembru, na 2,72 miliona tona.

Brza promjena uvoza u Kinu dolazi usred izvještaja da australijski ugalj više nije potreban u Kini. Ranije ovog mjeseca, kineske elektrane i čeličane su navodno počele da otkazuju narudžbe, dok su kineske luke odbijale australijske pošiljke. Za sada nijedna zemlja nije dala zvaničnu potvrdu.

Tenzije između Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera rasplamsavaju se oko tri godine, otkako je Kanbera tvrdila da postoji sve veći kineski uticaj na njene unutrašnje poslove – ovu tvrdnju je Peking više puta demantovao. Australijska vlada je 2018. godine dodala ulje na vatru jer je zabranila kineski Huawei i ZTE uvođenje 5G mreže u zemlji.

Pogoršavajući odnose, Peking je efektivno zabranio uvoz australijskog ječma i, pored ostalih mjera, nametnuo ograničenja na isporuke vina i mesa. Međutim, zabrana snabdjevanja ugljem mogla bi biti bolnija za Australiju, jer na nju otpada mnogo veći udio u bilateralnoj trgovini dvije zemlje. Ugalj je jedan od tri glavna australijske izvozne robe u Kinu, iza rude gvožđa i tečnog prirodnog gasa (LNG).

kinaMongolijaUgalj
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nica
3 godine prije

Što ne traže od Rusa dobili bi u pola cene kao i ostale energente.

3 godine prije zadnji put uredio Nica
bauštelac
3 godine prije

miris koksa zimi u kotlini

politicki nekorektan
3 godine prije

….zmaj kara kengura…

Umpah Pah
3 godine prije

Kina poslušala našeg Uglješu .

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Max
3 godine prije

Dobrsusjedska suradnja Mongolije i Kine je ionako nužna.

Arkaj
3 godine prije

Ako je Mongolija mogla isporučiti potrebne količine ugljena konkurentne po kvaliteti i cijeni zbog čega je kina uopće kupovala australski ugljen?
Vjerojatno je u pitanju politička odluka zbog čega će ekonomski gubiti obje države ali krivnja je do australaca koji su britansko-američki podrepaši. I to na nivou baltičkih patuljaka, ako ne i gori.

Dokurčilomi
3 godine prije

Odlično. Bliže je, time je prijevoz automatski jeftiniji a i Mongoliji doboro dođe.

miro
3 godine prije

paralizirati kinu pa zatim sssr je nuzno za opstanak svijeta.

svim mogucim sredstvima a potom njihove satelite

Plavi
3 godine prije

Misle Kinezi da u Australiji mogu da se upliću u unutarnje stvari kao sto rade po Africi.
Zaboravljaju da su Australci bijelianglosaksonci, a oni su neovisni u promišljanjima, i nemaju mentalitet robovskih naroda.
I onaj koji tvrdi da je njima novac jedina vodilja (a ima vas puno) gadno griješe.
To su pokazali vise puta u svojoj povjesti, zadnji put u 2. sv.ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI